Görüş Bildir
Haberler
Kandilli'den Marmara Depremi Uyarısı: 'En İyi İhtimalle 7.2 Büyüklüğünde Olacak, Tsunami Riski Var'

etiket Kandilli'den Marmara Depremi Uyarısı: 'En İyi İhtimalle 7.2 Büyüklüğünde Olacak, Tsunami Riski Var'

Emre Ordu
12.03.2018 - 22:24 Son Güncelleme: 13.03.2018 - 11:28

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremini değerlendirdi. Yerin altında 7'nin üzerinde bir enerjinin biriktiğini söyleyen Özener, şu anda en iyi ihtimale göre 7,2 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğini ifade etti. Tarih ilerledikçe depremin büyüklüğünün de artacağına dikkat çeken Özener, '20 sene daha geçtiği zaman 7.4, büyüklüğüne çıkacak' dedi. Özener ayrıca Marmara'da meydana gelecek depremin ardından tsunami riskinin de bulunduğunu kaydetti.

Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı, olası Marmara depremini Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’le konuştu.

"Kırılmayan tek fay Marmara Denizi"

"Kırılmayan tek fay Marmara Denizi"

Prof. Dr. Haluk Özener, Kandilli Rasathanesi’nde 30 yıllık maziye sahip. Kurumun dünden bugüne geldiği noktayı en iyi bilen isimlerden biri olan Prof. Dr. Özener, beklenen Marmara depremi için “Göstere göstere geliyor” yorumunda bulunarak, “Depremin nerede olacağı yüzde 99.9 oranında belli. Bu yer de Marmara Denizi’nin içi. Yani sismometrelerin bulunduğu yerler. İzmit Körfezi ucuna kadar geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nda 1939, 1942, 1944, 1957, 1967, 1999 Marmara ve 12 Kasım depremlerinin kırdığı yerlere bakacak olursak, bir tek geriye kırılmayan Marmara Denizi kalıyor. Nasıl ve kaç parça kırılacağını bilmiyoruz; birçok senaryo var. Şu an en iyi ihtimal 7.2 büyüklüğünde deprem olacak. 7’nin üzerinde bir enerji birikmiş durumda. Bu fay tek parça kırılırsa deprem daha büyük olabilir. Gittikçe sona yaklaşıyoruz” dedi.

"Binanın zemini sağlamsa, faya yakın olsa da az hissedersiniz"

"Binanın zemini sağlamsa, faya yakın olsa da az hissedersiniz"

Prof. Dr. Özener’e göre Marmara depremi ne kadar gecikirse büyüklüğü o kadar artacak:

 “Bugün 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacaksa, 20 sene daha geçtiği zaman 7.4, 40 yıl geçtiği zaman da 7.5 büyüklüğüne çıkacak, yani enerji daha da büyüyecek. Fay Marmara Denizi’nden geçtiği için faya yakın yerler daha fazla etkilenecek. Ancak burada zemin koşulları önemli. Faya yakın da olsanız binanın zemini çok sağlamsa depremi az hissedersiniz. Marmara depreminde olduğu gibi. Avcılar depremin merkez üssüne uzak olmasına rağmen zemin nedeniyle depremi daha fazla hissetti.

"Marmara'da erken uyarı 5 ile 7 saniye arasında"

"Marmara'da erken uyarı 5 ile 7 saniye arasında"

Erken uyarı sistemi teknolojisinin dünya teknolojisiyle aynı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özener, meslektaşlarına bu konuyla ilgili sitem etti: 

“Erken uyarı sistemi hâlâ Kandilli tarafından işletiliyor ve Marmara Denizi kıyısında kurulu istasyonlar var. Deprem olduğunda depremin yerini biliyoruz. Erken uyarı Marmara için 5 ile 7 saniye arasında. Çünkü fay karaya çok yakın. Erken uyarı konusunda ABD’nin ve Japonya’nın gerisinde değiliz. Basına bu yönde açıklama yapan hocalarımız var. Bu ülkelerde depremin olduğu yer karaya 150 kilometre uzaklıkta. Bu uzaklıktaki depremin erken uyarısı tabii ki 1.5 dakika olur. Marmara’da depremin karaya uzaklığı 15 kilometre.”

"3 metrelik tsunami riski var"

"3 metrelik tsunami riski var"

Türkiye'de bir tsunami gerçeği olduğunu belirten Özener, 'Ama hiçbir zaman Sumatra depreminin yol açtığı tsunami gibi olmayacak. Marmara’yı etkileyecek tsunami, olası bir depremden sonra, deniz tabanında olan heyelanlardan olabilir. Çünkü fay hattımız doğrultu atımlı olduğu için denizin altındaki tepeciği düşürünce bir heyelan meydana geliyor. Bu heyelan da tsunami yapıyor. Tahminlerimize göre 3 metreyi bulacak tsunamiler meydana gelebilir. Olası Marmara depreminde beklediğimiz tsunami, depremin yıkıcı etkisi kadar zarar vermez' diye konuştu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
862
407
55
27
24
21
19
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Serenat Athena

Siz her tarafa bilinçsizce beton dikmeye devam edin. Afet toplanma yerlerine AVM'ler dikmeye devam edin. Bir deprem olsun da aklınız başınıza gelsin. Görün... Devamını Gör

Kornişonturşusu

vay arkadaş tüm ülkeyi panik atak yaptınız hergün ayrı bi kötü haber. ülkede güzel bişey olmuyo resmen

Pasif Kullanıcı

Maalesef bu deprem kesinlikle olacak. İstanbul'da 99 depreminden sonra belirlenen 400 adet "Afet toplanma merkezi"nin, yerlerine yapılan AVM'ler nedeniyle 80... Devamını Gör

Berke Aydoğan

Gökdelenler normal binalara göre daha sağlam oluyor.