Görüş Bildir
Haberler
Müze Gezmeyi Sevenler Buraya: Ülkemizde Konseptiyle Dikkat Çeken Birbirinden İlginç Müzeler

Müze Gezmeyi Sevenler Buraya: Ülkemizde Konseptiyle Dikkat Çeken Birbirinden İlginç Müzeler

12.03.2022 - 07:15

Sanat ve bilim eserlerinin sergilendiği müzeleri gezmek ve görmek, bilgi birikiminizi arttırıp ufkunuzu genişletebilir. Dünyada birbirinden ilginç konseptlere sahip müzeler bulunuyor. Dünyadaki müzeleri gezemeseniz de ülkemizdeki birçok müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Peki, ülkemizdeki ilginç müzelerin kaç tanesini tanıyorsunuz? Haydi, Türkiye’deki konseptiyle dikkat çeken birbirinden ilginç müzeleri birlikte inceleyelim ve gezip görmek istediklerimizi not edelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

İzmir’in Selçuk ilçesinin Çamlık Mahallesi'nde bulunan bu müzede 33 adet buharlı lokomotif sergileniyor. Müze içerisinde 9 yolcu vagonu da bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan vagon da müzede sergileniyor ve ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Bu lokomotiflerin arasında zamanda kaybolabilir, lokomotiflerin teknik bilgilerine erişebilmek için onlara tırmanabilirsiniz bile. Ayrıca bu müze yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük tren müzesi olma özelliğini taşıyor.

Avanos Saç Müzesi

Avanos Saç Müzesi

Kapadokya’nın peri bacalarıyla, balonlarla süslenmiş tarihi yapısını birçok kişi seviyor ve görmeye gidiyor. Peki, kaçınız Kapadokya Avanos’ta bir saç müzesi bulunduğunu biliyorsunuz? Dünyanın en ilginç 15 müzesi listesinde 6. sırada kendine yer bulmayı başarmış bu müzenin çok garip bir hikâyesi var. Saç müzesinin yaratıcısı Galip Körükçü’nün bir Fransız kadınla tanışmasıyla ve kadının üç ay sonra ülkesine dönerken saçını Galip Körükçü’ye bırakmasıyla müzenin ilk adımı atılmış oldu. Daha sonra gelen başka bir kadının bu hikâyeyi duyup kendi saçını atölyeye bırakmasıyla ikinci saç da eklenmiş oldu. Üç, dört derken on yıl içerisinde binlerce saç birikmiş. İçinde 16 bini aşkın kadın saçı bulunan müze, 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmiş.

Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk’un romanını yazmaya başlamadan gerçekleştirmeyi planladığı bir proje olan Masumiyet Müzesi, romandaki Füsun ve Kemal’in aşk hikâyelerini temel alıyor. Bu buruk aşk hikâyesinin izlerinin görüldüğü Masumiyet Müzesi'ne kitabı okuyarak gitmek ayrı bir tat verse de okumadan da bu keyifli müzeyi gezebilirsiniz. Hatta kitap elinizde bulunuyorsa 537. sayfasındaki bileti göstererek ücretsiz bir şekilde müzeye girebilirsiniz. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan bu müzede, Orhan Pamuk’un altına tek tek not düştüğü 4213 sigara izmaritinin bulunduğu ilginç oda epey ilginizi çekecek.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi

Samsun’da bulunan Tekkeköy Mağaraları, M.Ö. 10.000 yılı ila 60.000 yıllarında insanların yaşadığı en eski yerleşim yerlerinden biri. Arkeoloji Vadisi'nde, Paleolitik ve Kalkolitik dönemlere dair yaşayışı temsil eden heykeller bulunuyor. Bu vadide keşfedilmiş mağara ve sığınakları da görmek mümkün. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Türkiye'nin ilk imitasyon müzesi. Müzede sergilenen malzemeler, keşfedilen buluntuların birebir benzerleri olarak özel üretiliyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi

Şair-yazar Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005 yılında İstanbul Göztepe’de kurulan müze, Sunay Akın’ın 40'tan fazla ülkeden 20 yıl boyunca satın aldığı oyuncaklardan oluşturulmuş. 1700 yılından bugüne kadar gelen oyuncaklar bu müzede sergileniyor. Müzenin odaları tiyatro sahnesi görünümünde. Oyuncak Müzesi 2009 yılında ICOM’a (Uluslar Arası Müzeler Birliği) üye olmuş. Her alanı oyuncak olan bu müze mutlaka görülmeli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi dünyanın sayılı sualtı arkeoloji müzeleri arasında yer alıyor. Ülkemizin ise ilk ve tek sualtı arkeoloji müzesi. St. Jean şövalyeleri tarafından 1406 yılında yapımına başlanan müze içerisinde Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları sergileniyor. Ayrıca buradaki görülmeye değer eserlerden biri de dünyanın en eski batık gemi kalıntısı. Müze, Avrupa'da Yılın Müzesi Yarışması'nda 'Özel Övgü' ödülünü almış.

Adnan Menderes Üniversitesi Zooloji Müzesi

Adnan Menderes Üniversitesi Zooloji Müzesi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Zooloji Müzesi, dünyadaki 55 seçkin müze arasında bulunuyor ve içerisinde Türkiye’deki 168 sürüngen türünden 150’si sergileniyor. Ülkemizdeki yılan çeşitlerinden 40'ının, 30 çeşit kurbağanın ve 45 çeşit kertenkelenin mevcut olduğu müze ilginç bir deneyim yaşamak isteyenleri bekliyor.

Kastamonu Şapka Müzesi

Kastamonu Şapka Müzesi

Şapka İnkılâbı'nın başladığı il olan Kastamonu’da bulunan müzede 800’ün üzerinde şapka sergileniyor. Süleyman Demirel'in fötründen, Bülent Ecevit'in kasketine hatta Hunlardan bugüne kadar gelmiş pek çok şapka çeşidini görmek mümkün. Yoğun ziyaretçi çeken bu müzenin sizlere de keyifli vakitler sunacağına eminiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
7
5
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın