Görüş Bildir
Haberler
Blade Runner Severler Buraya! Bilim Kurgu Hayranlarının İzlemeye Doyamayacağı Birbirinden Başarılı 25 Film

Blade Runner Severler Buraya! Bilim Kurgu Hayranlarının İzlemeye Doyamayacağı Birbirinden Başarılı 25 Film

Ezgi Bulut
09.10.2022 - 20:17

Philip K. Dick'in Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? romanından uyarlanan ve Türkiye'de Bıçak Sırtı ismi ile 1982'de vizyona giren Blade Runner serisinin ilk filmi 2019 yılını konu alıyordu. Piyasa sürülen insan görünümlü 'Replikant' isimli robotlar, Dünya dışındaki kolonilerin yasa dışı işlerini halletmekle görevlendirilmişlerdi. Onlarla müxadele etmek üzere Rick Deckard görevini bırakmışken ekibe geri dönmek zorunda kalır. 

Distopik bilimkurgu filmlerin öncülerinden olan yapımın yönetmenliğini Prometheus, Hannibal, Marslı gibi başarılı filmlerle bilinen Ridley Scott'tur. BAFTA'da ve birçok farklı ödüle layık görülen yapım 'tech noir' türünün öne çıkan başarılı örneklerinden biridir. 

'Siber kara film' ya da 'bilim kurgu karası' isimleriyle de bilinen bilim kurgunun bu alt türünde, teknoloji, gerçekliğin her yönünü tehdit eden yıkıcı ve distopik bir güç olarak sunulmaktadır.

Bu içerikte efsane yapım Blade Runner severlerin beğenebileceği bilim kurgu filmlerini listeledik. İyi seyirler!

Sıralama IMDb puanına göre yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Beynimdeki Düşman (1995) Johnny Mnemonic

25. Beynimdeki Düşman (1995) Johnny Mnemonic

IMDb: 5.6

Özet: 2021 yılında geçen filmde, Jhonny çip yerleştirilmiş bilgi taşıyan bir kuryedir. Peşine düşen Pharmakam grubundan kurtulmak için 24 saati vardır. Senaryosunu William Gibson'ın yaptığı film o yıllarda, henüz Matrix'in piyasada olmaması sebebiyle siberpunk türünün başarılı örneklerinden birini temsil ediyordu.

Oyuncular: Keanu Reeves, Ice-T, Dolph Lundgren

Yönetmen: Robert Longo

24. Rönesans (2006) Renaissance

24. Rönesans (2006) Renaissance

IMDb: 6.6

Özet: 2054 yılının Paris'inde geçen bir kaçırılma olayı üzerine kurulur. Genç araştırmacı İlona Tasuyev, yanında çalıştığı şirkete dair önemli bir belge de taşımaktadır. Bu sebeple patronu onu bulmak için bir an önce güçlü bir ekiple harekete geçer. İlona, insan ırkının geleceğini belirleyecek Rönesans Protokolü'nün bilimsel anahtarını elinde tutmaktadır.

Oyuncular: Daniel Craig, Romola Garai, Ian Holm

Yönetmen: Christian Volckman

23. Tron (1982)

23. Tron (1982)

IMDb: 6.7

Özet: ENCOM’un bilgisayar programcılarından biri olan Kevin Flynn, video oyunları tasarlayan bir programcıdır. Ancak iş arkadaşı onun işlerini çalmaktadır. O da bunu engellemek amacıyla ana sisteme sızmaya çalışır fakat sistemi kontrol eden yapay zeka bu durum karşısında onu bilgisayar dünyasına hapseder. Kevin kendi yazdığı programlarla mücadele etmek zorundadır. 

Yapımı, 2010 yılında Tron Efsanesi olarak geliştirilmiş farklı bir hikâye ile devam etmiştir.

Oyuncular: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner

Yönetmen: Steven Lisberger

22. Tanrı'nın Kitabı (2010) The Book of Eli

22. Tanrı'nın Kitabı (2010) The Book of Eli

IMDb: 6.8

Özet: Yalnız bir adamın, insanlığı kurtarmanın sırlarını barındıran kutsal bir kitabı korumak için Amerika'yı boydan boya kat ettiği bir kıyamet sonrası hikâyesi. Eli, Güneş patlaması sonrası yok olmak üzere olan insanlığı kurtarmak için büyük bir mücadele içindedir.

Oyuncular: Denzel Washington, Mila Kunis, Gary Oldman

Yönetmenler: Albert ve Allen Hughes

21. Pasifik Savaşı (2013) Pacific Rim

21. Pasifik Savaşı (2013) Pacific Rim

IMDb: 6.9

Özet: Denizden çıkan Kaiju isimli yaratıklar, tüm insanlığı tehdit eder boyuttadır. İnsanların kaynaklarını tüketmeye başlayan bu canavarlara karşı bir savaş çoktan başlamıştır. Jaeger adı verilen devasa robotlar, bu yaratıklara karşı özel olarak üretilen, insanlığın yaptığı en önemli silahlardan biridir. Ancak onlar bile yetersiz kalınca, eski pilot ve stajyeri son çare olarak devreye girer. 

Aynı tehdit 2018 yapımı Pasifik Savaşı: İsyan filminde yeniden ele alınmıştır.

Oyuncular: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi

Yönetmen: Guillermo del Toro

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. 1984 (1984)

20. 1984 (1984)

IMDb: 7.1

Özet: 3. Dünya Savaşı'nın yeni sonlandığı distopik bir evren... Okyanusya, İngiltere'nin yerini alan yeni bir ülkedir. Hatta bir diktatörlük imparatorluğu. Aşık olmak, kitap okumak yasaktır. Bakanlıkta çalışan ve işine sadık olan Winston Smith, her şeyin yalandan ibaret olduğunu öğrendiğinde her şeyi sorgulamaya başlar. 

Oyuncular: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton

Yönetmen: Michael Radford

19. Tuhaf Günler (1995) Strange Days

19. Tuhaf Günler (1995) Strange Days

IMDb: 7.1

Özet: 1999'un sonunda yeni bir çağın başlangıcında geçen film, Los Angeles'lı genç eski polis Lenny Nero'nun öyküsünü konu alır. O, artık 'klip' denilen‚ başkalarının yaşadığı anıların satıldığı karaborsanın simsarlarından biridir. İki dedektif Lenny'nin elindeki önemli bir katil olayına ait klip için peşine düşer.

Oyuncular: Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis

Yönetmen: Kathryn Bigelow

18. New York'tan Kaçış (1981) Escape from New York

18. New York'tan Kaçış (1981) Escape from New York

IMDb: 7.1

Özet: Yıl 1997'dir ve New York koca bir açık hava hapishanesi olmuştur. İflah olmaz suçlular oraya atılıp anarşik ve vahşi bir yaşama mahkum edilirken kaçmaya çalışanlar vurulurlar. ABD başkanının kaçırılması üzerine New York'a gelir. Onu kurtarma görevi ise Snake'dedir. Çünkü kendi canı tehlikededir.

Oyuncular: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine

Yönetmen: John Carpenter

17. Alita: Savaş Meleği (2019) Alita: Battle Angel

17. Alita: Savaş Meleği (2019) Alita: Battle Angel

IMDb: 7.3

Özet: Film, Yukito Kishiro’nun çizgi serisinden sinemaya uyarlanıştır. 26. yüzyılda geçen filmde, Alita kim olduğunu hatırlamayan ancak doktor Ido sayesinde geçmişini anımsamaya çalışan biridir. Zenginlerin Tiphares'te, fakirlerin Scrap Yard adlı izbe bir yerde yaşadığı bu dünya düzeninde yarı robot Alita kimlik arayışındadır.

Oyuncular: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly

Yönetmen: Robert Rodriguez

16. Gerçeğe Çağrı (1990) Total Recall

16. Gerçeğe Çağrı (1990) Total Recall

IMDb: 7.5

Özet: Film, Philip K. Dick'in 'We Can Remember It For You Wholesale' isimli öyküsüne dayanmaktadır. Douglas Quaid sürekli Mars'a gittiğini gören biridir. Bir gün anı transfer yoluyla satış yapan Rekall şirketinden Mars tatili satın alır. Fakat yaşanan bir aksaklık sebebiyle kendini gizli bir ajan olarak Mars'ın hükümdarı Coogan'a karşı bulur. Peki tüm bunlar gerçek midir yoksa hayal mi?

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone

Yönetmen: Paul Verhoeven

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Beşinci Element (1997) The Fifth Element

15. Beşinci Element (1997) The Fifth Element

IMDb: 7.6

Özet: 23. yüzyılda New York dahil tüm dünya yok olmak üzeredir. Beş bin yılda bir gelen bir yaratık, bu sefer gezegen olarak dünyayı yok etmek üzere gelmektedir. Bu kötülükle mücadele edecek olan Leeloo, yanına yardımcı olarak taksi şoförü Korben Dallas'ı alır. 

Oyuncular: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm

Yönetmen: Luc Besson

14. Robot Polis (1987) Robocop

14. Robot Polis (1987) Robocop

IMDb: 7.6

Özet:  Bir çatışmada öldürülen polis memuru Alex Murphy'nin vücudu çelikten yapılmış bir robatla birleştirilmiş ortaya RoboCop çıkmıştır. Distopik ve suç dolu bir Detroit'te, emniyetin en güvendiği isimlerden biri olmuştur.

Oyuncular: Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy

Yönetmen: Paul Verhoeven

13. Karanlık Şehir (1998) Dark City

13. Karanlık Şehir (1998) Dark City

IMDb: 7.6

Özet: John Murdoch bir sabah bilmediği bir otel odasında uyanır ve katil olarak arandığını öğrenir ancak kendisi hakkında hiçbir şey hatırlamadığı için onun için her şey çok zordu. 

Oyuncular: William Hurt, Richard O'Brien, Jennifer Connelly

Yönetmen: Alex Proyas

12. Ex Machina (2014)

12. Ex Machina (2014)

IMDb: 7.7

Özet: Ünlü bir şirkette yazılımcı olarak çalışan Caleb, yarışmada kazandığı ödül üzerine şirket CEO'su Nathan'ın orman evinde bir hafta geçirme fırsatı yakalar. Onu burada büyük bir sürpriz beklemektedir. Dünyanın ilk tamamlanmış yapay zekalı robotu olan Ava... 

Oyuncular: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac

Yönetmen: Alex Garland

11. Azınlık Raporu (2002) Minority Report

11. Azınlık Raporu (2002) Minority Report

IMDb: 7.7

Özet: Philip K. Dick'in eserinden uyarlanan film, 2054 yılında geçmektedir. Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve teknolojik aletler sayesinde daha işlenmeden önce fark edip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır. Ancak bu sistem o kadar da mükemmel işlememektedir.

Oyuncular: Tom Cruise, Kathryn Morris, Colin Farrell

Yönetmen: Steven Spielberg

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Gattaca (1997)

10. Gattaca (1997)

IMDb: 7.7

Özet: Genetik mühendisliğinin ileri düzeyde işlediği 21. yüzyılda üstün ırklar üretilmiş ve onlar yüzünden normal insanlar hayata tutunamaz olmuştur. Astronot adayı Vincent, komadaki bir atletin kan örneklerini ve kimliğini alarak iyi bir pozisyonda işe girer. Ancak özel dedektif bu oyunun peşine düşüp sırrını açığa çıkarmak için uğraşır.

Oyuncular: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law

Yönetmen: Andrew Niccol

9. Son Umut (2006) Children of Men

9. Son Umut (2006) Children of Men

IMDb: 7.9

Özet: 2027'de, kadınların bir şekilde kısır hale geldiği kaotik bir dünyada, eski bir aktivist, mucizevi bir şekilde hamile olan bir kadının denizdeki bir sığınağa taşınmasına yardım etmeyi kabul eder.

Oyuncular: Clive Owen, Clare-Hope Ashitey, Julianne Moore

Yönetmen: Alfonso Cuarón

8. Yarının Sınırında (2014) Edge of Tomorrow

8. Yarının Sınırında (2014) Edge of Tomorrow

IMDb: 7.9

Özet: Mimics isimli uzay grubu, dünyayı yok etmek için harekete geçmiştir. Onları durdurmak için tüm dünya güçlerinin birleşmesi gerekmektedir. Tecrübesiz Subay Bill Cage, katıldığı ilk mücadelede ölür ancak dirilip tekrar dünyaya gelir ve kendisini sürekli ölüp dirildiği bir zaman döngüsünün içinde bulur. Defalarca tekrarlanan bu döngüde zamanla gittikçe güçlenir.

Oyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Yönetmen: Doug Liman

7. Kabuktaki Hayalet (1995) Ghost In The Shell

7. Kabuktaki Hayalet (1995) Ghost In The Shell

IMDb: 7.9

Özet: 2029 yılında güvenlik, süper güçlü ve istedikleri yere yüklenerek ulaşabilen polisler tarafından sağlanıyor. Project 2501 kod adlı bir süper ajan, bilinçle kendisine bir beden arar. Ancak güvenlik tehdidi oluşturan bu kişinin peşine hükümet tarafından ajan takılır. 

Filmin 2017 yılında Rupert Sanders yönetmenliğinde devamı çekilmiştir.

Oyuncular: Atsuko Tanaka, Akio Ôtsuka, Tamio Ôki

Yönetmen: Mamoru Oshii

6. Ölüm Takibi 2049 (2017) Blade Runner 2049

6. Ölüm Takibi 2049 (2017) Blade Runner 2049

IMDb: 8

Özet: 1982'de Ridley Scott tarafından çekilen ilk filminden 30 yıl sonrasını konu almaktadır. Film Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? eserinden uyarlanmıştır. Bir polis memuru olan K. tüm halkı kaosa sürükleyecek bir sırı saklar. Felaketi önlemek için eski ödül avcısı Rick Deckard'ın peşine düşer.

Amazon, Blade Runner 2099 için resmi olarak çalışmalara başladığını duyurdu.

Oyuncular: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas

Yönetmen: Denis Villeneuve

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Akira (1988)

5. Akira (1988)

IMDb: 8

Özet: Gizli bir silahın Tokyo'yu yok etmesinin üzerinden 30 yıl geçmiştir ve yıl 2019'dur. Yeni adıyla Neo-Tokyo, üstün teknolojilere sahip bir şehirdir. Tetsuo ve Keneda, çeteleriyle birlikte gizli bir askeri üsse girerler ancak işer yolunda gitmez ve Tetsuo denek olarak kullanılıp psişik güçleri ile ülkeye zarar verir. 

Oyuncular: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama

Yönetmen: Katsuhiro Ôtomo

4. V for Vendetta (2006)

4. V for Vendetta (2006)

IMDb: 8.2

Özet: 2020'nin İngiltesi yasak, baskı ve zorlamalarla yönetilmektedir. 'V' takma adıyla tanınan karanlık bir özgürlük savaşçısı, genç bir kadının yardımıyla zalim hükümeti devirmeyi planlıyor. Bu başkaldırı aslında halkın uyanışıdır.

Film Alan Moore'un aynı isimli çizgi romanından uyarlanmıştır.

Oyuncular: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea

Yönetmen: James McTeigue

3. Metropolis (1927)

3. Metropolis (1927)

IMDb: 8.3

Özet: İşçi sınıfı ve şehir plancıları arasında keskin bir şekilde bölünmüş fütürist bir şehirde, şehrin dehasının oğlu, farklılıklarına aracılık edecek bir kurtarıcının geleceğini tahmin eden bir işçi sınıfı liderine aşık olur. 

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Rudolf Klein-Rogge

Yönetmen: Fritz Lang

2. Terminatör 2 Mahşer Günü (1991) Terminator 2: Judgment Day

2. Terminatör 2 Mahşer Günü (1991) Terminator 2: Judgment Day

IMDb: 8.6

Özet: John Connor'u yok edemeyen makineler çareyi geçmişe gidip onu çocukluğunda yok etmeyi denerler. Buna karşılık John da o dönemde kendisini korumak için daha önce annesini öldürmek göreviyle geçmişe yollanan yok edici makinenin daha üst bir modelini geçmişe yollar. 

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong

Yönetmen: James Cameron

1. Matrix (1999)

1. Matrix (1999)

IMDb: 8.7

Özet: Bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson, 'Neo' takma adıyla bazı programların sistemini çözmeye çalışır. Yaşadığı hayatın bir simülasyondan ibaret olduğunu fark eden Neo, ileri düzeydeki teknoloji ve yapay zekalara karşı savaş verir. İnsanlık ve makineler arasındaki bu savaş, izleyenlerin de hayata dair çok önemli sorular sormasını sağlıyor.

OyuncularKeanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne

Yönetmen: Lana ve Lilly Wachowski

Bu içerikler de dikkatinizi çekecek:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

V for vendetta ,Matrix favorim güzel liste.

tom lee jones

guzel liste,Terminator 1 (ahh Linda) 2-The Abyss (yine Cameron) 3-The Running Man(Ahrnood) ekleyebiliriz.