Görüş Bildir
Haberler
Okuduğunuzda Tarihe İlişkin Farklı Bir Perspektif Kazanacağınız 14 Kitap

Okuduğunuzda Tarihe İlişkin Farklı Bir Perspektif Kazanacağınız 14 Kitap

luna
10.08.2021 - 07:00

Ders kitaplarından bir yere kadar öğrendiğimiz bilgilerle yetinemeyip, tarihin derinliklerine inmek isteyenlerden misiniz? Öğrendiklerinizin üstüne farklı bilgiler katıp, daha farklı bakış açıları sağlayacak kitapları derledik.  

Tarih meraklılarını aşağıya alalım! 📚

Not: Kitap açıklamaları İdefix'ten alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sanayi ve İmparatorluk - Eric Hobsbawm

1. Sanayi ve İmparatorluk - Eric Hobsbawm

Endüstri Devrimi, dünya tarihindeki en önemli dönüşümdür. Bu devrimin tarihi, bir süre için tek bir ülkenin, İngiltere'nin tarihiyle örtüştü.

Hobsbawm'ın bu yapıtı, İngiltere'nin endüstri çağının süper gücü olarak ortaya çıkışını, zamanla öncü rolünü kaybedişini ve diğer ülkelerle ilişkilerini betimlerken, bu sürecin dinamiklerini de açıklıyor.

2. U.S.A. Büyük Para - John Dos Passos

2. U.S.A. Büyük Para - John Dos Passos

John Dos Passos U.S.A. adlı dev roman üçlüsünün ilk iki kitabı, kişilerin 'yaşamöyküleri', 'haber-film' ve 'sine-göz' başlıkları altında karşımıza çıkan bu ilginç anlatım Amerikan toplumunun değişim hızına kapılan küçük insanların büyük düşlerini, düş kırıklıklarını, köksüzleşmelerini de sergiliyordu.

3. Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler - Halil İnalcık

3. Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler - Halil İnalcık

Halil İnalcık kitabına Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde Rumlarla olan irtibat, İzmir’i fethedip Bizans’ı ürküten Türk komutanı Çaka Bey, son araştırmalar eşliğinde Ertuğrul Gazi’nin gerçek hikâyesi gibi kuruluş döneminin en önemli sayfalarıyla başlıyor

Kitabın devam eden sayfaları arasında Çelebi Mehmed’in iktidar yolu, İstanbul Kuşatması’ndaki kritik üç gün, İstanbul’un fethi gibi oldukça şaşırtıcı ve kritik konular mevcut.

4. Soğuk Savaş - John Lewis Gaddis

4. Soğuk Savaş - John Lewis Gaddis

Tarih profesörü John Lewis Gaddis, II. Dünya Savaşı'ndan sonra güç dengesinin oluşmasını ve süper güçlerin mücadelesi sonucunda birçok ülkede yaşanan dönüşüm sürecini çözümleyici bir bakış açısıyla anlatıyor.

Olayların yanında olguları ve tutumları da tartışan kitap, uluslararası ilişkilerde güdümün oynadığı rolü, daha sonra komünist rejimlerin çöküşünü ve özerkliğin doğuşunu irdeliyor.

5. Avrupa Neden Dünyayı Fethetti? - Philip T. Hoffman

5. Avrupa Neden Dünyayı Fethetti? - Philip T. Hoffman

Bu kitapta Philip Hoffman, ekonomik ve siyasal tarihin bu süreçte çok önemli rol oynadığını öne sürerek, eğer bazı değişkenler farklı olsaydı Avrupa’nın elinin kolunun bağlanacağına ve başka bir gücün dünyanın efendisi olacağına işaret ediyor. 

Avrupa devletlerini farklı bir gelişme, askeri rekabet ve savaş yoluna sokan iki binyıllık ekonomik, siyasal ve tarihsel değişimlere ışık tutuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Savaş Günlükleri - Kont Galeazzo Ciano

6. Savaş Günlükleri - Kont Galeazzo Ciano

Savaş Günlükleri, sunduğu eşsiz bilgilerle okuyucuyu İkinci Dünya Savaşı’na dair birçok hususta aydınlatacağı gibi, ona siyasi tarihin en çalkantılı dönemlerinden birinde, amansız bir güç siyaseti ile iç içe geçen diplomasinin nasıl icra edildiğine ilişkin, izlerini günümüzde de bulabileceği mühim kesitler sunacaktır.

7. Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300-1600 - Halil İnalcık

7. Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300-1600 - Halil İnalcık

Bir sınır beyliğiyken dünyanın en güçlü devletine dönüşen Osmanlı İmparatorluğu'nun hikâyesi...

Klasik Çağ tabirini tarih literatürüne kazandıran İnalcık bu eserinde Osmanlı İmparatorluğu’nun 1300-1600 yılları arasındaki siyasi gelişmelerini, devlet yönetimini, iktisadi örgütlenmelerini ele almakta, meseleye özellikle kurumlar üzerinden bakmaktadır.

8. Ortaçağ - Umcerto Eco

8. Ortaçağ - Umcerto Eco

Umberto Eco bu kitapta, farklı disiplinlerde ortaçağ üzerine uzmanlaşmış isimlerle işbirliği yaparak; okuyucusunu sanat, tarih, edebiyat, müzik, felsefe, bilim ve teknik gibi başlıklar altında Avrupa uygarlığının söz konusu dönemdeki hikayesine doğru yolculuğa çıkarıyor. 

Kitap, Umberto Eco'nun ortaçağın ne olduğunu ya da kendi deyişiyle öncelikle ne olmadığını anlatan giriş yazısıyla başlıyor ve böylelikle kitaptan nasıl yararlanılması gerektiğinin ipuçlarını veriyor.

9. Kavgam - Adolf Hitler

9. Kavgam - Adolf  Hitler

Hitler'in siyasal ve ekonomik tezlerinin yer aldığı, kapitalizmin ve Marksizm'in eleştirildiği bu kitap, aynı zamanda bir otobiyografi olması nedeniyle de çok önemlidir. 

Kapitalizme ve Marksizm'e karşı yeni bir politik sistemin önerisi sunulmaktadır; bu bakımdan Kavgam'da Hitler'in kendi politik kuramları yazılı haldedir.

10. Tarihi Değiştiren Liderler - Ali Çimen

10. Tarihi Değiştiren Liderler - Ali Çimen

Sezar: Roma'yı imparatorluk yaptı, Konstantin: Hıristiyanlığın önünü açtı, Fatih: Konstantinopol'ü aldı, Kanuni: Avrupa kapılarına dayandı... Washington: ABD'yi kurdu, Atatürk: Osmanlı'dan Türkiye çıkardı, Hitler: Dünyayı değiştirdi, Mao: Çin'i kızıla boyadı...

Ve daha niceleri... Kararlar Verdiler, Tarihi Değiştirdiler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Devlet-i Aliyye - Halil İnalcık

11. Devlet-i Aliyye - Halil İnalcık

Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Klasik Dönemi'ni sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Siyasi tarihin toplumsal-ekonomik alt-yapısını, yani nüfus hareketleri, göçler, kitlelerin temel ihtiyaçları, tarım ve ticaretin bu ihtiyaçları karşılama şekilleri ve şehirleşme konularında da analizler yapıyor. 

Tarihsel sorunları açıklamada geçmişten gelen geleneksel zihniyet ve kurumlar çerçevesinin tespitine girişiyor.

12. Büyük Dünya Tarihi - Andrew Marr

12. Büyük Dünya Tarihi -  Andrew Marr

“Büyük Dünya Tarihi”; Kleopatra, Büyük İskender, Cengiz Han ve Galileo gibi geçmişe yön veren büyük insanların hikâyesini anlatsa da, aslında bu bizim de hikâyemiz.

Yüzyıllar boyunca yapılan savaşların, büyük zaferlerin ve yenilgilerin, yaşanan doğal afetlerin, salgınların, önemli icatların ve önemsiz gibi gözüken daha pek çok ayrıntının, tüm insanlığı nasıl etkilediğini Andrew Marr’ın kuvvetli kaleminden okuyalım.

13. Enformasyon Çağı: Ekonomi Toplum ve Kültür - Manuel Castells

13. Enformasyon Çağı: Ekonomi Toplum ve Kültür - Manuel Castells

Manuel Castells, üç ciltlik dev eserinde, yeryüzündeki kültürlerin ve kurumların çeşitliliğine bağlı olarak ortaya çıkan ve çok farklı biçimlerde tezahür eden yeni toplumsal yapının oluşumunu inceliyor. 

Manuel Castells, bilgi toplumunun oluşumundaki karmaşık sürecin anlaşılmasına yüzeysellikten uzak bir yaklaşımla açıklık getiriyor.

14. Altı Bardakta Dünya Tarihi - Tom Standage

14. Altı Bardakta Dünya Tarihi - Tom Standage

Bir bardak suda fırtına değil, isyanlar, ayaklanmalar, savaşlar kopuyor bu kitapta... Dünya tarihine elinizdeki bir bardağın içindeki sıvıya eğilerek bakmak... 

Bir bardaktan geçen kare yelkenli keşif gemilerini, Afrika içlerinde avlanıp tekneleri ambarlarına doldurulmuş siyahları, köle tüccarlarını, laboratuvarlarına kapanmış simyacıları, ateş pahası çay yüksük büyüklüğündeki fincanlarda içen aristokratları, savaş meydanlarındaki kola albaylarını seyretmek...

Bu içerikler de hoşunuza gidebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın