Görüş Bildir
Haberler
Bugüne Kadar Oscar'a Aday Olmuş En Kaliteli Türk Filmleri

Bugüne Kadar Oscar'a Aday Olmuş En Kaliteli Türk Filmleri

Oscar'a iddialı bir şekilde aday olmuş 'Kuru Otlar Üstüne' filminin sabırsızlıkla bu ödülü almasını beklerken, biz de geçmişte akademi ödüllerine aday olup ne yazık ki kazanamamış Türk filmlerine bir bakalım dedik. İzlemediğiniz varsa kaçırmayın deriz. İyi seyirler! 

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb  ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. Manisa Tarzanı, 1994

23. Manisa Tarzanı, 1994

IMDb: 5.9 

Özet: Yıl 1924, Kurtuluş Savaşı sonrası. Savaşın acılarını taşıyan Manisa şehrine çok uzaklardan ilginç bir konuk gelir. Göğsünde İstiklal Madalyası taşıyan bu gizemli adam yanmış yıkılmış şehirde ölü doğayı yeniden canlandırıp yeşillendirmek için amansız bir mücadele başlatır. 

Oyuncular: Talat Bulut, Serap Sağlar, Pınar Afşar 

Yönetmen: Orhan Oğuz

22. Mavi Sürgün, 1993

22. Mavi Sürgün, 1993

IMDb: 6.1 

Özet: Cevat, asker kaçaklarının yargılanmadan öldürüldüğünü anlatan bir hikâye yazar. Bunun üzerine Cevat ve hikâyeyi mecmuasında yayınlayan Zekeriya Bey idama mahkûm edilir. Çıkarıldıkları mahkemede idam cezaları sürgün cezasına çevrilir. Zekeriya Bey Sinop’a, Cevat ise Bodrum’a üç yıllığına sürgün edilir.

Oyuncular: Kürsat Alniaçik, Mevlüt Demiryay, Suavi Eren 

Yönetmen: Erden Kiral

21. Ateşin Düştüğü Yer, 2012

21. Ateşin Düştüğü Yer, 2012

IMDb: 6.4 

Özet: Beklenmeyen bir şekilde rahatsızlanan 16 yaşındaki kız çocuğu Ayşe acilen ameliyata alınır. Aile bu ameliyatı gerçekleştirmek için büyük bir dayanışma sergiler. Ameliyat sırasında kızın üç buçuk aylık hamile olduğu anlaşılır.

Oyuncular: Hakan Karahan, Elifcan Ongurlar, Yeşim Ceren Bozoğlu 

Yönetmen: İsmail Güneş

20. Salkım Hanımın Taneleri, 1999

20. Salkım Hanımın Taneleri, 1999

IMDb: 6.5 

Özet: Nimet ve Durmuş Niğde'den İstanbul'a göç ederler ve Durmuş'un memleketten arkadaşı Bekir'in yanına sığınırlar. Bekir, Durmuş'a handa iş bulur. Ancak hamallık yaparak hayatını kazanmak Durmuş'un hırslarına uygun değildir.

Oyuncular: Hülya Avşar, Zuhal Olcay, Kamran Usluer 

Yönetmen: Tomris Giritlioğlu, Hakan Eser

19. Güneşi Gördüm, 2009

19. Güneşi Gördüm, 2009

IMDb: 6.6 

Özet: Her türlü ayrımcılığa ve ötekileştirilmeye karşı duran, savaşın, kavganın, kendine benzemeyeni hor görmenin sorunun ta kendisinin olduğunu anlatan bu film, bir anlamda 'Türkiye’nin hikayesi'… 

Oyuncular: Mahsun Kırmızıgül, Demet Evgar, Murat Ünalmış 

Yönetmen: Mahsun Kırmızıgül

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Dondurmam Gaymak, 2006

18. Dondurmam Gaymak, 2006

IMDb: 6.6 

Özet: Muğla’da dondurmacı olan Ali Usta gittikçe insanların tercihi olmaya başlayan büyük dondurma markalarına karşı var olma mücadelesi vermektedir. Bunun için de bir yandan dondurmasının reklamını yapmaya çalışırken bir yandan da yeni aldığı dondurma motoruyla köy köy dolaşmaktadır.

Oyuncular: Nejat Altınsoy, Mehmet Amca, Levent Aras 

Yönetmen: Yüksel Aksu

17. Bal, 2010

17. Bal, 2010

IMDb: 7.1 

Özet: Yusuf Üçlemesi'nin son filmi... Yumurta'da olgunluk, Süt'te gençlik halini izlediğimiz Yusuf'un bu kez çocukluk yıllarına dönüyoruz.  

Oyuncular: Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu, Tülin Özen 

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

16. Üç Maymun, 2008

16. Üç Maymun, 2008

IMDb: 7.3 

Özet: Gerçeği bilmek, görmek istememek, duymamak veya hakkında konuşmamak, kısacası “Üç Maymun”u oynamak onun var olduğu gerçeğini değiştirir mi? Sorgusu üzerine inşa edilen film, Ceylan’ın sözleriyle, “küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin, gerçeği örtbas ederek her şeye karşın bir arada kalma çabasını” anlatıyor.  

Oyuncular: Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

15. Sivas, 2014

15. Sivas, 2014

IMDb: 7.3 

Özet: Sivas'ı kurtaran ve yeni sahibi olan Aslan, bu sırada, okul için oynayacağı piyesteki prens rolüne, onunla aynı kıza aşık muhtarın oğlu seçilince hayal kırıklığına uğramıştır.  

Oyuncular: Okan Avcı, Çakır, Ezgi Ergin 

Yönetmen: Kaan Müjdeci

14. Takva, 2006

14. Takva, 2006

IMDb: 7.4 

Özet: Geleneksel bir İstanbul mahallesinde doğmuş olan Muharrem 30 yılı aşkın bir süredir aynı mahallede yaşamaktadır. Sade bir işi vardır. Mütevazi ve içe dönük bir kişi olan Muharrem gece gündüz ibadet ederek cinsellikten uzak, en sert İslami akidelere sıkı sıkıya bağlı bir yaşam sürdürmektedir. Muharrem'in koyu dindarlığı, varlıklı ve güçlü bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker. 

Oyuncular: Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç 

Yönetmen: Özer Kızıltan

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Kaç Para Kaç, 1999

13. Kaç Para Kaç, 1999

IMDb: 7.5 

Özet: Yıllardır büyük bir dürüstlükle idare ettiği küçük dükkanının kendisine kazandırdıklarıyla yetinen bir adamın hayatı, çağımızın en etkili gerçeği olan 'para' ile değişiyor. Selim, babadan yadigar giyim dükkanını yıllarca bir şekilde çevirmeyi başarmış, ailesini de pek sıkıntı yüzü göstermeden geçindirmiş, çevre esnaf tarafından sevilen ve güven duyulan bir adamdır. Ancak dürüstlüğün 'enayilik' olarak adlandırıldığı günümüz için fazla iyidir. 

Oyuncular: Taner Birsel, Bennu Yıldırımlar, Zuhal Gencer 

Yönetmen: Reha Erdem

12. Uzak, 2002

12. Uzak, 2002

IMDb: 7.5 

Özet: Yusuf kasabada ona bir gelecek olmadığına karar vererek İstanbul'a gelmiştir. Daha önce şehre yerleşmiş akrabası Mahmut'un yanında kalıp uzaklara giden gemilerde miço olarak iş bulmak ister. İdeallerine ulaşmak için her şeyi yapmaya hazırdır. Fotoğrafçı Mahmut ise idealleriyle arasının gitgide açıldığının bilincindedir. Üstelik, kendini bu durumdan kurtarmak için de hiçbir şey yapamaz ya da yapmaya yanaşmaz. 

Oyuncular: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

11. Dokuz, 2002

11. Dokuz, 2002

IMDb: 7.6 

Özet: İstanbul'un sakin mahallelerinden birinde vahşi bir cinayet işlenir. Cesedi bulunan kadının kimliği tam olarak anlaşılamaz fakat polisin eline kadının çıplak görüntülerinin yer aldığı video görüntüler geçmiştir. Polis, mahalle sakinlerini olayla bağlantılı olarak sorgulamaya başlar.  

Oyuncular: Ali Poyrazoğlu, Cezmi Baskın, Serra Yılmaz 

Yönetmen: Ümit Ünal

10. Büyük Adam Küçük Aşk, 2001

10. Büyük Adam Küçük Aşk, 2001

IMDb: 7.6 

Özet: Bütün yakınlarını kaybeden küçük bir kürt kızı Hejar ve bir yargıç emeklisi olan Rıfat Bey'in İstanbul'da kesişen öykülerini konu alıyor.  

Oyuncular: Şükran Güngör, Dilan Erçetin, Füsun Demirel 

Yönetmen: Handan İpekçi

9. Kalandar Soluğu, 2015

9. Kalandar Soluğu, 2015

IMDb: 7.6 

Özet: Karadeniz’in bir dağ köyünde, ailesiyle birlikte yaşayan Mehmet, bir yandan beslediği birkaç hayvanla, günlük ihtiyaçlarını temin ederken, diğer yandan büyük bir tutkuyla; dağlarda maden rezervi aramaktadır.  

Oyuncular: Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz, Hanife Kara 

Yönetmen: Mustafa Kara

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Kelebeğin Rüyası, 2013

8. Kelebeğin Rüyası, 2013

IMDb: 7.7 

Özet: Zonguldak’ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar.  

Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Belçim Bilgin 

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan

7. Bir Zamanlar Anadolu'da, 2011

7. Bir Zamanlar Anadolu'da, 2011

IMDb: 7.8 

Özet: Gece bitmek bilmez. Anadolu’nun bozkırında saatlerdir süren bir cinayet soruşturması herkesi yormuştur. Savcı, komiser, jandarma ve doktordan oluşan bir ekip, Kenan’la Ramazan’ın gömdüğü cesedi aramaktadır.  

Oyuncular: Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

6. Gönül Yarası, 2005

6. Gönül Yarası, 2005

IMDb: 7.8 

Özet: Anadolu’da öğretmenlik yapan Nazım emekli olunca İstanbul’a döner. Emekli maaşını alıncaya kadar taksi şoförlüğü yapmaya başlar. Nazım ile türkücü Dünya’nın yolları bir pavyonda kesişir. Nazım zor durumdaki Dünya’ya ve kızına sahip çıkar. Çocukları ve çevresi bu durumu yadırgamasına rağmen Nazım, bu kararından vazgeçmez. Ancak Dünya’nın eski kocası onları bulacaktır. 

Oyuncular: Meltem Cumbul, Şener Şen, Timuçin Esen 

Yönetmen: Yavuz Turgul

5. Susuz Yaz, 1963

5. Susuz Yaz, 1963

IMDb: 7.8 

Özet: Film suya ve kadına sahip olmak için çalışan tütün işçilerinin zorlu çalışmasını perdeye taşıyor. Filmde Osman'ın hapse giren kardeşinin karısına sahip olma isteğini izliyoruz.  

Oyuncular: Erol Taş, Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan 

Yönetmen: Metin Erksan

4. Piano Piano Bacaksız, 1991

4. Piano Piano Bacaksız, 1991

IMDb: 7.8 

Özet: Küçük Kemal, 1940’ların İstanbul’unda eski bir konakta fakir, aç ama sevgiyle yaşayan mutlu insanları anımsayabildiğince anlatır. Konağın bahçesindeki kuyuya düşen ışık, onların yaşamını bir sihir gibi değiştirebilecek midir?  

Oyuncular: Rutkay Aziz, Emin Sivas, Serap Aksoy 

Yönetmen: Tunç Başaran

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Eşkıya, 1996

3. Eşkıya, 1996

IMDb: 8.1 

Özet: 35 yıl sonra hapisten çıkan eşkıya Baran sevgilisini bulmak ve intikam almak için İstanbul'a gelir. 

Oyuncular: Şener Şen, Uğur Yücel, Şermin Hürmeriç 

Yönetmen: Yavuz Turgul

2. Kış Uykusu, 2014

2. Kış Uykusu, 2014

IMDb: 8.1 

Özet: Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner.  

Oyuncular: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

1. Uçurtmayı Vurmasınlar, 1989

1. Uçurtmayı Vurmasınlar, 1989

IMDb: 8.3 

Özet: Beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsüdür anlatılan. Küçük Barış'ın bu dört duvar arasında ne suçu vardır ki? Oysa esrardan tutuklanan annesi değil midir? Barış henüz algılayamadığı bir garip dünyanın içinde, her yanı soğuk ve sağır duvarlarla çevrili bir hapishane avlusunda gökyüzünü ve özgürlük uçurtmalarını gözlemektedir. 

Oyuncular: Ozan Bilen, Nur Sürer, Füsun Demirel 

Yönetmen: Tunç Başaran

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
13
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın