Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüste Bugün: Çin, Kovid-19 Aşısının Yıl Sonuna Kadar Hazır Olacağını Açıkladı

Koronavirüste Bugün: Çin, Kovid-19 Aşısının Yıl Sonuna Kadar Hazır Olacağını Açıkladı

Latin Amerika'da en fazla koronavirüs kaynaklı vaka ve ölümün görüldüğü Brezilya'da, günlük vaka sayısı binin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Rusya'da vaka sayısı ise 400 bine yaklaştı. ABD'de can kaybı 105 bine dayanırken, İngiltere'de son 24 saatte 215 ölüm daha bildirildi. Çin, aşının sene sonu ya da 2021 başında hazır olacağını duyurdu. Türkiye'de yurt için uçuşlarının 1 Haziran'dan itibaren başlayacağı açıkladındı. İçişleri Bakanlığı da 'yeni normal hayat'a ilişkin genelge yayınladı.

Dünyada ve Türkiye'de bugün yaşananları derledik...

Çin'de Kovid-19 ile mücadelede tünelin ucu göründü: 'Aşı sene sonuna hazır olacak'

Çin'de Kovid-19 ile mücadelede tünelin ucu göründü: 'Aşı sene sonuna hazır olacak'

Euronews'te yer alan habere göre Kovid-19 salgının başlangıç noktası olan Çin aşı çalışmalarında başarı kaydedildiğini ve sene sonuna kadar aşının piyasaya sürülebileceğini açıkladı.

Çin Devlet Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu (SASAC) sosyal medya platformu WeChat üzerinden yaptığı paylaşımda, Vuhan ve Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüleri'nde yürütülen aşı çalışmalarının ikinci evreye geçtiğini ilan etti.

Şu ana kadar aşının 2 binden fazla kişide denendiğinin belirtildiği açıklamada, sene sonu ya da 2021 başında aşının hazır olacağı haberi verildi.

Başkent Pekin'deki Biyolojik Ürünler Enstitüsü'nde yıllık üretim kapasitesinin 100 ila 120 milyon doz olması planlanıyor.

Çin'de şu anda koronavirüse karşı toplam 5 aşı çalışması yürütülüyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan restoran ve kafeler için yeni genelge

İçişleri Bakanlığı'ndan restoran ve kafeler için yeni genelge

İçişleri Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe gibi iş yerleri ile park, piknik alanları, mesire yerleri ve giyim pazarlarıyla ilgili genelge yayımladı.

Genelgeye göre, lokanta, restoran, kafe, pastane, kahvehane, çay bahçesi, lokaller 1 Haziran'dan itibaren saat 22.00'ye kadar hizmet verecek. 

Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri vb. işletmeler, 1 Haziran'dan itibaren belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar, spor merkezleri/tesisler 24.00'e kadar hizmet vermeye başlayacak. 

1 Haziran'da hizmete başlayacak umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, iskambil, okey, tavla oynanamayacak, nargile satışları yapılamayacak. 

Park/bahçe, rekreasyon, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlere (mangal yapmak hariç) 1 Haziran'da başlanacak Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amaçlı canlı müzik faaliyetleri yapılamayacak.

İngiltere'de son 24 saatte 215 can kaybı yaşandı

İngiltere'de son 24 saatte 215 can kaybı yaşandı

İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 215 artarak 38 bin 376'ya yükseldi.

ABD'de can kaybı 105 bine dayandı

ABD'de can kaybı 105 bine dayandı

ABD, Kovid-19 salgınının merkez üssü ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ediyor.

Ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 25 bin 305 artarak 1 milyon 795 bin 665'e ulaştı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1203 artarak 104 bin 582'ye çıktı.

ABD'yi 468 bin 338 vakayla Brezilya, 396 bin 575 vakayla Rusya ve 285 bin 644 vakayla İspanya izliyor.

Malezya, Kovid-19'u bitirmede 'son aşamaya' girdi

Malezya, Kovid-19'u bitirmede 'son aşamaya' girdi

Malezya Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nur Hişam Abdullah, basın açıklamasında, Kovid-19 salgınının ülke genelinde yayılmasının büyük oranda önlendiğini belirterek, 'Kısmi sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 18 Mart'tan önce Kovid-19 teşhisi konan bir kişi ortalama 3,55 kişiye virüs bulaştırıyordu. Bu oran günümüzde 0,3 kişiye geriledi.' dedi.

Malezya'daki toplam Kovid-19 vaka sayısı 30 artışla 7 bin 762'ye yükselirken, iyileşen vaka sayısı 95 artarak 6 bin 330 oldu.

Son bir haftadır virüs kaynaklı ölümün görülmediği ülkede, Kovid-19 nedeniyle 115 kişi yaşamını yitirdi.

Floransa’da koronavirüsten ölen herkes için bir ağaç dikilecek

Floransa’da koronavirüsten ölen herkes için bir ağaç dikilecek

BBC Türkçe'nin verdiği bilgiye göre, İtalya’nın Floransa kentinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler için birer ağaç dikilerek bir hatıra ormanı oluşturulacak.

Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, dün yaptığı açıklamada “Her yeni ağacın Floransalı bir Covid-19 kurbanına adanacağı küçük bir orman oluşturmaya karar verdik” dedi.

Nardella bu açıklamayı, pandemi öncesinde başlatılan ancak karantina tedbirleri nedeniyle ertelenen “Bir ağaç bağışla” etkinliği sırasında yaptı.

“Bir ağaç bağışla” kampanyasında Floransalılar, yakınlarına adamak üzere ağaç dikilmesi için bağışta bulunmuştu. Toplanan bağışlarla kentte 500’den fazla ağacın dikilmesi planlanıyor.

Bu ağaçların ilk 36’sı dün yapılan etkinlikle dikildi.

Floransa Belediye Başkanı Nardella burada yaptığı açıklamada Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler için de birer ağaç dikileceğini duyurdu.

Nardella, “Pandeminin bize öğrettiği bir şey varsa o da çevrenin önemidir” dedi.İtalyan basınına göre Floransa’da bugüne kadar 172 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya geneli can kaybı 367 bini aştı

Dünya geneli can kaybı 367 bini aştı

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği 'Worldometer' internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 367 bin 227 kişi yaşamını yitirdi, virüs tespit edilen 2 milyon 672 bin 712 kişi iyileşti.

Dünya genelinde Kovid-19 olduğu saptanan kişi sayısı, 6 milyon 48 bin 236’ya ulaştı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Çevik: "Denizden virüs bulaştığına dair bir kanıt yok"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Çevik: "Denizden virüs bulaştığına dair bir kanıt yok"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, denizden koronavirüs bulaştığına dair bilimsel bir kanıt bulunmadığını anlattı. Çevik, şunları kaydetti:

'Oradan bulaşabilecek başka mikroorganizmalar var. Özellikle bakteriler var. Deniz suyunun temiz olup olmadığını anlamak için koli basiline bakılır. Bu aşamada koronavirüsün buradan bulaştığına dair bir kanıt yok. İnsanların teorik olarak bulaşmayacağını bilmesi gerekiyor. Havuzda ise, klorlanma süreci önemlidir. Yeteri kadar klor varsa burada koronavirüsün yaşaması imkansızdır. İnsanlar bir başkasının tükürüğünü yutarlarsa yakın mesafeden sıkıntı olabilir. O açıdan sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekiyor. Deniz için böyle bir risk söz konusu değildir. Özellikle plajda veya havuzda şezlonglarda yatarken eğer birbirlerine çok yakın duracaklarsa bunlardan kaçınmaları gerekiyor.'

Haberin ayrıntıları 👇

İran'da bir günde 57 can kaybı

İran'da bir günde 57 can kaybı

İran Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19'dan bir gün içinde 57 kişinin daha yaşamını yitirdiği ve 2 bin 282 yeni vaka tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Kovid-19 kaynaklı can kaybının 7 bin 734'e yükseldiği ve vaka sayısının ise 148 bin 950'ye ulaştığı kaydedildi.

Virüse yakalananlardan 2 bin 533'ünün durumunun kritik olduğu bilgisinin verildiği açıklamada, şu ana kadar iyileşen hasta sayısının ise 116 bin 827'ye çıktığı aktarıldı.

Açıklamada, ülke genelinde bugüne kadar 915 bin 998 kişiye Kovid-19 testi yapıldığı ifade edildi.

İran'da nisan ayının ortalarında düşüşe geçen vaka sayıları ve can kayıpları, tedbirlerin gevşetilmesi ve bazı eyaletlerde sosyal mesafe kurallarına riayet edilmemesi nedeniyle son günlerde yeniden artış eğilimine girmişti. 

İran'da 2 Mayıs'ta vaka sayısı 802'ye, 25 Mayıs'ta da günlük can kaybı yaklaşık iki buçuk ay sonra 34'e kadar inmişti.

Rusya'da vaka sayısı 400 bine dayandı

Rusya'da vaka sayısı 400 bine dayandı

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 8 bin 952 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle vaka sayısı 396 bin 575’e yükseldi.

Ülkede son bir günde ölü sayısı 181 artarak 4 bin 555’e, iyileşen sayısı 8 bin 212 artarak 167 bin 469’a ulaştı.  

Rusya'da vaka sayısında günlük artış oranı yüzde 2,3 olurken, yeni vakaların yüzde 41,9’unda semptom görülmedi.    

Günde 315 bin test

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisinden yapılan açıklamada, son 24 saatte 315 bin testin yapıldığı ve bugüne kadar yapılan test sayısının 10 milyon 300 binden fazla olduğu belirtildi.

Brezilya'da 24 saatte bin 124 can kaybı

Brezilya'da 24 saatte bin 124 can kaybı

Güney Amerika ülkelerinden Brezilya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son 24 saatte 1124 kişi yaşamını yitirdi.

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybı son 24 saatte 1124 artarak 27 bin 878'e yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı 26 bin 928 artışla 465 bin 166'ya ulaştı. 

Kovid-19 vakalarına ilişkin güncel verilerin derlendiği Worldometer internet sitesine göre, Latin Amerika'da en fazla vaka ve ölümün görüldüğü Brezilya, dünyada da 'ABD'nin ardından en fazla vaka tespit edilen ikinci ülke' konumunda bulunuyor.

Uçak seferleri 1 Haziran'da başlıyor

Uçak seferleri 1 Haziran'da başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, koronavirüse hazırlıklarını yaparak sertifikalarını alan havalimanlarında uçuşların 1 Haziran'da başlatılacağını açıkladı. Bakan, 'Şu ana kadar 6 havalimanımız sertifikasını aldı. 2 ay aradan sonra ilk seferimizi de 1 Haziran günü saat 10.00’da İstanbul Havalimanından Esenboğa Havalimanına yapıyoruz. Ülkemiz gibi havayollarımız da kalkış yapacak. Tedbirlerimizi alacağız ancak normalleşme adımlarımızı da atacağız. 1 Haziran’da İstanbul’dan Ankara’nın yanı sıra İzmir’e, Antalya’ya ve Trabzon’a da uçuş seferleri gerçekleştirilecek. Diğer havalimanlarımızda da uçuşlarımız kademeli olarak açılacak' açıklamasında bulundu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün de Twitter hesabından 'Bu kadar hasret yeter! 1 Haziran itibariyle yeniden ait olduğumuz yerde gökyüzünde olacağız' dedi.

Meksika'da can kaybı 9 bin 415'e yükseldi

Meksika'da can kaybı 9 bin 415'e yükseldi

Meksika'da Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybı son 24 saatte 371 artarak 9 bin 415'e yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı 3 bin 227 artışla 84 bin 627'ye ulaştı.

Meksika'da 27 Mayıs'ta Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı ilk kez 500'ü aşmıştı. Ülkede ilk Kovid-19 vakası 28 Şubat'ta saptanmış, virüse bağlı ilk ölüm ise 19 Mart'ta gerçekleşmişti.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

İlginç... Virüsün çıkış noktası Çin... Tesadüf.... Aşının bulunduğu (bulunacağı!?) yer Çin... Enteresan... Aylarca ABD Başkanı Çin Virüsü dedi... Garip.... ... Devamını Gör