Görüş Bildir
Haberler
ABD'den BM’ye Mektup: 'Gerilimin Azaltılması İçin İran'la Ön Koşulsuz Görüşmeye Hazırız'

ABD'den BM’ye Mektup: 'Gerilimin Azaltılması İçin İran'la Ön Koşulsuz Görüşmeye Hazırız'

Batuhan
09.01.2020 - 09:09

Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) gönderdiği mektupta, İranlı general Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin meşru müdafaa olduğunu ve gerilimin tırmanmasını engellemek için İran'la ön koşulsuz 'ciddi müzakerelere' başlamaya hazır olduklarını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft'ın kaleme aldığı mektupta, ABD'nin Orta Doğu'daki personelini ve çıkarlarını korumak için gereken önlemleri almaktan kaçınmayacağı da bildirildi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de gece saatlerinde yaptıkları telefon görüşmesinde 'NATO'nun Orta Doğu'daki sürece daha çok katkıda bulunabileceği' üzerinde anlaştı.

"BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi kapsamında"

"BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi kapsamında"

ABD'nin BMGK'ya gönderdiği mektupta, Süleymani'nin öldürülmesinin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesi kapsamına girdiği savunuldu. 51. madde üye ülkelere, saldırı altında kalmaları halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor. Aynı madde uyarınca, üye ülkeler bu eylemlerini 'acilen' 15 üyeli BMGK'ya bildirmek zorunda. ABD, 2014'te Suriye'de IŞİD'e karşı başlattığı saldırıları da aynı madde kapsamında savunmuştu.

"Orta Doğu'da ABD güçlerine yönelik saldırılarına cevaben öldürüldü"

"Orta Doğu'da ABD güçlerine yönelik saldırılarına cevaben öldürüldü"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Craft mektupta, Süleymani'nin 'Son aylarda İran ve İran destekli milislerin Orta Doğu'da ABD güçlerine yönelik saldırılarına cevaben' öldürüldüğünü ifade etti.

İran da Çarşamba günü BMGK'ya ulaşan mektubunda Irak'taki hedeflere yaptığı hava saldırılarının 51. madde kapsamına girdiğini savunmuştu.

Mektupta ayrıca 'Uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye atmamak ve İran rejiminin gerilimi tırmandırmasını önlemek amacıyla, İran ile ön koşulsuz olarak ciddi müzakerelere başlamaya hazırız' denildi.

"NATO Orta Doğu'daki sürece daha çok katkıda bulunabilir"

"NATO Orta Doğu'daki sürece daha çok katkıda bulunabilir"

Başkan Trump ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in telefon görüşmesine dair Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Stoltenberg'e, Orta Doğu'da barışın korunması ve çatışmanın önlenmesi anlamında NATO'nun rolünün artmasının önemini vurguladığı belirtildi.

Telefon görüşmesi sonrası NATO'dan da benzer bir açıklama geldi ve Trump'ın NATO'dan Orta Doğu'daki sürece daha çok müdahil olmasını istediği aktarıldı. Açıklamada 'NATO'nun bölgesel istikrara ve uluslararası terörizmle mücadeleye daha fazla katkıda bulunabileceği' konusunda fikir birliğine varıldığı bildirildi.

Neler yaşandı?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
8
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Hayatım da yönetimi 0 - 12 yaş arası mahalle mantığı ile yönetilen tek ülke .

Pasif Kullanıcı

dövüşmen guzum. ötede oynayın.

kyle-reese

Aman savaşmayın,ortadoğu tamamen bir karışırsa en az 20-30 milyon arap daha Türkiyeye gelir,bunlar 5er çocuk yaparak 20 yıla Türkiye ve Türk diye birşey kalm... Devamını Gör