Görüş Bildir
Haberler
Adana Havalimanı, Çukurova Havalimanı'na Verilen Yolcu Garantisinin Tutturulması İçin Kapatılacak İddiası

Adana Havalimanı, Çukurova Havalimanı'na Verilen Yolcu Garantisinin Tutturulması İçin Kapatılacak İddiası

Hükümetin uyguladığı 'garanti' politikası nedeniyle vatandaşın vergisi işlemeyen yatırımlara giderken işleyen yatırımlar da zarar görüyor. Son olarak 2021’de 3,4 milyon yolcunun kullandığı ve 37 bin uçağın indiği Adana Havalimanı’nın da kapatılacağı ifade ediliyor. Havalimanın yolcu garantisi verilen Mersin’deki Çukurova Havalimanı için kapatılacağı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından, önce tüm itirazlara rağmen kapatılan sonra da millet bahçesi yapılacağı gerekçesiyle yıkımına başlanan Atatürk Havalimanı gündemdeki yerini korurken bir havalimanı tartışması daha başladı.

Hizmete 1937 yılında açılan Adana Havalimanı’nın Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı süren ve yolcu garantisi verilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyla kapatılacağı belirtiliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kapatılacağı ifade edilen Adana Havalimanı sadece 2021 yılında 3 milyon 400 bin yolcuya hizmet verdi. Ayrıca geçen yıl havalimanına inen uçak sayısı ise 37 bin olarak açıklandı.

Adana Havalimanının sadece 35 kilometre ötesine yapılıyor

Adana Havalimanının sadece 35 kilometre ötesine yapılıyor

Türkiye'nin beşinci büyük havalimanı olacağı belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bu yıl 29 Ekim’de açılacağı açıklandı. Ancak Adana Havalimanı’nın sadece 35 kilometre uzağına inşa edilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımı da yılan hikâyesine döndü.

Çukurova Bölgesel Havalimanı projesini ilk olarak 2008 yılında gündeme geldi. O yıllarda Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda Binalı Yıldırım oturuyordu. 27 Mart 2010'da, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Başbakan olduğu dönemde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’yla Tarsus’un verimli tarım arazileri havalimanı için acil kamulaştırıldı. Uzmanlar ise ısrarlar bölgede yeni bir havalimanının yapımına gerek olmadığını, bunun yerine Adana Havalimanı’nın genişletilmesi gerektiğini belirtti.

2011 yılında inşasına başlandı ancak hala tamamlanamadı

2011 yılında inşasına başlandı ancak hala tamamlanamadı

Ancak itirazlara aldırış etmeyen iktidar, 2011’de yeni havalimanı için ilk ihaleyi yaptı. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkan havalimanı ihalesini Skyline Havacılık ile Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu, 357 milyon Euro’yla kazandı. Fakat temel atma töreninden yaklaşık bir yıl sonra ihaleyi alan firma iflas etti. DHMİ, inşaatı tamamen duran havalimanı için şirketle yaptığı sözleşmeyi 2015 yılında feshetti.

2016’ın başında DHMİ, gazetelere ilan vererek projenin Yap-işlet-devret modeli kapsamından çıkartıldığı duyurdu ve havalimanının öz kaynakla yapılacağını açıkladı. İnşaatın tamamlanması için yapılan altyapı ihalesi Hazaryol ve Budakyol Ortak Girişim Grubu’na 224 milyon 874 bin TL’ye verildi. Havalimanının üst yapı işleri için 2018'de düzenlene nihale de 899 milyon TL bedelle TAV- Tepe Akfen- Nehirsu İnşaat ortaklığına verildi.

Son ihaleyi AKP'li isim aldı

Son ihaleyi AKP'li isim aldı

Fakat üstyapı inşaatına hiç başlanmadı. Daha önce Yap-İşlet-Devret modelinden vazgeçilerek ihale edilen projeden bir kez daha geri dönüldü. DHMİ üstyapı tesislerinin yapımı, iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin işletilmesi için Yap-İşlet-Devlet modeliyle 2020’de bir ihale açtı. İhale 297 milyon 100 bin Euro + KDV karşılığında Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimine verildi. Şirketlerin bağlı olduğu grubun sahibi Süleyman Kozuva'nın yerel seçimde AKP'den Çerkezköy adayı olduğu ortaya çıktı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
89
29
10
6
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın