Görüş Bildir
Haberler
Hüseyin İnan Kimdir, Neden Öldü? Hüseyin İnan Kaç Yaşında Öldü, Nereli?

Hüseyin İnan Kimdir, Neden Öldü? Hüseyin İnan Kaç Yaşında Öldü, Nereli?

Özge Tepe
06.05.2022 - 09:56

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 günü idam edilmişti. İdam edilmelerinin 50. yıldönümünde kullanıcılar 'Hüseyin İnan kimdir, neden öldü? Hüseyin İnan nereli, kaç yaşında öldü?' gibi aramalar yapmaya başladı. Peki Hüseyin İnan kimdir? Hüseyin İnan hakkında merak edilen tüm detaylar içeriğimizin devamında...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hüseyin İnan Kimdir?

Hüseyin İnan Kimdir?

Hüseyin İnan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun kurucularından biri.

1949 yılında Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Bozhüyük'te doğan Hüseyin İnan, ilk ve ortaokul eğitimini Sarız'da; lise eğitimini ise Kayseri'de tamamladı.

1966 yılında ODTÜ'ye girdi. Burada birçok dernek ve fikir kulübüne üye oldu. Aynı zamanda Türkiye İşçi Partisine de üye oldu.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde yapılan eylemlerde görev aldı.

Hüseyin İnan'ın Siyasi Yaşamı

Hüseyin İnan'ın Siyasi Yaşamı

Hüseyin İnan, 1968 yılında TİP ve MDD içindeki ayrılıklarda kendi düşüncelerini geliştirdi. Gizli ve dar örgüt fikri ile çekirdek grup oluşturmayı düşünen ve kır gerillası yoluyla savaşmayı planlayan Hüseyin İnan, özellikle MDD düşüncesinden hiç vazgeçmedi.

Fikri mücadeleden silahlı mücadele yoluna doğru ilerleyen Hüseyin İnan, THKO isimli Türk sosyalizm tarihindeki ilk silahlı örgütü Sinan Cemgil ile oluşturdu.

Bu grubu kurunca aynı yıl İdari Bilimler Fakültesinden atıldı. Sinan Cemgil, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte ODTÜ'nün yurdunda kalmaya devam ettiler.

El-Fetih'te gerilla eğitim kamplarına giden Hüseyin İnan, burada aldığı eğitimleri sonucunda İsrail'e karşı yapılan baskınlarda etkin rol oynadı.

Şubat 1970'te ise Türkiye'ye geri döndü. Diyarbakır - Gaziantep yolu üzerinde otobüste yakalanan Deniz Gezmiş, ilk yakalanışının ardından tahliye edildi.

Hüseyin İnan'ın Yakalanıp İdam Edilmesi

Hüseyin İnan'ın Yakalanıp İdam Edilmesi

Hüseyin İnan, ilk kez yakalanıp tahliye edildiğinde Ankara'ya döner. Bu sırada gerilla fikri de kafasında daha da oturmaya başlar.

Deniz Gezmiş ile THKO'yu kurmaya karar verirler. Kendisi bunun öncü teorisyenidir.

Lider olarak kabul edilen İnan, birçok eylemin içerisinde aktif rol oynar. En bilinen eylemler Kavaklıdere Polis Karakolu, Türkiye İş Bankası soygunu, Amerikalı dört askerin kaçırılmasıdır.

1971 yılında Pınarbaşı ilçesinde pusuya düşerler ve yakalanırlar. Bunun üzerine de Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte idama mahkum edilirler.

İdamlarının önüne geçmek için birçok girişimde bulunulsa da kendileri 6 Mayıs günü idam edilmiştir.

Hüseyin İnan'ın mezarı Karşıyaka Mezarlığındadır.

Bunlara da göz atın:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın