Görüş Bildir
Haberler
Evcilik Değil, Gerçek Eğitim: Tabuları Yıkarak Cinsel Eğitimin Önünü Açan Ülkeler ve Türkiye'deki Son Durum

etiket Evcilik Değil, Gerçek Eğitim: Tabuları Yıkarak Cinsel Eğitimin Önünü Açan Ülkeler ve Türkiye'deki Son Durum

Anayım Ben Ana
01.06.2018 - 23:14 Son Güncelleme: 02.06.2018 - 08:24

Yaşam boyu devam eden bir süreç olarak cinsel eğitim bireyin fiziksel, duygusal ve cinsel gelişimini anlaması, olumlu bir kişilik kavramı geliştirmesi, insan cinselliğine karşı başkalarının haklarına görüş ve davranışlarına saygılı bir bakış açısı edinmesi ve olumlu bir davranış biçimi ve değer yargısı geliştirmesi olarak tanımlanabilir.

Ergen üreme sağlığı ve akran eğitimi için daha etkili ve verimli bir düzeyin amaçlandığı cinsel eğitimin hangi ülkelerde zorunlu olduğuna baktık. Sizce Türkiye'deki durum nedir?

1. İsveç

1. İsveç

1942 yılında tavsiye edildikten sonra, 1945 yılında cinsel eğitimle ilgili ilk öğretmen kitabını hazırlayan İsveç'te 1956 yılından beri cinsel eğitim zorunlu. 1957'de gözden geçirildikten sonra 1965'te güncellenen bu kitap halen kullanılmaktadır. 

Yedi yaşından itibaren başlayan eğitimde cinslerin farklılığı, çocukların kökeni, doğum, cinsel organlar, mastürbasyon, boşalma, döllenme, kürtaj gibi konular anlatılıyor. Aynı zamanda lise çağlarındaki çocuklar cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bilgilendiriliyor.

2. Danimarka

2. Danimarka

Danimarka'da 1969'da zorunlu hale getirilen cinsel eğitime aileler dini inançlara ters düştüğü için karşı çıksa da yasalara ters düşmediğine karar verildi. 

Okula başladığı ilk çağlardan itibaren çocuklara cinsiyet, üreme, gebelik, korunma, hormonlar, genetik, cinsel organlar ve toplumsal sorunların anlatılıyor. Cinsel sorunları açılmayı geliştirmek, öğrencilere cinsel yaşam, sevgi yaşamı ve insan ilişkileri arasındaki bağlar konusunda bilgi vermek, her öğrencinin kişiliğine en uygun davranışı bulmasına yardımcı olmak, cinsel ilişkilerde başkasına saygının ve sorumluluğun önemini vurgulamak hedefleniyor.

3. Almanya

3. Almanya

Cinsel eğitimin zorunlu olmadığı Almanya'da sorumluluk okullara ve topluma dayalı organizasyonlara verilmiştir. Öğretmenlerin serbest bir şekilde cinsel eğitim verdiği ve konuk eğitimcilerle desteklediği dersler sayesinde Almanya'da baskıcı olmayan, olumlu ve karşılıklı iletişime dayanan programları savunmuştur.

4. Amerika Birleşik Devletleri

4. Amerika Birleşik Devletleri

1960'lı yıllarda cinsel eğitime karşı eylemler düzenlenen ve 1980'li yıllarda HIV'in yayılmasıyla birlikte yasalar düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri'nde cinsel eğitim verilip verilmeyeceği kararı eyaletlere bırakılmıştır.

5. Fransa

5. Fransa

Fransa'da AIDS'ten korunmanın bir yolu olarak başlanan cinsel eğitim programlarında biyoloji öğretmenlerinin uzmanlığına dayanarak müfredat hazırlanıyor.

6. Avusturya

6. Avusturya

Avusturya'da 1900'lü yılların ilk yarısında cinsel eğitim yasak hareketler ile yasak davranışların özetlendiği ve evlilik kurumunun vurgulandığı katolik bir programken, 1970'li yıllarda sınırlı da olsa ahlaki, psikolojik ve sosyolojik bakış açılarının getirildiği bir sistem haline geldi. Biyolojik sorunlara dayanan bu eğitimin dini etkilerden kurtulduğu söylenemez.

7. Belçika

7. Belçika

Liberal bir tavır sergileyen Belçika'daki okullarda cinsel eğitimin zorunlu olup olmadığına profesyoneller tarafından karar verilmektedir.

8. Bulgaristan

8. Bulgaristan

Cinsel eğitimin zorunlu olmadığı Bulgaristan'da 11 yaşındaki öğrencilere kadın ve erkek üreme sistemleriyle birlikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelik ve korunma anlatılıyor.

9. Çekya

9. Çekya

Cinselliğe karşı hem liberal hem de dinsel bakış açısından çeşitliliğin yaşandığı Çekya'da cinsel eğitim zorunlu.

10. Estonya

10. Estonya

Estonya'da 10 yaşından itibaren okulda zorunlu olarak cinsel eğitim dersi veriliyor.

11. Finlandiya

11. Finlandiya

Eğitim sistemiyle çığır açan ve tüm ülkelere örnek olan Finlandiya'da cinsel eğitim 2001 yılından bu yana zorunlu.

12. Hollanda

12. Hollanda

İnsan hakları ve bireysel özgürlüklerin ön plana çıktığı ve gençlerin cinselliklerini yaşamalarına hoşgörüyle bakıldığı Hollanda'da cinsel eğitim biyolojik yönüyle zorunlu.

13. İngiltere

13. İngiltere

1960'lı ve 1970'li yıllarda cinsel eğitimin sağlıklı bir şekilde verildiği İngiltere'de 1980'li yıllarda ibre tersine döndü ve korunmaya yönelik sınırlamalar, kürtajın zararları, eşcinselliğe karşı hoşgörüsüzlük başladı. Günümüzde ise biyolojik yönleri ağır basan cinsel eğitim İngiltere'de zorunlu değil.

14. İrlanda

14. İrlanda

1960'lı yıllardan önce Roma Katolik Kilisesi'nin kontrolünde olan cinsellik İrlanda'da tabuydu. Bu yıllardan sonra okullarda cinsel eğitimin gerekli olduğuna karar verildi ve 2003 yılından bu yana da zorunlu olarak uygulanıyor.

15. İspanya

15. İspanya

İspanya: Bu ülke, dinin cinsel eğitim üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu katolik bir ülkedir. Katolik kilisesinin gebelikten korunma, kürtaj ve cinsel eğitim gibi meselelerde etki düzeyinin yüksek olması, okullarda zorunlu bir cinsel eğitimin verilememesine sebep olmaktadır. Bu durumda gençlerin çoğu bu konuyu ailelerinden, medyadan ve arkadaşlarından öğrenmektedir.

16. İtalya

16. İtalya

Katolik kilisesinin güçlü bir etkiye sahip olduğu İtalya'da cinsel eğitim zorunludur ancak bu konudaki tartışmalar ahlaki çerçevede halen sürmektedir.

17. İzlanda

17. İzlanda

Cinsel ilişkiye girme yaşının ortalama 16 olduğu İzlanda'da cinsel eğitim zorunludur.

18. Lüksemburg

18. Lüksemburg

Baskın şekilde Katolik kilisenin hakim olduğu Lüksemburg'da 1970'li yıllardan itibaren cinsel eğitim zorunlu.

19. Türkiye

19. Türkiye

Türkiye'de maalesef cinsel eğitim konusunda okullar özelinde herhangi bir adım atılmamıştır. Bu çerçevedeki en önemli atak 1997 yılında İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı tarafından geliştirilmiş ve 'Gençlerin Cinsel Sağlık Eğitimlerinin Desteklenmesi' projesiyle çalışmalar yapılmıştır. Proje kapsamında öğretmen adayları eğitilmiş ve materyaller hazırlanmıştır.

20. Peki, siz ne düşünüyorsunuz?

20. Peki, siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
306
67
50
20
12
11
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Biri şu alttaki gerizekalıya cinsel eğitimin sevişmeyi öğretmek için yapılmadığını söylesin ben cevap yazamıyorum. Koca yazıyı nerenizle okuyosunuz ya. Damac... Devamını Gör

Feride Şahin

Nesine alkış verdiniz bu içeriğin inanmıyorum. Sizi ilgilendiren Türkiye ve Türkiye’nin durum acınası. Açıkca biri de çıkıp bu ülkede cinsellik konuşulamaz, ... Devamını Gör

Emrehan Pekören

Bu ülke bir 50 yıl daha ileriye gitmez. Alttaki yorumlardan bunları çok güzel anlayabilirsiniz.

Emrehan Pekören

Cinsel eğitimi ulu orta sikişme sanmak neyin kafasıdır? Ne içiriyorlar size amk?