Görüş Bildir
Haberler
Müzik, Sanat ve Lezzet: Türkiye'de Gitmeniz Gereken Geleneksel ve Popüler Festivaller

Müzik, Sanat ve Lezzet: Türkiye'de Gitmeniz Gereken Geleneksel ve Popüler Festivaller

Yeter Şirin
05.09.2022 - 09:39

Sonbahar, kış, yaz ya da bahar fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir yanında ister yemek( ki bunlar benim en çok dikkatimi çekenler) ister kültür ya da sanat festivali olsun bu konuda dolu dolu bir ülkeyiz. Yılın 12 ayını festival olduğu ülkemizde her sene tekrarlanan uluslararası ve geleneksel festivalleri sizin için derledim. Gönül ister ki hepsine gidelim ama malum durumları bir kez daha yazıp sinirleri daha da germeye gerek yok. Gidemesek de göremesek de vatan yine bizim vatanımız diyerek kamu hizmetimi yapmaya devam ediyorum. Bir başka Türkiye turuna benimle var mısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adana Portakal Çiçeği Festivali

Adana Portakal Çiçeği Festivali

Mis gibi kokan portakal çiçeğini kim sevmez değil mi? Adana’nın sıcakkanlı insanları ile birleşince tadına doyum olmayan Portakal Çiçeği Festivali rengarenk ve coşku ile her yıl mart ayı sonuna doğru kutlanmakta. Sizde bu güzel festivalin tadını çıkarmak isterseniz seyahat planınıza eklemeyi unutmayın.

İstanbul Film Festivali

İstanbul Film Festivali

1982 ilki yapılan festival de uzun metraj, kısa, özgün filmler yarışmakta. 1996'dan itibaren sinema dünyasına adını duyuran isimlere her yıl 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' , 'Sinema Onur Ödülü'  veriliyor. Nisan ayında düzenlenen festival ulusal ve uluslar arası olmak üzere iki kategoride düzenleniyor

Cappadox Festival

Cappadox Festival

Müzik, yemek, eğlence ve açık havada yapılan etkinlikleriyle 2015 yılından beri Kapadokya da düzenlenen Cappadox her sene binlerce kişiyi ağırlıyor. Festivale Cappadox denmesinin sebebi olarak ‘suyun beklenmedik doğasından ve akışkanlığından’ aldığı söyleniyor. Mayıs ayında düzenlenen bu festivalde hem Kapadokya’nın eşsiz manzarasının tadını çıkartırken festivalde eğlenmenin tadına varacaksınız.

Gaziantep Gastrofest

Gaziantep Gastrofest

Her sene Gaziantep’te düzenlenen Gastrofest ünlü şefler, sanatçılar ve konuklarıyla festival süresi boyunca sizi etkinliğe ve bolca yemeğe doyuruyor. Düzenlenen konserlerle eğlenirken yapılan söyleşilerle Gaziantep mutfağı hakkında bilinen ve bilinmeyen yönlerini öğreneceksiniz. (Gastrofest konusunda memleketçilik yaparak bu festivali kaçırmamanızı öneririm.)

Artvin Arhavi Kültür ve Sanat Festivali

Artvin Arhavi Kültür ve Sanat Festivali

İlk olarak 1943 yılında yapılan bu festival yıllar boyunca yöresel bir festivalken artık uluslar arası bir festival oldu.  Spor, Müzik ve yöresel lezzetlerin tanıtımında büyük rol oynayan festivalde zamanında spor etkinliklerine katılan birçok sporcu şu an büyüm başarılara imza attı. Hatta yurt dışından birçok misafiri ağırlayan festivale katılanların sayısı giderek artıyor. Gündüzleri çeşitli etkinlikler yapılan festivalde geceleri ise yerini müziğe ve eğlenceye bırakıyor. Umarız bütün festivaller bu kadar uzun ömürlü ve uluslar arası bir hale gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çorum Hitit Fuar ve Festivali

Çorum Hitit Fuar ve Festivali

Hattuşaş'ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Hitit Uygarlığına ait kalıntılarla bir sembol haline gelmesinin bir festivale dönüşmesi yıllar Çorum’da kutlanıyor. Eşitlik ve barış mesajını yıllardır Çorum’dan ileten festival bu sene 37. kez düzenlendi. Çeşitli gösteriler, etkinlikler ve konserlerle Hitit Fuar ve Festivaline Çorum herkesi bekliyor

Akbank Caz Festivali

Akbank Caz Festivali

Bu yıl 32.cisi düzenlenecek olan Akbank Caz Festivali her sene İstanbul’da caz severleri ağırlıyor. Her sene Türkiye ve dünyadan festivale katılan sanatçılarla size bir caz şöleni sunuyor. 24 eylül- 9 Ekim tarihleri arasında İstanbul'daysanız ve caz seviyorsanız mümkünse kaçırmayın derim.

Etimesgut Uluslar arası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali

Etimesgut Uluslar arası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali

Türk Devletleri ve Türk Topluluklarının bir araya geldiği bu festival 10 gün boyunca çeşitli konserler ve etkinliklerle Türk Dünyasına dair her şeyi yaşatmak ve tanıtmayı amaçlıyor. Her sene Ankara Etimesgut’ta düzenlenen festivalin amacı Türk  dünyası ve topluluklarının bağını güçlendirmek olduğu söyleyen Etimesgut belediye başkanı  Türk dünyasına ait sanat ve kültürü tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.

Tekirdağ Kiraz Festivali

Tekirdağ Kiraz Festivali

Bu sene 56.cısı düzenlenen, 1964 yılında festivale dönüştürülen Kiraz Festivali sergiler, kortejler, konserler ve yarışmalarla Tekirdağ’da iç turizmi canlandırıyor. Yerli halkın yanı sıra yurt dışından da birçok misafirin geldiği festival bol kiraz bol eğlence haline geliyor. Tekirdağ’ın ve festivalin baş tacı kiraz olunca lezzetli bir festival kaçınılmaz oluyor.

Antalya Altın Portakal Film Festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali

Bu yıl 59. kez düzenlenen Altın Portakal Film Festivali sadece Türkiye değil dünya içinde prestijli bir festival. Açılışından kapanışına kadar heyecan ve coşku içinde kutlanan festivale gelen ünlü konuklar ve etkinlikler festivali daha da güzelleştiriyor.  1 Ekim- 8 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin jüri başkanlığı bu sene ünlü yapımcı, yönetmen ve senarist Yeşim Ustaoğlu yapacak

İçeriğin Devamı Aşağıda

Olympos Gökyüzü ve Bilim Festivali

Olympos Gökyüzü ve Bilim Festivali

'Aa böyle bi festival mi varmış?' dediğini duyar gibiyim ama evet var.( evet bende bilmiyordum, sayenizde öğreniyorum bu yüzden size o kadar teşekkür ediyorum ki) festivalde galaksiler, gezegenler, yıldızlar ve gökyüzü adına aklına gelen her şeyin konuşulduğu ve derlendiği festival bu sene 7.ci yılıydı. Böyle festivalleri duydukça devamı gelir diye umutlanmamak elde değil. Neden Olympos derseniz Times dergisi tarafından ‘mutlaka görülmesi gereken doğa harikaları’ listesinde bilin bakalım neresi var?

İstanbul Kahve Festivali

İstanbul Kahve Festivali

Kahveyi utanmasa damardan alırım diyenler tam size göre bir festival. İstanbul’da bütün kahve severleri bir araya getiren festival kokusu sizi mest edecek. Dünya kahveleri, yapılışları ve en önemlisi tatlarını deneyimleyeceğiniz bu festival  6- 9 Ekim tarihlerinde. Festival sadece İstanbul’da değil başka şehirlerde de yapılmakta.

Zeytinli Rock Festivali

Zeytinli Rock Festivali

Balıkesir Edremit ilçesinde 2005 yılından itibaren düzenlenen festival  müzik alanında düzenlenen en büyük festivallerden birisi. Teoman'dan Feridun Düzağaç’a birçok ünlü ismi sahnesinde ağırlayan ve konuklarına unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşatan festival bu sene yapılmama kararı alındı ve sevenleri çok üzüldü. Umarım seneye yapılır.

İzmir Karşıyaka Çiçek Festivali

İzmir Karşıyaka Çiçek Festivali

‘Çiçek Gibi’ tabirini kullanacağımız gerçekten çiçek dolu bir festival olan Çiçek Festivali, Türkiye’nin her yanından gelen çiçek üreticilerini bir araya getiriyor. 18.cisi düzenlenen festivalde renk renk çiçekler ve organizasyonlarla Haziran ayında sevenleri ile buluşuyor

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali

2017' de yapılmaya başlanan Bozcaada Bağ Bozumu Festivali sembolik olarak şaraplık üzümlerin toplanması ile başlıyor. Bağ işçileri ile beraber traktöre binilerek üzüm toplamaya gidilip toplanan üzümler eskiden yapıldığı gibi kimisi eşek sırtında kimisi at arabası ile festival alanına getiriliyor. Festivalde ayrıca Üzüm Güzeli ve en iyi Çavuş Üzümü gibi yarışmalar da düzenlenmekte

İçeriğin Devamı Aşağıda

Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali

Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali

Bu sene 25.cisi düzenlenen festival her sene Temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Malatya'nın her ilçesinden getirilen kayısılarla birlikte hem eğlence hem de kayısı adına renkli bir festival oluyor. Etkinlikler ve konserlerin yanı sıra sergiler, hikaye yarışması ve spor müsabakaları düzenlenmekte.

Manisa Mesir Macunu Festivali

Manisa Mesir Macunu Festivali

400 yıllık bir geleneğin festivali olan Manisa Mesir Macunu Festivali, her sene Manisa halkı ve bu festivale gelenler tarafından coşkuyla kutlanmakta. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan’ın hastalığı için yapılan bu macunun kendisini iyileştirmesi üzerine her sene Nevruz haftasında halka dağıtılmasını emreder. Festivalin başlangıcı olan bu olay günümüze kadar devam etmekte.

Diyarbakır Kapuz Festivali

Diyarbakır Kapuz Festivali

1967 yılından itibaren her sene düzenlenen festival gayet iştah kabartıcı. En ağır karpuzdan tutun çocuklar için düzenlenen yarışmalar ve düzenlenen konserlerle dikkat çeken festival karpuz severler için kaçırılmaması gereken bir etkinlik.

Alaçatı Ot Festivali

Alaçatı Ot Festivali

Ege mutfağı denilince akla gelen otlar İzmir mutfağının baş tacı. Çeşitli

yemeklerde kullanılan şifa dolu otlar sadece ege değil bütün Türkiye’nin

beğendiği lezzetler. Dünyaca ünlü şeflerin ve ünlülerin katılımıyla 11. Kez düzenlene ot festivali konserlerle eğlenceli hale geliyor. İzmir’e yolu düşenler ya dayolu düşecek olanlar için seyahat listesine eklenecek bir etkinlik

Mersin Narenciye Festivali

Mersin Narenciye Festivali

Narenciye denilince aklan gelen Mersin tabi ki festivalini düzenleyerek bu turuncu festivale tüm Türkiye’yi ve dünyayı çağırıyor. Türkiye’de ilk meyve giydirmeli festivali olarak bilinen Narenciye Festivalinde maketlere yerleştirilen meyveler, bu meyvelerle hazırlanan leziz ürünler ve yemeklerle güzel bir festival sizi bekliyor. Kasım ayında mersin taraflarında olacaksanız kaçırmamalısınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın