Görüş Bildir
Haberler
Okumak Ne Güzel Şey! Ünlü Yazarların Etkisinde Kaldıklarını Söyledikleri ve Tavsiye Ettikleri Kitaplar

Okumak Ne Güzel Şey! Ünlü Yazarların Etkisinde Kaldıklarını Söyledikleri ve Tavsiye Ettikleri Kitaplar

luna
02.08.2020 - 07:00

Severek okuduğumuz yazarların da başka yazarlardan sevdiği kitaplar var, bunlar neler mi? Hep beraber öğrenelim, okuyalım!

Not: Kitap tanıtımları İdefix'ten alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ernest Hemingway

1. Ernest Hemingway

Anna, Rus aristokrasisine mensup, çevresinde hayranlık uyandıran, genç ve güzel bir kadındır. Devlet memuru olan kocasıyla rutin ve mutsuz bir evliliği vardır. Kont Vronski'ye âşık olan Anna, kocasıyla soğuk ve sıkıcı evliliğini sürdürmektense, aşkı uğruna herşeyi göze alarak İtalya'ya kaçar. Zamanının toplumsal değerlerine ters düşüp, sosyetedeki itibarını kaybetmeyi ve gözden düşmeyi göze alarak Kont Vronski'nin aşkını tercih eden Anna'yı trajik bir son beklemektedir.

Ayrıca Ernest Hemingway; Madam Bovary, Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler ve Savaş ve Barış kitaplarını da tavsiye etmiştir.

2. Vladimir Nabokov

2. Vladimir Nabokov

Ulysses tek bir günü anlatır. Yahudi reklamcı Leopold Bloom ile öğrenci Stephen Dedalus’un 16 Haziran 1904’te Dublin’de gündelik işlere koşturmalarının romanıdır.

Ayrıca Vladimir Nabokov; Franz Kafka'nın Dönüşüm kitabını da tavsiye etmiştir.

3. Elif Şafak

3. Elif Şafak

Bir oteli yönetmekle bir kurumu, geniş bir işletmeyi, bir ülkeyi yönetmek aynı şeydi aslında. İnsan kendini, olanaklarını tanımaya, gerçek sorumluluğun ne olduğunu anlamaya başlayınca bocalıyordu, dayanamıyordu. Ülkeleri yönetenler iyi ki bilmiyorlardı bunu; yoksa bir otel yöneticisinin yapabileceğinden çok daha büyük hasarlar yaparlardı yeryüzünde. Defteri kapadı. Ne gereği vardı artık bunları yazmanın ya da birkaç satır yazıp bırakmanın?

4. Jane Austen

4. Jane Austen

Roman; zarif, çok güzel, cazip, itaatkâr bir genç kız olan Emily'nin kötüler arasında geçirdiği korkularını, faziletli oluşuyla onlara karşı koyabilmesini ve sonuçta büyük bir tecrübe kazanmış olarak mutluluğa hak kazanmasını konu edinmektedir. 

Ayrıca Jane Austen; Lord Byron’dan The Corsair, Ann Radcliffe’ten The Mysteries of Udolpho, Samuel Richardson’dan The History of Sir Charles Grandison gibi kitapları da tavsiye etmiştir.

5. Mark Twain

5. Mark Twain

Yüzlerce yıl boyunca, Çin'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Çin, Çin Hindi, Hindistan, İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Mısır'ı kapsayan bir alanda anlatılan Binbir Gece Masalları, ilk kez Antoine Galland tarafından düzenlenip Fransızcaya çevrilerek (1704-17, 12 cilt) dünyaya tanıtıldı. Alim Şerif Onaran (1921-2000), Binbir Gece Masalları'nı ilk kez tam metin halinde dilimize kazandırdı.

Ayrıca Mark Twain; Arthur’un Ölümü (Thomas Malory) ve Fransız Devrimi (Thomas Carlyle) kitaplarını da tavsiye etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ahmet Ümit

6. Ahmet Ümit

'Gülün Adı' kesinlikle çağdaş bir roman; çağdaş romana yepyeni ve uzun soluk getiren özgün bir roman. Bir anlamda ortaçağda geçen, Hıristiyanlık düşüncesini tartışan tarihsel bir roman, bir anlamda da ustaca kurulmuş polisiye ve sürükleyici bir öykü. Ve en önemlisi olağanüstü bir dil ve benzeri az bulunur bir sanat yapıtı.

Ayrıca Ahmet Ümit; Cebelavi Sokağının Çocukları, Anayurt Oteli, Ben Ruhi Bey Nasılım?, ve Binbir Gece Masalları'nı tavsiye etmiştir.

7. Samuel Beckett

7. Samuel Beckett

Hong Kong, Yokohama, San Francisco, New York gibi çağının yeni merkezlerinde okurları yaklaşık yüz kırk yıl önce dolaştıran Jules Verne, hayal gücünü kullanarak bizlere muhteşem bir gezi macerası armağan etmiştir.

80 Günde Devri Alem; Kitabın kahramanı Phileas Fogg’un iddia üzerine dünyanın etrafını 80 günde dolaşmasını ve yaşadığı maceraları konu almaktadır.

Ayrıca Samuel Beckett; J.D. Salinger’dan Çavdar Tarlasında Çocuklar ve Theodor Fontane’den Effi Briest'i de tavsiye etmiştir.

8. Henry Miller

8. Henry Miller

Bütün dünya onun bir zamanlar yaşadığının,  benim de onu kaybettiğimin korkunç hatıralarıyla dolu sanki! Kasvetli York kırlarındaki Thrushcross Grange'in yeni kiracısı Lockwood'un, bir gece ev sahibinin Uğultulu Tepeler'deki evine sığınmak zorunda kalmasıyla başlıyor hikâye. Gecenin sakinleşmesi beklenirken, geçmişin rüzgârları ve fırtınaları da köşkün içinden yükseliyor. 

Ayrıca Henry Miller; Sefiller, Huckleberry Finn’in Maceraları ve Çimen Yaprakları 'nı da tavsiye etmiştir.

9. Hakan Günday

9. Hakan Günday

Biz, tam yetmiş yıl sonra, yeniden indiriyoruz Yolculuk'u kızağından. Adını hiçbir şeyle birlikte anmadan, karşılaştırmalar yapmadan. Bir biçem, bir dil, gecenin sonunda insanlığın en aşağı katmanlarıyla bir yüzleşme, bizi içeri, daha içeri çeken, boynumuza parmaklarını geçiren, ısıran, tüküren, hırlayan, ölesiye korkan ve korkutan. Yani yaşayan. Bir kıpırdanma başladı bile, parmaklarımızın ucunda, gözeneklerimizden içeri sızan bir şey var. Böyle bir yüzleşmeye katlanabilecek mi insan?

Ayrıca Hakan Günday; Pal Sokağı Çocukları, İçimizdeki Şeytan, Kambur, Amak-ı Hayal kitaplarını da tavsiye etmiştir.

10. John Steinbeck

10. John Steinbeck

Efsane, Sumerlerde kadınların rüyalarına girerek onlarla sevişen Lilit'in benzeri bir şeytanla yani Incubus'la sevişen bir kadından iki yüz seksen bir günde doğan, yarı insan-yarı şeytan bir yaratığa, Merlin'e verilen bir misyonla başlar. Pendragon'un Cornwall'deki dükle yaptığı savaş, Merlin'in yardımıyla düşesle yatağa girmesi ve Arthur'un doğumu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sabahattin Ali

11. Sabahattin Ali

1868 yılında tamamlanan Budala'nın kahramanı Prens Mışkin, tıpkı Dostoyevski gibi saralıdır. Tedavi için gittiği İsviçre'den bitkin halde döner. İnsanlardan iyice uzaklaşmış, kendi iç dünyasına kapanmıştır. Mışkin, dış dünyadan kopukluğu ve budalalık derecesinde iyi yürekliliği temsil eder. Dostoyevski'nin ruhsal bir arınmayı işlediği bu büyük eser, hem bir tragedya hem de bir aşk romanıdır.

Ayrıca Sabahattin Ali; İnsanlık Durumu, Taranta Babu'ya Mektuplar, Ve Durgun Akardı Don kitaplarını da tavsiye etmiştir.

12. Stephen King

12. Stephen King

Romanın başlıca teması kölelikle özgürlük arasındaki çatışmadır. Jim özgürlüğüne kavuşmayı hedefler. Gaddar babasından ve kendisini evine kabul ederek, düşünce ve davranışlarını zapturapt altına almaya çalışan Bayan Douglas'tan kurtulmaya çalışan Huck da aslında bir nevi tutsaklıkla mücadele etmektedir. Jim'le ilişkisinde, 19. yüzyılın düşünce iklimiyle ve toplumun kabul görmüş değerleriyle ahlaki bir çatışma içinde bulunan Huck, sonunda önyargılardan kurtulup, onunla sevgi dolu bir dostluk ilişkisi kuracaktır.

Ayrıca Stephen King; William Golding'in Sineklerin Tanrısı kitabını da tavsiye etmiştir.

13. Friedrich Nietzsche

13. Friedrich Nietzsche

Schopenhauer felsefesinin merkezindeki İsteme ve Tasavvur Olarak Dünya’yı okumak da aynen bu şekilde dört ara aşamalı bir tırmanış güzergâhında olmak gibidir. Her adımda dünyayı deneyimin ve bilimin nesnesi olarak idrak ediş, aklın başarabileceklerinin sınırları, beden ve dünya bağı, dünyaya arzu temelli bağların sanatta ve varlığa bütüncül bakış yoluyla çözülme imkânı açılır ve kitabın şahikasına da son cümleye varmakla ulaşılır.

Ayrıca Friedrich Nietzsche; Yeraltından Notlar, Ethica, Kötülük Çiçekleri, Doğal Din Üzerine Söyleşiler kitaplarını da tavsiye etmiştir.

14. İlber Ortaylı

14. İlber Ortaylı

O bölgede yaşayan, bugünkü Kazan Tatar halkının öncüsü olan yerleşimler ta Volga Macarlarına, Bulgarlarına varana kadar taş devri buluntularından itibaren ele alınıp anlatılıyordu. Atlas Tartarica, Rus Şarkiyat ilminin ve hassaten bu dalda Kazanlı Tatar bilginlerinin önemli çalışmalarını içeren bir el kitabıydı. -İlber Ortaylı

Ayrıca İlber Ortaylı; Osmanlı Bilim Mirası, Devlet-i Aliyye IV, Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet, İslam Uygarlıkları Tarihi, Yeniçeriler gibi bir çok kitabı da tavsiye etmiştir.

15. Bonus: Mustafa Kemal Atatürk

15. Bonus: Mustafa Kemal Atatürk

Rus edebiyatının büyük yazarlarından Grigory Petrov tarafından kaleme alınan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, her sayfasında altı çizilecek önemli dersler veriyor. Dünya klasikleri arasında yer alan roman, uzun yıllar farklı ülkelerin egemenliğinde yaşamış bir toplumun kendi ayakları üzerinde kalkınmasını konu ediniyor. Hayatının önemli bir kısmını Finlandiya’da yaşamış olan Petrov; eserinde ülkenin ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok farklı alandaki gelişimini destansı bir anlatımla ele alıyor. 

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, medeniyete tuttuğu ışıkla her millet ve kültürden insanın okuması gereken eserler arasında yer alıyor. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de başucu kitaplarından olan eser, Türkiye’nin kurtuluş öyküsüne de ilham kaynağı oluyor. Atatürk’ün talimatıyla okulların müfredatına da dahil edilen kitap, vatan bilincinin oluşması ve toplumsal gelişim için önemli bir kılavuz niteliği taşıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
20
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Güzel içerik çok beğendim.