Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankaları Karar Verecek: TCMB, BoJ, PBOC ve ECB Faiz Kararları İzlenecek

Merkez Bankaları Karar Verecek: TCMB, BoJ, PBOC ve ECB Faiz Kararları İzlenecek

Piyasaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararına odaklanacağı haftada, bütçe rakamları ve Tüketici Güven Endeksi verileri de yakından izlenecek.

Yurt dışında Japonya, Çin ve Euro Bölgesi merkez bankalarından gelecek faiz kararları takip edilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17 Ocak Pazartesi veri gündemi

17 Ocak Pazartesi veri gündemi

Yurt İçi Gündem

Haftanın ilk verisi Bloomberg HT tarafından açıklanacak Ocak ayına ilişkin öncü güven endeksleri olacak. Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında final verilerle 50,65 seviyesinde gelmişti (09.55).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Kasım ayına ilişkin kısa vadeli dış borç stoku verisini yayımlayacak. Kısa vadeli dış borç Ekim ayı sonu itibarıyla 125,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti (10.00).

Yurt içinde günün en önemli verisi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi olacak. Açıklanacak verilerle Aralık ayı ve 2021 yılına ilişkin bütçe rakamları görülmüş olacak. Kasım ayında bütçe 32,0 milyar TL fazla vermişti (11.00).

Yurt Dışı Gündem

Asya-Avustralya

Asya piyasaları Japonya'dan gelecek Kasım ayına ilişkin çekirdek makine siparişleri verileriyle güne başlayacak. Çekirdek makine siparişleri imalat sanayi gelişimini gösteren öncü bir veri olarak piyasalar tarafından yakından izleniyor. Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 sipariş artışı yaşanmıştı (02.50).

Singapur'dan gelecek dış ticaret verilerinin ardından (03.30), analistlerin merakla beklediği Çin verileri ekrana düşecek. Çin'de Aralık ayı ve yılın tamamına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar, gayrimenkul yatırımları, konut satışları, GSYH, işsizlik oranı verileri takvimde yer alıyor (05.00).

Endonezya dış ticaret ve Japonya Hizmet Aktivite Endeksi, Asya piyasalarından gelecek son veriler olacak (07.00, 07.30).

Avrupa

İngiltere'den Ocak ayına ilişkin konut fiyatlarının ilk göstergesi olan Rightmove Konut Fiyatları Endeksi erken saatlerde yayımlanacak (03.01). Aynı saatte İrlanda için İnşaat Sektörü PMI verisi de bulunuyor.

Öğle saatlerinde İtalya'dan tüketici fiyatlarının Aralık ayına ilişkin nihai rakamları ekranlara düşecek. Öncü verilerle ülkede enflasyon aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,9 artış göstermişti (12.00). 

OECD tarafından açıklanan Öncü Göstergeler Endeksi de takvimde yer alıyor (14.00).

Euro Bölgesi maliye bakanları Brüksel'de toplanacak.

Amerika

Kanada'da imalat satış ve stok verileri ile menkul kıymet istatistikleri açıklanacak (16.30). 

ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle kapalı olacak.

18 Ocak Salı veri gündemi

18 Ocak Salı veri gündemi

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde veriler TCMB tarafından gelecek. TCMB önce uluslararası yatırım pozisyonu, ardından Konut Fiyat Endeksi verilerini duyuracak (10.00, 14.30). Konut fiyatları Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5, geçen yıl aynı aya göre ise yüzde 40,0 artış göstermişti.

Asya-Avustralya 

Japonya Merkez Bankası(BoJ), 'Görünüm Raporu'nu açıklayacak (02.50).

Majör merkez bankaları arasında 2022 yılının ilk faiz kararı Japonya Merkez Bankası'ndan (BoJ) gelecek. BoJ'un son 49 toplantısında yüzde 0,10 seviyesinde tuttuğu faiz oranında ellinci toplantısında da bir değişiklik beklenmiyor.

BoJ, faiz kararıyla birlikte beklentilerini de açıklayacak. BoJ'un bir önceki raporunda 2021 mali yıl için büyüme tahmini yüzde 3,4, 2022 mali yılı için yüzde 2,9 olmuştu. Çekirdek enflasyon beklentisi 2021 mali yılı için yüzed 0,0, 2022 mali yılı için yüzde 0,9 olarak açıklanmıştı.

Japonya'dan sanayi üretimi için final rakamları da takvimde yer alıyor. Öncü verilerle sanayi üretimi aylık yüzde 7,2, yıllık yüzde 5,4 artış göstermişti (07.30).

Avrupa

Avrupa'da günün ilk önemli verisi İngiltere'de gelecek. İngiltere'de Kasım ayına ilişkin işgücü rakamları açıklanacak. Ülkede işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 4,2 seviyesinde gerçekleşmişti (10.00).

Günün diğer önemli verisi Ocak ayı için Almanya ZEW Endeksi olacak. ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi bir önceki ay 29,9, Cari Koşullar Endeksi -7,4 seviyesinde gelmişti (13.00).

İsviçre ve Portekiz üretici fiyatları, italya ticaret, OECD Bölgesi işsizlik oranı diğer açıklanacak veriler olacak.

İngiltere 7 yıllık, Almanya ise 5 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

OPEC'in aylık raporu da petrol piyasaları için takvimin önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Amerika

ABD'de New York Fed İmalat Endeksi günün ilk verisi olacak. Ocak ayı için açıklanacak olan New York Fed İmalat Endeksi bir önceki ay 31,9 seviyesinde gelmişti (16.30)

NAHB Konut Piyasası Endeksi Ocak ayı rakamlarında ülkenin emlak piyasası ile ilgili ipuçları izlenecek . Endeks Arallık ayında 84 seviyesinde açıklanmıştı (18.00).

13 ve 26 haftalık bono ihaleleri takvimde yer alıyor.

ABD'de son veriler gece yarısı gelecek olan Kasım ayı için sermaye hareketleri olacak. Ülkede Ekim ayında 143,0 milyar dolar net sermaye girişi yaşanmıştı (00.00).

ABD'de Goldman Sachs'tan gelecek bilanço rakamları da takip edilecek.

19 Ocak Çarşamba veri gündemi

19 Ocak Çarşamba veri gündemi

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde beklenen bir veri bulunmuyor.

Asya-Avustralya

Asya-Avustralya piyasalarında öne çıkan bir veri bulunmuyor. Yeni Zelanda kartlı harcamaları (04.45), Japonya'nın bir yıllık tahvil ihalesi, analistlerin izleyeceği gündem maddeleri olacak.

Avrupa

İngiltere ve Almanya'nın enflasyon rakamları aynı saatte ekranlara düşecek. İngiltere'de Aralık ayı için açıklanacak olan tüketici fiyatlarıyla birlikte, üretici fiyatları ve perakende fiyatlar da takip edilecek (10.00). 

Almanya için veriler ise final rakamlar olacak. Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 5,3 artış göstermişti. 

Euro Bölgesi'nde cari işlemler dengesi ve inşaat üretimi verileri bulunuyor (12.00, 13.00).

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak (12.00).

İngiltere'den gelecek son veri Kasım ayı için ONS Konut Fiyatları olacak. İngiltere'de özel sektör kurumlarına göre daha gecikmeli açıklanan ONS rakamları, emlak piyasası için daha kapsamlı verileri sunuyor (12.30).

Almanya'nın 15 yıllık tahvil ihalesi de analistlerin takip edeceği önemli bir gündem maddesi olacak (13.30).

Amerika

ABD'de API tarafından haftalık açıklanan petrol stokları, her zaman olduğu gibi erken saatlerde yayımlanacak (00.30)

ABD'de her hafta açıklanan MBA mortgage verileri yine aynı saatte ekranlara düşecek (14.00).

ABD'de konut piyasalarını ilgilendiren diğer veri ise Aralık ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri olacak. Bir önceki ay konut başlangıçları yüzde 11,8 artışla 1,68 milyona, inşaat izinleri yüzde 3,6 artışla 1,71 milyona çıkmıştı (16.30).

Aynı saatte Kanada'nın enflasyon rakamları takip edilecek. 2021 yılının son ayı için tüketici fiyat endeksi rakamları yayımlanacak. Kanada'da bir önceki ay enflasyon yüzde 0,2 artarak, yıllık yüzde 4,7'ye ulaşmıştı.

Yine aynı kaatte Kanada emlak piyasasını ilgilendiren Teranet ile National Bank of Canada'nın birlikte hazırladığı konut fiyatları açıklanacak. 

New York Fed Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi de günün yayımlanacak verileri arasında bulunuyor (16.30). 

Analistlerin takip edeceği son gündem maddesi ise ABD'nin 20 yıllık tahvil ihalesi olacak (21.00).

20 Ocak Perşembe veri gündemi

20 Ocak Perşembe veri gündemi

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Aralık ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerini yayımlayacak. Yurt dışı üretici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 13,49, geçen yıl aynı aya göre yüzde 47,89 artış göstermişti.

Piyasalar tarafından merakla beklenen TCMB faiz kararı açıklanacak. TCMB Eylül ayında başladığı faiz indirim sürecini 4 toplantı üst üste sürdürmüş ve bir hafta vadeli gösterge repo faiz oranını yüzde 19,00'dan yüzde 14,00 seviyesine kadar indirdi (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoku verilerini yayımlayacak (17.30).

Asya-Avustralya

Asya piyasaları Güney Kore'den gelecek Aralık ayına ilişkin üretici enflasyonları ile güne başlayacak. Ülkede üretici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, geçen yıl aynı aya göre yüzde 9,6 artış göstermişti (00.01).

Yeni Zelanda'da gıda fiyatları ve kira fiyatları verileri açıklanacak (00.45). 

Japonya'da menkul piyasa işlemleri ve dış ticaret verileri aynı saatte yayımlanacak (02.50).

Avustralya'dan günün en önemli verisi olan Aralık ayına ilişkin işgücü rakamları gelecek. Ülkede işsizlik oranı Kasım ayında yüzde 4,6, istihdam 366 bin 100 artış yönünde açıklanmıştı (03.30).

Asya'da en önemli gündem Çin Merkez Bankası(PBOC) faiz kararı olacak. Bir önceki toplantısında faizde küçük çaplı bir düşüşe giden PBOC'un bu toplantısında alacağı karar piyasalar tarafından yakından takip edilecek (04.30). 

Asya'daki diğer faiz kararları Sri Lanka, Malezya ve Endonezya'dan gelecek (05.00, 10.00, 10.30).

Avrupa

Avrupa'da ilk veri Almanya üretici enflasyonu olacak. Almanya'da Aralık ayına ilişkin üretici fiyatları verileri yayımlanacak. Üretici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8, geçen yıl aynı aya göre yüzde 19,2 artış göstermişti (10.00).

Fransa'da Ocak ayına ilişkin İmalat Sektörü Güven Endeksi açıklanacak (10.45).

Euro Bölgesinde Aralık ayına ilişkin nihai enflasyon rakamları duyurulacak. Bölgede öncü verilerle enflasyon aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,0 arttı (13.00).

Günün son faiz kararı Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından açıklanacak. 2016 yılından bu yana faizi yüzde 0,00 seviyesinde tutan ECB'den bu toplantıda da bir değişiklik beklenmiyor (15.45). Her toplantının ardından olduğu gibi ECB Başkanı Christine Lagarde, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek (16.30).

Amerika

Meksika'dan Aralık ayına ilişkin işsizlik oranı açıklanacak. Ülkede işsizlik bir önceki ay yüzde 3,7 seviyesinde gelmişti (15.00).

ABD'de Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi ve işsizlik başvuruları aynı saatte ekranlara düşecek (16.30). Diğer veriler ise ikinci el konut satışları (18.00), doğal gaz stokları (18.30) ve pazartesi günkü tatil nedeniyle bir gün ileri kayan DoE petrol stokları (19.00) olacak.

ABD'de 4 ve 8 haftalık bono ile 10 yıllık TIPS tahvil ihalesi, Kanada'da 3 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirilecek.

21 Ocak Cuma veri gündemi

21 Ocak Cuma veri gündemi

Yurt İçi Gündem

Günün en önemli verisi TÜİK ve TCMB tarafından ortaklaşa hazırlanan Ocak ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi olacak. Tüketici Güven Endeksi bir önceki ay yüzde 3,1 düşüşle 68,9 seviyesine kadar inmişti (10.00).

TÜİK 2021 yılı üçüncü çeyrek döneme ilişkin hanehalkı yurt içi turizm rakamlarını ve Kasım ayına ilişkin tarımsal girdi fiyatlarını duyuracak (10.00).

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) tarafından açıklanan kurulan ve kapanan şirket sayıları verisi Aralık ayı ve 2021 yılı için gelecek (10.00).

Asya-Avustralya

Piyasalar güne Yeni Zelanda'dan gelecek İmalat Sektörü Performans Endeksi(PMI) verisiyle başlayacak. Kasım ayında 50,6 olarak açıklanan Endeksin Aralık ayı rakamları takip edilecek. 

Asya piyasalarında ise analistleri önemli bir veri bekliyor; Japonya'nın Aralık ayı enflasyon verileri açıklanacak. Japonya'da Kasım ayında yıllık manşet enflasyon yüzde 0,6, gıda hariç yüzde 0,5 artarken, gıda ve enerji hariç yüzde 0,6 düşüş göstermişti (02.30).

Japonya Merkez Bankası(BoJ), 16-17 Aralık tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının tutanaklarını açıklayacak (02.50).

Malezya'nın enflasyon rakamları da Asya piyasalarında takip edilecek diğer veri olacak (07.00).

Avrupa

İngiltere'de Aralık ayına ilişkin perakende satış rakamları izlenecek. Perakende satışlar Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4, geçen yıl aynı aya göre yüzde 4,7 artış göstermişti (10.00). 

Avrupa'da izlenecek diğer veri ise akşam saatlerinde gelecek olan Ocak ayına ilişkin öncü Tüketici Güven Endeksi olacak. Endeks bir önceki ay -8,3 seviyesinde gelmişti (18.00).

Amerika

Kanada'dan perakende satışlar, ADP özel sektör istihdamı ve yeni konut fiyatları verileri takip edilecek (16.30). 

ABD'de öne çıkan bir veri bulunmazken, Conferance Board Öncü Göstergeler Endeksi ve Baker Hughes sondaj kule sayıları verileri analistlerin göz ucuyla bakacağı rakamlar olacak (18.00)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın