Görüş Bildir
Haberler
AYM 'İfade Özgürlüğü İhlal Edildi' Demişti: Öğretmen Ayşe Çelik, Yeniden Yargılandığı Davada Beraat Etti

AYM 'İfade Özgürlüğü İhlal Edildi' Demişti: Öğretmen Ayşe Çelik, Yeniden Yargılandığı Davada Beraat Etti

FreiGeist
26.06.2019 - 12:16

Üç yıl önce telefonla katıldığı Beyaz Show programındaki konuşmasında, 'terör örgütü propagandası yaptığı' suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan öğretmen Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesinin ardından yeniden yargılandığı davada beraat etti.

Öğretmen Çelik'in duruşması Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

Öğretmen Çelik'in duruşması Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

Mahkeme Başkanı, Anayasa Mahkemesi'nin 9 Mayıs 2019 tarihli kararını okudu. 

Söz verilen sanık Ayşe Çelik, suçlamaya yönelik daha önce detaylı beyanda bulunduğunu belirterek, 'Suç işleme kastıyla herhangi bir şekilde hareket etmedim. Kaldı ki eylemlerin suç olduğunu da düşünmüyorum. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı da gözetilerek beraatime karar verilmesini talep ediyorum' dedi.

Ayşe Çelik hakkındaki kararın İstinaf Mahkemesi tarafından onaylandığı anımsatılan mütalaada, 'Bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi 9 Mayıs 2019 tarihinde sanığın cezalandırılmasının gerekçesi olan konuşmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar vermiştir' denildi.  Mütalaada daha önce verilen mahkumiyetine ilişkin kararın kaldırılması talep edilerek,  'Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcılığı da nazara alınmak suretiyle sanığın üzerine atılı suçtan beraatine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur' denildi.

Mahkeme heyeti Çelik'in beraatine karar verdi.

Mahkeme heyeti Çelik'in beraatine karar verdi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, daha önce verilen mahkumiyet kararını tüm sonuçları ile ortadan kaldırdı. 

Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali olduğuna dair tespitini de gözeterek,  Ayşe Çelik'in suç teşkil etmeyen eyleminden dolayı beraatine  karar verdi.

"Bugüne kadar bana destek çıkan herkese çok çok teşekkür ediyorum"

"Bugüne kadar bana destek çıkan herkese çok çok teşekkür ediyorum"

Ayşe Çelik davanın ardından yaptığı açıklamada geç verilmiş bir karar olduğunu, olması gerekenin bu olduğunu belirterek şunları söyledi: 

'Bugüne kadar bana destek çıkan herkese çok çok teşekkür ediyorum. Ben kendimi şanslı olarak görüyorum. İçerde tutuklu olan 700'ün üzerinde bebek ne yazık ki mahkum var. Ve sayısını bilmediğim annesinden babasından ayrı çocuklar var. Bebeklerin annelerine kavuştuğunu duyduğum an kendimi gerçekten özgür hissedeceğim. Biz kimseden bir şey dilenmedik. Direnerek kazandık. Sözlerimizin her zaman arkasında olduk. Sözlerimiz bizim onurumuzdur. her zaman her yerde yineleyeceğim; Çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın. Hiçbir çocuğun saçının bir teline bile zarar gelmesin.'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde görev yapan Ayşe Çelik hakkında 3 yıl önce telefonla katıldığı Beyaz Show programında yaptığı konuşma nedeniyle 'terör örgütü propagandası' gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. 

1 yıl 3 ay ceza hapis cezası alan Çelik, 20 Nisan 2018'de 6 aylık kızı Deran ile birlikte cezaevine konulduktan sonra 4 Mayıs'ta tahliye edilmiş, infazı 6 ay süreyle iki kez ertelenmişti.18 Nisan 2019 tarihinde erteleme süresi dolduğu için adliyeye giden Ayşe Çelik, tekrar tutuklanmıştı.

Çelik'in avukatları da  Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmış, Anayasa Mahkemesi, Ayşe Çelik'in, Anayasa'nın 26. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan 'ifade özgürlüğü hakkının' ihlal edildiğine karar vermişti. 

Anayasa Mahkemesi ayrıca Ayşe Çelik'e 5 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermiş, kararın ardından Çelik tahliye edilmişti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
165
113
63
26
5
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
begonvila

Mal karı, hem TC. yi hükümetimn karşısında ol hem de devletten para kazan. Orospu o kadar PKK destekçisiysen dağa çık savaş. Devletin parasını yeme, nerde gö... Devamını Gör

gaydırı guppak

söylemlerini desteklemiyorum ancak bu kadının yaptığından daha fazlasını yapanlar trtde konuşabiliyor. yaptığına göre cezasını bu süreçte fazlasıyla çektiğin... Devamını Gör

Nur

Daha fazlasını yapanlar ülkeyi yönetiyor

kimi terör örgütlerini övenler devletin üst makamlarında, kimi terör örgütünü övenler içeride:)