Görüş Bildir
Haberler
Dolar Dünyayı Ezdi Geçti: Borsalar, Para Piyasaları, Emtia Fiyatlamaları Karıştı

Dolar Dünyayı Ezdi Geçti: Borsalar, Para Piyasaları, Emtia Fiyatlamaları Karıştı

Özder Şeyda
27.09.2022 - 10:43 Son Güncelleme: 27.09.2022 - 18:18

Sıkılaşma, enflasyon ve resesyon herkesin öğrendiği yeni sorunlarımız olmaya devam ederken, merkez bankaları enflasyonla mücadelede agresifleşerek geçen haftanın faiz artışıyla geçtiği piyasalarda bu hafta ibre dolara döndü. Zirvelerde gezinen rezerv para birimi, diğer tüm para birimleri karşısında yükselişte olurken, dün özellikle sterline karşı acımasız davrandı. Diğer yandan faiz artırımlarının durgunluk endişelerini de tetiklediği süreçte, piyasalarda fiyatlamalarda bozulmaların sonu henüz görünmüyor. 

İçeride de Borsa İstanbul'da seyrin durulduğu izlenimi yanında diken üstünde görünüm de sürüyor. Dolar/TL dünyayı bir miktar geriden takip ederek, yine de zirveden ödün vermiyor. Euro tarafı da yorgun ve sorunlu görünüyor. Altın ve petrol de bu ortamda haliyle oynaklık gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,37 oranında 12,05 puan artışla 3.272,20 puandan başlamıştı, günü yüzde 0.17 oranında 5.49 puan artışla 3.265,64 puandan kapatırken, işlem hacmi 63,074 milyar TL oldu.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,37 oranında 12,05 puan artışla 3.272,20 puandan başlamıştı, günü yüzde 0.17 oranında 5.49 puan artışla 3.265,64 puandan kapatırken, işlem hacmi 63,074 milyar TL oldu.

Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara yönelik 14-26 Eylül'de uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da devam edeceğini duyurdu.

Dün dünyada azalan risk iştahıyla satıcılı bir seyir görülen Borsa İstanbul'da, endeks günü yüzde 0,65 oranında düşüşle tamamladı. Dolar endeksinde güçlenme dünyadaki tüm fiyatlamaları etkilerken, piyasalarda temkinli bekleyiş tedirginler sürüyor. Bugün Fed, ECB ve BoE'den gelecek açıklamalarla, veri gündemi izlendi.

Teknik olarak endekste destek konumunda 3.200, direnç konumunda da 3.370 seviyeleri izlenirken, bankacılık endeksindeki seyri ve kurumların son dönemdeki oynaklıkta vadeli işlemlerdeki pozisyonları da önemini koruyor.

Durgunluk endişeleri artarken, dün de OECD küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini düşürdü. Para birimlerindeki tarihi seviyeler borsaları da bir miktar karıştırdı.

Durgunluk endişeleri artarken, dün de OECD küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini düşürdü. Para birimlerindeki tarihi seviyeler borsaları da bir miktar karıştırdı.

Dün ABD borsasında satıcılı seyir devam ederken, bugün Dow Jones güne yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 1,22 ve Nasdaq yüzde 1,64 oranında yükselişlerle başladı. 

Avrupa tarafında, İngiltere'den yapılan açıklamalar yakından takip edilirken, dün açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da enflasyon görünümünde risklerin yukarı yönlü olduğunu bildirdi. Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir izlenirken, bugün Almanya'da DAX yüzde 0,18 ve Fransa'da CAC yüzde 0,62, para biriminin dün çöktüğü İngiltere'de FTSE yüzde 0,16 oranında yükselirken, İtalya'da FTSE MIB yüzde 0,03 oranında düşüşle işlem gördü.

Asya tarafında da borsalar yeni güne karışık seyirle başlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,4 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 oranında yükselişle günü tamamladı.

Dolar/TL 18,51 seviyesinin üzerine çıkarak yeni zirve seviyesini 18,5132'ye taşıdı. Gün sonunda da 18,47'den işlem gördü.

Dolar/TL 18,51 seviyesinin üzerine çıkarak yeni zirve seviyesini 18,5132'ye taşıdı. Gün sonunda da 18,47'den işlem gördü.

Dolar/TL yeni zirvesini görürken, euro/TL de 17,78'ten işlem gördü. Euro/dolar paritesi 0,961 seviyesinden fiyatlanırken, TL'de değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 28,6, son bir yılda da yüzde 54,6 oranında oldu. 

İngiltere'de sterlinde yaşanan tarihi değer kaybı da doların saltanatını ilan ederken, Dolar endeksi dün 114,5'le Mayıs 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün bir miktar sakinleşen endeksi takiple, ABD 10 yıllıklar dün Nisan 2010'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeden bugün kısmet geri çekildi. 

Avrupa'da tahvil tarafında çıkışlar hızlanırken, dün İngiltere'de 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,28'le Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesini görürken, Almanya'da Aralık 2011'den, İtalya'da da Ekim 2013'ten bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

İngiltere'de vergi indirimi uygulamasının devreye alacağının duyurulmasıyla dün sterlin/dolar paritesi 1,0348 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Vergi indiriminin enflasyonda yükselişi artıracağı beklentileriyle BoE'den 200 baz puan faiz artışı da fiyatlanmaya başladı.

Japonya'ysa daha önce planlanmayan bir tahvil alım programı açıklandı. Dolar karşısında 24 yılın en düşük seviyelerinde seyreden yene dair devam eden sözlü yönlendirmelerde Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, müdahalelerin para politikalarıyla uyumlu olduğunu belirtti. 

Çin Merkez Bankası da piyasaların nakit ihtiyaçlarını karşılamak 3. çeyrek sonuna gelinirken son 7 ayın en yüksek kısa vadeli likiditesini verdi. Bu, 28 Şubat'tan bu yana piyasaya tek bir günde verilen en yüksek nakit oldu.

Altın, 2 yılın en düşük seviyesinden toparlandı.

Altın, 2 yılın en düşük seviyesinden toparlandı.

ABD dolarının dün yaşanan keskin yükselişin ardından bugün bir miktar geri çekilmesi altın fiyatının 2 yılın en düşük seviyesinden toparlanmasına yardım etti. 

2020 yılında gördüğü rekor seviyenin yüzde 20 altında olan spot altın bu sabah düne göre yüzde 0,85 artışla 1636,10 dolar/ons seviyesinden işlem görürken, gram altın da 974 liradan işlem gördü. Gün sonunda ons altın 1.635 dolardan, gram altın da 971 liradan işlem gördü.    

Analistler, 'Odak noktası hala ABD doları ve dolar güçlenmeye devam eder ise değerli metaller üzerinde baskı sürecek. Küresel merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için agresif faiz artırımlarına devam etmeleri  güvenli liman olarak altına yönelişi engelleyecek. Önümüzdeki haftalarda 1550 dolar/ons seviyesine doğru bir hareket yaşanabilir' değerlendirmesini yapıyorlar. Spot altın için bugün destek 1620 dolar/ons, yukarıda ilk direnç 1638,70 dolar/ons seviyesi olarak belirtilirken, bu seviyelerin aşılması halinde 1655-1660 dolar/ons aralığı hedeflenebilir diye de vurguluyorlar.

Brent petrolün varil fiyatı dün 82,5 dolarla 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı dün 82,5 dolarla 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol, dolardaki rallide durulmayla bir miktar güne pozitif bir başlangıç yaptı. Endişelerin artmasıyla yılbaşından bu yana en büyük gerileme görülürken, ABD ham petrolü (WTI) son iki günde yüzde 8'in üzerinde değer kaybederken, bugün 77 doların üzerinde işlem gördü. 

Brent petrol varili de son iki günde yaklaşık 10 dolar değer kaybederken, bugün sabah saatlerinde yüzde 2'ye yakın yükselişle 84,50 dolardan işlem gördü. Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 3'ün üzerinde yükselirken, 85 doları aştı.  

Petrol, Rusya-Ukrayna savaşı sürerken enerji tüketiminde düşüş yanında, enflasyonda da yükselişe neden olurken, son iki yılın en düşük seviyelerinde hareket eden emtiada fiyatlamalarda durgunluk endişeleri de etkili oluyor.  

ABD'de petrol fiyatlarının zirveden gerilemesiyle Başkan Biden, petrol şirketlerine fiyatları düşürme çağrısını yaptı. 

UBS tarafından yapılan bir açıklamada da petrol fiyatlarında negatif ivmenin ancak OPEC+ üretim kısıntısıyla kırabileceği belirtildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hüseyin Keskin

TR borsası kumarhanedir şirketin durumu pek de önemli değil rulet masası gibi bir sayı seç bas gitsin! Gelirse gelir... Gelmezse taban tabana devam 🤣 Anlık k... Devamını Gör

Thistle

Borsa iyidir, candır. Uzun vadeli düşünenler için en iyi yatırımdır. Kısa vadede kazanmak isteyen parasını batırır.