Görüş Bildir
Haberler
Emine Mihrişah Kadınefendi Kimdir? 3. Mustafa'nın (Cihangir) Annesi Emine Mihrişah'ın Hayatı ve Ölümü...

Emine Mihrişah Kadınefendi Kimdir? 3. Mustafa'nın (Cihangir) Annesi Emine Mihrişah'ın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
05.01.2022 - 10:18

Emine Mihrişah Kadınefendi, Osmanlı Devleti'nin yirmi üçüncü padişahı III. Ahmed'in eşi ve padişah III. Mustafa'nın annesidir. Oğlu III. Mustafa'nın Divan Edebiyat'ındaki adı Cihangir'dir. Cihangir dışında 3 oğlu daha olmuştur. Bir de Ümmü Gülsüm adında kızı bulunmaktadır. İşte kısaca III. Ahmed'in eşi Emine Mihrişah Kadınefendi'nin hayatı ve ölümü... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emine Mihrişah Kadınefendi'nin III. Ahmed'den 5 çocuğu olmuştur. Oğullarından en büyüğü tahta çıkan Emine Mihrişah onun tahta çıktığı yılları görememiştir. 1700’lü yılların sonlarına doğru öldüğü düşünülmektedir. 3. Mustafa 1757'de tahta çıkmıştır. Tahta çıkmadan önceki 7 yıl boyunca neredeyse hapis hayatı denebilecek kapalı bir hayat yaşamıştır. Sultan III. Ahmed'in babası IV. Mehmed, annesi Emetullah Rabia Gülnüş Valide Sultan’dır. 3. Ahmet’in kesin olarak bilinen diğer eşleri Rabia Şermi Kadın ve Meyli Sultan’dır. Emine Mihrişah Kadınefendi'nin ilk eşi olduğu düşünülmektedir. Emine Mihrişah Kadınefendi'nin oğlu III. Mustafa  1774’te vefat etmiş yerine kardeşi I. Abdülhamid tahta çıkmıştır. I. Abdülhamid’in annesi Rabia Şermi Kadın’dır. Yani başka anneden olma kardeş tahta geçmiştir. Ancak Emine Mihrişah Sultan bu dönemi de görmemiştir. İşte Emine Mihrişah Kadınefendi'nin hayatı hakkında bilinenler... Emine Mihrişah Kadınefendi nerede doğdu? Hangi yıl vefat etti?

Emine Mihrişah Kadıefendi Kimdir?

Emine Mihrişah Kadıefendi Kimdir?

Hayatı

Padişah III. Ahmed'in 3. eşi olan Emine Mihrişah'ın kökeni hakkında bilgi bulunmamaktadır. En büyük oğlu III. Mustafa 28 Ocak 1717 tarihinde dünyaya gelmiştir ve yirmi altıncı padişah olarak tahta çıkmıştır. 1 Ekim 1757 – 21 Ocak 1774 yılları arasında hüküm sürmüştür. Yani III. Mustafa'nın tahta çıktığı dönemde annesinin hayatta olmadığı düşünülmektedir. Annesinin vefatından sonra (1774) vefat eden 3. Mustafa'nın yerine başka kadından doğma I. Abdülhamid tahta çıkmıştır.  

Çocukları

III. Mustafa

Şehzade Süleyman

Şehzade Bayezid

Şehzade Seyfeddin

Ümmü Gülsüm Sultan

Ölümü

Emine Mihrişah Kadınefendi'nin 1732 yılında İstanbul'da vefat ettiği düşünülmektedir. Mezarı Yeni Camii Turhan Hatice Valide Sultan Türbesi'ndedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın