Görüş Bildir
Haberler
Meyve ve Sebzelerin Çürümesini Önlemeniz Mümkün: Bu Yöntemler Sayesinde Taptaze Kalacaklar

Meyve ve Sebzelerin Çürümesini Önlemeniz Mümkün: Bu Yöntemler Sayesinde Taptaze Kalacaklar

13.02.2022 - 07:15

Meyve ve sebzelerin besin değerlerinin korunması ve taze kalması için uygun saklama koşullarında muhafaza etmeniz önemli. Ancak her meyve ve sebzenin saklama koşulları farklı. Bazılarının buzdolabına konması bazılarının da oda sıcaklığında saklanması gerekiyor. Buzdolabınızın soğutma ayarını da mevsim şartlarına göre ayarlamanız lazım. Meyve ve sebzeleri buzdolabına uygun bir şekilde yerleştirmemeniz ise onların çürümesinin ve israf olmasının en büyük nedenlerinden. Gelin meyve ve sebzeleri nasıl saklamanız gerektiğine hep birlikte bakalım.

Meyve ve sebzeleri saklarken mutlaka dikkat etmeniz gerekenler

Meyve ve sebzeleri saklarken mutlaka dikkat etmeniz gerekenler

● Meyve ve sebzeler, bakteri ve mikroorganizmalar tarafından besin olarak kullanılarak çürümeye başlar. Soğuk hava ise bakterilerin çoğalmasını engeller. Bu yüzden çürümesini istemediğiniz besinleri buzdolabında saklamalısınız.

● Meyve ve sebzeleri kesinlikle ıslak olarak saklamamalısınız.

● Çürümeye sebep olan bir diğer etken ise etilen gazı. Elma, muz, domates gibi besinler etilen gazı üretir. Bu nedende bu besinleri diğer meyve ve sebzelerin yanında saklamayın.

● Buzdolabında saklayacağınız besinleri poşetlerinden çıkararak yerleştirmelisiniz.

● Yumuşak sebze ve meyveleri üst üste yerleştirmemelisiniz.

● Meyve ve sebzelerin kokularının birbirine karışmaması için her birini ayrı bir kapta saklayabilirsiniz.

● Kök sebzeleri ve yeşillikleri yıkadıktan sonra mutlaka kurulamalısınız.

Oda sıcaklığında saklanması gerekenler

Oda sıcaklığında saklanması gerekenler

Her meyve ve sebze buzdolabında saklamak için uygun değil. Bazı besinlerin oda sıcaklığında kalmaları daha taze kalmalarını sağlar. Patates, sarımsak, soğan ve muz gibi meyve ve sebzeleri oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir yerde saklamanız daha uygun olacak.

Soğan ve patates nasıl saklanmalı?

Soğan ve patates nasıl saklanmalı?

En çok yapılan hatalardan biri ise soğan ve patatesi bir arada saklamak. Bu iki besini bir arada saklamak hızlı bir şekilde nemlenip çürümelerine yol açar. Aynı zamanda buzdolabında saklamak için de uygun değiller. Sepet veya çuval içinde güneş görmeyen bir ortamda saklayabilirsiniz. Ayrıca her hafta çürüyen patates ve soğanları ayırarak diğerlerini çürütmelerine de engel olabilirsiniz.

Domates ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Domates ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Her besini buzdolabında saklamak doğru değil. Domatesler buzdolabında daha uzun süre taze kalıyor fakat soğuk havaya maruz kalan domatesler kristalleşerek lezzetini kaybediyor. Lezzetli bir domates yemek istiyorsanız mutlaka oda sıcaklığında saklamanız gerekiyor. Tüketebileceğiniz kadar domates almak, domatesin taze ve lezzetli bir şekilde kalmasını sağlar. Fakat yine de buzdolabında saklamak isterseniz domateslerin sapları üst kısma gelecek şekilde rafa dizin. Bu şekilde domates daha uzun süre dayanır.

Çileklerin ömrünü uzatabilirsiniz!

Çileklerin ömrünü uzatabilirsiniz!

Uzun süre muhafaza etmenin en zor olduğu meyvelerden biri de çilek. Çilekleri yıkamadan buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat aldıktan sonra 2 gün içinde tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde hızlı bir şekilde çürür. Çileklerin ömrünü 2 gün daha uzatmak isterseniz çilekleri elma sirkesiyle karıştırılan suda biraz bekletip daha sonra peçete ile tek tek kurulayarak buzdolabına koyabilirsiniz. Bu yöntem ile çilekleriniz 4 gün kadar taze kalabilecek.

Muz

Muz

Öncelikle muzları nemlenip çürümemesi için plastik torbadan çıkarmanız gerekiyor. Oda sıcaklığında sakladığınız muzlar 4 güne kadar taze kalır. Fakat hemen tüketmeyecekseniz kâğıt torba içinde buzdolabında saklayarak uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Muzların sap kısımlarını streç film ile kaplamak da bir haftaya kadar taze kalmalarını sağlayacak.

Avokado

Avokado

Faydaları saymakla bitmeyen avokadoyu doğru bir şekilde saklamak çok önemli. Avokadoyu saklarken olgunluk seviyesine dikkat etmeniz gerekiyor. Ham ve sert olan avokadoyu oda sıcaklığında saklayabilirsiniz fakat hızlı olgunlaşmasını istemiyorsanız avokadoları birbirinden ayrı saklamalısınız. Birbirlerinden ayırmak için aralarına peçete de koyabilirsiniz. Olgun bir avokadonuz varsa buzdolabında birkaç gün saklayıp tüketebilirsiniz.

Yeşillikler nasıl saklanmalı?

Yeşillikler nasıl saklanmalı?

Yeşillikleri uzun süre taze tutmak zor. Size önereceğimiz yöntemle yeşilliklerin ömrünü uzatabilmeniz mümkün. Cam kavanozun tabanına nemli bir bez koyun ve yeşillikleri içine dik bir şekilde yerleştirip buzdolabında saklayın. Çürüyen yeşillikleri ayırarak diğerlerini de çürütmesini engelleyebilirsiniz. Bu şekilde daha uzun süre taze ve canlı kalmalarını sağlayabilirsiniz. Tazeliğini yitiren yeşilliklerinizi ise buz dolu bir kâsenin içinde birkaç dakika bekletin, yeşilliklerin tekrar canlandığını görebilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın