Görüş Bildir
Haberler
İnsanın Kendisini Rehin Alan Kişiye Sempati Beslemesinin Mümkün Olduğunu Gösteren 21 Stockholm Sendromu Filmi

İnsanın Kendisini Rehin Alan Kişiye Sempati Beslemesinin Mümkün Olduğunu Gösteren 21 Stockholm Sendromu Filmi

02.04.2022 - 11:00

Bahsedildiğinde mümkün değil gibi görünse de psikolojide insanın kendisini rehin alan kişiye sempati duyması normal karşılanıyor. Hatta aşık olması bile! Bu duruma da Stockholm Sendromu deniyor. Hatta izleyiciler bilir, La Casa De Papel'de Mónica, Denver'e aşık olmuş bunun üzerine ekibe katılarak takma adını da Stockholm olarak seçmişti. Bakalım filmlerde de bu durumla karşılaşmış mıyız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. V For Vandetta (2005)

1. V For Vandetta (2005)

IMDb: 8.2

Özet: 2020 yılı İngiltere'sinde geçen filmde ülkede baskıcı bir toplum düzeni vardır. Yasaklarla ve engellerle idare edilen halk aynı zamanda şiddet yanlısı bir konuma gelmiştir. Tam da bu sıralarda, V, belaya bulaşmış masum bir kadını kurtarır. Bu kurtarış aynı zamanda halkın kurtuluşunu da temsil eder ve halkın ayaklanmasına yol açar.

Oyuncular: Natalie Portman , Hugo Weaving , Stephen Rea

Yönetmen: James McTeigue

2. Zamana Karşı (2011) In Time

2. Zamana Karşı (2011) In Time

IMDb: 6.7

Özet: Will Salas 25 yaşına gelen insanların yaşlanmayı durdurmak için çalışmak zorunda olduğu gelecekte bir hata sonucu cinayetten hüküm giyer. Buradan kurtulmak için tek şansı ise hakkındaki gerçekleri öğrendiği sistemi çökertmektir. Çünkü sistem zenginler zamanı rahatlıkla satın alarak sonsuza kadar genç yaşarken, fakirler ölür. Hatta yaşayamadıkları yıllar da başkalarının hayatlarına eklenir.

Oyuncular: Amanda Seyfried , Justin Timberlake , Cillian Murphy

Yönetmen: Andrew Niccol

3. Köpeklerin Günü (1975) Dog Day Afternoon

3. Köpeklerin Günü (1975) Dog Day Afternoon

IMDb: 8.0

Özet: Dolandırıcı Sonny ve arkadaşı Sal, Brooklyn Bankası’nı soymaya karar verirler. Ancak ikili bankadaki kasaların tamamının boş olduğunu görünce şok olurlar. Polislerin bankanın etrafını sarmasıyla mecburiyetten bankadakileri rehin alırlar. Ancak sonrasında gelişen sürpriz olaylarla aynı anda hem suçlu hem de kahraman olurlar.

Oyuncular: Al Pacino , John Cazale , James Broderick

Yönetmen: Sidney Lumet

4. 3096 Gün (2013) 3096 Days

4. 3096 Gün (2013) 3096 Days

IMDb: 6.5

Özet: Avusturyalı Natascha Kampusch henüz 10 yaşındayken okula giderken kaçırılıp 8 buçuk yıl Viyana'da bir evde rehin tutulur. Filmde bu sürenin ardından hapsedildiği bodrum katından bir şekilde kaçmayı başarana kadar genç kızın yaşadığı psikolojik, fiziksel ve cinsel istismar anlatılıyor. 

Oyuncular: Antonia Campbell, Thure Lindhardt, Amelia Pidgeon 

Yönetmen: Sherry Hormann

5. Son Samuray (2003) The Last Samurai

5. Son Samuray (2003) The Last Samurai

IMDb: 7.8

Özet: Nathan Algren Amerikan ordusundaki ukala ve kıdemli bir kaptan iken, Japon İmparatorluğu'nun ilk ordusuna askeri eğitim vermesi talep edilir. Modern savaş yöntemleri açısından gelişim gösterseler de askerler samuray kültürüne bağlıdır. Algren, başına gelen bir kaza sonucu samurayların lideri ile tanışır ve bunun sonucunda gerçek samuray kültürüyle tanışıp çok etkilenir.

Oyuncular: Tom Cruise , Billy Connolly , Tony Goldwyn

Yönetmen: Edward Zwick

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Güzel ve Çirkin (2017) Beauty and the Beast

6. Güzel ve Çirkin (2017) Beauty and the Beast

IMDb: 7.1

Özet: Bir tüccar yolculuğu sırasında fırtınaya yakalanır ve yakınlarda gördüğü bir şatoya sığınır. Şatonun sahibi ortalıkta görünmese de ortam tam da onun rahat etmesi için düzenlenmiş gibidir. Tam gitmek üzereyken gözüne bir gül ilişir ve kendisinden gül isteyen kızı için koparır. Ancak bu hareketiyle şatonun sahibi olan canavarla yüz yüze gelir. Hayatına karşılık kızını canavara teslim etmek zorunda kalır. Küçük kız kendisini bekleyen aşktan habersiz şatoya yerleşir.

Oyuncular: Emma Watson , Dan Stevens , Luke Evans

Yönetmen: Bill Condon

7. Avatar (2009)

7. Avatar (2009)

IMDb: 7.9

Özet: Askeri bir şirket, Pandora adındaki gezegeni ve kaynakları mercek altına almak üzere Avatar adında bir program meydana getirir. Bu program sayesinde insanlar yarı insan yarı Na'vi (Pandora gezegeninin halkı) haline getirerek görev amaçlı Pandora'ya gönderir.   Botanist Dr Grace Augustine ve Jake Sully gönüllü olarak bu göreve katılırlar. Sully, yarı felçli olmasına rağmen Pandora’ya geçtiği anda felçli bedeni değişime uğrayarak işlevsel hale gelir. Buradaki görevi sırasında Na'vi halkından Prenses Neytiri ile karşı karşıya gelen Jake, bu gezegeni kendi dünyalısından korumaya karar verir. 

Oyuncular: Sam Worthington , Zoe Saldana , Sigourney Weaver

Yönetmen: James Cameron

8. Stockholm (2013)

8. Stockholm (2013)

IMDb: 6.1

Özet: Lars Nystrom şehrin en büyük bankalarından birine soygun yapmak için elindeki silahıyla girer. Büyük bir panik yaratan Lars'ın isteği paraları almanın yanında hapisteki en yakın arkadaşının salınması, kendisi için özel bir araç tahsis edilmesidir. Ancak rehineler korku içinde dururken Lars'ın aslında kimseye zarar veremeyecek bir yapıda olduğunu fark ederler ve ona yardım etmek için bir plan yapmaya karar verirler.

Oyuncular: Noomi Rapace , Ethan Hawke , Mark Strong

Yönetmen: Robert Budreau

9. İçinde Yaşadığım Deri (2011) The Skin I Live In

9. İçinde Yaşadığım Deri (2011) The Skin I Live In

IMDb: 7.6

Özet: Dr. Robert Ledgard'ın eşi bir kaza sonucu yanmış ve ölmekten son anda kurtulsa da bedenini görmesi sonucu intihar etmiştir. Dr. Ledgard bu olay sonucu yeni bir deri yaratmak üzerine çalışmalar yapmış, 12 yılın sonunda domuz-insan kanı karışımıyla yeni bir deri elde etmiştir. Doktorun son kobayı gizemli bir esirdir ve gerçek kimliği büyük bir sırrı barındırır.

Oyuncular: Antonio Banderas , Elena Anaya , Marisa Paredes

Yönetmen: Pedro Almodóvar

10. Otoyol (2014) Highway

10. Otoyol (2014) Highway

IMDb: 7.6

Özet: Genç bir kadın evlenmek üzereyken kaçırılır. Kadının babası büyük bir sanayicidir ve iktidarın dahi karışmasına rağmen onu fidye için kaçıranlar bırakmamaya kararlıdır. Bir süre sonra kadın ile onu kaçıran adam arasında farklı bir bağ oluşur. 

Oyuncular: Alia Bhatt , Randeep Hooda , Durgesh Kumar

Yönetmen:  Imtiaz Ali

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kitabına Göre (2007) Going by the Book

11. Kitabına Göre (2007) Going by the Book

IMDb: 7.4

Özet: Sam-po şehrine yatırımlar yapılacağı söylentisiyle bölgedeki nüfus ve arazi fiyatları artar. Halk zenginleştikçe onların mevduatlarını toplamak için şehre birçok banka açılır. Bu da şehirdeki hırsızlık olaylarının artmasına sebep olur. Bunun üzerine emniyet müdürü, polislere olan güvenin artması için sahte bir soygun planlar. Ancak hırsız rolüne giren polislerden biri rolünü kitabına göre oynayınca işler karışır.

Oyuncular: Jae-yeong Jeong, Byung-ho Son, Young-eun Lee

Yönetmen: Hee-chan Ra

12. Aşk ve Para (1998) Out of Sight

12. Aşk ve Para (1998) Out of Sight

IMDb: 7.0

Özet: Jack Foley, soygunlarında hiçbir zaman silah kullanmayan 20 senelik bir soyguncudur. Sayısız soygun yapsa da araç sıkıntısından dolayı her soygunda yakalanır. Son soygundan sonra 30 yıl cezayla mahkum edilen Jack'in hiç de hapishanede kalma niyeti yoktur.

Oyuncular: George Clooney , Jennifer Lopez , Ving Rhames

Yönetmen: Steven Soderbergh

13. Hücre 211 (2009) Celda 211

13. Hücre 211 (2009) Celda 211

IMDb: 7.6

Özet: Gardiyan olmak üzere olan Juan, Hapishaneyi ziyaret ettiği bir gün tavandan düşen bir parçanın ona denk gelmesiyle bayılır. Meslektaşları onu 211 numaralı hücreye alırlar. Bilinci kapalı halde hücrede yatarken hapishanede bir ayaklanma olur ve ayıldığında hayatta kalmak için gerçek bir mahkum rolü yapmak zorunda kalır.

Oyuncular: Luis Tosar , Alberto Ammann , Antonio Resines

Yönetmen: Daniel Monzón

14. Kaplan ve Ejderha (2000) Wo Hu Cang Long

14. Kaplan ve Ejderha (2000) Wo Hu Cang Long

IMDb: 7.9

Özet: Çin İmparatorluğu'nda iki savaşçı çalınan değerli bir kılıç ve firarinin peşindedir. Takip esnasında soylu bir adamın kızıyla tanışırlar. Kızın bedeni dövüşmek için eğitilmiştir. Çıkacakları fantastik yolculukta her biri hayatını değiştirecek kararlar vermek üzeredir.

Oyuncular: Chow Yun-Fat , Michelle Yeoh , Ziyi Zhang

Yönetmen: Ang Lee

15. Olağanüstü Bir Hayat (1997) A Life Less Ordinary

15. Olağanüstü Bir Hayat (1997) A Life Less Ordinary

IMDb: 6.3

Özet: Robert işini kaybettikten sonra patronunun kızı Celine'i kaçırır. Bu sırada iki meleğe birbirinden nefret eden bu ikiliyi birbirine aşık etme görevi verilir. Bu görev hiç de kolay olmayacaktır.

Oyuncular: Ewan McGregor , Cameron Diaz , Holly Hunter

Yönetmen: Danny Boyle

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bağla Beni (1989) Átame!

16. Bağla Beni (1989) Átame!

IMDb: 7.0

Özet: Ruhsal sorunları olan bir genç olan Ricky, saplantılı bir şekilde bağlandığı uyuşturucu müptelası porno yıldızı Marina’yı kaçırır. Tek isteği hissettiği duygunun karşılıklı olmasıdır. Marina'nın kardeşi ise, onun başını uyuşturucu yüzünden belaya sokup ortadan kaybolduğunu düşünür. Marina bir süre sonra kaçmakla aşık olduğu bu adamla kalmak arasında gidip gelir.

Oyuncular: Victoria Abril , Antonio Banderas , Loles León

Yönetmen: Pedro Almodóvar

17. Kusursuz Dünya (1993) A Perfect World

17. Kusursuz Dünya (1993) A Perfect World

IMDb: 7.5

Özet: Butch Haynes ve partneri Terry Pugh hapishaneden kaçtıktan sonra girdikleri evdeki küçük çocuğu rehin alırlar. Ancak Butch, Terry'nin küçük çocuğa olan sert tavırlarından hoşlanmayıp onu öldürür ve çocuğu da alıp kaçar. Birlikte yaptıkları bu seyahatte Butch, küçük çocuk için daha önce sahip olmadığı bir rol model olur.

Oyuncular: Kevin Costner , Clint Eastwood , Laura Dern

Yönetmen: Clint Eastwood

18. Buffalo 66 (1998)

18. Buffalo 66 (1998)

IMDb: 7.5

Özet: Billy Brown masum olmasına rağmen beş yıl hapishanede kalmıştır. Çıkınca bir kadını kaçırarak onu ailesine karşı eşiymiş gibi davranması için zorlar. Bir süre sonra bu oyun ikilinin birbirine aşık olmasına yol açar.

Oyuncular: Vincent Gallo , Christina Ricci , Ben Gazzara

Yönetmen: Vincent Gallo

19. Red (2010)

19. Red (2010)

IMDb: 7.0

Özet: Emekli bir CIA ajanı olan Frank Moses artık sakin bir hayat yaşıyordur. Ancak bir gün karşısına yüksek teknoloji silahlarla donatılmış bir suikastçi çıkar. Hayatı tehlikeye giren Frank eski ekip arkadaşlarını toplamaya karar verir.

Oyuncular: Bruce Willis , Morgan Freeman , Helen Mirren

Yönetmen: Robert Schwentke

20. Başka Türlü Bir Aşk (2013) Labor Day

20. Başka Türlü Bir Aşk (2013) Labor Day

IMDb: 6.9

Özet: Henüz 13 yaşında olan Henry Wheeler hem ergenliğin getirdiği sorunlarla mücadele eder hem de asosyal bir hayat süren annesi Adele'ye bakmaya çalışır. Alışverişten döndükleri bir günde yardıma muhtaç görünse de kaçak bir suçlu olan Frank Chambers ile karşılaşırlar. Adam bir şekilde bu anne oğulun yanına yerleşir ve üçünün de hayatı değişir.

Oyuncular: Kate Winslet , Josh Brolin , Gattlin Griffith

Yönetmen: Jason Reitman

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. King Kong (2005)

21. King Kong (2005)

IMDb: 7.2

Özet: Carl Denham yeni filmini tamamlamak için başrol oyuncusu Ann Darrow ile birlikte Kafatası Adası'ndadır. Burada yaşayan dev goril Ann'i ele geçirir ve ona aşkla bağlanır. Carl ve Ann'in sevgilisi Jack onu kurtarmak için ormanın derinliklerine girerler. Türlü yaratıklarla karşılaştıkları bu macerada Carl'ın aklına başka bir fikir gelir.

Oyuncular: Naomi Watts , Jack Black , Adrien Brody

Yönetmen: Peter Jackson

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Stockholm sendromu kadar mantıklı bir insan davranışı yok … insanların mükemmel bir beyine sahip olduklarının en güzel kanıtlarından bir tanesi

Sanane

Şizofrenmisiniz?

Sanane

Gene alakasız bir sürü film.

HYBRDS

8 orjinal hikaye..