Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Popüler 11 Sporu ve Bu Sporların Popüler Olduğu Ülkeler

etiket Dünyanın En Popüler 11 Sporu ve Bu Sporların Popüler Olduğu Ülkeler

Fulin
03.06.2017 - 15:05

Spor, hem eğlence, hem de kültürel açıdan dünya üzerindeki her ülkede önemli bir yerde duruyor. Biz de dünyadaki en popüler sporların neden popüler olduğunu ve hangi ülkelerde en çok sevildiğine dair bir analiz sunuyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Golf

11. Golf

Golf, çok kısa bir süre önce bu sıralamaya giremeyecek kapasitede bir spordu. Ancak Tiger Woods gibi bir karakterin ortaya çıkması ile sponsorlar bu sporun daha büyük kitlelere yayılabileceğinin farkına vardı. Bunun sonucunda profesyonel golfçüler inanılmaz paralar kazanmaya başladı. Bu geçirilen dönüşüm, golf sporunun bu listede yer almasını sağladı.

Golf, özellikle gelişmiş ülkelerde en sevilen sporlar arasında yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Japonya ve hatta Güney Afrika'da en popüler sporlar arasına yazılan golf'ün potansiyeli daha da yüksek. 

Bu arada ülkemizde de yavaş yavaş uluslararası şampiyonalar düzenlenmeye başladı; ancak toplumda golfe karşı bir ilgi var demek yanlış olur. Maalesef bu şampiyonalar ülkemizin ve markalarımızın itibar çalışması olarak kalıyor.

10. Voleybol

10. Voleybol

Voleybolu aslen daha yukarı sıralarda gibi algılayabiliriz; ancak gerçek yeri burası. Dünya üzerinde 200 ülkenin voleybol federasyonu, Uluslararası Voleybol Federasyonu FIVB'ye üye ve bu rakam herhangi bir başka sporun elde edebildiği bir rakam değil. Yani bu konuda voleybol açık ara lider. 

Voleybol Brezilya, İtalya, Güney Kore, Japonya, Çin gibi ülkelerde en sevilen sporlar arasında yer alıyor. Bunun en büyük sebebi de bu ülkelerde takım sporlarının bireysel sporların önünde bulunması. 

Türkiye özellikle kadın voleybolunda Avrupa'nın en başarılı ülkesi olarak öne çıkıyor. Bunun sebebi planlı bir şekilde altyapıların desteklenmesi ve federasyon eli ile oyuncuların her anlamda eğitilerek yetiştirilmesi olarak gösteriliyor.

9. Buz Hokeyi

9. Buz Hokeyi

Buz hokeyi sporunu öncelikle bu kadar popüler kılan en önemli unsur Amerika'nın profesyonel ligi NHL. Bu ligin ekonomik değeri sezonluk 4.1 milyar Dolar olarak hesaplanıyor; ki bu da NHL'i dünyanın ekonomik değeri en büyük 5 profesyonel liginin arasına sokuyor. 

Buz hokeyi NHL sebebiyle Amerika ve Kanada'da en popüler sporlar arasında yer alıyor. Bunun dışında Rusya, İskandinav ülkeleri ve Orta Avrupa ülkeleri de bu sıralamada arkadan geliyor. Bunun sebebini anlamak için söz konusu ülkelerin iklimine bakmak yeterli.

Ülkemizde ise buz hokeyi, emekleme aşamasında bile değil. Bunu daha iyi anlamak için aşağıdaki içeriğe bakmak bile yeterli.

8. Boks

8. Boks

Boksun elbette bu kadar üst sıralara çıkmasının en önemli sebebi profesyonel boks. Bahis ve sponsorluk gelirlerinin çok üst düzeyde olması sebebiyle elinde ekonomik bir güç bulunduran boks sporu geniş kitlelerin ilgisini çekiyor. 

Latin Amerika ülkeleri, Filipinler, Japonya, Rusya gibi ülkelerde hem amatör hem de profesyonel anlamda sevilen boks, bu ülkelerden iyi sporcular çıkmasına da sebep oluyor. Bunun yanında işin ekonomik boyutu sebebiyle Amerika, İngiltere gibi ülkelerde de boks büyük seyirciler toplayabiliyor. 

Ülkemiz geçmişteki olimpik başarıları boks sporunun sevilmesine ve ciddiyet ile yapılmasına sebep olmuştu, ancak son olimpiyatlarda boks dalında önemli başarılar elde edemiyoruz. Bu da sporun popülaritesini ister istemez etkiliyor.

7. Formula 1

7. Formula 1

Birçok insan motor sporlarının gerçek spor olarak sayılıp sayılmayacağını tartışadursun, Formula 1 barındırdığı yüksek heyecan unsuru ve adeta dev markalar için bir savaş meydanı olması sebebiyle dünyanın en popüler organizasyonları arasında gösteriliyor. Tüm dünyayı kapsan bir turne gibi düşüneceğimiz bu spor, inanılmaz bir ekonomik potansiyel taşıyor. 

Formula 1'e ev sahipliği yapan her ülkede bu sporun ana sporlar içinde gösterilmesi yanlış olmayacaktır. 

Ülkemizde Formula 1 hayranlarının sayısı çok fazla; ancak İstanbul Park'ın yarışlara ev sahipliği yapamadığı her yıl bu popülarite daha da azalıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ragbi

6. Ragbi

Eski İngiliz İmparatorluğu ülkelerinde büyük bir keyifle takip edilen ragbi sporu, içerdiği sert ve takım oyununun getirdiği ruh sebebiyle bu ülkelerde çok popüler bir yere sahip. Öyle ki Amerikan Futbolu ve Avustralya Futbolu gibi türevleri, ragbinin yanında kendilerine farklı bir alan bile yaratabiliyorlar. 

İngiltere, İskoçya, İrlanda, Galler, Kuzey İrlanda bölgesinde; Avustralya, Güney Afrika ve bazı Avrupa ülkelerinde ilgi ile takip edilen ragbi sporu özellikle milli takımlar bazında çok önemli organizasyonlara sahip. Bu organizasyonlar da sporun popülaritesini artırıyor.

Ragbi Türkiye'de yok diyemeyiz; ancak kesinlikle bilinen bir spor değil. Çok küçük kitleler tarafından oynanıyor ve takip ediliyor.

5. Atletizm

5. Atletizm

Tüm sporların atası atletizm, özellikle 4 senede bir düzenlenen yaz olimpiyat oyunlarında en fazla izlenen spor dalı oluyor. Ancak bu durum olimpiyatlar ve dünya şampiyonaları hariç dünyada aynı boyutta alıcıyı hareket ettirmiyor. 

Atletizm neredeyse tüm dünyada çok sevilen bir spor dalı. Tüm dünya atletizm altında bulunan branşlara göre ayrılmış durumda. Amerika ve Karayip ülkeleri özellikle kısa mesafe koşularında, orta ve uzun mesafe koşularında Afrika, atışlarda Doğu Avrupa gibi bir sınıflandırma hata olmayacaktır. 

Ülkemizde son dönemlerde devşirme sporcular ve doping skandalları ile sıkça anılan atletizm sporunun popülerliği elde edilen uluslararası başarılar ile doğru orantılı.

4. Tenis

4. Tenis

Tenis, dünyanın en popüler bireysel sporu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Grand-Slam'ler ve düzenlenen diğer mobil turnuvalar bu sporu tüm dünyada taze ve heyecanlı kılıyor. 

Formula 1'de olduğu gibi GrandSlam düzenlenen her ülke doğal olarak bu sporun merkezi olarak nitelendirilebilir. Yani Amerika, İngiltere, Fransa, Avustralya bu sporun en popüler olduğu yerler. Bunun dışında İspanya, Sırbistan, Güney Kıbrıs gibi ülkeler de çıkardıkları başarılı oyuncular sebebiyle bu sporu yakından takip ediyor. 

Ülkemiz, son yıllarda düzenlenen gezici turnuvalara ev sahipliği yapmaya başlayarak çok önemli bir eşiği atlamış durumda. Bundan sonrası eğitime yatırım yaparak başarılı oyuncular yetiştirip, çıkarmaya kalıyor.

3. Kriket

3. Kriket

Kriket yine özellikle Eski İngiliz İmparatorluğu ülkelerinde çok büyük kitleler tarafından takip ediliyor. Bu sporun ayrıca kültürel bir değer taşıması da bu denli sevilmesinin sebebi olarak gösteriliyor. Ayrıca sevilen ülkelerin nüfusları inanılmaz fazla olduğundan kriketin üst sıralarda yer alıyor. 

Kriket, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerde çılgınca takip ediliyor. Hem milli takımlar boyutunda hem de kulüp takımları boyutunda bu popülerlik en üst seviyede yaşanıyor. 

Türkiye'de kriket sporu -istisnalar dışında- bilinmiyor ve oynanmıyor.

2. Basketbol

2. Basketbol

Listenin ikinci sırasında herkesin de tahmin edeceği gibi basketbol yer alıyor. Basketbol NBA, Euroleague gibi inanılmaz büyük iki ekonomik dev ile bu noktada duruyor. Bunun dışında da hem yerel, hem de bölgesel basketbol ligleri neredeyse tüm dünyada bu sporun bilinmesini ve oynanmasının önünü açıyor. 

Basketbol doğal olarak Amerika, Kanada ve tüm Avrupa'da çok büyük bir hacme sahip. Bunların dışında Brezilya, Çin, Avustralya ve bazı Afrika ülkelerinde basketbol sürekli dolu salonlarda oynanıyor. 

Türkiye tam bir basketbol cenneti. Erkekler ligimiz dünyanın en iyi ligleri arasında gösteriliyor. Özellikle son zamanlarda yapılan yatırımlar ile kulüp takımlarımız Avrupa'nın zirvesine oynayabiliyor. Ancak bu rekabet ortamı ve yabancı oyuncu kuralları milli takım düzeyinde her zaman arzuladığımız büyük başarıların önünde bir engel olarak kalmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Futbol

1. Futbol

Elbette sürpriz yok. 'Futbol her zaman futboldan daha fazlasıdır' sözünden hareketle bu büyülü spor dünyanın bir numaralı oyunu. Bu durum da hiç değişecekmiş gibi gözükmüyor. Futbol ekonomisi olarak adlandıracağımız en önemli faktör, bu sporun geleceğini de bir şekilde garanti altına alıyor. İnanılmaz geniş seyirci sayısı, sponsor gelirleri, başarılı futbolcuların birer ikona dönüşmesi, devlet politikaları, kapital sahipleri ve bunun gibi uzayıp gidecek bir nedenler silsilesi bu sporun gününü ve geleceğini garanti altına alıyor. 

Futbol, neredeyse dünyanın her yerinde en popüler spor. Amerika'da durum böyle değilken, bu ülkede bulunan göçmen nüfusunun da etkisiyle daha fazla yatırım yapılan profesyonel lig MLS uzun vadede tüm dengeleri değiştireceğe benziyor. 

Ülkemizde son yıllarda futbol dışı faktörler ile büyük kan kaybeden futbol, tribünleri doldurmakta sorun yaşıyor; ancak bu durum futbolun en sevilen ve en popüler spor olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
373
210
165
151
86
84
79
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın