Görüş Bildir
Haberler
Karantina Döneminde Anksiyeteye Düşmemeniz İçin Size Mutluluk Hormonu Salgılatacak Besinler

Karantina Döneminde Anksiyeteye Düşmemeniz İçin Size Mutluluk Hormonu Salgılatacak Besinler

Koronavirüsler birlikte birçoğumuz evlere kapandık. Bu dönemde hem virüs kapma stresi hem de evde geçirilen dönem bizleri depresyona ve anksiyeteye doğru itebilir. Bu dönemde bize lazım olan ise serotonin hormonu.

Koranavirüsün en büyük düşmanının güçlü bağışıklık sistemi olduğunu biliyoruz ve bunun için neler yapabileceğinizi bu içeriğimizde sizlerle paylaşmıştık 👇🏻

Mutluluğun da bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olduğunu biliyoruz.

Mutluluğun da bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olduğunu biliyoruz.

Peki vitamin yüklü gıdalar dışında serotonin hormonumuzu artırmak için hangi besinleri tüketelim?

1. Tam tahıllı ekmek

1. Tam tahıllı ekmek

Tam tahıllar bağırsağınızdaki iyi bakteri sayısını artırabilir, bu da ruh halinizi derinden etkileyebilir.

2. Pancar

2. Pancar

Pancar, beyindeki serotonin üretimini destekleyen ve ruh halinizi yükselten betain içerir. Pancarlarda ayrıca duygusal ve zihinsel sağlığı stabilize eden, her ısırık ile mutluluk şansınızı artıran güçlü bir folik asit dozu vardır.

İşte pancarla yapabileceğiniz tarifler

3. Papatya çayı

3. Papatya çayı

Araştırmalar, papatya çayının sadece daha iyi bir uyku sürecine katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda gün boyunca bilişsel işlevlerinizi de geliştirdiğini gösteriyor.

4. Buzluğunuzda yaban mersini varsa

4. Buzluğunuzda yaban mersini varsa

Yaban mersini, Endokrinoloji'de Frontiers'da yayınlanan araştırmanın depresyondan kurtulmaya bağladığı, antioksidan bir pigment olan büyük bir resveratrol kaynağıdır.

5. Her sabah yenen yumurta gün içindeki ruh halinizi belirleyebilir.

5. Her sabah yenen yumurta gün içindeki ruh halinizi belirleyebilir.

Yumurta ruh halini destekleyen omega-3 yağ asitleri, çinko, B vitaminleri ve iyodür ile yüklenir ve protein ile dolu oldukları için yedikten sonra sizi hem tok hem de enerjik tutar.

Yumurtanızı her gün farklı farklı tüketebilirsiniz.

6. Kırmızı biber

6. Kırmızı biber

Daha yüksek vitamin konsantrasyonu, ruh halinizi doğrudan iyileştirmeye yardımcı olur, ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltır (K).

Ve kırmızı biber de burada:

7. Bitter çikolata kimi mutlu etmez ki?

7. Bitter çikolata kimi mutlu etmez ki?

Kakao tedavisi ruh hali ve konsantrasyonda anında bir artış sağlar ve beyninize kan akışını iyileştirerek daha canlı ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Yalnızca aşırıya kaçmadığınızdan emin olun (K).

8. Kabak çekirdeği

8. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği gevrek küçük mutluluk külçeleri gibidir. Beyninizde serotonin üretimini teşvik etmeye yardımcı olan bir amino asit olan triptofanın en iyi gıda kaynaklarından biridir. Triptofan ayrıca sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir.

9. Pazı

9. Pazı

Bu yapraklı yeşil, beyindeki enerji seviyenizi artıran biyokimyasal reaksiyonlar için gerekli bir besin olan magnezyum ile doludur. Avustralya ve Yeni Zelanda Psikiyatri Dergisi'nde 2009 yılında yapılan bir araştırmada, daha yüksek magnezyum alımının daha düşük depresyon oranları ile ilişkili olduğu bulunmuştur (K).

Pazı ile ne yapabilirim diye düşünenlere:

10. Yoğurt

10. Yoğurt

Yoğurtta bulunan kalsiyum beyninizdeki nörotransmitterler için marş tabancasını ateşler, bu da memnuniyet duygularını artırabilir. Sonuç olarak, yetersiz kalsiyum alımı kaygı, depresyon, sinirlilik, hafıza bozukluğu ve depresyona yol açabilir.

Bol bol yoğurt!

11. Kuşkonmaz

11. Kuşkonmaz

Bu sebze, beynin birincil ruh halini düzenleyen nörotransmitterlerinden biri olan serotoninin yaratılmasına temel teşkil eden, bitki bazlı en iyi triptofan kaynaklarından biridir. Kuşkonmaz ayrıca depresyonla savaşabilen bir besin olan yüksek folat seviyelerine sahiptir;

Kuşkonmaza bir şans vermek isteyenler?

12. Bal

12. Bal

Bal, sofra şekerinin aksine, iltihabı azaltan, beyninizi sağlıklı tutan ve depresyondan kaçınan quercetin ve kaempferol gibi faydalı bileşiklerle doludur.

Bal damlayan tarifler:

13. Çeri domates

13. Çeri domates

Domates, beyninizi koruyan ve depresyona neden olan iltihapla savaşan bir antioksidan olan likopenin büyük bir kaynağıdır.

14. Ispanak

14. Ispanak

Demir eksikliği yaygındır ve yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik duygularına neden olabilir. Beslenmenizin demirden yoksun olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla ıspanak tüketin ve demir açısından zengin tüm yiyeceklere odaklanın.

Ispanaklı tarif arayana:

15. Yeşil çay her derde deva.

15. Yeşil çay her derde deva.

Bir bardak yeşil çay için ve hem fiziksel sağlığınızı hem de ruh halinizi tek bir dokunuşta iyileştirin (K).

16. Keten tohumu

16. Keten tohumu

Keten tohumu, ruh halini artıran omega-3'lerin de inanılmaz bir kaynağıdır.

17. Somon

17. Somon

Somon, diyetinizi vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltmaya ve süreçteki ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri ile yüklemenin harika bir yoludur.

18. Muz

18. Muz

Muz, düşük glisemik bir gıda olarak kabul edilir, yani bir insülin artışını tetikleme olasılıkları daha düşüktür ve aynı zamanda mutluluk yardımcısı potasyum için mükemmel bir kaynak haline gelirler.

19. Bezelye

19. Bezelye

Ispanak gibi bezelyedeki demir de yorgunluk hissini azaltmaya yardımcı olabilir.

20. Kefir

20. Kefir

Kefir, bağırsaklarınızdaki iyi bakteri miktarını artırarak beslenme planınıza probiyoti eklemenin kolay bir yoludur.

21. Mercimek

21. Mercimek

Mercimek, anemi ile mücadele eden demir ve enerji verici B-6'nın iyi bir kaynağıdır ve ayrıca veganların ve vejeteryanların diyetlerindeki protein miktarını arttırması için harika bir yol olur.

22. Kahve

22. Kahve

Avustralya ve Yeni Zelanda Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan bir çalışma, kafein tüketiminin depresyon ve anksiyete belirtileri ile ters orantılı olduğunu buldu.

Bunlar dışında,

Brokoli, Brüksel lahanası, ceviz, ton balığı, portakal ve limon tüketiminizi de artırabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
133
38
10
7
7
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lady Red

kuşkonmazın mevsimi gelmedi daha , çıktıda yemedikmi .. serotonin salgılamanın başka yollarıda var, sevdiğiniz sporları yapın, sex yapın, sevdiklerinizle mut... Devamını Gör

Lestat

Mevzu sadece bunlarla bitse keşke, sabah kalkınca egzersiz yapın camış gibi sofraya oturmadan önce, düzenli beslenin, güzel bir duş alın, sevdiklerinize zama... Devamını Gör

Aslı Efeoğlu

Serotoninin %90 ı bağırsakta üretilip beyine iletilir