Görüş Bildir
Haberler
Piyasalar Yoğun Haftayı Karışık Tamamladı: Borsada Yükselişe Dolar ve Petrol de Eşlik Etti

Piyasalar Yoğun Haftayı Karışık Tamamladı: Borsada Yükselişe Dolar ve Petrol de Eşlik Etti

Merkez Bankaları'nın savaşın önüne geçtiği haftanın son işlem gününde piyasalarda enflasyonist baskılar sürüyor. Fed ile başlayan süreçte dün TCMB ve BOE izlenirken, bugün de BOJ ve Rusya öne çıkıyor. 

Dolardaki yükseliş iştahı sürerken, baskılanma ile sınırlanıyor. Altın sakin kalırken, petrol yeniden yükselişe geçti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün güçlenen alımlar sınırlı da olsa bugün de sürdü

Dün güçlenen alımlar sınırlı da olsa bugün de sürdü

Dün Borsa İstanbul'da alışların güçlenmesiyle BİST 100 endeksi yüzde 2,14 değer kazanarak günü 2.133,59 puandan tamamladı. 

TCMB'nin dün politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te bırakması ve karar metninde, çatışmaya dönüşen jeopolitik risklerin enflasyondaki yükselişe katkısı vurgulanması ile cari işlemler dengesinin 2022’de fazla vereceği yönündeki yönlendirmesinde de değişikliğe gitmesi dikkat çekti. 

Analistler, merkez bankalarının para politikalarındaki belirsizliklerin azalması ile borsaların desteklediğini ama Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmelerin de petrol fiyatlarındaki yükselişin risk iştahını azalttığını hatırlattı.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.170 puan seviyesi direnç konumunda bulunurken, 2.090 seviyesi de destek konumunda bulunuyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,35 oranında 7,50 puan artışla 2.141,09 puandan başladı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,50 oranında 10,68 puan artışla 2.144,26 puandan kapatırken, işlem hacmi 26,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Sınai endeksi günü yüzde 0,34 oranında bankacılık endeksi de yüzde 0.06 oranında yükselişle günü tamamladı. 

Küresel borsalarda merkez bankaları izleniyor

Küresel borsalarda merkez bankaları izleniyor

Pandemi sürecinde artan enflasyonist baskılar karşısında sıkı para politikalarına geçişi hızlandıran merkez bankaları, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik etkilerine karşın faiz artırımlarına hız verdi. Fed sonrası dün İngiltere Merkez Bankası (BoE) da arka arkaya 3’üncü toplantısında faizlerde 25 baz puanlık artırıma gitti. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise destekleyici para politikasını sürdürdü. 

Yoğunlaşan merkez bankaları takvimi nedeniyle yatırımcı fiyatlamalarında Rusya-Ukrayna savaşına yönelik gelişmeler arka planda kalmış gibi görünse de belirsizliklerin sürmesi riskleri gündemde tutuyor. 

Dün New York borsasında güne düşüşle başlayan endeksler, kapanışa yakın yükselişe geçti. ABD endeks vadeli kontratlarında ise yeni günün düşüşle başladığı görüldü.

ABD'de endeksler haftanın son işlem gününe düşüşle başladı. Nasdaq yüzde 0,28, S&P 500 yüzde 0,30 ve Dow Jones da yüzde 0,48 oranında gerileme ile açılışta işlem gördü.   

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir izlenirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,28 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 yükselirken Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,36 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,62 geriledi. Avrupa endeks vadeli kontratları ise yeni güne negatif başladı.

Asya borsalarında yeniden yükselen petrol fiyatları ve Rusya-Ukrayna müzakerelerine yönelik iyimserliğin azalması ile yeni günün karışık seyirle başladığı ve oynaklığın arttığı görüldü.

Dolar ve Euro'da haftanın son işlem gününde risk iştahı canlı kalıyor

Dolar ve Euro'da haftanın son işlem gününde risk iştahı canlı kalıyor

Dolar/TL ise dün yüzde 0,4 artışla 14,7018'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,7330'dan işlem gördü.

Açıklanan verilerin ardından dolar endeksi dün 97,7 ile bir haftanın en düşük seviyesine gerilerken bugün 98,1 seviyelerinde dengelendi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi hafta başında gördüğü 3 yılın zirvesine yakın seviyelerden dün yüzde 2,17'ye gerilemesinin ardından bugün yatay seyrediyor. 

Euro/dolar paritesi dün 1,1139 ile iki haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün 1,1080 seviyelerine geriledi. 

10.00 itibarıyla dolar/TL 14,7836, Euro/TL de 16,3923 seviyesinden işlem gördü. 

18.20 itibarıyla TL karşısında sınırlı değerlenen dolar 14,7955, Euro 16,3370 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi ise 1,10372 seviyesinden, dolar/ruble de 104,45 seviyesinden karşılık buldu. 

Altın fiyatları sakin bir seyir izliyor

Altın fiyatları sakin bir seyir izliyor

Uluslararası piyasalarda altın fiyatı bugün sakin bir seyir izlerken, analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde çok fazla ilerleme sağlanamasa da Rus ordusunun ilerleyişinin durmasını yatırımcılarda endişeyi azalttığını, güvenli limanlara yönelme iştahını frenlediğini belirtiyor. 

Uluslararası piyasalarda spot altın bu sabah 1934,11 dolar/ons ile dünün yüzde 0,45 altında işlem gördü. Gram atlın da 920 lira seviyelerinde karşılık buldu. 

Gün sonunda ons altın uluslararası piyasalarda 1935 dolardan, gram altın da Kapalıçarşı'da 920 liradan değer buldu.

Rusya'nın piyasada yön belirleyici bir üretici olduğu paladyumda ise Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkisi ile yukarı hareket devam ediyor. Paladyum fiyatı 2641 dolar/ons seviyesinin görülmesinin ardından düne göre yüzde 3,63 artışla 2616,87 dolar/ons seviyesinde bulunuyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerde önemli bir ilerleme olmaması petrol fiyatlarını yükseltti

Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerde önemli bir ilerleme olmaması petrol fiyatlarını yükseltti

Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanamaması, Rusya'ya yönelik daha sıkı yaptırımların gündeme geleceği, petrol ve gaz ithalatının yasaklanabileceği petrol fiyatlarını yükseltiyor. 

ABD Başkanı Biden'in bugün Çin Devlet Başkanı Xi ile yapacağı telefon görüşmesi de piyasanın odak noktasında bulunuyor. Bu görüşmeden sonra verilecek mesajlar, Çin'in ABD yaptırımlarının hedefi haline gelmesine yol açacak gelişmeler olup olmayacağı piyasalara yön verecek.

ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı düne göre 2,32 dolar artışla 108,96 dolar seviyesindeyken, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 2,48 dolar yükselişle 105,47 dolar/varilden işlem gördü.18.20 itibarıyla Brent petrol varili uluslararası piyasalarda yüzde 0,19 oranında sınırlı bir yükselişle 106,84 dolardan işlem gördü.

Analistler, Ukrayna krizinin neden olduğu pek çok belirsizliğin devam ettiği ortamda petrol fiyatlarında yüksek oynaklığın devam edeceğini savunuyorlar. 

İngiltere Başbakanı Johnson'ın ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Suudi Arabistan ve BAE'ye gitmeye hazırlandığı haberine de dikkat çeken analistler, Rus petrolünün arzında yaşanacak düşüşün telafi edilmesi için adım atılıp atılmayacağının izleneceğini belirtiyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın