Görüş Bildir
Haberler
Haftaya Yükselişle Başladı: Dolar/TL 6.04 Seviyesini Gördü

Haftaya Yükselişle Başladı: Dolar/TL 6.04 Seviyesini Gördü

FreiGeist
06.05.2019 - 10:22 Son Güncelleme: 06.05.2019 - 14:16

TL, yılbaşından bu yana yüzde 11'in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunu sürdürüyor. Dolar/TL yurt içinde YSK kararı, yurt dışında ise Çin-ABD hattında yaşanan gelişmelerin izlendiği haftanın ilk işlem gününe 6 lira seviyesinden başladı.

Dolar/TL bu sabah 6.0 seviyesini test etti ve ardından 6.04 seviyesine kadar yükseldi.

Dolar/TL bu sabah 6.0 seviyesini test etti ve ardından 6.04 seviyesine kadar yükseldi.

Günün ilk yarısında gelişen ülke paralarındaki en sert düşüş Güney Afrika randında olurken TL ise Meksika pesosu ile 2. sırada yer aldı.

TL'nin değer kaybında etkili olan İstanbul'daki seçim belirsizliğe ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'nun bu hafta karar alması bekleniyor. Kurul, bugünden itibaren İstanbul seçimine yapılan itirazları görüşecek.

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Donald Trump'ın sürpriz gümrük vergisi açıklamasının yankıları izleniyor.

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Donald Trump'ın sürpriz gümrük vergisi açıklamasının yankıları izleniyor.

Trump, yüzde 10 gümrük vergisi uygulanan Çin ürünlerinde bu oranın Cuma günü yüzde 25'e çıkarılacağını, ayrıca vergi olmayan ürünlere de yüzde 25 gümrük getirileceğini duyurmuştu.

Trump'ın açıklaması tansiyonu artırırken bu durum doları destekledi.

Peki uzmanlar ne diyor?

Peki uzmanlar ne diyor?

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç, kurdaki son yükseliş hareketine dair Bloomberg HT'ye 'Trump'tan Çin tweet'i geldi, biz dolarda yükseliş gördük. Bu tamamen yabancı haber akışıyla ilgili, zaten bu hareketi Güney Afrika randında da gördük' değerlendirmesini yaptı. 

Dünya gazetesine konuşan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü ise piyasanın fiyatladığı çok fazla değişken olduğunu söyleyerek, 'Piyasaların ana gündem maddesi İstanbul seçiminin yenilenip yenilenmeyeceği konusu, piyasada ağırlıklı olarak tekrarlanacağına dair beklenti var. Diğer taraftan dolar özellikle son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Tam anlamıyla gerileyemeyen enflasyon da risk unsurlarından. Bütün bu gelişmeler ve belirsizlik dolar/TL'nin 6 seviyesinin hemen altında hareket etmesine neden oluyor' dedi.

Beste Naz Süllü, TL'nin değer kaybında asıl olarak içerideki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyerek, 'S-400/F-35 konusu, TCMB'nin rezervleri de TL'de baskı yaratıyor. Bütün bu gelişmelerin sonucunu CDS'lerde görüyoruz, 440 baz puanda ve bir çözülme görmüyoruz. CDS'teki yükseliş TL'yi de olumsuz etkiliyor' dedi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
23
18
11
5
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

ve bizim hala tek derdimiz seçimler !

uzaklardan

Damat nerdesin damat? Dolar düştüğünde kameralar karşısında konuşuyorsun burası çok önemli diye şimdi neden konuşmuyorsun. Eğer söyleyecek iki kelimen varsa ... Devamını Gör

clearskies

Allahım ne güzel bir güne başladık :):):)