Görüş Bildir
Haberler
Partilerinin İlk Sıralarından Aday Gösterilen 27 Kadın Milletvekili Adayı

etiket Partilerinin İlk Sıralarından Aday Gösterilen 27 Kadın Milletvekili Adayı

Lousia
24.05.2018 - 11:45 Son Güncelleme: 24.05.2018 - 17:27

Seçime katılacak olan yedi partinin 4 bin 200 adayından sadece 904’ü, yani yüzde 21,5’i kadınlardan oluştu. Üstelik bu oran ilk sıradan seçime katılacak kadın sayısına baktığımızda gittikçe azalıyor. HDP, 18 kadın milletvekili adayını ilk sıradan listelerine dahil ederken, İYİ Parti, Vatan Partisi ve CHP 6 kadın milletvekillini birinci sıradan aday gösterdi. Bu sayı AKP için 4 kişi olurken, MHP'de ise 2 kişiyle sınırlı kaldı.

Ülkemizdeki kadın - erkek eşitsizliğini tartışmamız gereken dönemde, bu içerik sanırım tartışmamıza güzel bir örnek oluşturur. Şimdi ise partilerin ilk sıradan aday gösterdiği 28 kadın milletvekili adayıyla karşınızdayız.

1. Jülide Sarıeroğlu - Adana - AKP

1. Jülide Sarıeroğlu - Adana - AKP

AKP'nin Adana'da 1.sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Jülide Sarıeroğlu, 1979 yılında Adana'da dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olduktan sonra 2008-2015 yılları arasında Ak Parti Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK üyesi olarak görev yaptı, 20 Temmuz 2017 tarihinden itibaren ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini sürdürmektedir.

2. İlknur İnceöz - Aksaray - AKP

2. İlknur İnceöz - Aksaray - AKP

AKP'nin Aksaray ilinde 1.sıradan aday gösterdiği İnceöz, 1973 doğumludur. Bunun yanında, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan İlknur İnceöz, 23 ve 24. Dönemde Aksaray Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Adalet Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeliği ile Çevre Araştırma Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu. 24. Dönemde Adalet Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeliği,  Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanlığı yaptı.

26. dönemde yeniden milletvekili olan İlknur İnceöz, şu an AKP Grup Başkanvekili...

3. Arzu Aydın - Bolu - AKP

3. Arzu Aydın - Bolu - AKP

AKP'nin Bolu ilinde 1.sıradan aday gösterdiği Arzu Aydın, AKP'nin kurulduğu günden bu yana Bolu'da aday gösterdiği ilk kadın milletvekili adayı... İl Başkanlığı için aday gösterilen ancak seçilemeyen Aydın, daha sonra yapılan kongrede 3. kez Kadın Kolları Başkanlığına seçilmişti.

4. Fatma Aksal - Edirne - AKP

4. Fatma Aksal - Edirne - AKP

AKP'nin Edirne'de 1. sıradan aday gösterdiği Fatma Aksal, 1965 yılı Edirne doğumlu... 1986 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümünden mezun olduktan sonra, MEB Yurt dışı Eğitim Bursu ile Amerika Birleşik Devletleri Michigan State Üniversitesinde yüksek lisans, Virginia Tech Üniversitesinde Ekonomi alanında doktora yaptı. Ve bu üniversitede dersler verdi.

5. Deniz Depboylu - Aydın - MHP

5. Deniz Depboylu - Aydın - MHP

MHP'nin Aydın'da 1.sıradan aday gösterdiği Deniz Dereboylu, 1968 yılında Aydın'da dünyaya geldi. Şu an halihazırda milletvekili olan Dereboylu, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü bitirdi.

Sağlık Bakanlığında ve Milli Eğitim Bakanlığında çeşitli kademelerde görev yaptı. Nazilli Kent Meclisi Yürütme Kurulu Üyeliği ve Kadın Meclisi Başkanlığı, Nazilli Belediyesi Meclis Üyeliği ve Nazilli Belediye Meclisi Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu.

6. Sevim Köseliören - Ardahan - MHP

6. Sevim Köseliören - Ardahan - MHP

MHP'nin Ardahan'da 1. sıradan aday gösterdiği Sevim Köseliören ise, lise mezunu ve bir iş kadını...

7. Tülin Oygür - Ankara 1. Bölge - Vatan Partisi

7. Tülin Oygür - Ankara 1. Bölge - Vatan Partisi

1957 yılında Balıkesir'de doğan ve 1980 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan Tülin Oygür, Vatan Partisi'nin Ankara 1. Bölge'den ilk sıra adayıdır.

2004-2008 yılları arasında Gazi Üniversitesinde Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu görevinde eğitim-öğretim, öğrenci işleri, bilimsel araştırmalar ve uluslararası ilişkiler alanlarında sorumluluk aldı. Emekli olduktan sonra, 2012 yılında ise İşçi Partisi'ne katıldı, politikayla ilgilenmeyi seçti.

8. Hümeyra Yılmaz - Düzce - Vatan Partisi

8. Hümeyra Yılmaz - Düzce - Vatan Partisi

Düzcelilerin yakından tanıdığı bir isim olan Hümeyra Yılmaz, Vatan Partisi'nin Düzce'den 1. sıradan gösterdiği milletvekili adayı. Öncü RTV, Düzce Tv, Ulusal Kanal, Radyo Kent, Düzce Yerel Haber Gazetesi gibi kurumlarda çalışmış olan Yılmaz, bölgedeki tanınırlığı ile oy toplayacağını umuyor.

9. Nihal Gündoğan - Tunceli - Vatan Partisi

9. Nihal Gündoğan - Tunceli - Vatan Partisi

Vatan Partisi'nin Tunceli'de ilk sıradan milletvekili adayı olarak gösterdiği Nihal Gündoğan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu...

10. Filiz Akyüz - Artvin - İYİ Parti

10. Filiz Akyüz - Artvin - İYİ Parti

Asıl mesleği muhasebecilik olan ve İYİ Parti'nin Artvin İl Başkanlığını da yürüten Filiz Akyüz, yine aynı ilde 1. sıradan milletvekili adayı olarak gösterildi.

11. Aylin Cesur - Isparta - İYİ Parti

11. Aylin Cesur - Isparta - İYİ Parti

Süleyman Demirel'İn doktoru olarak bilinen Aylin Cesur, artık İYİ Parti'nin Isparta'da 1. sıradaki milletvekili adayı...

12. Ayşe Şükran Alptekin - Erzincan - İYİ Parti

13. Dilek Tanrıkulu - Hakkari - İYİ Parti

13. Dilek Tanrıkulu - Hakkari - İYİ Parti

Hakkari ilinde İYİ Parti'nin ilk sıradan adayı olan Dilek Tanrıkulu, serbest meslekle uğraşıyor.

14. Zuhal Akyol Çiftkaya - Şanlıurfa - İYİ Parti

14. Zuhal Akyol Çiftkaya - Şanlıurfa - İYİ Parti

1969 yılında Şanlıurfa doğan Zuhal Akyol Çiftkaya, Konya Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi mezunu ve fizik öğretmeni. İYİ Parti'nin kurucu isimlerinden biri olan Çiftkaya'nın ilk sıradan adaylığına şaşırmamak gerek.

15. Neşe Yılmaz - Uşak - İYİ Parti

15. Neşe Yılmaz - Uşak - İYİ Parti

1985 yılında Uşak'ta doğan Neşe Yılmaz, İYİ Parti'nin Uşak'tan 1. sıra milletvekili adayı... Resim bölümü mezunu olan Yılmaz, aynı zamanda bu alanda yüksek lisans da yapmış. Şu anda da mobilya alım satım ve proje tasarımı alanlarında çalışıyor.

16. Filiz Kerestecioğlu - Ankara 1. Bölge - HDP

16. Filiz Kerestecioğlu - Ankara 1. Bölge - HDP

HDP'nin Ankara 1.Bölge'den aday gösterdiği Filiz Kerestecioğlu, 1961 doğumlu ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 30 yıl avukatlık yaptı ve 11 yıl Güncel Hukuk Dergisi Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Çeşitli kitap ve dergilerde yazıları yayımlandı. Şirin - Ahmet Tekeli Kadın Hukukçuları Destekleme Vakfı Kurucusu, Mütevelli ve Yöneticisi, Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı Kurucu Üyesidir. Güldünya Şarkıları Albümünde de yer alan ''Kadınlar Vardır'' şarkısının söz yazarı ve bestecisidir. Osmanlı'dan günümüze kadın hakları mücadelesini konu alan ''Kadınlar Vardır'' belgeselinin yapımcısıdır.

Şu anda da HDP Grup Başkanvekilliği görevini sürdürmektedir.

17. Fatma Kurtulan - Mersin - HDP

17. Fatma Kurtulan - Mersin - HDP

1964 yılında doğan Fatma Kurtulan, Mersin'de HDP'nin 1. sıradan milletvekili adayı gösterildi. Adana Yerel Gündem- 21 Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi aktivisti, Adana Kırçiçeği Kadın Derneği kurucusu ve aynı zamanda aktivisti olarak çalıştı, 22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde ise DTP'den Van milletvekili seçildi.

18. Meral Danış Beştaş - Siirt - HDP

18. Meral Danış Beştaş - Siirt - HDP

Siirt ilinden ilk sıra milletvekili adayı gösterilen Meral Danış Beştaş, 1967 yılında doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Beştaş, İnsan Hakları Derneğinde 3 dönem yöneticilik yaptı. Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulunda 2 dönem yöneticilik ve Baro Başkanvekilliği görevini yürüttü.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkan Yardımcılığı ve HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı görevlerini sürdürmüş olan Beştaş, şu anda da HDP Grup Başkanvekilidir.

19. Pervin Buldan - İstanbul 1. Bölge - HDP

19. Pervin Buldan - İstanbul 1. Bölge - HDP

1967 tarihinde Hakkari'de doğan Pervin Buldan, İstanbul 1. Bölge'den HDP'nin adayı olmuştur. 2007 yılında da bağımsız olarak girdği seçimlerde Iğdır milletvekili oldu. Bu dönemde Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) katıldı. BDP'nin kurulmasından sonra ise 2011 yılında bu partiye geçti ve Grup Başkanvekili oldu. 

Şu anda ise HDP'nin Eş Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

20. Serpil Kemalbay - İzmir 1. Bölge - HDP

20. Serpil Kemalbay - İzmir 1. Bölge - HDP

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu olan Serpil Kemalbay, İzmir'de 1. Bölge'den HDP'nin milletvekili adayıdır. Geçmişte ise Figen Yüksekdağ'ın ardından HDP Eş Genel Başkanlığı görevini yürüttü.

21. Leyla Güven - Hakkari - HDP

21. Leyla Güven - Hakkari - HDP

1964 yılında doğan Leyla Güven, Demokratik Toplum Kongresi'nin Eş Başkanlığını yaptı. Şu anda da HDP'nin Hakkari'de ilk sıradan milletvekili adayıdır.

22. Gülistan Kılıç Koçyiğit - Muş - HDP

22. Gülistan Kılıç Koçyiğit - Muş - HDP

1979 yılında doğan ve Halkların Demokratik Konseyi Eş Sözcüsü olan Gülistan Kılıç Koçyiğit, sağlık personeli olarak da çeşitli görevler yaptı. Şu anda da HDP'nin Muş ilinde ilk sıradan milletvekili adayı...

23. Burcu Köksal - Afyonkarahisar - CHP

23. Burcu Köksal - Afyonkarahisar - CHP

1980'de Afyonkarahisar'da doğan Burcu Köksal, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. CHP Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Afyonkarahisar İl Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinde üyelik yaptı. Şu anda ise CHP'nin Afyonkarahisar'dan 1. sıradan milletvekili adayı...

24. Aysu Bankoğlu - Bartın - CHP

24. Aysu Bankoğlu - Bartın - CHP

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Aysu Bankoğlu, şu an yüksek lisans eğitimine de devam etmektedir. Bartın ilinden CHP'nin ilk sıradan milletvekili adayı oldu.

25. Fatma Kaplan Hürriyet - Kocaeli - CHP

25. Fatma Kaplan Hürriyet - Kocaeli - CHP

1982 yılında doğan Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 25. Dönem Kocaeli Milletvekili seçildi. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi olan ve 26. Dönem TBMM Başkanlık Divanı Kâtip üyesi olarak seçilen Hürriyet, CHP'nin Kocaeli'nde 1. sıradan milletvekili adayı oldu.

26. Lale Karabıyık - Bursa 1. Bölge - CHP

26. Lale Karabıyık - Bursa 1. Bölge - CHP

Bursa 1. Bölge'den CHP'nin adayı olan Lale Karabıyık, 1965 yılında doğdu.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. 1999 yılında doçent unvanını aldı. 2005 yılında Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Finans Anabilim Dalına Profesör olarak atandı.

8 ders ve araştırma kitabı, ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 39 makalesi, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş 7 tebliği ve araştırma ödülleri bulunmaktadır. Çeşitli basın ve yayın organlarında ekonomi ve piyasa değerlendirmeleriyle yer aldı.

27. Gülizar Biçer Karaca - Denizli - CHP

27. Gülizar Biçer Karaca - Denizli - CHP

1967 doğumlu olan Karaca,  Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Kınıklı Belediye Meclis Üyeliği, Denizli Barosu Genel Sekreterliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi Başkanlığı yapmış olan Gülizar Biçer Karaca, CHP'nin Denizli ilinde ilk sıradan milletvekili adayıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
210
67
19
10
9
7
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Viyol10sel

Birçok konuda kadinlara pozitif ayrimciligi destekleyen biri olmama ragmen ne yazik ki meclisteki kadin vekillerden yillardir bir farkindalik bir devrim gore... Devamını Gör

Pickle Rick

Bir tek Emine Ülker Tarhan'ı istisna tutabiliriz bence. Tüm partili asalakların uzlaştığı tek konu olan maaş zammında elini kaldırmayıp, tepki gösterdiği gör... Devamını Gör

şu hdpliler de nasıl çirkin aman yarabbi töbeeeee akraba evliliği yapmayan çocuğunuz böyle olur

Can_Can

Önemli olan nitelik.. Kadın meselesi olarak bakmayın erkeği de kadını da büyük çoğunluğu vasıfsız itaatkar insanlar. Erkekler çoğunlukta da bir yararı mı olu... Devamını Gör