Görüş Bildir
Haberler
Belçika, Ermeni Tasarısını Kabul Etti

Belçika, Ermeni Tasarısını Kabul Etti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belçika Parlamentosu, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Belçika Parlamentosunda iktidar partileri tarafından 1915 olaylarının yüzüncü yılının anılması için hazırlanan karar tasarısı büyük oy farkıyla kabul edildi. Koalisyonu oluşturan partilerin ortaklaşa hazırladığı ve genel kurulda karşı oyun verilmediği karar, 124 'evet' oyu ile onaylanırken, 8 parlamenter çekimser kaldı.  

1915 olaylarının 'soykırım' olarak nitelendirildiği sembolik anlam taşıyan kararda, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihsel ve manevi açıdan bu trajediden sorumlu tutulamayacağı belirtiliyor.

Kararda, 1915 olayları sırasında farklı tahminlere göre 300 bin ila 1,5 milyon Ermeni'nin hayatını kaybettiği ve Süryani, Keldani, Asuri, Pontus Rumları'nın yoğun katliamlara uğradığı savunuluyor. Kararda, bu dönemde yaşanan çatışmalarda Türkler ve Müslümanlar arasında da kayıplar yaşandığı ifade ediliyor.

Koalisyon partilerinin karar başlığının “Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin karar” yerine “Ermeni soykırımının 100. yılının anılmasına ilişkin karar” şeklinde bırakılmasını tercih ettikleri de belirtiliyor.

Muhalefet partilerince verilen sözde soykırımı 'inkarın' cezalandırılması ve 'soykırımı tanımanın' Türkiye'nin AB üyeliği için ön şart olması yönündeki değişiklik önergeleri kabul edilmedi.

Avupa Ermeni diyasporası kuruluşlarının karardan '1915 olaylarından Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağı' ifadesini çıkarma ve metni ağırlaştırma çabalarının ise sonuçsuz kaldığı bildirildi.

Tasarı iki hafta önce parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilmişti.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0