Görüş Bildir
Haberler
AYM, Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü İnşaatına İzin Veren Torba Yasa Kanun Hükümlerini İptal Etti

etiket AYM, Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü İnşaatına İzin Veren Torba Yasa Kanun Hükümlerini İptal Etti

Batuhan
24.07.2019 - 20:47

Anayasa Mahkemesi, Van Gölü kıyısına Cumhurbaşkanlığı Köşkü inşa edilebilmesi için Ocak ayında ‘torba yasa’yla getirilen kanun hükümlerini iptal etti. Maddenin yanı sıra ‘köşk alanının’ gösterildiği kroki de iptal edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, kıyıların herkesin ortak kullanımına açık olduğuna dikkat çeken AYM, köşkün de aralarında bulunduğu yapıların Kıyı Yasası’ndaki sınırlamalardan istisna tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Ocak ayında torba yasaya eklenmişti

Ocak ayında torba yasaya eklenmişti

Hükümet ocak ayında çıkardığı “torba yasa” ile Kıyı Yasası’na madde ve krokiler eklemişti. Eklenen maddeye göre Bitlis Ahlat’ta Van Gölü kıyısına yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için Kıyı Yasası’ndaki kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümler uygulanmayacaktı. Aralarında köşkün de bulunduğu yapılar için kıyılar doldurulabilecek, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılabilecek, kum, çakıl alınabilecekti.

Kıyılarda her türlü değişiklik yapılabilecekti

Kıyılarda her türlü değişiklik yapılabilecekti

Yine yasadaki, “kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz” hükmü de uygulanmayacaktı. Yasanın “kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez” sınırlaması dikkate alınmayacaktı. Özetle bu yapıların inşası sırasında kıyılarda her türlü değişiklik yapılabilecekti.

Kıyı kullanımı herkese açık olmalı

Kıyı kullanımı herkese açık olmalı

Denizden yararlanmanın ancak kıyının kullanımının herkese açık olması ile sağlanabileceğine işaret eden AYM, herkesin serbestçe yararlanmasına açık olan kıyıların aynı zamanda kamu malı olduğunu belirtti. AYM, kıyıda yapılması zorunlu olan kamuya yararlı yapı ve tesislere ilişkin düzenlemelerde anayasanın kıyıların ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlerine uyulmasının zorunluğu olduğunu kaydetti. Kararda, kamu yararı amacıyla yapılması zorunlu olan yapı ve tesislerin olağan ihtiyaçları ile ilgisi olmayan yapılaşmalara izin verilmeyeceğine dikkat çekildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Öngörülen ilkelere uygun yasal düzenleme yapılması zorunludur"

"Öngörülen ilkelere uygun yasal düzenleme yapılması zorunludur"

AYM, bu durumun anayasa ile devlete verilen çevreyi ve kıyıları koruma görevinin yerine getirilmesine engel oluşturduğuna işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Devletin gözetim ve denetim görevini yerine getirmesini sağlayacak kurallara yer verilmeksizin belirli alanlardaki yapılaşmaların Kıyı Kanunu’ndaki sınırlamalardan istisna tutulması, aynı zamanda hukuki belirsizliğe de yol açmaktadır. Söz konusu belirsizliğin ortadan kaldırılması, devletin gözetim ve denetim yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için yasaya ekli kroki ve listelerde gösterilen alanlarda anayasada öngörülen ilkelere uygun yasal düzenleme yapılması zorunludur. Bu zorunluluğun gereğini yerine getirmeyen kurallar anayasanın 2. maddesiyle bağdaşmamaktadır.”

Yasaya ekli krokiler de iptal edildi

Yasaya ekli krokiler de iptal edildi

AYM, düzenlemeyi anayasanın cumhuriyetin niteliklerinin sıralandığı 2. maddesi, kıyılardan yararlanma başlıklı 43. maddesi ile sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması başlıklı 56. maddelerine aykırı bularak iptal etti. Yasadaki maddenin yanı sıra yasaya ekli krokiler de iptal edildi. Bu krokilerde “köşk alanı” da yer alıyordu. Karar oyçokluğuyla alındı. 4 üye muhalif kaldı. Mahkeme yürürlüğün durdurulması talebini ise reddetti.

Ne olmuştu?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
460
84
46
9
7
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Domalt Trump

Doğru karar. Nerede bi manzara var zengin tayfa çöküyor oraya. Biri saray yaptırır, biri yalı, yaptırır, biri otel yaptırır. Parası olmayan suya uzaktan bile... Devamını Gör

Domalt Trump

Madem OTAĞ önerisi geldi, niye betonarmeden köşk yapıyor, doğayı katlediyorsun? Amacına uygun olarak otağ yap o zaman? Yazın yapar kışın kaldırırsın veya tam... Devamını Gör

tom lee jones

150 sene sonra karanlik caglar denilecek bugunku tahribat ve katilama.

Lestat

Ülkede liyakatın nabzı hala atıyor, şaşırdım ama bir o kadar da sevindim. Saygılar.