Görüş Bildir
Haberler
Nakşidil Sultan Kimdir? II. Mahmud'un Annesi Nakşidil Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Nakşidil Sultan Kimdir? II. Mahmud'un Annesi Nakşidil Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
31.12.2021 - 10:32

Nakşidil Sultan, Osmanlı Devleti'nin yirmi yedinci padişahı I. Abdülhamid'in eşi, padişah II. Mahmud'un annesidir. Nakşidil Sultan oğlu, 28 Temmuz 1808 – 1 Temmuz 1839 yılları arasında hüküm sürmüştür. Ünlü bir Fransız aileden geldiği iddiaları günümüzde bile konuşulmaktadır. Ancak bu iddia doğrulanamamıştır. İşte Nakşidil Sultan'ın hayatı ve ölümü... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nakşidil Sultan hakkında çokca kitap yazılmıştır. Çünkü kanıtlanamayan iddialara göre o Fransız imparatoru Napolyon Bonapart'ın eşi Josephine'in kuzenidir. Ölümünden sonra da yıllarca tartışılan Nakşidil Sultan birçok romana konu olmuştur. İddialara göre Cezayirli korsanlar tarafından kaçırılan Nakşidil Sultan hareme hediye edilmiştir. İstanbul’a gelmiş ve haremde Nakşidil adını almıştır. Tabi bu iddialar yıllarca kanıtlanamamış ve efsane olarak kalmıştır.  Peki gerçekte Nakşidil Sultan kimdir? Hayatına dair çok az bilgi olsa da sizler için araştırdık. İşte Nakşidil Sultan'ın hayatı hakkında bilinenler...

Nakşidil Sultan Kimdir?

Nakşidil Sultan Kimdir?

Hayatı

Kökeni net olarak bilinmese de Gürcü ya da Çerkes'dir. Nakşidil Sultan'ın Fransız imparatoru Napolyon Bonapart'ın eşi Josephine'in kuzeni olduğuna dair iddialar ortaya atılmış hatta hakkında kitaplar yazılmıştır. Ancak bu bilginin doğruluğu kanıtlanmamıştır. İddialarda zengin bir ailenin kızı iken kaçırılarak İstanbul’a getirildiği ve hareme verildiği söylenir. Osmanlı padişahı Abdülaziz'in bazı söylemlerinin de bu iddiaları güçlendirdiği bilinir. Ama Padişah Abdülaziz’in bu söylentileri siyasi sebeplerle söylemiş olduğu da kuvvetle muhtemeldir. 

Nakşidil Valide Sultan 1783 yılında I. Abdülhamid'in 15 eşinden biri olmuştur. Eşi I. Abdülhamid, 21 Ocak 1774 – 7 Nisan 1789 yılları arasında hüküm sürmüştür. Oğlu II. Mahmud  20 Temmuz 1785 tarihinde dünyaya gelmiş ve Osmanlı Devleti'nin otuzuncu padişahı olmuştur. 

28 Temmuz 1808 tarihinde oğlunun tahta çıkmasıyla Nakşidil Sultan'da Valide Sultanlık unvanı almıştır. Sarayda dokuz yıl valide sultanlık yapmıştır. II. Mahmud, 1839 yılında kadar tahta kalsa da annesi Nakşidil’in ömrü yetmemiş, oğlu tahtayken hayatını kaybetmiştir. 

Ölümü

1817 yılının Ağustos ayında vefat etmiştir. Mezarı Fatih Camii'ndeki Nakşidil Sultan Türbesi'ndedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın