Görüş Bildir
Haberler
Emma Watson BM'de Yüzlerine Haykırdı

Emma Watson BM'de Yüzlerine Haykırdı

Asil Terzi
30.09.2014 - 01:47 Son Güncelleme: 30.09.2014 - 13:42

Geçtiğimiz günlerde İcloud hesabıyla ilgili sahte haberlerle gündeme gelen Emma Watson Birleşmiş Milletler Kadın Elçisi olarak ilk büyük konuşmasını New York’ta üye ülkelerin devlet başkanlarına gerçekleştirdi. Dünyadaki cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapan Watson bu durumu değiştirecek toplumsal bir kampanya başlatacaklarını bildirdi. “HeForShe“ (Kadın İçin Erkek) isimli kampanya hakkında bilgi veren genç yıldız’ın konuşmasının tamamı ise şöyle;

“Bugün bir kampanya başlatıyoruz adı; ‘Kadın İçin Erkek’

Bu BM çapında türünün ilk büyük kampanyası olacak. Bunu denemek ve gerçekleştiğini görmek istiyoruz. Bu konuda sadece konuşmak değil bugün somut adımlar atıldığını görmek ve çalışmalar yapıldığından emin olmak istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olmak için mümkün olduğunca çok sayıda erkekten yardım istiyoruz. Size elimizi uzatıyoruz çünkü yardıma ihtiyacımız var. 

Altı ay önce BM Kadın İyi Niyet Elçisi olarak atandım. Beni buraya atayanlar cinsiyet eşitliği savunuculuğundan daha çok feminist biri olduğumu anlamışlardır. Çünkü bu konuda çok konuştum.

Bu konuşma için, feminizmin tanımını yapmak zorundayım: ‘Kadınlar ve erkeklerin her kulvarda eşit haklara ve fırsatlara sahip olması inancıdır. Feminizm, cinsiyetlerin siyasal, ekonomik ve toplumsal eşitlik teorisinden başka bir şey değildir. Feminizm erkekten nefret etmek demek değildir.’ 

Ve Feminist Olmaya Karar Verdim;

Sekiz yaşındayken anneme ne zaman cinsiyete dayalı sorular sorsam buna şaşırarak ve otoriter bir şekilde cevap veriyordu. Ancak aynı şeyin erkek çocuklarda yaşanmadığını gördüm.

14 yaşıma bastığımda basının bazı unsurları tarafından cinsel bir obje olarak görülmeye başlandım.

15 yaşımda sevgilim spor takımlarının dışında bırakıldı. Onu görmemi istemiyorlardı çünkü biraz kaslıydı. 

18 olduğumda erkek arkadaşıma duygularımı ifade edemiyordum.

Ve artık feminist olmaya karar vermiştim. Bu benim için çok basit bir karardı. Ama yaptığım araştırmalar bana feminizmin sevilmeyen bir kelime haline geldiğini gösterdi.

Size göre görünüş ve ifadeleri çirkin, çok güçlü, çok agresif, dünyadan izole, anti-erkek ve asosyal olarak görülen kadınların saflarında buluyorum kendimi.

Neden bu kelime böyle rahatsız edici bir anlam taşıyor ?

Cinsiyet Eşitliği Erkeklerin de Bizim Kadar İhtiyaç Duyduğu Bir Şey,

1997 yılında, Hilary Clinton, kadın hakları konusunda Pekin’de bir konuşma yaptı. Ne yazık ki onun değiştirmek istediği birçok şey bugün hala gerçekliliğini koruyor. Ne yazık ki sadece bu konuyla ilgili konuşmaya davet edildiğinizde konuyu çözmüş olmuyorsunuz. Onu (Hilary Clinton) dinleyenlerin sadece %30’u erkekti. Bu şekilde nasıl dünyadaki değişimi etkileyecek ve birlikte harekete geçmek için hazır olabileceğiz?

Erkeklere sesleniyorum; Size resmi davetle bu fırsatı sunuyorum. Unutmayın ki cinsiyet eşitliği sizin de ihtiyacınız olduğu bir konundur.

İngiltere’de hemcinslerine oranla daha az maço görünme korkusuyla yardım istemeye çekinen akıl hastalığı eşiğinde, muzdarip genç erkekler gördüm 20-49 yaş arasındaki erkeklerin nasıl katil olduğunu, ve yüklendikleri hayat şartları yüzünden genç yaşta nasıl kanser ve koroner kalp hastalığına yakalandıklarını gördüm. Üzerlerine yüklenen misyonu başaramadıkları duygusuyla bu çarpık toplum tarafından kırılgan ve güvensiz hale getirilen erkekleri gördüm. Bugün bizim ne kadarsa erkeklerin de o kadar cinsiyet eşitliğine ihtiyacı olduklarını biliyorum. Ve ben erkeklerin üstüne yapışan bu ağır yükü bir kız kardeş, bir abla, bir anne olarak beraber sırtlayalım diyorum.

Bu Harry Poter Kızı Burada Ne Yapıyor ?

Bu Harry Potter kız kim oluyor da BM sahnesinden bize ahkam kesiyor? diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu iyi bir soru olurdu. İnanın bana bende kandime aynı şeyi soruyorum. Burada olmak için o kadar niteliklere sahip biri miyim bilmiyorum. Ancak tüm bildiğim bu sorunun çözülmeye muhtaç olmasıdır. Ve ben daha iyisini yapmak istiyorum.

Eğer şimdi eşitliğe inanıyorsan, işte ben daha önce bahsedilen o feminist kızım.

Düşüncelerini değiştirebildiysem seni burada alkışlıyorum.

Bu hareketin birleştirici olduğu kadar isminin de birleştirici olması gerekiyor. Bu nedenle “HeForShe” (Kadın İçin Erkek) diyoruz. Seni, konuşmak kadar görmek ve bize bir adım atman için davet ediyorum. Kendine sor, şimdi değil de ne zaman ?

Teşekkür ederim.”

Kaynak: http://www.sheysizbayan.com/cinsiyet-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
37
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Stephen Foskett

O silin Nasıl benim gözyaşlarım için Doktor Atete teşekkür edebilirim? Nasıl bana render muhteşem yardım için onu takdir edersiniz? Benim adam vatandaşı i tü... Devamını Gör