Görüş Bildir
Haberler
Dönem Filmi Sevenler Ama Nereden Başlayacağını Bilmeyenler İçin Birbirinden Güzel 40 Eski Film

Dönem Filmi Sevenler Ama Nereden Başlayacağını Bilmeyenler İçin Birbirinden Güzel 40 Eski Film

Sueda İlkyaz
11.10.2022 - 20:21

Eski filmleri seviyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! 20'ler, 30'lar, 40'lar, 50'ler ve 60'lara damga vurmuş, dönemin birbirinden meşhur ikonik oyuncularının da yer aldığı 40 film sizlerle.👇

Kaynak: https://letterboxd.com/johncassavetes...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Funny Face (1957)

1. Funny Face (1957)

IMDb: 7.0

Özet: Moda yayıncısı Maggie Prescott fotoğrafçı Dick Avery’den yeni bir yüz bulmasını ister. Bir gün şans eseri çekim yapmak için gittikleri Greenwich Village’daki bir kitapçıda çalışan Jo'yu Dick fark eder ve tam olarak Maggie'nin istediği gibi birisi olduğunu düşünür. Dick Maggie'yi ikna eder ve çekimler için Paris'e doğru yola çıkarlar. Bu yolculuk esnasında Jo içindeki kadını keşfederken Dick ise Jo'ya aşık olacaktır.

Yönetmen: Stanley Donen

Oyuncular: Audrey Hepburn, Fred Astaire, Kay Thompson

2. Gentlemen Prefer Blondes (1953)

2. Gentlemen Prefer Blondes (1953)

IMDb: 7.1

Özet: İki yakın arkadaş olan Lorelei ve Dorothy şarkıcılık yapmaktadır. Birlikte Paris'e giden lüks bir seyahat gemisinde çalışmaktadırlar. Lorelei maddiyata oldukça önem verir ve hedefi zengin bir adam olan Gus ile evlenmektir.  Arkadaşının aksine Dorothy için ise para hiç önemi yoktur. Gus'ın babası Gus'ı korumak için bir dedektif tutar Lorelei'nin oğlunun parasının peşinde olduğundan emindir. Lorelei'ın ilgisi zamanla Francis Beekman'a kayarken,  dedektif Ernie Malone'un gözü de Dorothy'den başkasını görmez olur.

Yönetmen: Howard Hawks

Oyuncular:  Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn

3. The Three Faces of Eve (1957)

3. The Three Faces of Eve (1957)

IMDb: 7.2

Özet: Eve White evlidir ve bir kız çocuk annesidir. Şiddetli baş ağrıları ve nöbetler yaşayan Eve bir psikiyatriste gider. Tedavi sırasında ilginç bir anısını anlatırken davranışları ve mimikleri de değişmeye başlar. Ayrıca kendisinde mevcut olmayan hastalıkların ve alışkanlıkların belirtilerini de göstermeye başlar. Bütün bunların sonucunda Eve'in tamamen zıttı olan Eve Black’in farkına varırlar. Doktor hipnoz yöntemi ile Eve'i tedavi etmeye çalışırken onları bir üçüncü karakter olan Jane beklemektedir.

Yönetmen: Nunnally Johnson

Oyuncular: Joanne Woodward, David Wayne, Lee J. Cobb

4. Yesterday, Today and Tomorrow (1963)

4. Yesterday, Today and Tomorrow (1963)

IMDb: 7.2

Özet: Film üç kadının trajikomik hayat öyküsünü ele almaktadır. Adelina Napoli'de karaborsa sigara satarak ailesini geçindirmeye çalışmaktadır. Milanolu zengin Anna bir macera arayışındadır ve bunu fakir bir yazarda bulur.  Mara ise genç erkeklerin aklını başından alan güzel bir kadındır. Başrol Sophia Loren ise farklı mekanlarda ve şartlar altında yaşayan bu üç karakteri oldukça başarılı bir biçimde canlandırıyor.

Yönetmen: Vittorio De Sica

Oyuncular: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Giuffrè

5. Funny Girl (1968)

5. Funny Girl (1968)

IMDb: 7.3

Özet: Komedyen Fannie Brice'ın yoksul Yahudi mahallelerinin birinde yaşamaktadır. Belgesel özelliği taşıyan bu filmde Fannie'nin alt sınıftan nasıl zenginliğe yükseldiği konu edilir.

Yönetmen: William Wyler

Oyuncular: Barbra Streisand, Omar Sharif, Kay Medford

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Grand Hotel (1932)

6. Grand Hotel (1932)

IMDb: 7.3

Özet: Mücevher hırsızı Baron Felix von Geigern hem baş balerin Grusinskaya'nın mücevherlerini, hem de çok az ömrü kalmış olan Otto Kringelein'in patronu Preysig'in metresi Flaemmchen'i elde etmek istemektedir. Grand Hotel'de geçen bir günü anlatan bu filmde karakterlerin hayatı bir günde değişecektir.

Yönetmen: Edmund Goulding

Oyuncular: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford

7. All That Heaven Allows (1955)

7. All That Heaven Allows (1955)

IMDb: 7.6

Özet: Cary Scott, Connecticut'ta küçük bir kasabada yaşayan zengin ve eşini kaybetmiş bir kadındır. Acısını dindiren tek şey ise çocuklarıdır. Ancak onlar da kendi hayatlarını kuracak yaşa gelmişlerdir. Arkadaşlarıyla da iletişimi iyice kopan Carry gittikçe yalnızlaşmaktadır. Cary'nin hayatının bu gidişatı, bahçıvan Ron Kirby'nin gelişiyle tamamen değişir. Cary kendisinden genç olan bu adama aşık olur ve evlenirler. Ancak yaşadıkları küçük kasabada evlilikleri büyük tepki toplar ve ikiliyi zor günler bekler.

Yönetmen: Douglas Sirk

Oyuncular: Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead

8. Rebel Without a Cause (1955)

8. Rebel Without a Cause (1955)

IMDb: 7.6

Özet: Gençlik ve kuşak çatışmasını konu alan filmin başrolünde isyankar ve asi bir genç olan Jim bulunuyor. Ailesiyle birlikte yeni Los Angeles’a taşınan on yedi yaşındaki Jim öğrenimine artık Dawson Lisesi’nde devam edecektir. Büyümenin getirdiği problemlere boğuşan Jim bir gün taşındıkları kasabada kendisiyle aynı sorunları yaşayan Judy ile tanışır. Jim'in problemleri genellikle ailesinden kaynaklanmaktadır çünkü evde her konuda Jim suçlanmaktadır. 

Yönetmen: Nicholas Ray

Oyuncular: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo

9. Leave Her to Heaven (1945)

9. Leave Her to Heaven (1945)

IMDb: 7.6

Özet: Yazar Richard Harland bir tren yolculuğu sırasında genç ve güzel bir kadın olan Ellen ilgisini çeker ve kendisiyle tanışır. O esnada bir avukat ile nişanlı olan Ellen ilişkisini bitirir ve Richard ile birliktelikleri başlar. Ancak Ellen'ın aşırı derecede kıskançlığı tüm ilişkilerini etkileyecek ve birçok probleme yol açacaktır.

Yönetmen: John M. Stahl

Oyuncular: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain

10. Holiday (1938)

10. Holiday (1938)

IMDb: 7.7

Özet: Bohem bir hayat tarzı olan Johnny Case milyoner birinin kızı ile hiç beklenmedik bir şekilde nişanlanır. Ancak kızın ailesi Johnny'i hiç mi hiç istememektedir. Johnny aileyi tatile götürerek onlara hoş görünmek ve kendini beğendirmek ister.

Yönetmen: George Cukor

Oyuncular: Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Children’s Hour (1961)

11. The Children’s Hour (1961)

IMDb: 7.8

Özet: Martha ve Karen çok eski iki dosttur. Beraber üniversiteye gitmiş ve birlikte küçük bir kasabada öğretmenlik yapmaya başlamışlardır. Ancak bir gün öğrencilerden birisi iki öğretmeni hakkında bir iftira atar. Bu iftira tüm kasabaya yayılır. Toplumdan dışlanan Martha ve Karen bu haksız suçlamaya karşı göğüs gererler ve kendilerini aklamaya çalışırlar.

Yönetmen: William Wyler

Oyuncular: Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner

12. Bringing Up Baby (1938)

12. Bringing Up Baby (1938)

IMDb: 7.8

Özet: David Huxley müze koleksiyonunu tamamlaması için son bir kemiğe ihtiyacı vardır. Ancak işi artık oldukça stresli bir hal almıştır. Bir yandan sevgilisi Alice ile uzun yıllardır süren birlikteliklerini artık evlilikle noktalamak istemektedir. Bir gün katıldığı bir golf dersinde Susan Vance adında bir kadınla tanışır. Susan tavırlarıyla David'in dikkatini çeker. Bu sırada Susan'a ağabeyi bir leopar gönderir. Susan'ın leoparı teyzesi Elizabeth Random'a vermesi gerekmektedir. David'i zoolog zanneden Susan da David'den etkilenmiştir ve ikili leopar ile bir maceraya atılır.

Yönetmen: Howard Hawks

Oyuncular: Katharine Hepburn, Cary Grant, Charles Ruggles

13. The Lost Weekend (1945)

13. The Lost Weekend (1945)

IMDb: 7.9

Özet: Hayattan ümidi kesen başarısız yazar Don Birnham hayatındaki eksiklikleri giderebilmek adına sürekli alkol almaktadır. Ancak Don için korkunç bir hafta sonu yaklaşmaktadır çünkü Don dört gün boyunca içki içemeyecektir.

Yönetmen: Billy Wilder

Oyuncular: Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry

14. Laura (1944)

14. Laura (1944)

IMDb: 7.9

Özet: Dedektif Mark McPherson apartman dairesinde ölü bulunan Laura Hunt adlı bir kadının cinayetiyle ilgilenmektedir. Laura Hunt ise etrafında tanıdığı bütün erkeklerin başını döndüren bir cazibeye sahiptir. Mark'ın Laura'nın cinayetine olan ilgisi genç kadının evindeki büyüleyici tabloyu görmesiyle daha da artar. Araştırmaları sonucu dedektif iki kişiden şüphelenmektedir: bir dönem Laura ile ilişkisi olan Shelby Carpenter ve gazeteci Waldo Lydecker.

Yönetmen: Otto Preminger

Oyuncular: Gene TierneyDana, Andrews, Clifton Webb

15. The Philadelphia Story (1940)

15. The Philadelphia Story (1940)

IMDb: 7.9

Özet: Tracy Lord, kendisine kalan miras ile zengin bir kadın olmuştur. Varlıklı bir kadın olduktan sonra yaptığı ilk şey ise çapkın kocası Dexter Haven'den ayrılmak olmuştur. Ayrılıklarının üstünden iki yıl geçtikten sonra Tracy yeniden evlenmeye hazırlanır. George Kittredge isimli oldukça saygı duyulan bir adamla evlenmeye hazırlanan Tracy'i ise bir sürpriz beklemektedir. Dexter Haven arkadaşlarıyla biraraya gelerek kurnaz bir plan hazırlar. Düğün gününden bir gün önce uygulamaya koydukları plan işleri karıştıracaktır.

Yönetmen: George Cukor

Oyuncular: Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Charade (1963)

16. Charade (1963)

IMDb: 7.9

Özet: Regina'nın kocası ikisine ait olan bütün parayı kadar nakide çevirdikten sonra cinayete kurban gider. Üstüne üstlük para da kayıptır. Paris’te yaşayan bu Amerikalı kadına her 15 dakikada bir ismini değiştiren ve kocasının parasıyla oldukça ilgili olan Peter Joshua yardım eder. Herkes Regina’nın paranın nerede olduğunu bildiğini düşünmektedir. Paranın peşinde olanlar sırayla ölmeye başlayınca işler iyice karışır.

Yönetmen: Stanley Donen

Oyuncular: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau

17. A Streetcar Named Desire (1951)

17. A Streetcar Named Desire (1951)

IMDb: 7.9

Özet: Çekici bir kadın olan Blanche DuBois, kendinden yaşça çok küçük bir çocuğu baştan çıkarır. Bu hareketi ve alkol bağımlılığı yüzünden ayıplanınca kız kardeşi ve eniştesinin yanına sığınır. Burada temiz bir sayfa açmak isteyen Blanche eniştesinin hakaretleri ve tacizleri sonucunda çileden çıkar.

Yönetmen: Elia Kazan

Oyuncular: Vivien Leigh, Marlon Brando,Kim Hunter

18. The Cameraman (1928)

18. The Cameraman (1928)

IMDb: 8.0

Özet: Buster, MGM Newsreels’in güzel bir ofis çalışanına delicesine tutulur. Ferrotipi portre fotoğraçılığını bırakıp ikinci el bir kamera alan Buster çalışmalarıyla aşık olduğu kızı etkilemek için kameraman olarak işe başlar.

Yönetmen: Edward Sedgwick, Buster Keaton

Oyuncular: Buster Keaton, Marceline Day, Harold Goodwin

19. Roman Holiday (1953)

19. Roman Holiday (1953)

IMDb: 8.0

Özet: Bir ülkenin prensesi olan Ann, uzun bir Avrupa seyahatine çıkar. Roma'ya vardığında prenses olmanın getirdiği zorunluluklardan sıkıldığını fark eden Ann'e doktor tarafından sakinleştirici verilir. İlacı aldıktan sonra şehri dolaşmaya çıktığı esnada ilaç etkisini gösterir ve bir bankta uyuyakalır. Paparazzilik yapan Joe Bradley tarafından bulunarak evine götürülen Ann, ertesi sabah uyandığında tüm şehir prensesin ortadan kaybolduğu haberiyle çalkalanmaktadır. Joe'nun ise evine bir prenses aldığından haberi yoktur.

Yönetmen: William Wyler

Oyuncular: Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert

20. The Night of the Hunter (1955)

20. The Night of the Hunter (1955)

IMDb: 8.0

Özet: Virginia’nın yoksul bir yerleşim bölgesinde gerçekleşen ve iki kişinin öldüğü bir soygunun faili olan Ben idam cezasına çarptırılır. Suçlu yakalanmasına rağmen çalınan para ortaya çıkmamıştır çünkü Ben tutuklanmadan önce parayı sadece oğlu John’un bildiği bir yere saklamıştır. Bir gün Ben'in hücre arkadaşı rahip Powell çıkagelir ve paranın peşindedir. Tüm çabasına rağmen paranın yerini öğrenemeyen rahip, Ben’in uykusunda sayıkladığı bir cümleden yola çıkarak paraya ulaşmaya çalışır.

Yönetmen: Charles Laughton

Oyuncular: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

21. What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

IMDb: 8.0

Özet: Jane bir zamanların çocuk yıldızıdır. Blanche ise çocukluğu boyunca kız kardeşini kıskanmıştır. Yıllar geçtiğinde Jane sektörde başarısız olmuş ve bir alkoliğe dönüşmüşken, Blanche dönemin parlayan yıldızı olmuştur. Ancak bir gece malikhanenin girişinde gerçekleşen kaza sonucu Blanche tekerli sandalyeye mahkum olmuştur. Kardeşinin bakımını ise Jane üstlenir. Artık emekli olan iki kız kardeş aynı evin içindedir ve yüzleşme başlamıştır.

Yönetmen: Robert Aldrich

Oyuncular: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono

22. The Hustler (1961)

22. The Hustler (1961)
www.moma.org

IMDb: 8.0

Özet: Kaba ve son derece hırslı bir adam olan Eddy'nin son zamanlardaki tek tutkusu bilardo oynamaktır. Eddy'nin hayali karşısındaki tüm rakipleri yenerek şehrin şampiyon bilardo oyuncusu olmaktır. Bunun için önündeki tek engel ise bilardo şampiyonu Minnesota Fats'tir. İkili karşı karşıya gelir ve oyun başlar. Oyun sonunda Eddy yenilgiye uğrar ve bu durum hırsına hırs katacaktır.

Yönetmen: Robert Rossen

Oyuncular: Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie

23. Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966)

23. Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966)

IMDb: 8.0

Özet: Tarih profesörlüğü yapan George okul yöneticisinin kızı Martha ile evlidir. Alkolik olan Martha bir gün Nick ve Honey isimli yeni evli bir çifti evlerine davet eder. Başlangıçta son derece normal görünen bu durum, iki çift için de gecenin sonuna doğru farklı sonuçlar doğuracaktır. Gayet normal başlayan davette gece ilerledikçe tansiyon artar ve iki çift için de her şeyin ortaya döküleceği arınma seansı başlar.

Yönetmen: Mike Nichols

Oyuncular: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal

24. On the Waterfront (1954)

24. On the Waterfront (1954)

IMDb: 8.1

Özet: Terry Mallon liman işçisi olarak çalışan eski bir boksördür. Ringlerdeki başarılı kariyerinden liman işçiliğine kadar düşen adam bu durumdan hiç memnun değildir. Çalıştığı limanın patronu Johnny Friendly yasa dışı işlerle uğraşan bir adamdır ve bunlardan biri Terry’nin de başını derde sokacaktır. Çocukluk arkadaşının Friendly’nin emriyle öldürülmesine şahit olan Terry, hiçbir suçu olmamasına rağmen bir anda suçlu konumuna düşmüştür. 

Yönetmen: Elia Kazan

Oyuncular: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb

25. Safety Last! (1923)

25. Safety Last! (1923)

IMDb: 8.1

Özet: Taşralı Lyod çalışmak için büyük şehre gelir. Bir mağazada satış sorumlusu olarak çalışırken aklına ilginç bir fikir gelir. Dikkatleri mağazaya çekmek için mağaza binasının dış cephesine birisini tırmandıracaklardır. Ancak ne yazık ki ayarladıkları kişinin bir kanun kaçağı olduğu ortaya çıkar. Kanunlar işin içine girince Lyod binaya tırmanmak zorunda kalır.

Yönetmen: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor

Oyuncular: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. The Red Shoes (1948)

26. The Red Shoes (1948)

IMDb: 8.1

Özet: Victoria Page oldukça yetenekli bir balerindir. Güzel dansçının kariyeri, mükemmeliyetçi bir sahne yöneticisi olan Boris Lermantov'un ellerinde gitgide yükselmektedir. İdealist bir besteci olan Julian Craster ise 'Red Shoes' isimli bestesi ile ün yapmıştır. Victoria'ya aşık olan Julian, genç balerinin kalbini bir şekilde kazanır. Ancak Boris Lermantov, Victoria'nın Julian ile olan beraberliğini onaylamamaktadır. Kariyeri ve aşkı arasında seçim yapmak zorunda kalan Victoria, Julian ile evlenmek için sahneleri ve Lermantov'u arkasında bırakır. Ancak bu bile onları Lermantov'u durdurmaya yetmez.

Yönetmen: Michael Powell, Emeric Pressburger

Oyuncular: Anton Walbrook, Marius Goring, Moira Shearer

27. Diabolique (1955)

27. Diabolique (1955)

IMDb: 8.1

Özet: Karısına ait olan bir okulun yöneticiliğini yapan Michel Delassalle katlanılması çok zor bir adamdır. Karısı da dahil çevresindeki herkese türlü zorbalıklar yapan Michel’in okuldaki öğretmenlerden biriyle bir ilişkisi vardır ve sevgilisine de eşine davrandığı gibi kötü davranmaktadır. Bu gizli ilişki açığa çıktığında iki kadın da bu adama karşı duydukları nefret sebebiyle bu huysuz adamdan intikam almaya karar verirler. İki kadın görünürde kusursuz bir cinayet planı yapıp uygulasalar da sonradan pürüzler çıkacaktır.

Yönetmen: Henri-Georges Clouzot

Oyuncular: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse

28. Mr. Smith Goes to Washington (1939)

28. Mr. Smith Goes to Washington (1939)

IMDb: 8.1

Özet: Amerikan hükümetinin bir bölgesinin senatörlüğünü yürüten Sam Foley ölmüştür. Hükümet görevlisi Hubert Hopper’ın Foley’nin yerine göreve birisini ataması gerekmektedir. Patronu Jim Taylor kendi istediği adamı seçmesini isterken, komite yetkilileri reformcu bir adayın seçilmesini talep etmektedir. Öte yandan çocukları ise Boy Rangers’ın yöneticisi Jefferson Smith’i seçmesini isterler. Hubert tercihini Jefferson'dan yapar ancak işler beklendiği gibi gitmez.

Yönetmen: Frank Capra

Oyuncular: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains

29. All About Eve (1950)

29. All About Eve (1950)

IMDb: 8.2

Özet: Sarhoş ve kaba bir tiyatro yıldızı olan Margo’nun hırsı ve yetenekleri kariyerinde başarılı olmasının en büyük nedenleridir. Bir gün hayranı olan Eve ile tanıştığındaysa hayatında her şey hızlı bir şekilde değişime uğrayacaktır. Kısa sürede Margo’nun gözüne giren Eve'in esasında istediği ise Margo'nun ta kendisidir.

Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz

Oyuncular: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders

30. Some Like It Hot (1959)

30. Some Like It Hot (1959)

IMDb: 8.2

Özet: Kariyerleri sallantıda olan iki Chicago’lu caz müzisyeni Joe ve Jerry bir katliama  tanık olmuş ve kendilerini gören gangsterlerden de canları pahasına kaçmışlardır. Kasabayı terk eden ve yeni bir iş arayan iki adam Miami’de kadınlardan oluşan bir müzik grubuna katılarak gizlenmeyi planlarlar. Kadın gibi giyinip isimlerini Josephine ve Daphne olarak değiştiren ikiliyi oldukça tuhaf bir serüven beklemektedir.

Yönetmen: Billy Wilder

Oyuncular: Marilyn Monroe, Tony Curtis,Jack Lemmon

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. North by Northwest (1959)

31. North by Northwest (1959)

IMDb: 8.3

Özet: Yanlışlıkla George Kaplan isminde bir casusla karıştırılan Roger O. Thornhill,  Vandamm ve Leonard isimli yabancı casuslar tarafından kaçırılır. Vandamm'ı masum olduğuna defalarca ikna etmeye çalışsa da başarısız olan Roger tam öldürüleceği esnada kaçmayı başarır. Kaçmasıyla çileden çıkan Vandamm, Roger'ı  bir Birleşmiş Milletler memurunun ölümden sorumluymuş gibi gösterir. Şimdi Roger'ın hem Vandamm ve adamlarından hem de yerel polisten kaçması gerekmektedir. 

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason

32. The Apartment (1960)

32. The Apartment (1960)

IMDb: 8.3

Özet: C.C. Baxter sıradan bir ofis çalışanıdır. Üst mertebedeki yöneticilere yardım etmek amacıyla kendi evini onlara ödünç vermektedir. Bir gün, aynı zamanda Baxter’ın da aşık olduğu asansör operatörü Miss Kubelik’in patronu Sheldrake ile evine geldiğini fark eder. Sheldrake tarafından bir anda terk edilen Kubelik ise intihara kalkışır ancak Baxter’ın müdahalesi ile kurtulur. Buradan sonra işler karışmaya başlayacaktır.

Yönetmen: Billy Wilder

Oyuncular: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray

33. Double Indemnity (1944)

33. Double Indemnity (1944)

IMDb: 8.3

Özet: Kocasını öldürme planları yapan Phyliss sigortacı Neff ile tanışır ve onu da tehlikeli planına dahil etmeye çalışır. Phyliss'in teklifi sigortadan alacağı parayı bölüşmektir. Başta kabul etmese de sonradan Phyliss'in çekiciliğine ve paranın cazibesine dayanamayan Neff planı kabul eder ancak hesapta olmayan aksaklıklar planı mahvedecektir.

Yönetmen: Billy Wilder

Oyuncular: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson

34. M (1931)

34. M (1931)

IMDb: 8.3

Özet: Seri cinayetler işleyen çocuk katili Hans Becker tüm şehirde kaosa ve tedirginliğe sebep olmaktadır. Nazi öncesi Almanya’sında Berlin’de yaşayan Hans’a karşı dönemin hükümeti yetersiz kalmaktadır. Şehrin diğer suçlularının da katilin peşine düşmesi olayların karışmasına sebep olacaktır.

Yönetmen: Fritz Lang

Oyuncular: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut

35. Sunset Boulevard (1950)

35. Sunset Boulevard (1950)

IMDb: 8.4

Özet: Joe Gillis genç bir senaristtir. Senaryolarını satamayan ve beş parasız kalan Joe’nun başı borçlarıyla derttedir. Alacaklılardan kaçarken Sunset Bulvarı’ndaki bir eve sığınır. Evin sahibi ise bir dönemin ünlü aktrisi Norma Desmond’dır. Eski ününü hemen geri kazanmak isteyen Norma kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına dönmeyi amaçlamaktadır. Joe kendisine senaryo yazımında yardım etmeyi teklif eder ve böylelikle Norma onun evinde yaşamasına izin verir.

Yönetmen: Billy Wilder

Oyuncular: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Rear Window (1954)

36. Rear Window (1954)

IMD: 8.5

Özet: Fotoğrafçı L.B. Jeffries, geçirdiği kaza sonuncunda bacağını kırar. Apartman dairesinin arka penceresinden komşularını teleskopla seyrederek vakit geçirmeye çalışmaktadır. Bir gün yine seyrederken komşusunun karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella’dan yardım ister.

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Coreyzbg

37. Psycho (1960)

37. Psycho (1960)

IMDb: 8.5

Özet: Marion Crane bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam ile evlenmek istemektedir ancak çiftin maddi durumu buna el vermemektedir. Bir gün patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar veren Marion parayı çalarak Sam ile buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates genç bir adamdır. Beraber biraz sohbet ederler ve Marion odasına çekilir. Sohbet esasında Norman'da bir gariplik olduğunu sezen Marion, Norman'ın gerçek yüzünü ise o gece öğrenecektir.

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles

38. City Lights (1931)

38. City Lights (1931)

IMDb: 8.5

Özet: Görme engelli bir çiçekçiye gönlünü kaptıran ve sokaklarda yaşayan iyi niyetli bir serseri kıza kendisini varlıklı biri olarak tanıtır. Kendisi bir milyonerin hayatını kurtarmıştır ve onun kendisine yardım edeceğine inanmaktadır. Adamı ziyaret edip sevdiği kızın gözlerini ameliyat ettirebilecek kadar para ödünç istediğindeyse yardım istediği insanların hiç de sandığı gibi insanlar olmadığını fark eder.

Yönetmen: Charles Chaplin

Oyuncular: Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Florence Lee

39. It’s a Wonderful Life (1946)

39. It’s a Wonderful Life (1946)

IMDb: 8.6

Özet: Üst üste başına gelen kötü olaylar yüzünden iş insanı George Bailey intiharı kafasına koymuş ve köprünün kenarında hayatına son vermek üzeredir. Tam o esnada Clarence adlı bir melek belirir ve George’u intihar düşüncesinden vazgeçirmek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir. George'u  eski hayatına geri göndererek hayatındaki insanlar onu hiç tanımasaydı nasıl bir hayat süreceklerini gösterecektir. Bu sayede ne kadar çok insana yardım ettiğini anlayacak ve hayatının değerinin farkına varacaktır. 

Yönetmen: Frank Capra

Oyuncular: James StewartDonna, ReedLionel Barrymore

40. 12 Angry Men (1957)

40. 12 Angry Men (1957)

IMDb: 9.0

Özet: Latin Amerikalı bir genç adam babasını öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak cinayetin işlendiği odada bulunmuş ve gencin mahkemeye sunduğu savunma da masumiyetini kanıtlamak için zayıftır. Olayı duyan pek çok tanık da bulunmaktadır. Kararı verecek olan 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy kullanır. Davis jüri üyelerini ikna etmeye çalışırken diğer jüri üyelerinin tam tersi karar vermelerinin arkasında yatan kişisel sebepler teker teker gün yüzüne çıkacaktır. 

Yönetmen: Sidney Lumet

Oyuncular: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sakurasakura

17 tanesini izlemişim

Uygar Aytun

West Side Story, Let'se Make Love, Casablanca , ayrıca Gene Kelly filmleri olan Yağmur altında, Şen Denizciler, Paris'de bir Amerikalı filmlerini önerebi... Devamını Gör