Görüş Bildir
Haberler
İBB'den Metroda Hava Kirliliği İddialarına Yanıt: 'İstasyonlarda Hava Tertemiz'

İBB'den Metroda Hava Kirliliği İddialarına Yanıt: 'İstasyonlarda Hava Tertemiz'

Yüksel Venedik
24.07.2019 - 12:46 Son Güncelleme: 24.07.2019 - 13:43

Metro ve Marmaray'da hava kirliliği testi yapan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun, metrodaki havanın dışarıya oranla üç kat kirli olduğunu ifade etmesinin ardından İBB'den açıklama geldi.

Metro İstanbul İşletme Müdürü Yıldıray Yedikardeş, yaptığı açıklamada 'Metro İstanbul olarak uluslararası standartlara uygun olarak Bakanlığın akredite olmuş firmalarına yaptırmış olduğumuz hava kalitesinin İstanbullular tarafından huzur ve güvenle kullanacakları bir değerde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Metro sistemlerimizde hava kalitesini ölçen sensörlerimiz var'

'Metro sistemlerimizde hava kalitesini ölçen sensörlerimiz var'

Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre, İstanbul metrosundaki hava kirliliği iddialarına ilişkin, İBB'ye bağlı Metro İstanbul'dan açıklama geldi.

Metro İstanbul İşletme Müdürü Yıldıray Yedikardeş şu ifadeleri kullandı:

'İBB’nin İstanbul genelinde yaptırdığı hava kalite ölçümlerinin yanında Metro İstanbul olarak tüm metro sistemlerimizde hava kalite ölçümlerini yapan sensörlerimiz var. Bu sensörler vasıtasıyla dış ortamdan alınan havanın kalitesi ölçülerek, istasyonlara gönderilecek olan havanın temizliğine göre ve içerideki kirli havanın tahliyesi yapılıyor. Bunlar istasyonlarda bulunan saniyede 80 metreküp debisi olan büyük devasa fanlar vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Ve bu cihazlar otomatik bir sistemle sürekli olarak takip ediliyor.'

'Takip ediyoruz'

'Takip ediyoruz'

Metro İstanbul'da hava kalitesinin sürekli olarak takip edildiğini söyleyen Yedikardeş, 'İstasyonlarımızda 180 metrelik peronların baş, orta, ve belli lokasyonlarında hava kalitelerini ölçen (demir tozu, sıcaklık, partikül v.b maddeler) cihazlar yerleştiriliyor. Bu cihazlar bir hafta süreyle hem işletme saatinde, hem de işletme saati dışında sürekli olarak kayıt alıyorlar. Bu kayıtlar neticesinde çıkan değerlerde daha sonra kontrol ediliyor ve raporlanıyor. Buna göre önlem alınıyor' dedi.

'İstanbullular rahat olsun'

'İstanbullular rahat olsun'

Prof. Kadıoğlu'nun yaptığı 'hava kirliliği testi' ile ilgili olarak, 'Basından takip ettiğimiz kadarıyla bir ölçüm cihazı ile anlık tek noktadan yapılmış bir ölçüm değerinden bahsediyoruz. Anlık ölçüm yapan cihazlar belli bir süre arasında tabi olduğu için hava kalite değerleri farklı olur.' diyen Yedikardeş, şunları söyledi:

''Bir verinin güvenirliğinden ve bilimsel olmasından bahsetmek için, onun hangi yöntemle, hangi cihazla, hangi metod, cihazın kalibrasyonu, ölçüm noktaları ve ölçüm süresi gibi hususların bilinmesi gerekiyor. Metro İstanbul olarak uluslararası standartlara uygun olarak Bakanlığın akredite olmuş firmalarına yaptırmış olduğumuz hava kalitesinin İstanbullular tarafından huzur ve güvenle kullanacakları bir değerde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.''

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, metroda hava kirliliğinin olması gerekenden 3 kat fazla olduğunu söyleyerek 'Toza karşı hassasiyeti olan metroya maskeyle binsin' demişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
23
21
9
6
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Minister of Magic

Çernobilden sonra Türkiyede radyasyon yoktur demek gibi bu da. Hava kirliliğini ben her binişte hissediyorum.Tabiki ölçüm yapan cihazlar vardır ama ne kadar ... Devamını Gör

Merak ettiğim metroların havası yeni mi kirlenmiş? 2 ay önce niye ölçmemişler hava kirliliğini

Sevcan Türk

Metroyu üreten insanlara akıl veren Rabbim sana Şükürler Olsun. O ne büyük niimeet :D