Görüş Bildir
Haberler
Milenyum Sonrası Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Kazanan 18 Enfes Film

Milenyum Sonrası Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Kazanan 18 Enfes Film

Gökhan A.
29.05.2017 - 17:52

Dünyanın en önemli festivallerinden olan ve 70.si düzenlenen Cannes Film Festivali'nde dün akşam ödüller sahiplerini buldu. Fatih Akın'ın ‘Solgun’ filmiyle yarıştığı festivalde filmin başrolünde yer alan Diane Kruger'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü verildi. İsveçli yönetmen Ruben Östlund'un The Square isimli filmi ise festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye'ye layık görüldü.  

Hazır ödüller sahiplerini bulmuşken biz de size milenyum sonrası Altın Palmiye kazanmış o enfes 18 filmi hatırlatmak istedik.

Film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Karanlıkta Dans (2000) | IMDb 8.0

1. Karanlıkta Dans (2000)  | IMDb  8.0

Dancer in the Dark

http://www.imdb.com/title/tt0168629

Selma Jezkova, derme çatma bir karavanda 10 yaşındaki oğluyla beraber hayatını sürdürmeye çabalayan bir kadındır. Genetik ve kalıtsal bir hastalığı nedeniyle görme yetisini tamamen kaybetmek üzeredir. Bir gün kendi hastalığının kalıtsallığı nedeniyle oğlunun da bu hastalıkta muzdarip olacağını bilmektedir. Bu nedenle kazandığı tüm geliri oğlunu ameliyat ettirmek üzere kenara koymaktadır. Ancak hayatın seyri, bu ikiliyi hiç olmadık bir uçuruma doğru itmek üzeredir.

2. Oğul Odası (2001) | IMDb 7.4

2. Oğul Odası (2001)  | IMDb  7.4

La stanza del figlio

http://www.imdb.com/title/tt0208990

Giovanni işinde oldukça başarılı olan ve aranan bir psikologdur. Bir gün çok sevdiği oğlunu kaybeder. Bu Giovanni'nin rutinleri içerisinde mutlu-mesut yaşadığı hayatının noktası olacaktır. Giovanni, artık tıpkı karısı gibi hiç mutlu değildir. Evdeki gerilim kimsenin tahmin edemeyeceği boyutlara ulaşmıştır. Karısı ve Giovanni birbirlerinden nefret etmektedirler. Bütün bu gerilimin ortasında yer alan ailenin kız çocuğu ise, herkesten bağımsız bir noktada, yaşadığı hayatı tek başına sorgulamaya başlayacaktır.

3. Piyanist (2002) | IMDb 8.5

3. Piyanist (2002)  | IMDb  8.5

The Pianist 

http://www.imdb.com/title/tt0253474

Polonya’lı ünlü piyanist Wladyslaw Szpilman’ın anılarını anlattığı aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, Nazi işgali altındaki Polonya’da yaşamanın imkansızlaştırıldığı bir dönemde, bir şekilde esir kampına gitmekten kurtulan ünlü piyanistin Varşova’nın kenar mahallelerindeki hayatta kalma mücadelesine odaklanır. Varoşlarda tam anlamıyla sefil bir hayat süren müzisyen, diğer halkla birlikte, kıtlığa ve aşağılanmalara maruz kalsa da kahramanca mücadele edecektir. Günü gelip oradan kaçma şansı bulduğundaysa başkentin harabelerine sığınacak, beklemediği bir anda gelen bir yardımla umudunu yeniden kazanacaktır.

4. Fil (2003) | IMDb 7.2

4. Fil (2003) | IMDb   7.2

Elephant

http://www.imdb.com/title/tt0363589

Film, Columbine Lisesi’ndeki bir grup gencin, okul cinayetleri konu başlığı altında yaşanan bir günlerine odaklanıyor. Öğrenciler kafeteryada oturmuş sohbet ederlerken içeriye giren iki öğrenci tek kelime etmeden ve bir an duralamadan diğer öğrencilerin hepsini öldürür. Bu işin aslı esası nedir? Bu tarz okul cinayetlerinin arka planında neler yatmaktadır?

5. Fahrenheit 9/11 (2004) | IMDb 7.5

5. Fahrenheit 9/11 (2004) | IMDb  7.5

Fahrenheit 9/11 

http://www.imdb.com/title/tt0361596

Sinema dünyasında imza attığı her işle tartışma konusu olan yönetmen Micheal Moore, derin ve sağlam provoke edici iç görülerle Amerika güvenlik sistemi üzerine odaklanıyor bu kez. Paronoya, korku, belirsizlik, hata değerleri ve vatanseverlik kavramlarını bir araya getirip George Washington Bush’un 11 Eylül saldırısının ardındaki gerçeklere ulaşmak yerine Irak’a savaş açmayı planladığını ileri sürüyor. Bu belgesel aynı zamanda bazı Suudiler’in nasıl güvenli bir biçimde ve gizlice Amerika’dan çıkarıldığını mercek altına alıyor. Ve elbette ki silah tüccarları ile petrol şirketleri ile ilgili kısmına da.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çocuk (2005) | IMDb 7.5

6. Çocuk (2005) | IMDb   7.5

L'enfant

http://www.imdb.com/title/tt0456396

Daha yirmi yaşındaki Bruno ve on sekiz yaşındaki Sonia, Bruno'nun okul çocuklarından devşirdiği çetesinin kapkaç gelirleriyle geçinmeye çalışırlar. Sonia Jimmy'yi doğurduğunda tasasız hayatlarının düzeni bozulur.

7. Özgürlük Rüzgarı (2006) | IMDb 7.5

7. Özgürlük Rüzgarı (2006)  | IMDb  7.5

The Wind That Shakes the Barley

http://www.imdb.com/title/tt0460989

1920'li yılların ortaları... İrlanda, halen İngiltere'nin bir parçası ve koloni olarak varlığını sürdürmektedir. İngiliz askerlerin İrlanda halkına yaptığı eziyetler de halan dinmemiştir. Damien bu vahşete şahitlik eden binlerce insandan biridir. Bir süre sonra kendisini bu şiddete karşı bir şeyler yapmak zorunda hisseder. Bunun üzerine İrlandalı cumhuriyetçilerin yanına gider. Ancak barış ve barışın getireceği yeni acılar yakındır.

8. 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün (2007) | IMDb 7.9

8. 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün (2007)  | IMDb  7.9

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile

http://www.imdb.com/title/tt1032846

Çavuşesku'nun tuhaf bir komünizmi hayata geçirdiği Romanya’da değişim rüzgarları esmektedir. Bürokratik rejim köhneleşmiş, insanlara vaadedilen sosyalizm başarısız bir devlet kapitalizmine dönüşmüştür. İşte bu gri ülkenin gri okullarından birinde öğrenci olan Otilia ve Gabita, aynı zamanda da oda arkadaşıdırlar. Gabita’nın hamile olduğunu öğrenmesi ile büyük bir sorunla karşı karşıya kalacaklarıdır. Çünkü Romanya’da kürtaj yasaktır. Fakat her yasağın kendisine bir de ’yasak delici’ alternatif bir sistem yarattığı düşünülürse buna da bir çözüm vardır. Kürtaj yasal olmayan yollardan yapılacaktır.

9. Sınıf (2008) | IMDb 7.5

9. Sınıf (2008)  | IMDb  7.5

Entre les murs

http://www.imdb.com/title/tt1068646

François Marin ve meslektaşları, Paris’te bir lisede tamamen farklı ırklardan gelen öğrencileri eğitmek üzere yeni yıla hazırlanmaktadırlar. Öğretmenler kendi aralarında durumları iyi ya da kötü olan öğrencileri hakkında konuşurlar.Tüm öğretmenler öğrencilerine ilham kaynağı olmak isterler ancak bir taraftan da her bir eğitimcinin, başarmak istedikleri tutkularına ulaşma yöntemi farklıdır. Hatta aynı öğrenci üzerinde disiplin ve övgü açısından farklılık gösteren bakış açıları da vardır. Okul yönetimi bu konuda elinden geldiğince doğru ve adaletli davranmaya çalışır. Öyle ki zamanı geldiğinde öğrenci değerlendirme komitesinde öğrenciler arasından bir temsilciye de yer verir. Marin, bu yıl 14 ve 15 yaşlarındaki öğrencilere ders vermektedir. O zaman zaman öğrencilerinin aralarına girmek için elinden geleni yapar. Bazen başarı ile bazen de kayda değer hatalarla.

10. Beyaz Bant (2009) | IMDb 7.8

10. Beyaz Bant (2009)   | IMDb 7.8

Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte

http://www.imdb.com/title/tt1149362

Birinci Dünya Savaşı arifesinde Protestan Kuzey Almanya'da bir köyde geçen hikaye, köyde gelişen tuhaf ve ürkütücü kazalardan yola çıkıyor. Eğitim, din, gelenek, masumiyet gibi kavramları köyün soysal dengeleri üzerinden yansıtan ve tartışan film, köy öğretmeninin geriye dönerek anlattığı bir hikaye olarak işlenmekte. Anlatımıyla izleyiciye eşlik eden öğretmeninin sözlerinde yer verdiği gibi, bu olaylar, 2. Dünya Savaşı Almanya'sının toplumsal temellerini gözler önüne seriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (2010) | IMDb 6.6

11. Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (2010)  | IMDb  6.6

Loong Boonmee raleuk chat

http://www.imdb.com/title/tt1588895

Boonme Amca, böbrek yetmezliğinden ölmek üzeredir; taşradaki evine çekilmiş, son günlerini sevdikleri ve akrabalarıyla geçirmektedir. Bir akşam, yemek sofrasında, rahmetli karısıyla oğlunu görür. Boonme, ölmüş yakınlarıyla sohbetleri sayesinde öbür dünya hakkındaki sorularına yanıt bulabilecek midir? 'Büyüyle örülmüş bir şaheser' sözleriyle övülen Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor, metafizik konuların yanı sıra ilkel inançlara ve yeniden doğuşa göndermeler yapsa da aslında şefkat hakkında.

12. Hayat Ağacı (2011) | IMDb 6.8

12. Hayat Ağacı (2011)  | IMDb  6.8

The Tree of Life

http://www.imdb.com/title/tt0478304

1950’li yıllarda, Orta Batılı bir aileyi merkezine alan film ailenin en büyük oğlu Jack’in, çocukluk masumiyetinin kaybolmasından başlayarak buruk bir yetişkinlik evresine geçişini konu alıyor. Tam bu geçiş sürecinde de babası (Brad Pitt) ile yaşadığı çalkantılı baba-oğul ilişkisi, öykünün merkezine oturuyor. Jack'in olgunluk hali (Sean Penn) artık modern çağda yolunu yitirmiş bir bireydir. Kaderin varlığını ve çıkmazlarını sorgularken, diğer yandan yaşamın anlamını bulmaya çalışır...

13. Aşk (2012) | IMDb 7.9

13. Aşk (2012) | IMDb   7.9

Amour

http://www.imdb.com/title/tt1602620

80'lerinde emekli ve eğitimli iki müzik öğretmeni olan Georges ve Anne, ilerlemiş yaşlarına rağmen geride kalan ömürlerini huzur ve mutluluk içerisinde geçiren bir çifttir. Ayrıca kendileri gibi müzisyen olan kızları Eva Avrupa'da onlarda uzakta ailesiyle yaşamaktadır. 

Yaşlı çiftin sakin hayatı bir gün Anne'nin kriz geçirip, boyundan aşağısının felç olması ile altüst olur. Georges sevgili karısına elinden geldiğince iyi bakar ama onun da yapabilecekleri sınırlıdır. Üstelik Anne'nin durumu git gide kötüleşmektedir. Georges çareyi en sonunda iki ayrı hemşire tutmakta bulur. Şimdi onca yıla yayılmış olan evlilikleri, bir kez daha bağlılık sınavı verecektir.

14. Mavi En Sıcak Renktir (2013) | IMDb 7.8

14. Mavi En Sıcak Renktir (2013)  | IMDb  7.8

La vie d'Adèle

http://www.imdb.com/title/tt2278871

15 yaşındaki Adele'in emin olduğu iki şey vardır; o bir kızdır ve kızlar erkeklerle çıkar. Bir gün büyük meydanda Emma'nın mavi saçlarını farkediverir ve işte o an hayatının değişeceğini anlar. Kendi ergenlik sorularıyla yapayalnız, bakışlarını kendine ve başkalarının bakışlarını kendine çevirir. Emma'yla yaşadığı aşkı bir kadın olarak, bir yetişkin olarak yaşamaktadır. Fakat Adele ne kendisiyle ne ailesiyle ne de bu absürt dünyayla barış yapmayı becerememektedir.

15. Kış Uykusu (2014) | IMDb 8.2

15. Kış Uykusu (2014)  | IMDb 8.2

Kış Uykusu

http://www.imdb.com/title/tt2758880

Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın o günden sonra başlayan kış uykusu bu gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Dheepan (2015) | IMDb 7.2

16. Dheepan (2015)  | IMDb 7.2

Dheepan

http://www.imdb.com/title/tt4082068

Sri Lanka’da sona eren iç savaştan kaçabilmek için Dheepan, bir kadın ve bir kız çocuğuyla bir aileymiş gibi davranarak mülteci olarak Fransa’ya gider. Paris dışında bir toplu konuta yerleştirilen üçlü, bir yandan göçmen olarak kültür çatışmasını aşmaya çalışırken bir yandan da gündelik şiddetle ve ailevi”meselelerle uğraşmak zorunda kalacaktır.

17. Ben, Daniel Blake (2016) | IMDb 7.9

17. Ben, Daniel Blake (2016)  | IMDb  7.9

I, Daniel Blake

http://www.imdb.com/title/tt5168192

Daniel Blake, New Castle’da yaşayan bir marangozdur. Fakat ciddi sağlık durumu nedeniyle çalışamamaktadır. Hayatında ilk kez “işsizlik fonuna”  başvuran Daniel, gerçekten hasta olduğunu bürokrasiye kanıtlamaya çalışır. Ama sistemin çarpıklığı nedeniyle devlet yardımı da alamaz ve yeniden iş aramak zorunda kalır. Daniel bu zorlu süreçte Katie adında bir anne ve onun küçük çocuklarıyla dostluk kurar. Kendisi gibi bozuk sistemle ve boğucu bürokrasiyle mücadele eden ve iki çocuğuna tek başına bakan genç Katie ile yoldaş olacaktır...

18. The Square (2017) | IMDb 8.3

18. The Square (2017)  | IMDb 8.3

The Square

http://www.imdb.com/title/tt4995790

Claes Bang’in canlandırdığı Christian, Stockholm’de bir modern sanat galerisinde çalışmaktadır ve projelerinden biri de The Square olarak adlandırılan alandır. Bu alan büyük bir toplumda farklı katmanlardan, farklı sosyal sınıflardan gelen insanların küçük bir yansımasıdır ve Christian ziyaretçileri insanlara güvenmeli mi güvenmemeli mi sorusu ile iki farklı yoldan birini seçmeye davet etmektedir ve bu soru bizi tüm film boyunca takip eder.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
18
11
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın