Görüş Bildir
Haberler
Firmanın Dönem İçinde Sahip Olduğu Karın Ortaklara Pay Edilmesi: Temettü Nedir?

Firmanın Dönem İçinde Sahip Olduğu Karın Ortaklara Pay Edilmesi: Temettü Nedir?

Nur YILMAZ
03.02.2023 - 23:36

Şirketlerin yıl sonunda elde ettikleri karların ortaklarına nakit olarak kâr payı dağıtılmasını ifade eder. Yıllık bilançodan net kar ya da yedek akçelerden dağıtım yapabilir. Firmaların bilanço döneminin ardından toplanan genel kurulda temettü dağıtım kararları alınır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Temettü Nedir?

Temettü Nedir?

Temettü firmaların hissedarlarına ortaklık payları oranında kâr payı dağıtmasıdır. Bu kâr payı ya yıllık bilançoya göre ya da temettü için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılmaktadır. Kâr payının dağıtılması anonim firmalarda genel kurul tarafından belirlenir. 

Her şirketin temettü dağıtımı farklı zamanlarda olabilir. Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ardından da kamuoyuna duyurulur.

Temettü Verimi Nedir?

Temettü Verimi Nedir?

Temettü verimi, şirkete yatırılan her 1 TL için ne kadar temettü kazancı elde edildiğini ifade etmektedir. Temettü veren şirketlerin kıyaslamasını yaparken sıklıkla kullanılan oranlardan biridir.

Temettü verimi, firmaya yatırılan her 1 TL için ne kadar temettü kazancı elde edildiğini ifade eder. Temettü veren firmaların karşılaştırılmasını yapmak için sıklıkla kullanılan oranlardandır. Örneğin Y firmasının hisseleri 40 dolardan işlem görüyor ve her hisse başına 4 dolar temettü ödüyorsa verimi, %10'dur.

Temettü Büyümesi Nedir?

Temettü Büyümesi Nedir?

Temettü büyüme yatırımı, bir firmanın düzenli olarak temettüsünü ödeyen firmalara odaklanan bir stratejidir. Bu strateji genel olarak on yılı aşan ve uzun bir zaman boyunca temettü artışına odaklanır. 

Tipik temettü büyüme hisseleri günümüzde çok fazla getiri sağlamazken, maliyet üzerinden yüksek gelir elde ettirebilir.

Temettü Ödeme Oranı Nedir?

Temettü Ödeme Oranı Nedir?

Temettü ödeme oranı bir firmanın kazanmış olduğu kârın ne kadarını yatırımcılara dağıtacağını göstermektedir. Her bir hisse için kârın artması yatırım yapan kişiler için önemlidir. Firmanın aynı oranda temettü ödeme oranının sabit olması şartıyla, her bir hisse için kârını yükselten firmanın temettü ödemesi de artmaktadır.

Temettü ödeme oranı nasıl hesaplanır?

Hisse başına ödenen temettü tutarı/ Hisse başına kâr = Temettü ödeme tutarı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın