Görüş Bildir
Haberler
Zaman Gazetesi'ne Kayyum Atandı; Polis TOMA ve Gazla Girdi

etiket Zaman Gazetesi'ne Kayyum Atandı; Polis TOMA ve Gazla Girdi

ATKN
04.03.2016 - 15:11 Son Güncelleme: 05.03.2016 - 11:29

Bugün İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğince Zaman gazetesine kayyum atanmasının ardından saat 23:30 sularında gazete binası önünde toplanan kalabalığa TOMA ve biber gazıyla müdahale edildi. Kalabalığı dağıtan polis kapıdaki kilidi kırarak gazete binasına girdi. 'Özgür basın susturulamaz' ve 'Hırsızlar' sloganları atan gazete çalışanları ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Kayyumlar güvenlik güçleri eşliğinde gazetenin yönetim katına girerken, binada bulunanlar da dışarıya çıkarıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polisin gruba müdahale anı

İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik şirketine kayyum atanmasına karar verdi. 

Kayyum atanmasının ardından Zaman gazetesinin Yenibosna'daki binasının ana giriş kapısı gazete çalışanları tarafından zincirle kilitlendi. 

Polis saat 23:30 sıralarında kapıyı kırarak binaya girdi. Bu sırada polise engel olmaya çalışan kalabalığa da tazyikli su sıkıldı.

Zincirlenen demir kapı kesildi

Fotoğraf: AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Abdulhamit Bilici - Fotoğraf: AP

6. Sulh Ceza Hakimliği'nin kayyum kararının duyulmasının ardından Zaman gazetesi önünde, destek için gazetenin yazarları ve okuyucuları toplanmaya başlamış, burada çeşitli konuşmalar yapılmıştı.

Gazete önünde yoğun güvenlik önlemleri

Gazete önünde yoğun güvenlik önlemleri

AFP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumartesi sabahı ise gazete önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Bahçedeki ana kapı önüne sabah saatlerinde bariyer yerleştirildi. Gazete önünde TOMA ve diğer polis araçları bekletiliyor.

Çalışanlara polisten kimlik kontrolü

Çalışanlara polisten kimlik kontrolü

AFP

Zaman çalışanları polisin kimlik kontrolü ardından içeri alınıyor.

Bu arada Zaman gazetesi bugünkü ana sayfasında siyah renkte bir font kullanarak karara tepki gösterdi.

Ana sayfada büyük puntolarla 'Anayasa askıda' başlığı kullanıldı.

Zaman gazetesi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada 'kaygılıyız' demişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Açıklamada kayyum tehdidi ile karşı karşıya olunduğu belirtilmiş ve şöyle denilmişti: 

'Türkiye'nin en yüksek tirajlı gazetesi Zaman, iki yılı aşkın süredir akreditasyon, vergi incelemesi, reklam verene müdahale ve okurları tehdit gibi ağır baskılar yaşıyor. Şimdi ise el koyma ve kayyım atama tehdidi ile karşı karşıyayız.

Türkiye'yi demokrasi liginde küme düşüren bütün bu gelişmelerden dolayı Kaygılıyız. İçinde bulunduğumuz bu kabus ortamından tek çıkış yolunun, yeniden demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dönmekle mümkün olacağına inanıyoruz. Bu kaygımızı halkımızla, demokrasiye inanan aydınlarımızla ve uygar dünya ile paylaşıyoruz.'

Today's Zaman GYY Sevgi Akarçeşme AA'nın haberi duyurmasından dakikalar önce bu paylaşımı yaptı

Ve evet, Fuat Avni daha önce bu iddiayı dile getirmişti...

Ve evet, Fuat Avni daha önce bu iddiayı dile getirmişti...

Twitter fenomeni Fuat Avni, dün akşam yaptığı paylaşımda Zaman gazetesine, 'kayyum' atanacağını iddia etmişti.

Atanan kayyumlar belli oldu

Atanan kayyumlar belli oldu

EPA

İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN Türk'ün haberine göre gazetenin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan, kayyum olarak atandı.

Kayyum ne demek?

'Kayyum' hukuken 'Bir malın yönetilmesi ya da bir işin yapılması için görevlendirilen kimse' anlamına gelir. Görevi, zan altında olan şirket ya da kuruluşu aklanana veya suçlu bulunana kadar yönetmektir. Yetki alanının sınırı mahkeme tarafından çizilir ve bu geçici görevi yerine getirirken şirketin finansal durumunu, malvarlıklarını, hak ve alacaklarını korumakla yükümlüdür. Alacağı ücret, atandığı şirketin cirosuna göre belirli bir oran üzerinden belirlenir.

ABD'den tepki: Tedirgin edici

ABD'den tepki: Tedirgin edici

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby kayyum kararıyla ilgili olarak, “Bu durumu Türk hükümetinin kendisini eleştiren medya kuruluşlarına ve diğerlerine karşı uyguladığı tedirgin edici yasal eylemler serisinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.

“Türkiye hükümetine, hukuka uygun davranılması ve herkese eşit davranılması çağrısında bulunduk” diyen Kirby, Türk yetkilileri basın özgürlüğüne saygılı olmak konusunda uyardıklarını da ifade etti.

İpek Medya Grubu, 29 Şubat 2016 tarihinde kapatılmıştı

Şu ana kadar Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Akın İpek'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve Ekim 2015'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine yönetimine el koyularak kayyum atanan İpek Medya Grubu, 29 Şubat 2016 tarihinde kapatıldı.

Bu kapsamda Kanaltürk, Bugün TV, Bugün gazetesi, Millet gazetesi ve Kanaltürk Radyo'nun faaliyetlerine son verdi.

Zaman gazetesini de içinde yer alan Feza Yayıncılık bünyesinde Today's Zaman, Cihan Haber Ajansı ve Aksiyon dergisi yer alıyor.

Sosyal medyadan kayyum kararına ilişkin ilk yorumlar:

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio, Ajanslar ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
592
316
156
121
106
87
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

Zamanında adalet sizede gerek olur dediğimizde kıçınızla gülüyordunuz beter olun!! toplayıp yaksalar keşke bu cemaat tayfasını... akp'liler sizede adalet ger... Devamını Gör

Kavinsky

Amına koyduklarım almışlar ellerine özgür basın susturulamaz pankartını. Bu ülkenin paşaları terörist diye içeri atılırken sesiniz neden çıkmıyordu amına ko... Devamını Gör

Dex Dex

Birlikte TSK'ya kumpas kuruyordunuz , PKK'lıları gizli şahit yapıp paşaları içeri atıyordunuz , sınav soruları çalıp adamlarınızı yerleştiriyordunuz . Birden... Devamını Gör