Görüş Bildir
Haberler
Jüpiter Dünya'dan Ne Kadar Büyüktür?

Jüpiter Dünya'dan Ne Kadar Büyüktür?

Elif Ateş
25.11.2021 - 15:24

Güneş Sistemi, Güneş'in çekim kuvvetinin etkisiyle gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar ve meteor gibi gök cisimlerinden oluşur. Güneş Sisteminin bulunduğu yer ise Samanyolu Galaksisidir. Bu galakside sekiz gezegen ve diğer küçük gezegenler yer alırken, aralarındaki uzaklık milyonlarca kilometre ile ifade edilir. Aynı zamanda gezegenler kendi içlerinde özelliklerine göre kayalık ve gaz devi olmak üzere iki kategoride incelenir. Çoğu gezegen ismini Yunan ve Roma mitolojisinden alır. Sadece Dünya isminin tam olarak nerden geldiği bilinmemektedir. Peki, Jüpiter, Dünya'dan ne kadar büyüktür? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gezegenler, Güneş'ten uzaklıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu sekiz gezegenin sadece altısında doğal uydular bulunur. Ayrıca dış gezegenlerden olan Satürn, Uranüs, Jüpiter ve Neptün'ün çevresinde bulunan halkaların yapısında toz ve diğer maddelerin parçacıkları bulunur. Bu dört gezegenin ortak özelliği ise büyüklüklerinin hemen hemen aynı olmasıdır. Aynı zamanda her biri kalın bir atmosfere sahiptir. Sıcaklıkları ise oldukça düşüktür. İç gezegenler olarak adlandırılan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ın kayadan oluşmaktadır. Dış gezegenlere göre oldukça soğukturlar ve halkaları bulunmaz. İç gezegenler arasında en büyük olan ise Dünya'dır. Jüpiter'in Dünya'ya olan uzaklığı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Jüpiter Dünya'dan Ne Kadar Büyüktür?

Jüpiter Dünya'dan Ne Kadar Büyüktür?

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olarak bilinen Jüpiter, aynı zamanda kütlesi diğer gezegenlerin toplamından 2 kat daha fazladır. Jüpiter Dünya'dan çap bakımından yaklaşık olarak 11 kat büyüklüktedir. Aynı zamanda kütle bakımından da 318 katı daha büyüktür. O kadar büyüktür ki içine 1320 tane Dünya sığdırabilir. Ancak Dünya'nın yoğunluğu Jüpiter'in yoğunluğundan oldukça fazladır.

Jüpiter'in 67 tane doğal uydusu vardır. Bundan dolayı da diğer gezegenler arasında en fazla uyduya sahip gök cismi olma özelliği taşır.  Jüpiter'in dönüş hızı yaklaşık olarak 43,000 km/ saattir ve Dünya'nın dönüş hızından oldukça fazladır. Bir günü 9 saat 55 dakika sürdüğünden dolayı bir günü en kısa olan gezegendir. Jüpiter, Güneş etrafında bir tur atması 11.86 Dünya yılı sürmektedir. Güneş Sistemi'ndeki en parlak gezegenlerden biridir. Bu nedenle de Dünya'dan bakıldığında görülebilir. Oldukça güçlü bir manyetik alana sahiptir. Dünya'daki manyetik alandan yaklaşık 20 kat daha fazladır.

Jüpiter renkli oluşuyla bilinen bir gezegendir. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de  yapısında bulunan amonyak kristallerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Turuncu, kahverengi renkte olan kısımlar sülfür ve fosfor içeren bulutların bulunduğu bölgede yer alır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
10
7
6
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın