Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul'da Küresel Baskı Sürecek mi? Dolar ve Euro'da Faiz Baskısı Artıyor!

Borsa İstanbul'da Küresel Baskı Sürecek mi? Dolar ve Euro'da Faiz Baskısı Artıyor!

Küresel piyasalarda jeopolitik gerginliklerin başrolde olmasıyla satıcılı seyri güçleniyor. ABD tahvilleri ve vaka sayılarındaki artış da satışlara destek veriyor.  

Borsa İstanbul dün günü hızlı bir düşüşle erken tamamlamıştı. Bugün kayıplarını bir miktar toparladı. 

Dolar ve Euro tarafında ise yarın açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararı öncesinde yukarı seyir kalıcı olmadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul dünkü kayıplarını toparladı

Borsa İstanbul dünkü kayıplarını toparladı

Yurt içinde, dün artan jeopolitik risklerle öğleden sonra Borsa İstanbul'da satışlar derinleşti ve 17.32'de endekse bağlı devre kesici sisteminin çalışması ile seans tamamlanmış oldu. Böylece BIST 100 endeksi günü yüzde 5,08 değer kaybıyla 1.979,83 puandan tamamladı. 

Analistler, artan jeopolitik risklerin, halihazırda enflasyon ve para politikalarına yönelik endişelerle düşük seyreden risk iştahını daha da azalttığını ve bu durumun dünya genelinde pay piyasalarında satışları tetiklediğini söyledi.

Bugün İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'in açıklamalarının piyasaların odağında yer alacağını aktaran analistler, veri gündeminde İngiltere ve Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) öne çıkacağını ifade etti.

Analistler, tahvil piyasasının seyrinin de piyasaların yönü açısından kritik önem taşıdığına işaret ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.020 ve 2.110 seviyelerinin direnç, 1.950 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,06 oranında 1,21 puan düşüşle 1.978,62 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 3,14 oranında 62,24 puan yükselişle 2.042,08 puandan kapattı. İşlem hacmi 44,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksindeki yüzde 5,64 oranındaki yükseliş BİST100 endeksinin değer kazanmasında etkili oldu.

Küresel piyasalarda toparlanma çabası görüldü

Küresel piyasalarda toparlanma çabası görüldü

Merkez bankalarının para politikalarında daha hızlı sıkılaşmaya gideceği beklentileri yatırımcı risk algısını olumsuz etkilemeye devam ederken, başta Asya ülkelerinde olmak üzere Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları da gündemdeki yerini koruyor. Bu gelişmelere dün Rusya ile ABD ve NATO arasında Ukrayna nedeniyle artan gerilimin de eklenmesi, pay piyasalarında satışları hızlandırdı.

Artan petrol fiyatlarına karşın, dün Rusya'da RTS endeksi 1.355,25 puanla Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından günü de yüzde 7,3'lük değer kaybıyla 1.367,5 puandan tamamladı.

Rus borsasındaki kayıplar başta gelişmekte olan ülke borsaları olmak üzere küresel pay piyasaları geneline yayıldı. 

New York borsasında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. 

Avrupa tarafında, artan petrol fiyatları ve Rusya ile yaşanan gerilimin enerji tedarikine yansımalarına yönelik endişeler ise pay piyasalarında dün düşüş yaşanmasına neden oldu. 

Pay piyasaları tarafında ise ABD borsalarındaki negatif havanın bu sabah Asya'da devam ettiği izlendi.

Dün Wall Street'te, ABD Hazine kağıdı getirilerinde yükselişin teknoloji hisselerinde tetiklediği satışlarla sert düşüşlerin ardından, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri bu sabah da geriledi.İngiltere ve Kanada'da enflasyon oranları son 30 yılın zirvesinde gerçekleşirken, ABD'de konut başlangıçları 20212in son ayında sürpriz bir artışla 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD borsası da güne yükselişle başladı. S&P 500 endeksi yüzde 0,53, Nasdaq yüzde 0,69 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,27 oranında yükselişle güne başladı. 

Dolar ve Euro yukarı yönlü hareketini yeniden düşüşe çevirdi

Dolar ve Euro yukarı yönlü hareketini yeniden düşüşe çevirdi

Dolar/TL ise dün yüzde 0,7'lik artışla 13,5288'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,5520 seviyesinde işlem gördü.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de enflasyona dair kaygılar ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle yüzde 1,90'ı test ederek 2 yılın zirvesindeki yerini korudu.

Dolar endeksi ise dün yüzde 0,5'lik artışla 95,7 seviyesine çıkmasının ardından yatay seyretti.

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,8'lik düşüşle 1,1318'den kapanmasının ardından bugün 1,1330 seviyelerinde bulundu.

09.25 itibarıyla sınırlı yükselişle dolar/TL 13,5607, euro/TL 15,3806 seviyesinden, euro/dolar da 1,13328 seviyesinden karşılık buldu. 

18.25 itibarıyla TL karşısında dolar yüzde 0,73 oranında düşüşle  13,4301 liradan, euro 15,2454 seviyesinden ve euro/dolar da 1,13451 seviyesinden karşılık buldu. 

Petrol zirvede seyrediyor

Petrol zirvede seyrediyor

Jeopolitik risklerdeki artışın etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı 88,4 dolarla Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

Yemenli Husilerin BAE'ye yönelik saldırılarının yarattığı endişe ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin yukarı ittiği petrol fiyatları, Kerkük-Ceyhan boru hattında çıkan yangının ardından bu hattından sevkiyatın durmasının da etkisi ile yükselmeye devam ediyorlar.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinden geçen Kerkük-Ceyhan boru hattında dün çıkan ve gece geç saatlerde sürdürülen yangının hali hazırda arzda yaşanan sıkışıklığı artıracağı endişeler ile birlikte ICE'de Mart vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 89,05 dolar seviyesini gördü.

ICE'de Brent petrolü düne göre 1.02 dolar artışla 88,53 dolar/varil seviyesinden, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de düne göre 1,13 dolar artışla 86,56 dolar/varil seviyesinde işlem gördü

Analistler, OPEC'in günlük üretimi 400 bin varil artırma yönündeki taahhüdünü yerine getirmekte zorlandığı yönünde haberlerin, verilerin geldiği ortamda Brent petrolünün 100 dolar/varil seviyesini hedefleyebileceğini işaret ediyorlar. Analistler, OPEC+'nın arz sıkıntılarının, devam eden küresel talep artışının önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarını yüksek tutmaya devam edeceğine inanıyorlar.

18.25 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 0,73 oranında yükselişle 88,15 dolardan işlem gördü. 

Altın fiyatlarında yatay seyir yükselişe döndü

Altın fiyatlarında yatay seyir yükselişe döndü

Altın fiyatları, Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentiler ve ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesiyle geriledi. Ons altın uluslararası piyasalarda geçen hafta 1.830 dolara kadar ulaştıktan sonra kazançlarının bir kısmını geri vererek haftayı 1.816 dolardan kapadı. Bu sabah saatlerinde 09.30 itibarıyla 1.814 dolardan işlem gördü.

Gram altın ise Dolar/TL ’deki yatay seyirle küresel altın fiyatlarındaki gerilemeyi takip ederek, bu sabah 09.30 itibarıyla Kapalıçarşı'da 790 lira seviyesinden işlem gördü.

Yurt içinde dolardaki gerilemenin de etkisiyle sınırlı bir yükseliş gösteren gram altın 792 liradan, uluslararası piyasalarda yüzde 1'in üzeirnde yükselişle ons altın 1.836 dolardan işlem gördü. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın