Görüş Bildir
Haberler
Aşık Olunca Vücutta Gerçekleşen Tuhaf Fizyolojik Durumlar ve Sebepleri

etiket Aşık Olunca Vücutta Gerçekleşen Tuhaf Fizyolojik Durumlar ve Sebepleri

Fulin
07.12.2016 - 18:43

Aşık olunca vücut tepkilerinin, işleyişinin de değiştiğini bilmeyen yoktur. Ancak psikolojik bir durum olarak görülen aşkın, vücudu bu kadar etkilemesinin altında bambaşka sebepler yatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Terlemek, vücudun aşkı ilk anda bir tehlike olarak algıladığının göstergesi.

Vücudun bir uyaran aldığında ilk tepkisi tehlike algısı olur. Aniden arkamızdan gelip bize hoş bir sürpriz yapan birine karşı aşırı sinirlenmek ve gerilmek, bu yüzdendir. Aşk da vücutta ilk olarak bir tehdit olarak algılanır. Salgılanan adrenalin kalp atışlarını hızlandırır. Bu da terlemeye yol açar.

Beyinde aşk ve alkolün etkisi neredeyse aynı.

Aşık olunca tıpkı sarhoşluk gibi rahatlama hissi, çekingenliğin atılması ve korkuların ortadan kalkması gibi hisler oluşur. Beyinde aşk hormonu oksitosin ve alkolün oluşturduğu his hemen hemen aynı. Aşk sarhoşluğu tabiri de bu yüzden.

Bazı heteroseksüel ilişkilerde kadınların testosteron hormonu yükselirken, erkeklerinki düşer.

Erkeklik hormonu olan testosteronun kadınlarda yükselmesi ve erkeklerde düşmesi; iki cinsiyetin arasındaki farkın ortadan kalkması ve aşkın karşı cinsleri hormonal anlamda eşitlemesi demek. Aynı zamanda bu durum bir süreliğine de olsa insanın en güçlü içgüdüsü olan hayatta kalma içgüdüsünün önüne geçiyor. Çok büyülü, değil mi?

Aşırı hormon salgılaması sonucu uykusuzluk oluşur.

Heyecan, mutluluk, kalp çarpıntısı; asıl bu şartlar altında uyuyabilmek tuhaf olurdu. Enerji ve pozitif duygular hissettiren hormonlar aşık kişiyi dinç tutar. Dr. Seuss boşuna dememiş; 'Aşık olunca uyuyamazsınız, çünkü nihayet gerçeklik rüyalarınızdan güzel hale gelmiştir' diye.

Uyuşturucu bağımlılığı gibi bir bağımlılığa yol açar.

Oksitosin, dopamin, adrenalin ve vazopressin hormonlarından bir kokteyl oluşturan aşk, beyinde tıpkı uyuşturucu gibi bir bağımlılık geliştirir. Ne kadar çok salgılarsanız, o kadar fazlasını istersiniz. İnsanın aşık olduğu kişiyi görmek, ona ulaşmak için yaptığı tuhaflıkların altında yatan sebep budur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başta baş ağrısı olmak üzere pek çok vücut ağrısından kurtulursunuz.

Oksitosin hormonunun özellikle baş ağrılarını önemli ölçüde iyileştirdiği bilinmekte. Mutluluk hormonlarının etkisi, çoğu ağrı kesiciden kat kat yüksek. 'Aşk iyileştirir' diye boşuna dememişler.

Ona bakmayı bırakamazsınız.

Aşık olduğunuz kişi yakınlardayken ona bakmamak çok zordur. Birçok insan bunu yapmamak için vücudunu zorlar, saçma sapan hareketler yapar. Çünkü aşıkken sinir sisteminizdeki uyarma gözlerinizi yönetir ve uyarana bakmak durumunda kalırsınız. Aynı zamanda göz bebekleriniz büyür. Bu da sinir sisteminin bir komutu. Yani aşık olunan kişiden gözlerini alamamak fiziksel bir durum.

Aşk, güzelleştirir.

Az önce bahsettiğimiz büyük gözler, evrensel bir güzellik göstergesi. Ancak sadece bu değil; aşıkken salgılanan hormonlar cildi de düzeltir, sivilceler azalır. Kadınların göğüslerinin dolgunlaşması, erkeklerin kas yoğunluğunun artması da aşk hormonlarıyla ilgilidir.

Zihniniz açılır.

Aşkın insanı aptallaştırdığı söylenir. Oysa bilimsel olarak nöronlarla hücreler arasında iletişimi sağlayan ve nörotransmitter olarak geçen kimyasallar, aşk sırasında da salgılanır. Normalde bile anlık iletişim sağlayan bu kimyasalların aşıkken yaratacağı etkiyi siz düşünün. Aşıkken zihniniz açılır, daha hızlı ve farklı düşünmeye başlarsınız.

Anılarınızı taze tutar.

Yakın geçmişte yaşadığınız bir olayı anımsayamazken, çocukluk aşkınıza dair pek çok detayı anımsıyorsanız; bu çok normal. Oksitosin, beyindeki hafıza merkezini güçlendirir. Daha doğrusu anıları netleştirir. Bu hormonu salgılarken yaşadıklarınızı, üstünden uzun yıllar da geçse net bir şekilde hatırlarsınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
707
226
72
54
40
39
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
dilara

Sanırım burda karşılıklı aşktan bahsedilmiş yoksa platonik bir aşkın insanı bu kadar mutlu edeceğini sanmıyorum.

_orca_

Karşılıklıysa ismi zaten aşk değil, başlık-içerik uyumu sıfır olan bi içerik diyip gitcem.

miss morpheus

benim testesteronummu yüksek lan acaba

Nyan Cat

hoş