Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul'da Düşüş Hızlanınca İşlemler Devre Kesici ile Tamamlandı

Borsa İstanbul'da Düşüş Hızlanınca İşlemler Devre Kesici ile Tamamlandı

BIST100 Endeksi'nde düşüşün yüzde 5'e ulaşmasının ardından devre kesici çalıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

KAP'a açıklama yapıldı

KAP'a açıklama yapıldı

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama şu şekilde:

Saat 17:32:21 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

İşlemler tamamlandı

İşlemler tamamlandı

İşlemlerin bugün yeniden başlamayacağı ve seansın tamamlandığı bildirildi. 

BIST 100 endeksi yüzde 5.08 düşüşle 1.979 puana gerileyerek bugün bu seviyeden kapanış yapılmış oldu.

Uzmanlar piyasaya yansıyan olumsuz bir gelişmenin olmadığını belirtirken, Rusya Borsası'nda Ukrayna gerginliği ile yaşanan yüzde 8'lik kaybın yanı sıra teknik seviyelerin geçilmesi ve algoritmaların çalışması ile düşünün hızlanmış olabileceğini belirtti.

Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, endekste yüzde 5 ve sonrasında yüzde 7'lik değer kayıpları halinde tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.

Borsa İstanbul kuralına göre 17.30 sonrası tetiklenen devre kesicilerde seans tamamlanıyor

Borsa İstanbul kuralına göre 17.30 sonrası tetiklenen devre kesicilerde seans tamamlanıyor

BİST'in açıklamasında, 'Pay Piyasasında ve BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır, seans tamamlanmıştır. VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde normal seansın kalanında işlem yapılmayacak olup seans akışı normal saatinde VIOP_SEANS_SONU işlem günü bölümü ile devam edecektir.' denildi.

Borsa İstanbul'un sitesinde devre kesicilerle ilgili bilgilendirme bölümünde bu durumlar için şu şekilde bir kuralı bulunuyor: 

EBDKS’nin Pay Piyasasında sürekli işlem seansının sona ermesinden önceki 60 ila 30 dakika arasında (mevcut durumda 17:00-17:30 arasında) devreye girmesi halinde her üç piyasada da işlemler durdurulacak, işlemler Pay Piyasasında kapanış seansı ile (mevcut durumda saat 18:00’de) yeniden başlatılacaktır.

EBDKS’nin Pay Piyasasında sürekli işlem seansının sona ermesinden önceki 30 dakika içerisinde devreye girmesi halinde (mevcut durumda 17:30’dan sonra) ilgili seanslar sonlandırılacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın