Görüş Bildir
Haberler
Estetik-Kemoterapi-Kısmi Felç! Tıp Alanına İlgi Duyan Herkesin Mutlaka İzlemesi Gereken 20 Film

Estetik-Kemoterapi-Kısmi Felç! Tıp Alanına İlgi Duyan Herkesin Mutlaka İzlemesi Gereken 20 Film

Birbirinden ilginç konuları olan bu filmlerle tıp dünyasını daha yakından tanıyacaksınız. İlla doktor, hemşire ya da sağlık görevlisi olmaya gerek yok. Hepimizin ders çıkaracağı bu yapımlar, sizin bambaşka hayatlara tanıklık etmenizi sağlayacak. İyi seyirler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tanrı'yı Oynayanlar-Something The Lord Made (2004)

1. Tanrı'yı Oynayanlar-Something The Lord Made (2004)

Film aslında Amerika'daki siyahi ayrımını gözler önüne seren bir film. Büyük Buhran sırasında başlayan, cerrah Alfred Blalock ile siyahi asistanı Vivien Thomas’ın 34 yıllık ortaklıklarının hikayesi. İlk başta hademe olarak işe alınan Thomas, el becerisi ve kardiyolojiye duyduğu ilgi sayesinde Cerrah Blaloc’un araştırmalarının önemli bir parçası haline geliyor. Ancak dönemin ırkçı yaklaşımı Thomas’ı oldukça zorluyor. Kapalı kapılar ardında sorunsuz yürüyen bu ortaklık ilişkisi, beyazların hüküm sürdüğü kapıların ardında tam bir mücadeleye dönüşüyor.

Kaynak...

2. Lorenzo'nun Yağı-Lorenzo's Oil (1993)

2. Lorenzo'nun Yağı-Lorenzo's Oil (1993)

Gerçek bir hikayeden uyarlama olan filmin kahramanı Lorenzo, 7 yaşına kadar herhangi bir belirti olmadan yaşarken bir anda ani bayılmalar, hafıza kayıpları ile kendini gösteren ADL denilen bir hastalığın pençesine düşer. Bunun üzerine ailesi hiçbir tıp bilgileri olmamalarına karşın tedavi için yapabilecekleri her şeyi denemeye başlarlar. Sonunda hastalığın kanda bulunan yağ asitlerinden kaynaklandığını keşfederler. Bunun üzerine tıp literatürüne giren tedavi sonucu en fazla 2 yaşına kadar yaşayabileceği söylenen Lorenzo 30 yaşına kadar yaşamını sürdürür.

Kaynak...

3. Anestezi-Awake (2008)

3. Anestezi-Awake (2008)

2008 yapımı olan klasikler arasında sayılabilecek bir filmde başrol oyuncusu Clay, açık kalp ameliyatı geçirirken anestezik farkındalık durumunda kalmıştır ve her şeyi hissetmektedir. Fakat vücudu paralize durumda olduğundan bunu hareket ederek belli edememektedir. Psikolojik gerilim filmi olarak karşımıza çıkan yapım, tıpla ilgilenen herkesi etkileyecek türden.

Kaynak...

4. Gerçek Bir Hikaye-Patch Adams (1998)

4. Gerçek Bir Hikaye-Patch Adams (1998)

Patch Adams, hayatın herkese biraz takdim ettiği dertlerden pek de nasibini almamış olan bir adamdır. İyimserliği öyle bir noktadadır ki bu, etrafındaki herkesi rahatsız etmektedir. Günün birinde tıp fakültesindeki hocalarından biri sinirli bir tavırla palyaço olmasını önerir. Patch Adams buna sıcak bakar. Ancak öğrenim gördüğü okulu bitirerek bir doktor olmayı da istemektedir. Patch, birçok unvana aynı anda sahip olacağı ilginç bir yolculuğa çıkmak üzeredir.

Kaynak...

5. Zeka-Wit (2001)

5. Zeka-Wit (2001)

Kanser teşhisi konduktan sonra hayatını sorgulamaya başlayan ve önceliklerini değerlendiren Edebiyat Profesörü Vivian Bearing’in yaşam öyküsü. Bearing, çocukluğundan kanser teşhisi konduğu döneme kadar yaşanan süreci değerlendirirken sıkça da kameraya dönerek izleyiciyle birebir ilişki kuruyor. Vivian Bearing’in hikayesi, safhalar halinde ele alınıyor. Her safha yaşamını kalemine adamış bir kadın için başka bir iç muhasebenin başlangıcı Margaret Edson’ın oyunundan sinemaya uyarlanmış, etkileyici bir drama.

Kaynak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. John Q (2002)

6. John Q (2002)

Başrollerinde Denzel Washington ve Anne Heche'nin filmde John Q ailesine bağlı orta düzey geliri olan bir babadır. Bir gün oğlu Mike’ın bir maç sırasında rahatsızlandığı haberiyle yaşamı değişir. Oğlu’nun kalbi gerekenden üç kat daha büyük olması ve yaşayabilmesi için acil olarak kalp nakli yapılması gerekmektedir. Maddi durumu iyi olmayan John Q.’nin oğlunun yaşaması için en kısa sürede büyük miktarda para bulması gerektiğini öğrenir. John Q oğlunun ameliyatı için yeterli parayı bulamaz. Bunun üstüne hastane yönetimi, Mike’ın hastane masrafları karşılanamayacak kadar yüksek olduğu için, kalp hastası Mike’ı eve gönderme kararı alır. John Q oğlunu kurtarabilmek çaresizlik içinde aralarında kalp cerrahı Dr. Raymond Turner’ın da bulunduğu bir bölüm hastane personeli, bazı hasta ve ziyaretçiyi aynı hastanede rehin alır.

Kaynak...

7. Doktor-The Doctor (1991)

7. Doktor-The Doctor (1991)

Jack McKee zengin ve başarılı bir doktordur. Düzgün seyrinde giden hayatı kanser teşhisi konmasıyla değişecektir. Yıllarca hekim-hasta ilişkisine hekim gözüyle bakan Jack, olaya bir de hasta gözüyle bakmak zorunda kalacak ve yaptığı hataların farkına varacaktır. Olaylara hastaların bakış açısıyla yaklaşmayı öğrenir. Belki de doktorluğun sadece reçete yazmakla alakalı olmadığını fark eder.

Kaynak...

8. Çizgi Ötesi-Flatliners (1990)

8. Çizgi Ötesi-Flatliners (1990)

Yaşamın ötesini merak eden tıp öğrencileri, ölümle yaşam arasındaki çizgiyi kontrol altında tutarak, öte tarafa kısa süreli ziyaretler yapmaya karar verirler. Beden fonksiyonlarını durdurarak ölümü görme imkanı yakalayan gençler, bu deneyimin karanlık yönleriyle de hesaplaşmak zorunda kalacaklardır.

Kaynak...

9. İçinde Yaşadığım Deri-La Piel Que Habito (2011)

9. İçinde Yaşadığım Deri-La Piel Que Habito (2011)

Gerilim türündeki film, Fransız polisiye yazarı Thierry Jonquet’in “Tarantula” isimli 2005 tarihli romanından uyarlandı. ‘The Skin I Live In’ için Pedro Almodovar, 20 yıl sonra Antonio Banderas’la tekrar bir araya geldi. Filmde Antonio Banderas (Dr.Robert rolünde), bir kazada yanarak ağır yaralanan karısını iyileştirmek için uğraşan bir doktoru canlandırıyor. Bu filmin sonu sizi hiç beklemediğiniz bir şekilde şaşırtacak.

Kaynak...

10. Uyanışlar-Awakenings (1990)

10. Uyanışlar-Awakenings (1990)

Oliver Sacks’ın kendi hayatını kaleme aldığı aynı isimli romandan sinemaya uyarlanan film; ömrünü bilime adayan asosyal bir doktorun, icat ettiği bir ilaç sayesinde değiştirdiği yaşamları anlatır. Nörolog Malcolm Sayer, yeni çalışmaya başladığı bir hastanede, daha önce görmediği tarzda bir hastalığa sahip bir grup hastayla karşılaşır. Bu insanlar uzun yıllardır hareket etmeden yatağa bağlı bir şekilde uyku modundadırlar. Doktor Malcolm bir konferans esnasında tanıtılan bir ilacın bu hastalığı da iyileştirebileceğini düşünür ve bu hastalar üzerinde uygulamaya başlar. Uyandırılıp hayata dönen ilk hasta Leonard Lowe olur.

Kaynak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Aklım Karıştı-Girl, Interrupted (1999)

11. Aklım Karıştı-Girl, Interrupted (1999)

Susanna aşırı miktarda alkol aldıktan sonra hastaneye yetiştirilir ve genç kız kendi rızasıyla psikiyatri hastanesine yatar. Hastanede geçireceği 18 ay, bir hapisten öte kendini keşfetme süreci haline gelir.

Kaynak...

12. Acı Reçete-Side Effects (2013)

12. Acı Reçete-Side Effects (2013)

Emily ve Martin, Amerikan rüyasının örnek ve gözde çifti gibidir. New York’ta yüksek standartlara sahip lüks ve başarı içinde bir hayat sürdürürlerken Martin’in bir borsa yolsuzluğuna karışması ve hapse girmesi tüm yaşamlarını alt üst edecektir. Emily, kocası hapse girdikten sonra küçük bir apartman dairesine taşınır ve depresyon-anksiyete belirtileriyle boğuşmaya başlar. 4 yıl boyunca kocasını beklerken bir yandan psikiyatr ve ilaç yardımı alır. İlaçların sayesinde yaşamaya çalışan kadın için doktoruyla arasında başlayan ilişki sonrasında işler iyiden iyiye zorlaşacaktır…

Kaynak...

13. Dalgıç ve Kelebek-The Diving Bell And The Butterfly (2007)

13. Dalgıç ve Kelebek-The Diving Bell And The Butterfly (2007)

43 yaşındaki Jean-Dominique Bauby, üç hafta süren koma halinden sonra gözlerini açmıştır. Bu mucizevi uyanış doktorlar tarafından şaşkınlıkla karşılanır çünkü Bauby fiziksel olarak hiçbir eylemi yerine getiremiyorken, beyin bölgesinde hiçbir sorun çıkmaz ve izleyici bu andan itibaren Bauby’nin iç sesiyle olaylara tanıklık etmeye başlar. Tek kontrol edebildiği organı sol göz kapağı olan adam bir mucizeye daha imza atarak insanlarla göz hareketiyle anlaşmaya, dahası hayat hikayesini anlatacağı kitabını yazmaya başlar.

Kaynak...

14. Duvak-The Painted Veil (2006)

Bu aşk hikayesinde Kitty; genç, zeki, utangaç ve biraz da duygusuz bir tavrı olan Dr. Walter Fane ile evlidir. Doktorun uzmanlık alanı enfeksiyona neden olan hastalıklardır. İşine fazlası ile düşkün olması karısının mutsuzluğuna neden olmaktadır ki Walter bunu, karısının kendisini aldatmakta olduğunu keşfettiğinde bile anlayamaz. Aksine intikam arzusu ile dolar. Dahası bu konuda öylesine acımasızlaşır ki bu intikamı farklı bir yöntemle gerçekleştirmeyi planlar. Çin’de herkesi öldüren bir kolera salgınının olduğu bir köyde hekimlik yapmayı kabul eder. Karısı da onunla gitmek zorundadır. Ölüm döşeğinde var olmaya çalışan bu köydeki insanlar arasında deneyimleyecekleri hayat onlar için de büyük bir dönüşüm anlamını taşımaktadır.

Kaynak...

15. Doktor Ölüm-You Don’t Know Jack (2010)

15. Doktor Ölüm-You Don’t Know Jack (2010)

1990 yılından başlayıp kendi geliştirmiş olduğu bir karışımı uygulayarak hastalara ötenazi uygulayan Jack Kevorkian’in hayat hikayesi. Ölüme çok yakın olan hastalar kendi isteği ile ondan yardım isterler doktor da onların acısını bir an önce dindirmek için elinden geleni yapar ve onları öldürür. Bir çok insan bu olayı desteklese de bazı insanlar bunun çok yanlış bir ölüm şekli olduğunu savunur. Doktoru katil olarak ilan ederler doktorun adı ölüm doktoru olarak anılır. Ötenazinin gerekli olup olmadığını sorgulayan bir film.

Kaynak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Gross Anatomy (1989)

16. Gross Anatomy (1989)

Gross Anatomy direkt olarak bir tıp öğrencisinin hayatının baş rolde olduğu bir film. Joe Slovak derslerinde başarılı bir öğrencidir. Bunu karşılık çok da normal ve düzenli bir insan değildir. Bir gün ders olarak gördüğü gross anatomy bugüne kadar gördüğü en zor ders olma yolunda ilerleyecektir.

Kaynak...

17. Cephede Eğlence-Mash

17. Cephede Eğlence-Mash

Muhtemelen tüm tıbbi filmlerin en ünlüsü olan Robert Altman klasiği, Kore Savaşı sırasında Mobil Ordu Cerrahi Hastanesi’nde konuşlandırılan bir tıbbi ekibin hikayesini anlatıyor. Film, en eğlenceli savaş karşıtı yapımlardan biri sayılıyor.

Kaynak...

18. Konuş Onunla-Hable Con Ella (2002)

18. Konuş Onunla-Hable Con Ella (2002)

Usta film yönetmeni İspanyol Pablo Almodovar’dan senelerce unutulmayacak bir başyapıt filmi. Bir sinemada tesadüf eseri tanışan 2 erkek olan Benigno ve Marco, 2. bir tesadüf sonucu bir hastanede karşılaşacaktır. Benigno burada çalışan bir sağlık görevlisi, kız arkadaşı Lydia ise komada yatmakta olan birisidir. Marco ise Alicia isimli sevgilisi bir boğa yarışında ağır yara almış ona destek olmak için hastanede bulunmaktadır. Hemen hemen aynı dramatik anları yaşayan Marco ve Benigno kısa sürede derin bir dostluk kurar. Beningo, Marco’ya komada yatan sevgilisiyle konuşmasını söyler. Çaresizlik içinde bu yolu da deneyecek olan Marco, içindeki mucize olabileceği inancını hiç kaybeden konuşmaya başlar.  4 farklı hayatın nasıl aynı çizgide yürüyebileceği çok değişik ve mükemmele yakın bir senaryoyla aktarmayı başaran bu yapım her yönüyle övgüyü hak eden bir eser.

Kaynak...

19. Guguk Kuşu-One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

19. Guguk Kuşu-One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Guguk Kuşu, Jack Nickolson'ın adeta oyunculukta destan yazdığı, muhteşem bir senaryoya sahip bir sinema klasiği... Tutuklu olduğu cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan Randle P. McMurphy adlı kişinin dramını başarıyla beyazperdeye aktaran aktör, gerçekten üstün bir performans sergiliyor... Aykırı mahkumun sayrıl tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve kafadan çatlak olduğuna kanaat getirilir. Artık yeni meskeni, tımarhanedir... Randle hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk tavırlı, suratsız, otoriter bir görevli olan hemşire Ratched, Randle’ı yakın takibe alır ve her hareketini izlemeye başlar. Rathced ve Randle gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle’ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla daha da artacaktır.

Kaynak...

20. Yetenekli Eller: Ben Carson Hikayesi-Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009)

20. Yetenekli Eller: Ben Carson Hikayesi-Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009)

Bir çocuğun hayatını kurtarmaya çalışan bir cerrahın başarı ve kayıp yönündeki düşünceleri seriliyor. Umudun hala var olduğu ancak ölmediği tek yerden bahsediliyor: Kalp...

Kaynak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Hasta-Sicko (2007)

BONUS: Hasta-Sicko (2007)

Michael Moore’un yazıp yönettiği, aynı zamanda oynayıp yapımcılığını da üstlendiği bu bağımsız film ABD’deki sağlık sistemini eleştirmektedir. ABD’deki sağlık sigorta şirketlerinin acımasızca sigortalıları istismar etmeleri, sadece kâr peşinde koşan ilaç şirketleri, şirketlerden para alan siyasetçilerin şirketlerin çıkarları doğrultusunda kararlar almaları gibi konulara değinen ve bunu yaparken sıklıkla belgeleri ve rakamları ortaya döken Moore ayrıca ABD’deki sağlık sistemini İngiltere, Kanada, Fransa ve Küba’da uygulanan kâr amacına dayanmayan sosyal sağlık sistemleri ile kıyaslar. Dünyada sağlığa en fazla bütçeyi ayırmış bir ülke olan ABD’de ortalama yaşam süresinin bile bu ülkelerden çok daha düşük olduğunu da belgeler.

Kaynak...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
2
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Ben Carson, John Q çok güzeldi. Patch Adams halen en sevdiğim filmlerden biri, Spoiler vermek gibi olmasın ama, Robin Williams'ın o takma burunlu efsanevi s... Devamını Gör

Gizem Yenikler

9 beğenmiştim tavsiye ederim.

Ercan

Şoke eden filmlerden

Sheisstillhere

#20 favori fimlerimden. Ayrıca letters to god izlemeye değer 👍