Görüş Bildir
Haberler
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Okumayı Sevdirecek Kitaplar

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Okumayı Sevdirecek Kitaplar

Kitap okuma alışkanlığı kesinlikle çocuk yaşta edinmemiz gereken bir alışkanlık. Eğer çevrenizde kitap okuma alışkanlığını bir türlü edinememiş çocuklar varsa bu kitapların yardımıyla onlara okumayı sevdirebilirsiniz! İşte okuma alışkanlığı getirecek kitap önerileri...

Not: Kitap açıklamaları tanıtım bültenlerinden alınmıştır.

'Bu içerikteki ürünler, Onedio editörleri tarafından seçilmiştir. Beğeneceğinizi umuyoruz!Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Charlie'nin Çikolata Fabrikası - Roald Dahl

1. Charlie'nin Çikolata Fabrikası - Roald Dahl
d2hdivuvzlcc3x.cloudfront.net

Romanın baş kahramanı Charlie, annesi, babası iki ninesi ve iki dedesi ile birlikte yaşayan bir çocuktur. Ve ne yazık ki geniş ailesine rağmen son derece fakirdir. Gözü tok, ailenin değerlerine önem veren bir karakter olarak sunulan Charlie’nin bu hayattaki en sevdiği şey ise çikolatadır. Onu da ancak doğum günlerinde ailesi kendisine hediye ettiğinde yiyebilmektedir. Çünkü Charlie ve ailesi o kadar fakirdir ki çikolata bile alacak paraları çoğu zaman yoktur. Diğer taraftan, dedesi Joe’nun kendisine hep bahsettiği Wonka Çikolata Fabrikası’nı ise çok merak etmektedir.

Bir gün Wonka Çikolata Fabrikası’nın yeniden açılacağına dair bir gazete yazısı yayınlanır. Habere göre Wonka’nın kurucusu Willy Wonka, kendisine bir varis arar. Bunun için de içerisinde altın biletin olduğu beş adet çikolata dağıtacaktır. Bileti bulan bu beş şanslı çocuk, fabrikayı gezme şansı yakalayacak ve aralarında gerçekleşecek olan yarışmadan galip gelen kişi, fabrikanın yeni varisi olacaktır.

Peki, Charlie bu altın bileti bulan beş çocuk arasına girebilecek midir?

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

2. Yaramaz Kızlar serisi - Enid Blyton

2. Yaramaz Kızlar serisi - Enid Blyton

Sevgili okulu Kartalkaya’dan ayrılmak istemeyen Dolly yüksek öğrenimini erteleyip Kartalkaya’nın kardeş okulu Kartalyuvası’na gitmeye karar veriyor. Ev ekonomisi, yemek, steno, yabancı dil gibi dersler almaya başlayan Dolly ve arkadaşları Kartalyuvası’nda Kartalkaya’da geçirdikleri günleri arayacaklar mı?

3. David Copperfield - Charles Dickens

3. David Copperfield - Charles Dickens

Sanayi Devrimi döneminin en büyük yazarlarından olan Charles Dickens (1812-1870), Londra'da doğdu. O dönem İngiltere'sinin sosyal kötülüklerini ve aşağı halk tabakalarını ustaca betimleyen romanlarıyla haklı bir üne kavuştu.

Kimsesiz çocuklar ve çocuk emeğinin sömürüsü, İngiliz eğitim sisteminin zorbaca disiplinini romanlarının başlıca izleği haline getiren Dickens, asıl ününe David Copperfield'le kavuştu. Karakterlerinin ölümsüzlüğü, aşağı halk katmanlarının içtenlikli dostluğu, burjuvaların katlanılmaz sevimsizliklerini işleyen bu yapıtıyla Dickens'i biraz daha seveceksiniz.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

4. Robinson Crusoe - Daniel Defoe

4. Robinson Crusoe - Daniel Defoe

Kitap, İngiltere'de yaşayan orta halli bir ailenin en küçük oğlu olan Robinson Kreutzner'in dünyayı gezme hayalleri ile çıktığı yolculukları ve bu sırada karşılaştığı olayları anlatır. Bu yolculuklar sırasında, seyahat ettiği gemi batınca ıssız bir adada 28 yıl tek başına yaşamak zorunda kalır. Sonradan eklenen ve Robinson Crusoe'nun Yeni Serüvenleri adı verilen ikinci kitapta, Robinson döner. Burada bir süre kaldıktan sonra yine denize açılır. Madagaskar'dan, Çin'e Rusya'ya geçerek İngiltere'ye döner. Bu yolculuklarda ticaret yapar ve kendi kültürünü bu ülkelerinkiyle karşılaştırır. Kitapta dürüstlük, cesaret, özveri, yaratıcılık, dayanışma ve serüven duygusu gibi kavramlar işlenmekte. Akşit Göktürk'ün titiz çevirisiyle tam metin ve tek cilt halinde yayımlanan Robinson Crusoe' nun yeni baskısı, Grandville'in illüstrasyonları ve özenli bir baskıyla sunuluyor.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

5. Vahşetin Çağrısı - Jack London

5. Vahşetin Çağrısı - Jack London

Amerikan edebiyatının büyük ustalarından Jack London'ın unutulmaz romanı Vahşetin Çağrısı hemen tüm dillere çevrilmiş, gerçek anlamda bir klasik niteliği kazanmıştır.

Dünya edebiyatında kendi kendini yetiştiren yazarların en yetkin örneklerinden biri olan Jack London, en güçlü ve etkileyici yapıtlarından biri sayılan Vahşetin Çağrısı'nda, kızağa koşulan bir kurt köpeğinin amansız yaşam savaşını anlatır. Alaska'nın yabanıl ortamında yaşayan insanların acımasızlığından payına düşeni alan Buck, ayakta kalabilmek için inanılmaz bir savaş verecek, giderek yabanın çekiciliğine kapılarak özgür seçimini yapacaktır.

Ne ki, Buck'ın bir köpek olduğunu bilmesek, onun başından geçenleri bir insanın zorluklarla dolu yaşamöyküsü olarak da okuyabiliriz. London, bir köpeğin öyküsünün ardında, insanlık durumunun ürkütücü bir panoramasını önümüze serer.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah - Jules Verne

6. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah - Jules Verne

Jules Verne’in 1870 yılında yayımlanan ve en sevilen yapıtlarından biri olan bu klasik bilimkurgusunun kahramanı denizdir. Yazar dostu George Sand’dan gelen bir mektup onu bu romanı yazmak üzere harekete geçirmiş, edebiyatın en unutulmaz isyankârlarından Kaptan Nemo’yu yaratmasına vesile olmuştu. George Sand, “Bizi yakın zamanda okyanusun derinliklerine götüreceğinizi umut ediyorum” diyordu mektubunda ve karakterlerinin Verne’in bilimsel öngörüleri ve imgelemiyle geliştirdiği dalış giysileriyle dolaştığı bir yolculuk beklentisinden söz ediyordu. 1866 yılında dünya denizlerinde çeşitli gemiler tarafından gözlemlenen bir deniz canavarı peyda olur. Kimi deniz kazalarından, bazı gemilerin kayboluşundan sorumlu tutulan ve “bir balinadan katbekat büyük ve hızlı bir nesne” olarak tarif edilen bu muazzam deniz hayvanı bilim dünyasında da hararetli tartışmalara yol açar. Bunun üzerine harekete geçen Birleşik Devletler, Abraham Lincoln adlı fırkateyni canavarın peşine düşmek üzere bir sefer için hazırlar. Paris Doğa Tarihi Müzesi’nden Professör Aronnax, sadık hizmetkârı Conseil ve Kanadalı zıpkıncı Ned Land de bu sefere katılırlar. Onları gizemli Kaptan Nemo’nun eline düşmeleriyle başlayan olağanüstü maceralar beklemektedir.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

7. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

7. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

Kitaptaki olay örgüsü ana karakterler George Milton ile Lennie Small etrafında şekilleniyor. Hayallerini gerçekleştirmek için para biriktirmeye çalışan bu iki arkadaş, aynı zamanda gerçek bir dostluk hikayesini de gözler önüne seriyor. Hüzünlü ve trajik sonu, okuyucuda biraz hayal kırıklığı yaşatsa da geriye, yalnız kalmamak için insanların verdiği tavizleri, dostluğu ve insanların hayallerine ulaşma çabalarını yeni baştan sorgulatacak güzel bir hikaye bırakıyor.

“Ufak tefek, fakat zeki ve kurnaz” olarak betimlenen George ile zeka olarak biraz daha saf, fakat fiziksel bakımdan daha güçlü olan Lennie’nin arkadaşlığı ve hayallerine ulaşma çabasındaki umudu, içinizi ısıtacak. Hayallerine tam yaklaşmışken hiç beklenmedik olayların yaşanması ve sonunda George’un seçimi, sizin de isteklerinize ulaşırken yapacağınız seçimlere adeta bir ayna tutacak.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

8. Araba ile Dünya Turu - Jules Verne

8. Araba ile Dünya Turu - Jules Verne

Cabel Ailesi Fransa’dan Amerika’ya göç etmiştir. Uzun yıllar Amerika’da kalan Cabel Ailesi, cambazhane arabalarıyla Amerika’dan ayrılmak üzere Jan, Sandre, Letitia ve Ned ile yola koyulurlar. Beraberinde sirklerine ait bir maymun, iki köpek, iki at ve bir de papağanları bulunmaktadır. Sierre Dağı eteklerine ulaştıkları günün akşamı, kiraladıkları atları ve binbir zorluklarla biriktirdikleri paralarını sakladıkları kasaları çalınır...

2 Mart sabahı Cabel Sirki’nin Avrupa’ya yolculuğu yeniden başlar. Yolda yaralı olarak buldukları Kont Serge’yi de aralarına alarak Fransa’ya doğru yolculuklarına devam ederler. Bu sırada yaşadıkları ilginç olayları, nefesiniz kesilircesine heyecanla okuyacaksınız...

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

9. Çocuk Kalbi - Edmondo De Amicis

9. Çocuk Kalbi - Edmondo De Amicis

Üçüncü sınıfa giden Enrico bir günlük tutmaya başlar. Bu sınıfta yeni bir öğretmeni, yeni arkadaşları vardır. Enrico kısa sürede sınıftaki her çocuğun farklı bir hikâyesi olduğunu keşfeder. Bazılarının ailesi çok zengin, bazılarının ailesi ise çok fakirdir. Enrico defterine yazdıkça, okulda sadece dersleri değil hayatı da öğrenmeye başladığını fark edecektir.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

10. Gökyüzündeki Mor Bulutlar - Gülten Dayıoğlu

10. Gökyüzündeki Mor Bulutlar - Gülten Dayıoğlu

Bu kitaptaki serüvenler, günümüzde başlayıp, yirmibirinci yüzyılın ilkyarısına kadar sürmektedir. Bu nedenle Gökyüzündeki Mor Bulutlar'a 21. yüzyılın romanı diyorum. Romanın konusu, kıtalararası uçuşlar yapan bir Türk pilotunun Hindistan yolculuğuyla başlar. Binlerce yıl önce Hindistan'da yaşamış olan, Bilge Jambuna Ana'nın cesedi, Himalayalar'da bulunan bir buzul yöresine gömülmüştür. Jambuna Ana, geçmişte ilkel insanlara, insanlık ilkelerini öğreten kutsal bir kişidir. Gün gelip de eğer insanlık, eski çağlarda olduğu gibi ilkelleşip yozlaşarak, sevgisizlik ve duyarsızlık hastalığına tutulursa, Jambuna Ruhu, yeniden Dünya'ya gelecektir. Buz gömütteki ceset, her yıl, gece ile gündüzün eşitlendiği gün, şafak sırasında, birkaç dakikalığına apaçık görülmektedir. Jambuna efsanesine göre, buzuldaki ceset, bu özel günde görülmez olduğunda, Jambuna Ana Ruhunun, Dünya'ya geldiği anlaşılacaktır. Bir gün, ceset görülmez olur. Çünkü insanlar öylesine ilkelleşip yozlaşmışlardır ki!...

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Binbir Gece Masalları - Anonim

11. Binbir Gece Masalları - Anonim

Yüzlerce yıl boyunca, Çin'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Çin, Çin Hindi, Hindistan, İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Mısır'ı kapsayan bir alanda anlatılan Binbir Gece Masalları, ilk kez Antoine Galland tarafından düzenlenip Fransızcaya çevrilerek (1704-17, 12 cilt) dünyaya tanıtıldı. Bugüne kadar bellibaşlı bütün dillere çevrilen bu masallar, Galland'dan çok daha öncesinden başlayarak, edebiyattan müziğe, sinemadan baleye kadar bütün alanlarda pek çok sanatçıyı derinliğine etkiledi, defalarca işlendi, yeniden yorumlandı, taklit edildi.

Binbir Gece Masalları, sadece insanların düşgücünü ateşlemekle kalmadı; bilinen en eski örneğini oluşturduğu 'çerçeve öykü' tekniğiyle de, hem geçmişte hem de günümüzde, dünya edebiyatını en çok etkileyen kitapların başındaki yerini korudu.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

12. Bir Çalgıcının Seyahati - Mehmet Tevfik

12. Bir Çalgıcının Seyahati - Mehmet Tevfik

“On sekiz yaşına kadar büsbütün boş oturduğumu sanmayın. Ara sıra babamın çantasından aşırdığım paraları biriktirerek bir keman edinmiştim. Çalgıya yatkınlığım varmış. Sekiz ay içinde keman çalmayı gayet güzel öğrenmiştim. Babamın zılgıtından sonra artık evde durmak olur muydu? Hemen kemanı koltuğumun altına, ekmek torbasını sırtıma vurup yola çıktım.

O zamana kadar doğduğum köyden dışarı bir adım bile atmamıştım. Coğrafya bilgim de yeryüzünde beş kıta bulunduğundan ve dünyanın üçte ikisinin denizlerle kaplı olduğundan ibaretti. Büyük şehirler arasındaki uzaklıklardan, bunların birinden ötekine nasıl gidildiğinden haberim yoktu.”

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

13. Küçük Kara Balık - Samed Behrengi

13. Küçük Kara Balık - Samed Behrengi

Kış ortasında bir akşam vaktiydi. Denizin en derin yerinde, yaşlı mı yaşlı bir balık nine sayıları on iki bini bulan çocuklarıyla torunlarını çevresine toplamış, onlara bir masal anlatıyordu...

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

14. Harry Potter serisi - J. K. Rowling

14. Harry Potter serisi - J. K. Rowling

“Harry, elleri titreyerek zarfı çevirince mor balmumundan bir mühür gördü; bir arma  koca bir ‘H’ harfinin çevresinde bir aslan, bir kartal, bir porsuk, bir de yılan.” Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

15. İki Yıl Okul Tatili - Jules Verne

15. İki Yıl Okul Tatili - Jules Verne

Chairman yatılı okulundan bir grup öğrenci, eğlenceli bir yat gezisi için hazırlanıyordu. Yolculuk sabah güneş doğarken başlayacağı için öğrenciler akşamdan yata yerleşmiş ve erkenden uyumuşlardı.

Bütün hazırlıklar tamamlanınca gemideki görevliler karada dolaşmaya çıktılar. İşte ne olduysa tam bu sırada oldu - yatı iskeleye bağlayan palamar bilinmeyen bir nedenle çözüldü ve tekne kuvvetli rüzgârın etkisiyle hızla açığa sürüklendi. Ardından patlayan fırtına tekneyi okyanusun uzak köşelerine taşıdı ve çocuklar için inanılmaz bir yaşam savaşı başladı.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos

16. Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos

Kitabın başkahramanı Zeze, yaramazlıklarıyla meşhur bir afacan. Mahallelinin “şeytan” olarak andığı bu çocuğu, öğretmeni ise bir “melek” olarak görüyor. Günün birinde Zeze ve ailesi, maddi imkansızlıklar nedeniyle oturdukları evden taşınmak zorunda kalıyor. Zeze, önceleri taşınmalarına çok üzülse de bu durumu yeni taşındıkları evin bahçesindeki şeker portakalı fidanıyla telafi ediyor. Fidan, çok geçmeden Zeze’nin en iyi arkadaşı oluveriyor. 

Zeze bir gün, en büyük hayalini, daha doğrusu yapmayı en çok istediği yaramazlıklardan birini gerçekleştiriyor. Bu yaptığının bedelini ise mahallede Portekizli adıyla bilinen bir adamdan fena halde dayak yiyerek ödüyor. 

Küçük kahramanımız, başta bu adamdan nefret etse de sonradan onu çok seviyor. Hatta Portekizliyi o kadar çok seviyor ki bu sayede haylazlığı da bırakıyor. Zamanla ikilinin arasında, baba-oğul ilişkisi gibi bir bağ kuruluyor. Ancak hikayenin sonunda bu bağlılık, Zeze’yi iyileştirdiği kadar onun ömür boyu unutamayacağı bir acıyı da beraberinde getirecek.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

17. Ökkeş serisi - Muzaffer İzgü

17. Ökkeş serisi - Muzaffer İzgü

Muzaffer İzgü, bir çocuk edebiyatı ustası olarak öykülerinin merkezine çocuğu koyar. Öykülerinin neredeyse hepsinde çocuk ve hemen yanı başında oyun kavramı birlikte yer alır. Oyun, İzgü’nün eserlerinde çocuktan ayrılmayan bir bütündür.

İşte bu çocuklardan biri de Ökkeş’tir. Hepinizin bildiği, tanıdığı Ökkeş…

Muzaffer İzgü, Ökkeş Serisi’nde

çocuklara verdiği mesajları hep hikâyenin içine gömmüştür. Bu yüzden çocuk okurlar bir tarafa, yetişkin okuyucuyu dahi sıkmadığı gibi, karakterin cazibesi ve anlatının samimi dilinden kaynaklanan bir okuma isteği yaratır.

Muzaffer İzgü, Ökkeş Serisi’nde, okurlarına safi bir mizah sunar. Bu haliyle çocuklar için harika bir eğitsel eser olurken, yetişkinler için de önemli göndermeler içeren bir hiciv olarak keyifli bir okuma sağlamayı başarır.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

18. Lassie - Eric Knight

18. Lassie - Eric Knight

Lassie adlı köpeğin, insan ve hayvan dostlarının maceralarını konu alan bir roman.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

19. Gizli Ada - Enid Blyton

19. Gizli Ada - Enid Blyton

Mike, Peggy ve Nora tatil hayali kurarken, pilot olan anne babalarının uçağı kayboluyor. Zalim enişteleri ve halalarıyla birlikte yaşamak zorunda kalan kahramanlarımız bu durumdan çok mutsuz. İşte tam bu sırada yeni tanıştıkları Jack, onlara gizli bir adadan söz ediyor. Çocuklar hemen kaçış planları yapmaya başlıyor. Ama onları adada zor ve tehlikeli bir macera bekliyor.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

20. Pal Sokağı Çocukları - Ferenc Molnar

20. Pal Sokağı Çocukları - Ferenc Molnar

Nemecsek, Boka ve Pál Sokağı’nın öbür çocukları 1907 yılında Budapeşte’nin yoksul Józsefváros semtinden yola çıktılar. Bugün artık bütün dünyada tanınıyorlar. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca insan onların dokunaklı hikâyesini okudu; tıpkı Budapeşteli çocuklar gibi onlar da Boka’nın cesaretine hayran oldu, Nemecsek’in ürkek ama kararlı kahramanlığı karşısında gözyaşlarını tutamadı.

Şimdi artık Pál Sokağı Çocukları’nın Arsa’sında kocaman çok katlı evler var.

Ama ne gam: Dünyanın bütün çocukları

Pál Sokağı’ndandır!

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın