Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüste Son 24 Saat: 1665 Yeni Vaka, 73 Can Kaybı

Koronavirüste Son 24 Saat: 1665 Yeni Vaka, 73 Can Kaybı

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 73 can kaybı daha yaşandı. Son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı ise 1665 oldu. Tablonun açıklanmasından kısa süre önce kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı, 'Türkiye genelinde daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımız yok' dedi. Bakan, Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranının %68 olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı tabloya göre son 24 saatte;

  • 112.885 test yapıldı, 1.665 yeni vaka tespit edildi. Toplam hasta sayısı 311.455 oldu.

  • 73 can kaybı ile birlikte toplam ölüm 7.858'e çıktı. 

  • İyileşenlerin sayısı 1.318 olurken, ağır hasta sayısı tırmanışını sürdürdü ve 1.601 oldu.

Bakan Koca'nın Twitter paylaşımı 👇

Ağır hasta sayısı artmaya devam ediyor 👇

"Türkiye genelinde daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımız yok"

"Türkiye genelinde daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımız yok"

Bakan Koca, koronavirüs tablosunun açıklanmasından kısa bir süre önce Samsun'da kameraların karşısına geçerek salgınının seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son haftalarda virüsün yayılım gösterdiğini, hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayısının endişe verici şekilde yükseldiğini belirten Koca, buna bağlık olarak ağır hasta sayısında da artış yaşandığını kaydetti. 

Koca, salgının alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevlendiğini belirterek şunları kaydetti:

  • Koronavirüs sebebiyle tedavi gören insan sayısı 6.5 milyona, hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri daha etkin mücadeleye davet etmektedir. Bilim Kurulumuzun bu aylarla ilgili uyarılarını sizlerle birçok kez paylaştım. Korona karşı aldığımız tedbirleri uygularsak gribe karşı da korunmuş oluruz.

  • Grip bildiğiniz gibi ateş, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Koronavirüsün de belirtileri aynıdır. Hasta şüphelisi bu sebeple artacaktır. Karşımızda şimdi 2 virüs var. Bunları yenecek 3 savunmamız bulunuyor. Maske, mesafe ve temizlik. Bulaşıcı hiçbir hastalığı hafife almayın, söz konusu koronavirüs ise asla hafife almayın. Virüs size güç yettiremeyebilir ama sizden bulaşan virüs o insanı bir nefese muhtaç eder.

"İnancıma göre bu toplum, sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar"

"İnancıma göre bu toplum, sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar"
  • Yaşadığımız ve tekrarlanan şiddet olaylarıyla ilgili, şiddet karşısındakine zarar verir ama failini ruhen küçültür. İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar.

  • Günlük test sayımız 110 binin üzerinde, bu test sayısı bazı ülkelerin haftalık test sayısıdır.

  • İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde illerimiz hıfzıssıhha kurullarıyla aldığımız yerel uygulamalar var. Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Tokat, OrduSinop'un salgınla mücadelede geldiği noktayı, personel ve yatırım ihtiyaçlarını gözden geçirdik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Son bir haftada 3'te 1 oranında düşüş sağlandı. Amasya'da vaka sayısında düşüş oranı %40. Ordu'da vaka sayımızda %30, Sinop'ta %50 düşüş görüyoruz.

  • Türkiye genelinde yatak doluluk oranı %51, yoğun bakım doluluk oranı %68, solunum cihazı %33.'

Koca, açıklamalarını noktaladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD Büyükelçisi Satterfield'a yanıt: Türkiye, eski Türkiye değil

ABD Büyükelçisi Satterfield'a yanıt: Türkiye, eski Türkiye değil
  • (ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield'ın Türkiye ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödemiyor, şirketler satışı durdurabilir' iddiası) Özellikle sayın büyükelçinin yaptığı açıklamayı talihsiz buluyorum. Maliye bakanlığımız dahil olmak üzere üniversite hastanemizin ilaç ve tıbbı malzemeyle ilgili eskiden gelen borç sorunu çözmek için bir yaklaşımı oldu. Bununla ilgili de görüşmelere başlandı. İlaçla ilgili genel anlamda bir sorunun olmadığı, malzemelerle ilgili görüşmeleri başladı. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını hatırlamak isterim.

Detaylar için 👇

  • (Okullarda vaka durumu) Vaka sayısında, eğitim alan öğrenciler açısından söylüyorum, herhangi bir artışın olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye genelinde, 3-4 il dışında, vaka sayılarında önemli oranda düşüş olduğunu ifade etmek istiyorum. Demin 6 ildeki düşüş oranını ifade ettik. Şu dönemde ayrıca vaka sayısının düşmekte olduğunu, şu anda önemli bir sorun yok. Önümüzdeki haftalarda Bilim Kurulu değerlendirme yaparak kademeli geçişle ilgili önerisini sunacaktır.

  • (Sağlık personeli alımı olacak mı?) Bu dönemde açılan hastaneler oldu ve açılacak hastaneler de var. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde alınabilecek personelin ne kadar olacağı, ne zaman alınması gerektiğiyle ilgili bir açıklama olacak. Yani bu yıl alım için çıkmış olacağız.

'Mesafe ve maske denetimini önümüzdeki aylarda daha sıkı bir şekilde yapmamız gerekiyor'

'Mesafe ve maske denetimini önümüzdeki aylarda daha sıkı bir şekilde yapmamız gerekiyor'
  • (Yeni tedbirler alınacak mı?) Bu dönemde Türkiye genelinde daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını ifade etmek isterim. Bu yer yer bazı illerimizde sorun olduğunda kurullarımız ilçe, mahalle, köy bazında kısıtlama yetkisi almaya sahip. Türkiye'de ilave yasak düşünülmüyor. Ama bizim tedbirlere uyumumuz çok önemli. Mesafe ve maske denetimini önümüzdeki aylarda daha sıkı bir şekilde yapmamız gerekiyor. Ayrıca ilave olarak HES kodunu biliyorsunuz. Bütün vakalarımız uygulamada yer alıyor. Pozitif ve temaslıların hareketini engellemek, izolasyonunu mutlaka sağlamaya çalışıyoruz.
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
8
5
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Bir.... Vakalar dünyada aynı anda bitecek.... İki.... Biz sadece kontrol altına (günlük yüz vakanın altına indirmemiz gerekiyor.. )... Üç.... Bakan çok yuva... Devamını Gör

Barney

ooohh sayıları aşağı çekicez sinyalini de çakmış fırıldak bakan. hepsini geç ama şu açıklama çok acımasız oldu "İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına şid... Devamını Gör

Ozan Eril

amk o 1600 kişi dün en az onar kişiyle muhattap olsa eder sana 16bin nasıl iş anlamıyorum düzenli olarak 10 20 kişi artıyo