Görüş Bildir
Haberler
Erkek Egemen Siyaset Sürüyor: Kadınların Sadece Yüzde 5'i İlk Sıradan Aday Gösterildi

Erkek Egemen Siyaset Sürüyor: Kadınların Sadece Yüzde 5'i İlk Sıradan Aday Gösterildi

Emre Ordu
22.05.2018 - 18:38 Son Güncelleme: 23.05.2018 - 17:41

Toplumun yarısını oluşturan kadınlar seçilme hakkını elde ettikleri 80 yılı aşkın süredir Meclis'te hep azınlıkta kaldı, çok küçük oranlarda temsil edildi... Ve şimdi 24 Haziran'da yeniden bir seçime gidiyoruz. Partiler milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etti. Ancak kadınları azınlıkta bırakan anlayışın bu seçimde de sürdüğü görüldü. Seçime girmeye hak kazanan yedi siyasi partinin toplam 4 bin 200 adayından 915’i, yani yüzde 21,7’si kadınlardan oluştu. İlk sıradan aday gösterilen kadın vekil oranı ise sadece yüzde 5'4. HDP, 220 adayla listesinde kadınlara en fazla yer veren parti olurken, MHP 69 adayla son sırada yer aldı. 

AKP: 1. sıradan 4 kadın aday

AKP: 1. sıradan 4 kadın aday

Bianet, 24 Haziran seçimlerinde kadın milletvekili adaylarının hangi siyasi partinin listesinde ne kadar yer bulabildiğini verilerle aktardı. İşte rakamların diliyle Türkiye'de kadının siyasi arenadaki yeri: 

AKP adaylarının yüzde 21’i kadınlardan oluştu; 600 kişilik listede 126 kadın ve 474 erkek yer aldı.

AKP, sadece dört ilde birinci sıradan kadın aday gösterdi: Jülide Sarıeroğlu (Adana), İlknur İnceöz (Aksaray), Arzu Aydın (Bolu), Fatma Aksal (Edirne).

CHP: 1. sıradan 6 kadın aday

CHP: 1. sıradan 6 kadın aday

CHP adaylarının yüzde 22,8’i kadınlardan oluştu; 600 kişilik listede 137 kadın ve 463 erkek yer aldı.

CHP altı ilde birinci sıradan kadın aday gösterdi: Burcu Köksal (Afyonkarahisar), Aysu Bankoğlu (Bartın), İkbal Okur (Bayburt), Lale Karabıyık (Bursa 1. Bölge), Gülizar Biçer Karaca (Denizli), Fatma Kaplan Hürriyet (Kocaeli).

HDP: 1. sıradan 18 kadın aday

HDP: 1. sıradan 18 kadın aday

HDP adaylarının yüzde 36,7’si kadınlardan oluştu: 600 kişilik listede 220 kadın ve 380 erkek yer aldı.

HDP 18 ilde birinci sıradan kadın aday gösterdi: Tülay Hatimoğlulları (Adana), Nevin Aytekin (Afyonkarahisar), Filiz Kerestecioğlu (Ankara 1. Bölge), Nuray Türkmen Canlı (Ankara 2. Bölge), Nesibe Yöyler (Balıkesir), Nazlı Çoban (Çankırı), Şerife Yıldırım (Denizli), Pınar  Aytekin Özgüç (Erzincan), Leyla Güven (Hakkari), Fatma Kurtulan (Mersin), Pervin Buldan (İstanbul 1. Bölge), Serpil Kemalbay (İzmir 1. Bölge), Sultan Özcan (Muğla), Gülüstan Kılıç Koçyiğit (Muş), Çiçek Arıç (Sakarya), Mediha Oya Yağcı (Samsun), Meral Danış Beştaş (Siirt), Ayşe Gül Kafkas (Sinop).

HDP, Edirne’de 4. sıradan ise LGBTİ aktivisti Hasan Atik’i aday gösterdi. HDP şimdiye kadar Edirne’den hiç milletvekili çıkartmadı.

İYİ Parti: 1. sıradan 6 kadın aday

İYİ Parti: 1. sıradan 6 kadın aday

İYİ Parti adaylarının yüzde 22’si kadınlardan oluştu: 600 kişilik listede 134 kadın ve 466 erkek yer aldı.

İYİ Parti altı ilde birinci sıradan kadın aday gösterdi: Filiz Akyüz (Artvin), Ayşe Şükran Alptekin (Erzincan), Dilek Tanrıkulu (Hakkari), Aylin Cesur (Isparta), Zuhal Çiftkaya (Urfa), Neşe Yılmaz (Uşak).

MHP: 1. sıradan 2 kadın aday

MHP: 1. sıradan 2 kadın aday

MHP adaylarının yüzde 11,5’i kadınlardan oluştu; 600 kişilik listede 69 kadın ve 531 erkek yer aldı.

MHP iki ilde birinci sıradan kadın aday gösterdi: Deniz Depboylu (Aydın), Sevim Köseliören (Ardahan).

SP: İlk sırada kadın aday yok

SP: İlk sırada kadın aday yok

Saadet Partisi adaylarının yüzde 13’ü kadınlardan oluştu: 600 kişilik listede 79 kadın ve 521 erkek yer aldı.

Saadet Partisi ilk sıradan kadın aday göstermedi.

Vatan Partisi: 1. sıradan 13 kadın

Vatan Partisi: 1. sıradan 13 kadın

Vatan Partisi adaylarının yüzde 25’i kadınlardan oluştu; 600 kişilik listede 150 kadın ve 450 erkek yer aldı.

Vatan Partisi 13 ilde birinci sıradan kadın aday gösterdi: Nimet İlhan (Ağrı), Tülin Oygür (Ankara 1. Bölge), Mürvet Karataş (Bolu), Hatice Koyun (Elazığ), Lerzan Özgenç (Mersin), Selda Kılıç (Kırklareli), Meliha Atalay (Nevşehir), İnci Akkaya (Sakarya), Atike Sağıroğlu (Sinop), Handan Fatih (Tokat), Nihal Gündoğan (Dersim), Fatma Gül Arslan (Bartın), Hümeyra Yılmaz (Düzce).

Ayrıca Bolu ve Düzce adaylarının tamamı kadınlardan oluştu. Türkiye’nin ilk klasik batı müziği kadın orkestra şefi İnci Özdil de Ankara 1. Bölgeden dördüncü sırada aday gösterildi.

Ayrıca bakınız 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
57
18
15
12
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yasin Buğra Akkaya

ya olum bu onedio nasıl bi yer her kadın erkek haberinde sinirlerim bozuluyor ya kadın aday yoksa adamlar napsın yokdan varmı etsin sokakdaki kadınları kolla... Devamını Gör

diloni

kiyafetle olayin bir ilgisi yok ama erkeklerden rahat giyiniyorsunuz demissin kac erkek sort giydigi icin dayak yedi? sen bu ulkede yasadigina emin misin ? ... Devamını Gör

Serkan Sucu

Sokaktan kadınları toplayıp milletvekili mi yapalım? Katılmak isteyen katılır istemeyen katılmaz bu kadar basit .

Serkan Rushidoğlu

Her cinsiyetin daha uygun olduğu veya daha başarılı olduğu meslekler ve çalışma alanları vardır.Ben şahsen bir kadının ( genel olarak ) bir erkekten daha iyi... Devamını Gör

Asu Çelikler

evet kadın ev temizliği yapsın, anaokulu öğretmeni olsun, kimya okusun, işte psikoloji okusun diyorsun, erkek mühendis olsun, doktor olsun, hakim olsun, cumh... Devamını Gör