Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul Düşüşle Başladığı Günü Artıda Bitirdi: Küresel Piyasalar Noel Tatiline Girdi

Borsa İstanbul Düşüşle Başladığı Günü Artıda Bitirdi: Küresel Piyasalar Noel Tatiline Girdi

Özder Şeyda
23.12.2022 - 10:43 Son Güncelleme: 23.12.2022 - 19:05

Küresel piyasalar Noel tatiline girerken, yıl sonu rehavetinin görülmesi bekleniyor. Diğer yandan veriler ve endişeler piyasaları baskılamaya devam ediyor.

ABD, Avrupa ve Asya'daki veriler satışlara neden olurken, dün Borsa İstanbul'da bankacılıkla yükseliş hareketi sürse de bugün ekranlar kırmızıya döndü. 

Altında, doların yeniden yükselişe geçmesiyle düşüş sert olurken, dolar/TL'deki yükseliş de hızlanma eğiliminde görülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,14 oranında 7,56 puan artışla 5.454,79 puandan kapattı, işlem hacmi 90,3 milyar TL oldu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,14 oranında 7,56 puan artışla 5.454,79 puandan kapattı, işlem hacmi 90,3 milyar TL oldu.

Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2023 asgari ücreti açıklandı. 8.500 TL seviyesinde açıklanan asgari ücreti işçi kesiminin temsil eden Türk-İş kabul etmezken, maaş zammı oy çokluğuyla kabul gördü. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün yılın son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 9 seviyesinde bıraktı. 

Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) 3 kamu bankası için 20'şer milyar liranın üzerinde sermaye artırımı gerçekleştireceği haberleri bankacılık hisselerine hareketlilik getirirken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, tarihi zirvesini 5.515,67 puana taşırken, günü yüzde 0,33 oranında yükselişle 5.447,23 puandan yeni rekorla tamamladı.

Verilerin ABD ekonomisinde gücün korunduğuna işaret etmesi ve Japonya'da 40 yılın zirvesine çıkan enflasyon, küresel piyasalarda para politikalarındaki belirsizlikler borsalarda oynaklığı artırıyor. Dünyada bugünden itibaren başlayan Noel tatilleri piyasalarsa işlem hacimlerinin düşmesine neden olabilir.  

BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününe yüzde 0,58 oranında 31,81 puan düşüşle 5.415,43 puandan başladı.

Noel tatilleri başlıyor!

Noel tatilleri başlıyor!

ABD'de 3. çeyrek büyüme verisi dün yüzde 2,9^dan 3,2'ye revize edilirken, haftalık işsizlik başvuruları da beklentilerin altında kaldı. Ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde olması sıkı para politikalarının devamına işaret ederken, borsalardan çıkış hızlandı. Teknoloji hisseleri öncülüğünde satıcılı bir seyir izlenen Wall Street'te vadeli işlemler güne alıcılı başladı.

Avrupa'da dün açıklanan verilerde, İngiltere ekonomisinde daralma görülürken, resesyon kaygıları arttı. Borsalar da dün günü satıcılı bir seyirle tamamlarken, vadeli işlemlerin güne sınırlı yükselişle başladığı görüldü.

Asya'da Japonya'nın para politikası yatırımcıların odağında olurken, çekirdek enflasyon kasımda 40 yılın zirvesini gördü. Çin ekonomisindeki zayıflık beklentileri de artan vaka sayılarıyla gündemde yerini korudu. Borsalarda da satışlar hakim oldu. 

İngiltere, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları bugün Noel tatili dolayısıyla yarım gün işleme açık olacak.

Avrupa ve ABD borsalarında pazartesi günü işlem yapılmayacak.

Avrupa ve ABD borsalarında pazartesi günü işlem yapılmayacak.

Noel tatili nedeniyle Avrupa borsalarının çoğunda ve ABD piyasalarında pazartesi günü işlem yapılmayacak.

Bugün Noel arifesi nedeniyle bugün yarım gün işlem yapılan Londra Borsası'nda 26 Aralık Pazartesi günü Boxing Day (Hediyeleşme Günü) tatili nedeniyle işlem yapılmayacak.

27 Aralık Salı günü de Londra Borsası'nda Noel Günü'nün ikamesi olarak işlem gerçekleştirilmeyecek. Frankfurt Borsası'nda da Pazartesi günü Boxing Day nedeniyle işlem olmayacak.

Euronext'e bağlı Amsterdam, Brüksel, Dublin, Lizbon, Oslo ve Paris borsaları 26 Aralık Pazartesi günü kapalı olacak. Dublin Borsası'nda 27 Aralık Salı günü de işlem yapılmayacak. Milano Borsası'nda, Atina Borsası'nda ve Madrid Borsası'nda da 26 Aralık Pazartesi günü işlem gerçekleştirilmeyecek.

New York Borsası'nda ve Nasdaq'da 26 Aralık Pazartesi günü işlem yapılmayacak. İskandinav borsaları, Kopenhag, Stockholm, Helsinki ve İzlanda, da 26 Aralık Pazartesi günü kapalı olacaklar.

Dolar/TL, dün günü hafif gerilemeyle 18,6584'ten kapatırken, bugün 18,68 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL, dün günü hafif gerilemeyle 18,6584'ten kapatırken, bugün 18,68 seviyesinden işlem gördü.

Küresel ortamda dolar talebi artarken, dolar endeksi 104,6'ya kadar yükseldi. Euro/dolar paritesi dün 1,0570'e kadar gerilese de bugün yeniden 1,06'nın üzerine döndü. Euro/TL de 19,83 seviyesinden işlem gördü. 

ABD 10 yıllık tahvil faizi sınırlı yükselişle yüzde 3,69'da dengelenirken, Almanya ve Fransa'da 10 yıllık tahvil faizi yükselişini sürdürerek 24 Ekim'den sonra en yüksek seviyelerini test etti. 

Japonya'daki gelişmelerle dolar/yen paritesi de yüzde 0,3 artışla 132,7'ye yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi 15 baz puan artarak yüzde 0,4'ü test etti.

Dolara olan talep altını geriletti.

Dolara olan talep altını geriletti.

Küresel piyasalarda sıkılaşmanın süreceği endişeleriyle dolara yeniden talebin artması altında düşüşe neden oldu. Ons altın fiyatı yüzde 1,2 oranında düşüşle 1.792 dolara gerilerken, bugün sabah saatlerinde 1.796 seviyesinden, gün sonunda da 1.800 dolardan işlem gördü. 

Gram altında dolardaki yükseliş gerilemeyi sınırlı tutarken, yurt içinde bugün 1.079 liradan karşılık buldu. Gün sonunda gram altın 1.081 liradan işlem gördü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arza yönelik endişeler petrol fiyatlarını yükseltti.

Arza yönelik endişeler petrol fiyatlarını yükseltti.

ABD'de etkili olan kar fırtınalarının petrol üretimini aksatması ve Rusya'nın petrol ihracatının AB ve G7'nin uygulamaya koyduğu yaptırımlar nedeniyle azalacağı beklentileri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yükseltti. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak'ın Batı'nın fiyat sınırı uygulamasına yanıt olarak Rusya'nın petrol üretiminin 500-700 bin varil/gün azaltabileceği yönündeki ifadeleri de yukarı harekete destek verdi.

ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 82,17 dolar seviyesine kadar yükseldi. Şu sıralarda da düne göre 72 cent artışla 81,71 dolar seviyesinde. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 85 cent artışla 78,34 dolar/varil seviyesinden işlem gördü.

Gün sonundaysa Brent petrol varili yüzde 3,79 oranında yükseliş 84,05 dolardan işlem gördü.  

Analistler Brent petrolünde devam eden yukarı harekette ilk hedefin 83,30 dolar olduğuna işaret ediyorlar. Yaşanacak geri çekilmelerde destek 80,55 dolar seviyesinde. Batı Teksas petrolünde ise ilk direncin 79,20 dolar/varil olduğuna işaret eden analistler, buranın geçilmesi hnalinde 80,60 dolar direncinin hedefleneceğini belirtiyorlar. Destek seviyesi ise 77,15 dolar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın