Görüş Bildir
Haberler
Bozulan Gıdalara Son: Yemeklerinizi Uzun Süre Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bozulan Gıdalara Son: Yemeklerinizi Uzun Süre Nasıl Saklayabilirsiniz?

13.03.2022 - 06:45

Canlılar, yaşamını sürdürmek için temel şeylere ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaçlardan biri de beslenme olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar da her canlı gibi çeşitli besinler tüketiyor. Bu besinleri tüketmenin yanı sıra doğru koşullarda saklamak da çok önemli. Çünkü bozulan gıdalar insan sağlığını tehlikeye atabiliyor. Eğer siz de bozulan gıdalara çare arıyorsanız bu yazımızda yemeklerinizi uzun süre saklayabilmeniz için güzel tüyolar derledik. Haydi, gelin başlayalım!

1. Dondurmak

1. Dondurmak

Özellikle et ürünleri, birkaç gün içinde tüketilmeyecekse saklanması gerekiyor. Teknolojinin de verdiği eşsiz nimet olan buzdolabı, bu ihtiyacınızı karşılayabiliyor. Donduracağınız balık, tavuk, kırmızı et gibi ürünleri, tek seferde yenilen porsiyonlara ayırarak -18 °C'de buzluğa atabilirsiniz. Sadece et ürünleri değil çoğu ürünü saklamak için soğuktan faydalanabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Her ne kadar soğuk, yiyecekleri korusa da onları bozulmaz hâle getirmiyor. Bu yüzden her yiyeceğin farklı muhafaza süreleri bulunuyor. Bu muhafaza sürelerine dikkat ederek dilediğiniz gibi yiyeceklerinizi saklayabilirsiniz.

2. Konserve yapmak

2. Konserve yapmak

Yiyecekleri konserve hâline getirmek, özellikle büyüklerimizin sıklıkla yaptığı bir şey. Bu yöntem, eski kafalılıktan çok avantajlı olduğundan yapılıyor. Konserve hâline getirdiğiniz yiyecekler, besin değerlerini koruyarak çok uzun süreler dayanabilir. Bu süre, bazen bir yıla kadar varabiliyor. Dikkat etmeniz gereken şey ise doğru yiyecek ve edevat uyumu. Asidi bol olan yiyecekleri, sıcak su ya da buhar banyosundan geçirdiğiniz kaplarda saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra asidik değeri düşük olan yiyeceklerde basınçlı kaplardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca her yiyeceğin konserve yapım şekli farklı oluyor. Bu yüzden konserve yaparken tariflere dikkat etmeyi unutmayın.

3. Reçel yapmak

3. Reçel yapmak

Reçel lezzetli olduğu kadar aslında dâhice düşünülmüş bir saklama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Eski zamanlarda meyveleri nasıl saklayabiliriz diye kafa yoran insanlar çözümü reçel yapmakta buluyor. Ev koşullarında siz de annenizinki kadar güzel bir reçel yapabilirsiniz. Reçeli bu kadar uzun ömürlü kılan şeyler ise kavanozun içinde hava bırakmamak ve limon koymak. Elbette her yiyecek gibi reçel tarifleri de değişiklik gösterebilir. Ama temel mantık hep aynı kalıyor.

4. Kurutmak

4. Kurutmak

Eski zamanlarda elbette insanların buzdolabı gibi bir imkânı bulunmuyordu. Soğuk bölgelerde yaşayan insanlar, bundan faydalanabiliyor olsa da sıcak yerlerdeki insanlarda durumlar farklı oluyordu. O dönemlerde sıcak bölgelerde yaşayan insanlar, 'Bizim soğuk havamız yok ama sıcak havamız var' diyerek kurutmayı keşfediyor. Sonrasında kurutulabilecek her türlü yiyeceğe bunu uyguluyorlar. Kurutma işlemi, besinleri bozabilecek mikroorganizmaların çoğalmasını, nem oranını azaltarak engelliyor. Kurutma genellikle güneş yardımıyla yapılsa da günümüzde bazı aletler sayesinde daha hızlı yapılabiliyor.

5. Turşu kurmak

5. Turşu kurmak

Turşu, sirke veya limon ile yapılan salamura tarzı bir saklama işlemi. Neredeyse bütün sebzelerin turşusunu yapabilirsiniz. Buradaki mantık, sebzelerin doğru bir şekilde turşu hâline getirilmesi ve bir süre kavanozun açılmaması oluyor. Bu sayede sebzeler kendilerini uzun süre koruyabiliyor. Ayrıca turşu suyu içmek size ayrı bir zevk verebilir.

6. Son kullanma tarihleri

6. Son kullanma tarihleri

Şimdiyse marketten aldığınız gıdalara geliyoruz. Bu tür gıdalar doğal olsa bile paketlerinde son kullanma tarihleri bulunuyor. Gıdalarınızı hatta çoğu ürününüzü alırken son kullanma tarihlerine dikkat edin. Son kullanma tarihleri geçmiş olan yiyecekleri tüketmeyin. Bunun yanı sıra paketi açılmış gıdaları buzdolabınızda üç gün ile bir haftadan fazla bulundurmayın ve tüketmeyin. Çünkü bu gıdalar bozulabiliyorlar.

7. Bozulmayan gıdaların yardımı

7. Bozulmayan gıdaların yardımı

Anlattığımız yöntemler arasında en eskisi, zeytinyağı veya bal içinde katı gıdaları saklamak. Muhtemelen bu yöntemi yapan sayılı insan bulunuyor. Her ne kadar eski olsa da zeytinyağı ve bal gerçek olduğunda bozulmuyor. Bu sayede de içine koyulan katı gıdaları uzun süre koruyabiliyorlar.

8. Pişirmek

8. Pişirmek

Yiyecekler pişirilmeden saklandığı kadar pişirilerek de saklanabiliyor. Özellikle eski çağlarda buzdolabı gibi teknolojik aletler olmadığından bu yöntem uygulanıyordu. Kurban bayramlarında da görebileceğiniz kavurma yapıp saklama ve kahve çekirdeklerini önceden pişirmek bu yönteme örnek verilebilir. Bu yöntemde yiyecekler çeşidine göre bazen tamamen bazense kısmen pişirilip muhafaza ediliyor. Böylece yemekler bozulmaya karşı direnç kazandığı gibi siz de pişirme zahmetinden kurtulmuş oluyorsunuz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın