Görüş Bildir
Haberler
Saliha Dilaşub Valide Sultan kimdir? Sultan İbrahim'in Eşi ve II. Süleyman'ın Annesinin Hayatı ve Ölümü...

Saliha Dilaşub Valide Sultan kimdir? Sultan İbrahim'in Eşi ve II. Süleyman'ın Annesinin Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
20.01.2022 - 11:06

Saliha Dilaşub Sultan, Osmanlı Devleti'nin on sekizinci padişahı İbrahim'in  eşi ve babasından sonra tahta çıkan 2. Şehzade olan II. Süleyman'ın annesidir. Padişah II. Süleyman, 8 Kasım 1687 tarihinde tahta çıkmıştır. Saliha Dilaşub Sultan’ın Kökeni tam olarak bilinmese de Sırp asıllı olduğu düşünülmektedir.  İşte Saliha Dilaşub Sultan hayatı hakkında bilinenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saliha Dilaşub Sultan hayatının çoğunu eski sarayda geçirmiş ve oğlu 2. Süleyman'ın 1687 yılında tahta çıkmasıyla Valide Sultan unvanını almıştır. Saliha Dilaşub Sultan’ın oğlu Süleyman 4 yıl tahtın sahibi olmuştur.  2. Süleyman tahta çıktığında 45 yaşındadır. Süleyman’ın babasının hüküm süresi ise 8 yıldır. Öte yandan 2. Süleyman’dan önce Avcı Mehmet lakabıyla tanınan Turhan Sultan’ın oğlu IV. Mehmed padişah olmuştur. IV. Mehmed 39 yıl boyuncu hüküm sürmüştür.  İşte kısaca Saliha Dilaşub Sultan'ın hayatı ve ölümü...

Saliha Dilaşub Valide Sultan Kimdir?

Saliha Dilaşub Valide Sultan Kimdir?

Hayatı

Kökeni tam olarak bilinmez. İddialara göre Sırp asıllıdır ve asıl adı da Katerina'dır. Saray'a girdikten sonra Padişah İbrahim'in ikinci eşi olmuştur. Eşi Padişah İbrahim 9 Şubat 1640 tarihinde tahta çıkmıştır.  

Saliha Dilaşub Sultan’ın oğlu, II. Süleyman 15 Nisan 1642 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. 8 Ağustos 1648 tarihinde Sultan İbrahim tahttan indirildikten sonra eski saraya yollanmış hayatının büyük çoğunluğu orada geçirmiştir. Oğlu II. Süleyman'ın 8 Kasım 1687 tarihinde tahta geçmesiyle o da Valide Sultan olarak saraya dönmüştür. Ölümünden 2 yıl sonrada oğlunun hüküm süresi sona ermiştir. 

Ölümü

1689 yılının aralık ayında İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Mezarı Süleymaniye Camii'ndeki Kanuni Sultan Süleyman türbesindedir.

Padişah İbrahim'in Çocukları

IV. Mehmed

II. Süleyman

II. Ahmed

Şehzade Murad

Şehzade Selim

Şehzade Osman

Şehzade Bayezid

Şehzade Cihangir

Şehzade Orhan

Ümmü Gülsüm Sultan

Fatma Sultan

Gevherhan Sultan

Kaya Sultan

Beyhan Sultan

Atike Sultan

Ayşe Sultan

Bican Sultan

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın