Görüş Bildir
Haberler
Putin'in Açıklamasını Piyasalar Beğendi: Dolar ve Petrol Geriliyor! Borsalar Kendine Geldi

Putin'in Açıklamasını Piyasalar Beğendi: Dolar ve Petrol Geriliyor! Borsalar Kendine Geldi

Rusya-Ukrayna savaşını piyasalar yakından izlemeye devam ederken, Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıdan bir sonuç çıkmadı. 

Nispeten sakin seyir izleyen varlık fiyatlamalarında gerileme sürerken, özellikle petrol tarafındaki seyir enflasyon açısından yakından izleniyor. Altın ve petroldeki aşağı yönlü hareket sınırlı da olsa sürerken, yurt içinde dolar kritik sınıra çok yaklaştı!

Günün ikinci yarısında Putin'in açıklaması ise hisse, döviz ve emtia piyasalarına olumlu yansıdı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin'in açıklaması umut mu oldu?

Putin'in açıklaması umut mu oldu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus Devlet Başkanı Lukashenko ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna ile görüşmelerde bazı ilerlemeler olduğunu ifade etmesi piyasalara olumlu yansıdı.

Putin'in 'Müzakerecilerimizin bana söylediğine göre, görüşmelerde pozitif değişiklikler var' sözlerinin ardından altın, gaz ve petrol fiyatı aşağı gelirken hisse senetlerinde yükseliş yaşandı. Euro başta olmak üzere gibi para birimleri ABD Doları karşısında değer kazandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olarak, Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için yürüttüğü diplomatik çabaları takdirle karşıladığını söyleyerek, savaşın Ukrayna'nın sınırlarının ötesine geçmemesine odaklandıklarını söyledi. Stoltenberg, 'Ukrayna'daki hayal kırıklığını anlıyorum. Ancak aynı zamanda Ukrayna sınırlarının ötesine geçecek bir tırmanmanın daha fazla acı, daha fazla ölüme yol açacağını düşünüyorum. Bu nedenle savaşa doğrudan müdahil olmayacağız.' dedi.

Borsa İstanbul'da alım gücü korunacak mı?

Borsa İstanbul'da alım gücü korunacak mı?

Yurt içinde ise, dün Borsa İstanbul'da güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, kapanışa yakın kazançlarını geri verdi ve günü yüzde 0,03'lük azalışla 2.042,01 puandan tamamladı. 

Analistler, Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısından somut bir sonuç çıkmamasının ardından piyasalarda satış baskısının arttığını belirterek, konuya ilişkin haber akışının yatırımcı fiyatlamalarında temel faktör olmaya devam ettiğini söyledi. Artan enflasyonist kaygılar sonucu para politikalarının beklenenden daha 'şahin' olacağı görüşlerinin güçlendiğine işaret eden analistler, bu kapsamda gelecek hafta Fed ile BoE toplantısından çıkacak kararların yakından izleneceğini söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.950 puanın destek, 2.090 puanın direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,21 oranında 4,21 puan artışla 2.046,22 puandan başladı.

Günün ikinci yarısında endeks yükselişini yüzde 1'in üzerine taşırken, Putin'in açıklamaları sonrası petrol ve doların gerilemesi ile de 2065 puanın üzerine çıktı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,58 oranında 11,84 puan artışla 2.053,85 puandan kapatırken, işlem hacmi 37 milyar TL olarak gerçekleşti.

ABD ve Avrupa endekslerinde karışık bir seyir hakim

ABD ve Avrupa endekslerinde karışık bir seyir hakim

Haftanın son işlem gününde ABD ve Avrupa vadeli endeksleri karışık bir seyir izliyor. Ukrayna'dan negatif haberler gelmeye devam etmesi, Yellen'in ABD'de enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceği sözleri ve SEC'in denetim kurallarına uymamaları halinde kottan çıkarılabilecek Çin şirketleri listesi yayınlaması piyasaların yön belirlemesini zorlaştırıyor. 

Dün ABD'de açıklanan şubat ayı TÜFE yıllık bazda yüzde 7,9 ile 1982'den bu yana en yüksek artışı kaydetmesi de risk iştahını azalttı. 

New York borsasında dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, şu sıralarda vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 54 puan, yüzde 0,16, S&P 500 vadeli endeksi 5 puan, yüzde 0,12 artıda. Nasdaq 100 vadeli endeksi ise 9,75 puan, yüzde 0,07 ekside.

Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, enflasyon görünümünde bir zayıflama görülmemesi halinde varlık alımlarının 3. çeyrekte sonlandırılacağını bildirdi. 

ECB'nin kararları sonrası devam eden jeopolitik riskler ve enerji krizine dair kaygılarla Avrupa borsalarında dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Avrupa'da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,83 yükselirken, FDAX yüzde 0,06 ekside. Eurostoxx 10 vadeli endeksi ise yüzde 0,01 artıda işlem görüyor.

SEC'in açıklamasının Hong Kong Borsası'nda neden olduğu sert düşüş ABD ve Avrupa vadeli endeksleri üzerinde baskı yaratıyor. Asya borsalarında, bugün azalan risk iştahı ve özellikle teknoloji hisselerinde devam eden sert düşüşlerle satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Putin'in açıklaması ile Londra'da FTSE 100 endeksi yüzde 1,44, DAX yüzde 3,22 ve CAC 40 yüzde 2,59 artıda seyretti. ABD'de de endeksler güne yükselişle başladı. Nasdaq yüzde 0,56, Dow Jones yüzde 0,86 ve S&P 500 endeksi de yüzde 0,64 oranında yükselişle açılış yaptı. 

Dolar 15 sınırından döndü!

Dolar 15 sınırından döndü!

Dolar/TL ise dün yüzde 1,3 artışla 14,8416'dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,9020'den işlem gördü.

Enflasyonist baskıların artması ile dün yüzde 2,02'ye kadar yükselen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 1,98 seviyelerinde dengelendi. Dolar endeksi dün yüzde 0,6'lık artışla 98,5'ten kapanmasının ardından bugün yatay seyretti. Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,8'lik düşüşle 1,0978'den kapanmasının ardından güne başlarken 1,10'un hemen üzerinde hareket etti.

09.40 itibarıyla serbest piyasada dolar/TL 14,9381 seviyesinden, euro/TL de 16,4498 seviyesinden karşılık buldu.

ABD'nin 30 yıl vadeli hazine kağıdında getiri Mayıs 2019'dan bu yana ilk kez 1,728 seviyesine yükseldi. Putin'in açıklamaları sonrası Euro, ABD Doları karşısında yüzde 0,53 artışla 1,1036'ya toparlanırken, Dolar Endeksi de 98,32 seviyesine geriledi. Dolardaki küresel değer kaybı 14,99 seviyesine ulaşan dolar/TL kurunu da etkiledi ve kur 14,75 seviyesine kadar sarktı. 

Gün sonunda TL karşısında gerileyen dolar 15 sınırından dönerek 18.15 itibarıyla yüzde 0,77 oranında değer kaybıyla 14,7394 liradan, euro da 16,1772 lira seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi 1,09641, dolar/ruble de 118,48 seviyesinden karşılık gördü.

Altında gerileme sürüyor

Altında gerileme sürüyor

Piyasalarda oynaklığın arttığı görülürken, dün altının ons fiyatı 2.009 dolar seviyelerine kadar yükselmesinin ardından bugün önceki kapanışa göre yüzde 0,7'lik azalışla 1.985 dolar seviyelerine geriledi. 

Sabah saatlerinde ons altın uluslararası piyasalarda yüzde 0,52 oranında gerileme ile 1986 dolardan, gram altın da dolardaki yükselişin desteğiyle 953 seviyesinden karşılık buldu.

Putin'in açıklamaları gerilimin azalması umuduyla güvenli liman olan altın fiyatlarında gerilemeye yol açtı. Ons altın fiyatı düne göre yüzde 1,07 düşüşle 1975 dolar/ons seviyesine geriledi.

18.15 itibarıyla uluslararası piyasalarda ons altın __1980 dolardan, gram altın da Kapalıçarşı'da __938 liradan karşılık buldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Petrol dengelenme çabasında

Petrol dengelenme çabasında

Brent petrolün varil fiyatı ise Batılı ülkelerin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklaması ihtimalinin zayıflaması ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve Venezuela'nın arza katkı sağlayacağı haberleriyle düşüşünü 3'üncü güne taşıyarak 107 dolara geriledi.

Sabah saatlerinde Brent petrol varili yüzde 0,78 oranında yükselişle 110,18 dolardan işlem gördü.  

Brent petrol İran görüşmelerinin askıya alınması ile yükselişe geçerken, Putin açıklamaları ile bir miktar geriledi.

Brent petrol varili gün sonunda yüzde __1,95 oranında değer kazancıyla 111,46 dolardan işlem gördü. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın