Görüş Bildir
Haberler
Sinema Tarihinin Hamurunda Kötülük de Olsa Sevilen 15 Anti Kahramanı

Sinema Tarihinin Hamurunda Kötülük de Olsa Sevilen 15 Anti Kahramanı

Levent Lord
13.11.2014 - 22:34 Son Güncelleme: 18.11.2014 - 16:36

Antikahraman (İngilizce: Antihero), edebiyat ve sinema başta olmak üzere günümüzün popüler kültüründe idealleri, amaçları ve kişiliği alışılageldik kahramanların farklı olan baş karakterleri tanımlamada kullanılır. Ekstrem zaafları yada marjinal yanları olan baş kahraman şeklinde de tarif edilebilir. Her bir antikahraman aslında kendi felsefesi içinde tutkunluk ve içimizde olup ama dışımızda olamadığımız benliğimizin, aşırılaştırılmış yansıması gibidir.

Sinema tarihinde kült olarak değerlendirilen ve benimde sevdiğim bir sinema tarzı olan antikahraman filmlerin ilk 15'ne...

Kaynak: http://webseyyahi.blogspot.com.tr/201...
İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Natural Born Killers (Katil Doğanlar)

15. Natural Born Killers (Katil Doğanlar)

Karakterler : Mickey (Woody Harrelson) ve Mallory Knox.(Juliette Lewis)

Birbirlerine Fena halde aşık olan ikili daha sonra ardı arkası kesilmeyen cinayetlere başlarlar. 666 numaralı otoparkta öylesine hiç bir öldürme sebepleri olmadan, yolda geçeni ve kendilerini küçücük bir haksızlık yapanları bile öldürülürler. Ancak öldürdükleri insanların arasında mutlaka bir kişiyi serbest bırakırlar ki, Mickey ile Mallory hikâyesini tüm dünyaya anlatsın. Normal gibi olan iki kişinin bir araya gelmesi ve eksik parçaların tamamlanması doğuştan gelen güdülerinin serbest bırakan Natural Born Killers listemizin 15 sırasında.

14. Superman (Süpermen)

14. Superman (Süpermen)

Karakter : Lex Luthor (Kevin Spacey)

Lex Luthor, Clark Kent'in azılı düşmanıdır. Smallville'de Clark Kent yani Superman'in samimi dostlarından biri olsa da zamanla Lex Luthor değişmeye ve de kötülüğün simgesi olmaya başlamıştır. Superman çizgi romanlarında önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca Clark Kent'in ilk aşkı olan Lana Lang'a da aşık olmuştur ve onunla evlenmiştir. Babası Lionel Luthor tarafından zorlanarak yetiştirilmiştir. Her zaman büyük bir hayal kırıklığı olduğunu duyduğu babasına karşı olan kendini ispatlama hırsıyla ortaya gerçek kötü anlamından Lex Luthor çıkmıştır. Clark Kent'in sırrını çözmeyi saplantı haline getirmiştir. Sinema filmlerinde yeterince yansıtılamayan Lex Luthor aslında fit vücudu ve üstün zekasıyla tüm dünyayı yönetebilecek bir yapıdadır.

13. Matrix

13. Matrix

Karakter: Ajan Smith (Hugo Weaving )

Ajan Smith, aslında sistem tarafından yazılan bir program olduğu halde, orada bulunmayı istemiyor. Çoğalıyor, bulaşıyor ve bozuyor. Aslında aynen insanları tanımladığı gibi hareket ediyor. İlk bölümde insanları 'Bir yere gidersiniz, doğal kaynakları tükenene kadar çoğalırsınız, çoğalırsınız ve yaşamak için tek şansınız başka alanlara yayılmaktır. Bu şekilde davranan başka bir tek organizma vardır o da virüs.' şeklinde tanımlıyordu. Sanal ortamdan gerçek hayata geçebilmiş ve Neo' nun zıttı olarak yapabileceklerinde engel tanımamış Ajan Smith sinema tarihinde farklı bir felsefedir.

12. Spawn

12. Spawn

Karakter: Al Simmons / Spawn (Michael Jai White)

Spawn, (eski adı ile All Simmons) CIA'in gizli işlerinde tetikçi olarak görev yapmaktadır. Bir gün, hayatına artık düzen koymak istemesi sebebiyle patronuna tetikçilik işinden vazgeçmek istediğini söyler. Patronu ondan son bir görev yapmasını, ancak bu şekilde onu serbest bırakabileceğini söyler. All Simmons görevi kabul eder. Fakat bu onun dünyadaki All Simmons adıyla yaptığı son görev olacaktır. Çünkü görev yapmak için gittiğinde iş ortağı ve patronu tarafından diri diri yakılır. İşte o anda bir ses duyar: Yeniden dünyaya dönmek istemez misin? Görünüşü ve özellikleri çok farklı Spawn hayal gücünün diğer tarafından gelmiş gibidir.

11. Spiderman (Örümcek Adam)

11. Spiderman (Örümcek Adam)

Karakter : Venom  (Tobias Vincent Maguire)

Venom, sadece simbiyoz hâlinde yaşayabilen, organik bir kostüme benzetilebilecek uzaylı bir canlıdır. Örümcek Adam çizgi romanında ve çizgi filminde en çok Eddie Brock ile simbiyoz hâlinde göründüğü için bu karakterle özdeşlerleştirilse de, aslında başlı başına bir yaşam formudur. Anlamı 'zehir'dir. Karakterin isminin Venom olmasının mantığı örümceğin öfkelendiğinde zehrini akıtmasıdır ve Venom'un en belirgin özelliği de öfkesidir. Belki de Spiderman'in en karizmatik halidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. StarWars (Yıldız Savaşları)

10. StarWars (Yıldız Savaşları)

Karakter : Anakin Skywalker/Darth Vader (David Prowse / James Earl Jones /Sebastian Shaw /Hayden Christensen /Jake Lloyd)

Anakin'in Jedi ustası Obi-Wan Kenobi tarafından eğitilmesi, Jedi şövalyesi oluşu ve daha sonra Güç'ün kötü tarafına yönlenmesi anlatılmaktadır. Anakin, Padme Amidala'nın kocası, Luke Skywalker ve Leia Organa'nın babasıdır. Kendisi Grand Jedi Master Yoda'dan sonraki en büyük lightsaber (ışın kılıcı) kullanıcısıdır. Fakat Darth Vader olduktan sonra üzerindeki yaşam destek ünitesi ve zırh sebebiyle eskisi gibi lightsaber kullanamamıştır. Darth Vader, dövüşlerinde daha çok force kullanımına önem vermiş ve sık sık meditasyon yaparak force'un derinliklerine ulaşmaya çalışmıştır. Başlı başına bir ikondur, kendi içinde mesajları ve tercihleri vardır.

9. The Crow (Karga)

9. The Crow (Karga)

Karakter : Eric Draven (Brandon Lee)

Bir zamanlar insanlar biri öldüğünde ruhunu bir karganın ölümün ülkesine taşıdığına inanırlardı. Fakat çok kötü bir şey olduğunda, büyük bir kederde taşınırdı ve ruh rahat edemezdi. O zaman bazen, sadece bazen, karga yanlış şeyleri düzeltmek için ruhu geri getirebilirdi... Eric Draven (Brandon Lee) ve nişanlısı Shelly Webster (Sofia Shinas) düğünlerine 1 gün kala Top Dollar (Michael Wincott) un başını çektiği çetenin saldırısına uğrayarak vahşice katledilirler.Bir yıl sonra Eric Draven in mezarını ziyaret edecek olan karga genç adamın intikamcı bir ruh olarak geri dönüşünde simgesi olacaktır.Alınacak intikamlar verilecek dersler vardır...James O'Barr ın karanlık çizgi romanı Alex Proyas ın elinde kült bir esere dönüşürken Brandon Lee çekimleri sırasında yanlışlıkla vurulduğu Eric Draven ile beyaz perdenin en etkileyici karakterlerinden birine efsanevi bir yorum getiriyor.

8. Unforgiven (Affedilmeyen)

8. Unforgiven (Affedilmeyen)

Karakter :  William 'Will' Munny ( Clint Eastwood )

Eskiden acımasız, çılgın bir katil olan William Munny, eşinin vefatından sonra artık tüm zamanını küçük barakasında çocuklarına bakarak geçirmektedir. Ta ki, The Schofield Kid ismindeki genç onu ziyarete gelene kadar... Big Whiskey kasabasındaki ödülün haberini genç adamdan alan Munny ilk başta bu teklifi kabul etmez ama daha sonra fikrini değiştirecektir. William Munny adının bile anıldığı yerde kabus estiren fakat adaleti sağalma konusunda kural tanımayan bir yapıdadır.

7. Taxi Driver (Taksi Şoförü)

7. Taxi Driver (Taksi Şoförü)

Karakter :  Travis (Robert de Niro)

Taksi Şoförü sinemadaki antikahramanlardan en çok akılda kalanlardan bir tanesi. Kafası zaman zaman gidip gelen Vietnam gazisi, bir politikacıya suikast yapmak üzeredir ama bu arada yaşı küçük bir kızı da (Jodie Foster) batakhaneden kurtarır. Hikaye boyunca etrafındaki hayatla ve yolunun kesişeceği 'toplumun pisliğiyle' bir türlü iletişim kuramayacak olan Travis, en nihayetinde ipleri eline alacaktır.

6. Leon (Sevginin Gücü)

6. Leon (Sevginin Gücü)

Karakter : Leon (Jean Reno)

Léon  gözünü kırpmadan adam öldüren kiralık bir katildir, fakat kendisine hayranlık duyan anne ve babası öldürülmüş 12 yaşında bir kız çocuğu olan Mathilda'ya yardım eder. Ayağına dolanması olasılığına rağmen ona mesleği(!) öğretir. Leon çok soğukkanlı bir katildir. Ancak Mathilda'ya karşı içten bir sevgi besler ve ona kol kanat gerer. Aslında babalık, arkadaşlık gibi kavramlar ona çok yabancıdır. Elinde çiçek taşıdığı sahne aslında psikolojide ne kadar zararsız ifadesi veren bu baş yapıt için çok şey anlatılabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. V for Vendetta (V)

5. V for Vendetta (V)

Karakter : V (Hugo Weaving)

V olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen İngilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. V İngiltere halkını, kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım’da Parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder. V başlı başına bir yanlışa başkaldırışın ikonudur.

4. The Silence of The Lamps (Kuzuların Sessizliği)

4. The Silence of The Lamps (Kuzuların Sessizliği)

Karakter: Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins)

Thomas J. Harris'in romanın bu nabızları zorlayan uyarlamasında, FBI'daki eğitimi devam eden Clarice Starling (Jodie Foster) yüksek güvenlikli bir tımarhaneye girerek bir psikiyatristken yamyamlık yapan bir kitle katiline dönüşen Hannibal Lecter'in (Anthony Hopkins) hastalıklı zihninin derinliklerine inmeye çalışmaktadır. Starling'in bir seri katili yakalamak ipuçlarına ihtiyacı vardır. Ancak ne yazık ki, Lecter ile yaşadığı Faustiyen ilişki sonunda onun da, kaçışına sebep olur ve artık iki ayrı seri katil karanlıklarda serbest dolaşmaya başlar.  Hannibal Lecter sinema tarihinin bir uç noktasıdır.

3. The Dark Knight (Kara Şövalye)

3. The Dark Knight (Kara Şövalye)

Karakter: Joker (Heath Ledger)

Joker, Batman'in en büyük düşmanıdır.  Daha çok şiddetten yana, karanlık tarafı ağır basan, yenilenmiş bir gelgit ve farklı bir psikolojik idoldür. Son gülümseme ve üstün zekasıyla kendini bile şaşırtabilir. Onu anlatmak başlı başına bir yapısallıktan bahsetmek gibidir. “Neden bu kadar ciddisin?”

2. The Godfather (Baba)

2. The Godfather (Baba)

Karakter: Vito Corleone (Marlon Brando)

Vito Corleone (Vito Andolini) Corleone Mafya Ailesi'nin kurucusu ve ilk donu. Filmde gençliğini Robert De Niro, yaşlılığını Marlon Brando canlandırmıştır. Don Vito Corleone karakteri mafya tarzı filmlerle bütünleşmiş bir karakterdir. Marlon Brando ve Robert De Niro bu rolü o kadar iyi oynamışlardır ki belki de Baba filminin bu denli beğenilmesi, filmdeki o gerçekçiliktendir. Sinema dünyasında kendine ait bir yeri olan Vito Corleone karakteri belki de mafya karakterleri arasında en çok bilinen ve beğenilenidir.

1. Fight Club (Dövüş Klubü)

1. Fight Club (Dövüş Klubü)

Karakter: Tyler Durden (Brad Pitt)

'Çünkü onun doğası'   Marjinal ve cool... Onu anlatmak eksiksiz olamayacağından kitabını okumanızı tavsiye ederim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS

BONUS

3000 Miles To Graceland 

Conan

Costantine

Crank (Tetikçi)

Dracula

Forrest Gump

Gangs of New York (NewYork Çeteleri)

Hancock

Harley davidson and the marlboroman

Hellboy

Highlander (İskoçyalı)

Hitman

Hulk

Inception (Başlangıç)

Interstate 60 (60. Otoyol)

Kill Bill

Last Man Standing (Son Adam)

League of Extraordinary Gentlemen (Muhteşem Kahramanlar)

My Name is Trinity (Benim AdımTrinity)

My Super Ex Girlfriend (Eski Süper Sevgilim)

Ocean's Eleven

Pulp Fiction (Ucuz Roman)

Papillon (Kelebek)

Planet of the Apes (Maymunlar Gezegeni)

Resident evil

Scarface

Sin City (Suç Şehiri)

Three Hundred (300)

The Usual Suspects ( Olağan Şüpheliler ) 

UnbreakableXman

Terminator

KAYNAK : WebSeyyahı

+Wiki Listesi

Lütfen Eklemek istediğiniz Antikahramanları yorum Bölümünde belirtiniz.

Teşekkürler...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
2
2
2
2
0