Görüş Bildir
Haberler
Borsalarda Gerginlik Sürüyor! Petrol ve Dolar Yükselişinde Hız Kesmiyor!

Borsalarda Gerginlik Sürüyor! Petrol ve Dolar Yükselişinde Hız Kesmiyor!

Rusya-Ukrayna savaşı varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, dün gece, Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi. Yangın haberi Rusya Ukrayna savaşıyla risk iştahının azaldığı piyasalarda sert satışların gelmesine neden oldu. 

Ukrayna'da yaşanan gelişmeler takip edilirken, artan emtia fiyatları enflasyon ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerin de sürmesine neden oluyor.

Borsalarda varlık fiyatlamaları baskıya neden olurken, petroldeki yükseliş enflasyonist baskıyı artırıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul dünyadaki gerginlikten payını alıyor

Borsa İstanbul dünyadaki gerginlikten payını alıyor

BIST 100 endeksi ise yüzde 1,87 değer kazanarak 2.023,29 puana çıkarken, dün Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 4,41, yıllık yüzde 54,44 arttı.

Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya'da ödemeler dengesi ve dış ticaret dengesi, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ile ABD'de istihdam raporundaki veriler takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.950 puanın destek, 2.040 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,46 oranında 9,38 puan düşüşle 2.013,91 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi  önceki kapanışa göre günü yüzde 1,61 oranında 32,54 puan değer kaybederek 1.990,75 puandan tamamlarken, toplam işlem hacmi 29,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Dünya borsalarında gerginlik sürüyor

Dünya borsalarında gerginlik sürüyor

Dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yarı yıllık Para Politikası Raporu'na dair sunum yaptı. Powell'ın açıklamaları pay piyasalarındaki risk iştahını azalttı ve New York borsasında kapanışa yakın etkili olan satış ağırlıklı eğilim, Ukrayna'daki nükleer endişeyle birlikte güçlenerek Asya'ya ve vadeli işlemlerde Avrupa'ya taşındı.

Bugün ise Ukrayna'daki gelişmelerle birlikte ABD'de istihdam raporundaki verilerin yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydeden analistler, emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de yakından izlendiğini bildirdi.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,53, Dow Jones endeksi yüzde 0,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,56 değer kaybederken, ABD'de endeks vadeli işlem kontratları bugün satış ağırlıklı seyrini sürdürdü.

Avrupa pay piyasaları, dün kapanışa yakın artan satış baskısıyla günü yüzde 2'leri aşan düşüşle tamamlarken, vadeli işlemlerde endeks kontratları yeni güne yüzde 2'lere yakın düşüşle başladı.

Asya borsalarında da bugün satış ağırlıklı bir seyir izleniyor. Asya piyasalarında satışlar yüzde 2'yi geçerken, ABD vadeli endeks kontratlarında da düşüşler yüzde 1'in üzerine çıktı. 

Daralan risk iştahı Asya piyasalarında ve ABD hisse senedi vadeli işlemlerinde keskin düşüşlere yol açarak Avrupa ve ABD borsalarının da düşeceğine işaret etti.

New York borsası, Rusya-Ukrayna savaşı etkisiyle haftanın son işlem gününe düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 400 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 1,08 azalışla 33.429,89 puana gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 oranında düşüşle 4.325,90 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,51 kayıpla 13.469,46 puana indi.

Rusya piyasalarında son durum

Rusya piyasalarında son durum

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Rusya'nın kredi notunda bu hafta bir kez daha indirime giderek, Rusya'nın uzun vadeli döviz cinsinden 'BB+' ve yerel para cinsinden 'BBB-' olan kredi notlarını 'CCC-'ye indirdi.

Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere 'mevcut durum' nedeniyle bugün de devam edilmeyeceği açıklanırken, Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ise, şahısların borsa üzerinden döviz alırken, toplam alım miktarı üzerinden ödemeleri gereken komisyonun yüzde 30’dan yüzde 12’ye düşürüldüğü belirtildi.

Rusya Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervleri değişmedi milyar dolar arttı.

Rusya Merkez Bankası (CBR) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki hafta 643,2 milyar dolar olan rezervler 643,2 milyar dolar olarak olarak kaldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat'ta yüzde 20'yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

Moskova Borsası şubatta bir önceki ay kapanışına göre yüzde 35 değer kaybetmişti.

Döviz tarafında yükseliş iştahı kapanmıyor

Döviz tarafında yükseliş iştahı kapanmıyor

Dün günü yüzde 0,15 artışla 14,1209’dan tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,1500 seviyesinde işlem gördü.

Powell'ın açıklamaları ve enflasyon endişesi tahvil piyasalarında satış baskısını artırsa da bu eğilim jeopolitik gerilimlerle tersine döndü ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,78'e geriledi.

Euro/dolar paritesi bu gelişmelerle dün 1,1010 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeyi test etmesinin ardından yeni günde 1,1030'dan alıcı buldu.

09.45 itibarıyla serbest piyasada dolar/TL 14,1449,euro/TL 15,6118 de seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi 1,10223, dolar/ruble de 106,6255 seviyesinden karşılık buldu. 

18.35 itibarıyla TL karşısında dolar 14,2529, euro 15,5824 seviyesinden fiyatlanırken, euro/dolar 1,09081, dolar/ruble de 114,91 seviyesinden karşılık buldu.

Altın fiyatlarında yatay seyir

Altın fiyatlarında yatay seyir

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş piyasalarda belirsizliği tetiklerken başta altın olmak üzere güvenli liman metallerine büyük bir hareketi oluşturdu. Jeopolitik durum her geçen gün daha da kötüye giderken altın fiyatları son 1,5 yılın zirvesini görmesinin ardından yüksek seyrini koruyor. 

Yeni haftaya yükselişle başlayan ons altın 1920-1950 dolar aralığındaki yerini bugün de devam ettiriyor. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,6 değer kazanarak 1.936 dolara çıkmasının ardından, bugün Asya piyasalarında 1.935 dolardan alıcı buldu.

Gram altın geçen hafta 920 liraya kadar tırmanırken, bugüne yükselişle başladı. Gram altın fiyatı sabah saatlerinde 880 seviyelerinden işlem gördü. 

Gün sonunda uluslararası piyasalarda ons altın fiyatı 1956 dolara çıkarken, gram altın da 896 liradan işlem gördü. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya'nın petrol ve gaz ihracatını sınırlayacak yaptırımlar geleceği endişeleri fiyatları yükseltti

Rusya'nın petrol ve gaz ihracatını sınırlayacak yaptırımlar geleceği endişeleri fiyatları yükseltti

ABD'nin Rusya'nın petrol ve gaz ihracatını sınırlayacak, enerji piyasalarındaki gücünü zayıflatacak yaptırımlar açıklayabileceği endişeleri bu sabah petrol fiyatlarını yükseltti.

Buna göre, dün tedarik endişeleriyle Şubat 2013'den bu yana en yüksek seviye olan 118,4 dolara seviyesine kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, yeni günde 110 dolarda dengelendi.

ICE'de Mayıs vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 114,23 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ukrayna'daki nükleer santral yangınının söndürüldüğü, santralin güvende olduğu haberlerinin de etkisi ile bir miktar gerileme olsa da Brent fiyatı hala düne göre 1,69 dolar artışla 112,15 dolar/varil seviyesinden, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 11,82 dolar/varil civarından işlem gördü.

Commonweath Bank analistlerine göre Brent petrolünde ortalama fiyat ikinci ve üçüncü çeyrekte de 110 dolar/varil civarında olmaya devam edecek. Analistler, Brent petrolünde fiyatın 150 dolar/varil seviyesini görmesi olasılığı bulunduğunu da vurguladılar.

18.35 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 4,23 oranında yükselişle 115,13 dolardan işlem gördü. 

Kripto varlıklarda düşüş hızlandı

Kripto varlıklarda düşüş hızlandı

Bitcoin 45 bin dolar direncinden dönerek, 41 bin 300 dolar seviyelerine gerilerken, piyasadaki altcoinlerde çoğunlukla aşağı yönlü bir ivme görüldü. Ethereum son değer kayıplarının ardından 2 bin 700 dolar seviyelerinden işlem gördü. 

Kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri 1,91 trilyon dolara gerilerken, Bitcoin 43 bin 500 dolar destek bandına gerileyince değer kayıpları hız kazandı. 

Bitcoin'deki değer kaybının nedenleri çok olsa da tetikleyici güç, FED Başkanı Jerome Powell’ın kripto para birimlerine güçlü bir düzenleyici çerçeve gerektiği açıklaması oldu. 

Terra, son 24 saatte sınırlı bir değer artışı kaydederek yukarı yönlü fiyat hareketlerine devam eden nadir varlıklardan biri oldu.

Binance, tarafından Rusya için yapılan açıklamada da şöyle denildi:

Yaptırım uygulanan kişilere karşı gerekli tedbirleri alma yönünde adımlar atıyoruz. Rusya'daki milyonlarca kullanıcının hesaplarını tek taraflı olarak dondurmayacağız.

Rusya-Ukrayna krizi etkisiyle, Bitcoin'e yönelik genel algı, Blockchain analitik şirketi Santiment’in verilerine göre, Ekim 2020'den bu yana en düşük seviyeye düştü.

Bitcoin ve Ethereum madencilerinin şubat ayı gelirlerinde ocak ayına göre düşüş kaydedildi. Genel trendde ise kripto para madencilik gelirlerinin düşüş eğilimi devam ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın