Görüş Bildir
Haberler
Havalar Soğuyor! Kış Mevsimine Özel Hem Sağlığınız Hem de Cildiniz İçin 30 Öneri

Havalar Soğuyor! Kış Mevsimine Özel Hem Sağlığınız Hem de Cildiniz İçin 30 Öneri

Penny
14.11.2018 - 10:11

Kış geldi, soğuklar bastırdı. Kışın hem beden sağlığımızı hem de cildimizi korumak için fazladan özen göstermemiz gerekiyor. Tabii günlük yaşamın koşuşturmacasında mevsime özel alışkanlıklar edinmek pek kolay olmuyor. Bu kışa özel 30 basit ipucu kış boyunca size yardımcı olacak :)

1. Sabahları duş alıp çıkmayın.

Bu durumda saçlarınızı ne kadar kurutursanız kurutun ne kadar sıkı giyinirseniz giyinin evden sabah erken çıkıyorsanız, sabahın soğuğu sizi oldukça fazla etkileyecektir.

2. Uyuduğunuz odayı çok fazla ısıtmayın.

Gece vücut ısınız siz uyurken fazlaca yükselecek, terlemenize sebep olacaktır. Bu şekilde ya terli bir şekilde sokağa çıkmış olacaksınız ya da ilk maddedeki sabah duşuna ihtiyaç duyacaksınız. İki türlü de hastalığa davetiye çıkarmış olacaksınız.

3. Çok sıcak duş almayın.

Sıcak duş normalde de vücudunuzun çabuk kurumasına sebep oluyor. Kış aylarında vücut daha fazla neme ihtiyaç duyar. Bu sebeple cildiniz oldukça fazla kuruyacaktır.

4. Sadece yüzünüzü değil tüm vücudunuzu nemlendirin.

Normalde tüm vücudumuzu nemlendirmeye pek vakit ayırmıyoruz ama kış aylarında bu oldukça önemli.

5. D vitaminini yiyeceklerden ya da besin takviyelerinden alın.

Bildiğiniz gibi D vitaminini güneşten alıyoruz ve kış mevsiminde D vitamini eksikliği en sık yaşanan sorunlardan. D vitamini eksikliği kemik ağrıları, halsizlik, başın terlemesi, yüksek tansiyon hatta depresyon gibi bir çok soruna sebep olabiliyor.

6. Ensenizi ve eklem yerlerinizi sıcak tutun.

Vücudun ısınabilmesi için öncelikle bu bölgelerin ısıtılması gerekir. Bu bölgeleri açıkta bırakırsanız kat kat giyinmek size sadece yük olacaktır.

7. Kalp rahatsızlığınız varsa soğuğa ekstra dikkat edin.

Soğuk, kalp krizini tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Bu sebeple kalp rahatsızlığınız varsa mümkün olduğunca dikkatli olun. Doktorunuzdan bu konuda öneriler isteyin.

8. Gribinin son günlerine yaklaşmış insanlarla yan yana gelin.

Gribin üçüncü gününde mikroplar gücünü kaybedecek, size bulaşsalar bile sizde aşı etkisi yaratacaklardır.

9. Kış demek sebze demek! Bu mevsimde sebzelerden mümkün olduğunca faydalanın.

10. Sabahları yumurtalı, sıkı bir kahvaltı yapın.

Kış aylarında vücut, ısısını ayarlamaya çalışırken açlık dengeleriniz sürekli değişecek ve çok fazla yeme ihtiyacı duyacaksınız. Bu sebeple sabahları sıkı bir kahvaltı yapmalısınız.

11. Yüzünüz pul pul dökülüyorsa ten makyajından bir süre uzak durun.

Kışın bazı kuru ciltlere nasıl bakım yapılırsa yapılsın, yeterince neme doymaz. Bu durumda da cilt pul pul dökülür ya da fondöten sürüldüğünde süngerimsi bir görüntü olur. Böyle durumlarda ten makyajı cildinizin daha fazla zarar görmesine sebep olacaktır.

12. Günde 2-3 bardak kış çayı ya da bitki çayı tüketin.

13. Kapalı alanlarda kalın giyinmeyin.

Bu aslında tüm büyüklerimizin tavsiyesidir. Dışarı çıktığınızda daha fazla üşümemek için kapalı bir alana girdiğinizde üzerinizdeki fazlalıklardan kurtulun.

14. Yağlı cilt bakımlarına yönelin.

Yağlı cilt bakımı bazı ciltlere uygun olmasa da bu mevsimde hemen hemen her cilt tipinin ihtiyacı olan bir bakım türüdür. Saçlardan tırnaklara tüm vücudunuzu doğal yağlarla besleyin.

15. Ara öğünlerinizi meyvelerle yapın.

Kış mevsiminde hem meyve sebze bol hem de içerdikleri vitaminlere vücudumuzun fazlaca ihtiyacı var. Bu sebeple fazla abartmadan ara öğünlerinizi meyve ile yapın. Bu sayede kışın yaşanılan kilo probleminin de önüne geçmiş olacaksınız.

16. Yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotiklere öğünlerinizde bol bol yer verin.

17. Mümkünse haftada 2 gün balık tüketin.

Kış sebze, meyvenin olduğu gibi balığın da mevsimi.

18. Kalorifer peteklerinden uzak durun.

Özellikle dışarıdaki, okul koridorlarındaki kalorifer peteklerine yapışmayın. Kışın en fazla temas edilen, en fazla mikrop barındıran yerler maalesef kalorifer petekleri. Ayrıca bu şekilde cildinizin de daha fazla kurumasına sebep olursunuz.

19. Uyuduğunuz odanın nem dengesini iyi ayarlayın.

Evleri ısıtmaya çalışırken nem oranının oldukça düşmesine sebep oluyoruz. Bu durum boğaz tahrişlerinden akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok sağlık sorununa sebep oluyor.

20. Saçlara da dikkat!

Saçlar kışın soğuk hava sebebiyle kururken bir yandan da taktığımız bereler sebebiyle fazlaca yağlanıyor. Bu da saçların nem dengesinin alt üst olmasına sebep oluyor. Bu sebeple saçlarınızı uygun bir şampuanla yıkayıp doğru bir kremle nemlendirin. Düzleştirici ya da fön gibi ısı işlemlerinden bir süre uzak durun.

21. Turşu tüketin.

Turşu doğal antibiyotiktir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Tuz miktarını göz önünde bulundurarak öğünlerinizin yanında turşu tüketin.

22. Elleriniz çok fazla kuruyorsa nemlendirici sürdükten sonra streç film ya da bunun için üretilmiş eldivenleri kullanın.

23. Mutlaka her gün çorba tüketin.

Çorba hem fiziksel ısınmayı sağlar hem de vücudun sıvı ihtiyacını az da olsa karşılar. Ayrıca diyetlerdeki önemini göz önünde bulundurursak çorba, kışın yaşanan kilo problemlerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.

24. Sabunlardan uzak durun.

Sabunlar saçı da cildi de kurutur. Kış mevsiminde cilt zaten kuruyacağından cildiniz yağlıysa bile onarılması güç durumlara sebep olabilir.

25. Mat ve kuru rujlardan uzak durun. Mümkünse yalnızca balm kullanın.

Kışın en çok kuruyan yerimiz dudaklarımız. Kış boyunca dudaklarınızı mat rujlarla daha da kurutmak yerine, balmlar ya da nemlendiricili rujları tercih edebilirsiniz.

26. İçlik iyi fikir.

26. İçlik iyi fikir.

Çoğu kişi pek sıcak bakmasa da kış için gerçekten vücudumuzun en çok ihtiyacı olan şey içlik. Çünkü içlik vücudun hem ısı dengesini hem de nem dengesini aynı anda korur.

27. Mümkün olduğunca evde vakit geçirin, dinlenin.

Kendinizi eve kapatın demiyoruz tabii ki ama kış battaniye altında bitki çayı eşliğinde film izlemek kitap okumak için en ideal mevsim. Bunu değerlendirin. Hem de tüm bu maddelerde saydığımız tehlikelerden uzak durmuş olacaksınız 😅.

28. Güneş kremlerini kışın da kullanın.

Uzmanların hemfikir olduğu nadir konulardan biri de bu. Uzmanlara göre güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkisi mevsimlerle ilgili değil. Bu sebeple kışın da güneş kremi kullanmak önemli.

29. Su içmeyi unutmayın.

Kışın su ihtiyacını pek fazla hissetmiyoruz. Bu sebeple sıvı tüketimini istemsizce azaltıyoruz. Eğer böyle bir problem yaşıyorsanız içtiğiniz suyu not edin ya da hatırlatıcılar kullanın.

30. Yoga, meditasyon gibi aktivitelere yönelin.

Kışın ister istemez hareketsiz kaldığımız süre artıyor. Spor yapacak enerjiyi de pek fazla bulamıyoruz. Tamamen hareketsiz kalmak yerine yatak yogası ya da meditasyona yönelebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
7
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan1903

Özellikle saçları fön makinesi ile kurutmamak önemli kardeşlerim hiç kurutmuyor ben de artık kurutmamaya başlıycam yıllardır zarar verdik artık daha dikkatli... Devamını Gör