Görüş Bildir
Haberler
Maliyeti 25 Bin Lirayı Buluyor: Vatandaşın Belini Büken Taziye Yemeği Geleneği Sona Eriyor

etiket Maliyeti 25 Bin Lirayı Buluyor: Vatandaşın Belini Büken Taziye Yemeği Geleneği Sona Eriyor

Güneydoğu Anadolu'da kaymakamlık ve müftülükler, taziye yemeği uygulamasının sona ermesi için çalışma başlattı. Bazı ailelerin misafirlerine 3 gün boyunca iki öğün taziye yemeği vermek için kredi çekmesi, inek ya da traktörünü satması üzerine, esnaf, imam, öğretmen ve muhtardan heyet oluşturuldu. Din adamları yaptıkları açıklamalar ve camilerde verilen hutbelerde geleneğin dinen caiz olmadığını anlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde uzun yılların geleneği, mağduriyete neden olan 'taziye yemeği verilmesi' sona eriyor. 

Bölgede yakınlarını kaybedenler, 3 gün boyunca başsağlığı dileklerini kabul ettiği taziye evlerinde, yüzlerce misafire iki öğün yemek veriyor. Bu uygulamanın bazı aileler için mağduriyete dönüşmesi üzerine Kaymakamlık ve Müftülükler geleneğe son verilmesi için çalışma başlattı.

Bazı ailelerin misafirlerine 3 gün boyunca iki öğün taziye yemeği vermek için kredi çekmesi, borçlanması, inek ya da traktörünü satmasının öğrenilmesi sonucu sorunun çözümü konusunda esnaf, imam, öğretmen ve muhtardan oluşan heyet oluşturuldu, fetvalar verildi, açıklamalar yapıldı. Bazı illerde bu mağduriyetin önüne geçilirken, geleneğin devam ettiği illerde çalışma sürüyor.

"Şikayetler üzerine geniş katılımlı istişare toplantısı düzenledik"

"Şikayetler üzerine geniş katılımlı istişare toplantısı düzenledik"

Diyarbakır Hani Kaymakamı Turan Soğukoluk, vatandaşlarla yaptıkları görüşmeler sonucu taziye yemeği geleneğine son verilmesi kararı aldıklarını söyledi.

Son dönemde yaşanan mağduriyetlerin iletilmesi üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Soğukoluk, 'İlçemizde üzücü hikayeler var. Bununla ilgili bankadan kredi çekmiş, ödeyememiş veya bir iki ineğini ve traktörünü satmak zorunda kalan insanlarımız oldu. Gençler geldi ve 'Siz de destek verin, taziye yemeklerini sonlandıralım' dedi. Bunun üzerine geniş katılımlı bir istişare toplantısı düzenledik' diye konuştu.

"Vatandaşlarımız memnuniyetle karşıladı"

"Vatandaşlarımız memnuniyetle karşıladı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Esnaftan vatandaşa, okul müdüründen imama tüm kesimlerle bir araya geldiklerini dile getiren Soğukoluk, şöyle konuştu:

'Toplantıda taziye evlerinde yemek verilmemesi gerektiğine karar verdik. Vatandaşımız yakını vefat ettiğinde, acısını yaşayamamakta, yemek verme arayışına girmekte. Bu bölgede taziyeler 3 gün sürüyor. Hem öğle hem akşam yemekleri verilmekte. Bir kişiye ortalama maliyet 25 bin lira. Kararın takibi ve iletilmesi için heyet oluşturduk. Heyeti İlçe Müftülüğümüz koordine edecek. Esnaf, imam, öğretmen ve muhtarlardan oluşuyor. Heyet yakınını kaybeden aileye giderek, hem başsağlığı diliyor hem de kararı iletiyor. Bütün vatandaşlarımız tarafından bu konu sahiplendi. İlçemizin farklı noktalarına ve taziye evlerine pankartlarımızı astık. Vatandaşımız kararı memnuniyetle karşıladı.'

Taziyede yemek verme uygulamasının ilçede sona erdiğini, bunun il geneline de yayılmasını temenni ettiklerini aktardı.

Camilerde hutbe okutuluyor

Camilerde hutbe okutuluyor

Diyarbakır İl Müftü Vekili Nihat Koç, taziye evlerinde verilen yemeklerin vatandaşa yük olmaya başlaması nedeniyle cami müştemilatında bulunan taziye evlerine yemek verilmemesi için yazı gönderdiklerini, din görevlilerini bu konuda bilgilendirdiklerini belirtti.

Taziye evlerinde yemek verilmesinin İslam geleneğine uymadığına işaret eden Koç, kent genelindeki camilerde hutbe vererek vatandaşı bilgilendirdiklerini söyledi. 

'Evlerine bir ateş düşmüştür ve canları yanmaktadır. Canları yanan insanları bir de yemek zahmetiyle ve külfetiyle yoramayız. Taziye sahipleri yemekle uğraşırlarsa dertlerine dert, acılarına acı katmış oluruz' ifadelerini kullanan Koç, bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini aktardı.

"Eş, dost ve durumu iyi olanların cenaze sahibini gözetmesi gerekir"

"Eş, dost ve durumu iyi olanların cenaze sahibini gözetmesi gerekir"

Koç, şunları kaydetti:

İmkanı olmayan vatandaşlarımız bankadan faizle kredi çekiyor. Bu asla kabul edilemez. Vatandaşımız taziyesine gelenlere yemek vereceğim diyerek faizle kredi çekemez. Cenaze olduğu zaman, komşu, eş, dost ve durumu iyi olan kişilerin cenaze sahibini gözetmesi gerekiyor. Onlar yemek yapıp, cenaze evine götürürler. Cenazede yemek vermek zorunluluk, mecburiyet değildir. Bu yanlıştan acilen dönülmesi gerekiyor.

"Annemin taziye yemeği borçlarını kapatmak için bir yıl uğraştım"

"Annemin taziye yemeği borçlarını kapatmak için bir yıl uğraştım"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Süleyman Özlü, annesinin 2011 yılında hayatını kaybettiğini, taziye yemeği için borçlandığını söyledi.

Özlü, 'Yas bize 20 bin liraya mal oldu. Akrabalarımın yardımıyla o borcu kapatmak için bir yıl uğraştım. İlçemizde böyle bir karar alındı. Keşke o zamanda böyle bir karar olsaydı. Ben de bu kadar sıkıntı çekmezdim. Bundan sonra inşallah kimse böyle bir sıkıntı yaşamaz, rahat bir şekilde taziyesini yapar. Bu kararı alanlara teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
362
26
11
9
7
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berke

Ulan ailenden birini kaybetmişsin, bir de 3 gün boyunca sabahtan akşama kadar gelene yemek yetiştireceğim diye uğraşıyorsun. Üstüne binlerce lira harcıyorsun... Devamını Gör

feyk

darisi caga ayak uyduramayan diger tum geleneklerin basina. ozellikle yeni evlenen hayatlarini sifirdan yeni kuran genclerin dugunlerde yoluncak tavuk gibi g... Devamını Gör

ufukdiyoki

Altın fiyatı aşırı uçunca şu şu kadar altın yeterlidir diye duyuran belediyeler, muhtarlar oldu. Altını süs eşyası olarak takmayı anlamak bir derece mümkün a... Devamını Gör

ufukdiyoki

Bazı yörelerde tam tersi cenaze çıkan ev uğraşmasın ve gelen gideni daha rahat ağırlasın diye komşuları üç veya yedi gün boyunca her öğün yemek getirir. Hatt... Devamını Gör