Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu Yeniden Genel Başkan

Davutoğlu Yeniden Genel Başkan

Onedio Medya
12.09.2015 - 10:23 Son Güncelleme: 12.09.2015 - 20:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti'nin 5. Olağan Kongresi'nde Ahmet Davutoğlu 1353 geçerli oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildi. Davutoğlu kongreyi 'yenilenme kongresi' olarak nitelendirdi. Davutoğlu, 'İlk günkü aşkla' sloganıyla toplanan kongrede 'kuruluş ilkeleri'ne vurgu yaptı.

Parti yönetiminin yeniden şekilleneceği kongrede, tüzükte de değişiklikler yapılacak. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı kongrede 345’i tabii, bin 100’ü seçilmiş toplam 445 delege bulunuyor. 14 Ağustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra iktidara gelen AK Parti, biri olağanüstü, dördü olağan olmak üzere 5 kongre yaptı. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 50 asil ve 25 yedek üyeden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesiyle kongreye tek aday olarak giriyor.

Kongreyi yerinde takip eden Hürriyet'ten Aysel Alp ve Zeynep Gürcanlı'nın izlenimleri şöyle:

Kongre'de konuşma yapan ve yeni dönemin ipuçlarını sıralayan Genel Başkan Davutoğlu, 'yolsuzlukla mücadele eden, şeffaf ve kuruluş ilkelerine bağlı bir dönem' vaadinde bulundu. Davutoğlu, kongre için 'yenilenme kongresi' nitelendirmesini yaptı.

3 önemli yenilik

3 önemli yenilik

Davutoğlu'nun kongre konuşmasında açıkladığı tüzük değişiklikleri ile partide yapılacak yenilikler şöyle;

1- Siyasi Erdem ve Etik Kurulu kuruluyor -  AK Parti, Davutoğlu'nun deyimiyle, 'siyasi gücü erdemle, hikmetle, irfanla' birleştirmeyi kalıcı kılmak üzere, parti yapısı içinde bir 'Siyasi Erdem ve Etik Kurulu' oluşturacak.

2- İki  yeni Genel Başkan Yardımcılığı geliyor - Davutoğlu, ayrıca Partide iki yeni Genel Başkan Yardımcılığı ihdas edileceğini açıkladı. Bunlar; İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ile, Çevre, Şehir ve Kültür işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olacak.

3- Üç dönem kuralı kalkıyor - Davutoğlu ayrıca, bugünkü kongrede yapılacak tüzük değişikliği ile 3 dönem sınırı getiren kuralın kaldırılacağını da açıkladı. Bunun gerekçesini ise, 7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasındaki sürenin 'kısa olması' ile açıkladı.

Davutoğlu'ndan 8 maddelik manifesto

Davutoğlu, kongrede yaptığı konuşmasında Türkiye'de yaşananlara rağmen atılacak adımları 8 maddeyle saydı; 

1- Özgüven restorasyonu yapılacak, özgüvenimiz hakim kılınacak,

2- Demokrasimiz bütün temel özellikleriyle hakim kılınacak,

3- Bürokrasimiz devletimizde en müphem şekilde yeniden inşa edilecek,

4- Kültür ve medeniyetimize ilişkin restorasyonumuz sürecek,

5- Ekonomide restorasyon sürecek,

6- Dış politikadaki atılımlar sürecek, 

7- Terör örgütleri ve onlarla birlikte harekete geçen şer odaklarıyla mücadele edilecek,

8- 17 Nisan'da açıklanan yargı reformuyla yargı sağlam temellere oturtulacak.

AK Parti'nin Yeni Yönetimi Belli Oldu

AK Parti'nin Yeni Yönetimi Belli Oldu

AK Parti'nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesi belli oldu.

Listede şu isimler yer aldı:

Yalçın Akdoğan, Galip Ensarioğlu, Yaşar Karayel, Aziz Babuşçu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Bülent Gedikli, Burhan Kuzu, Asuman Erdoğan, Ayhan Sefer Üstün, Ayşenur Bahçekapılı, Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Alev Dedegil, Cemil Çiçek, Edibe Sözen, Burhan Kuzu, Mehmet Erdem, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Özhaseki, Hamza Dağ, Fatma B. Sayan Kaya, Bülent Gedikli, Mehmet Muş, Mehmet Babaoğlu, Metin Doğan, Mustafa Aktaş, Aziz Babuşçu, Fatma Şahin, Efkan Ala, Mehmet Ali Şahin, Mevlüt Çavuşoğlu, Zeki Aygün, Süleyman Soylu, Mehmet Doğan Kubat, Galip Ensarioğlu, Yaşar Karayel.

MKYK listesinde gidenler ise şöyle:

Abdülkadir Aksu, Ahmet Demircan, Ali Babacan, Beşir Atalay, Betül Birer, Bülent Arınç, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fazilet Dağcı Çığlık,Haluk İpek,Hasibe Özlem Çepni, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Mazhar Bağlı, Mehmet Akın, Mehmet Şimşek, Mustafa Akış, Necla Hattapoğlu, Nurettin Nebati, Ömer Bolat, Osman Can, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz Sema Kırcı, Şuay Alpay, Tülay Kaynarca, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu.

MKYK listesinde yer bulan 31 isim ise yeni. Bunlar arasında en ön plana çıkanlar Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Berat Albayrak, Efkan Ala, Faruk Çelik ve Yalçın Akdoğan.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hamas'tan Meşal ve 17 kişi

AK Parti Kongresi'nde yabancı konuklar da teker teker okundu. 

En çok alkışı ise Filistin'den 17 kişilik bir heyetle kongreye katılan HAMAS Lideri Halid Meşal aldı.  Irak'tan ise Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Usame Nuceyfi ve Başbakan Yardımcısı Kongreye katıldı. Kuzey Irak Kürt Bölgesi yönetiminden ise Hükümet Sözcüsü Safeen Diyazi kongreye katıldı. Tunus'tan ise Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi kongreye katıldı. 

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, UBB Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Irak Türkmen Cephesi Erşad Salihi de kongreye katılan misafirler arasındaydı.

Davutoğlu'nun tanıtım filmi

Kongre'de AK Parti'nin geçmişi ve Recep Tayyip Erdoğan için özel hazırlanmış iki tanıtım filminden sonra Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığı'nı devraldığı son bir yıllık dönemi anlatan üçüncü bir tanıtım filmi daha yayınlandı. 

Davutoğlu dönemini anlatan tanıtım filmi, bir önceki Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından bir alıntıyla başladı. 'Kardeşlik hukuku' alt yazısı ile Erdoğan ile Davutoğlu'nu birarada gösteren kareler ve görüntülerle devam eden Ahmet Davutoğlu'na ilişkin tanıtım filminde daha sonra ise Davutoğlu'nun vatandaşlarla, özellikle de çocuklarla görüntülerine yer verildi. Filmde, 'Yeter ki bir çocuk çıksın karşısına, artık Başbakan yoktu, Ahmet Amca vardı' denilerek, Davutoğlu'nun çocuklarla oyun oynarken görüntüleri yer aldı.

'Müslüman dünyanın yürüyen vicdanı'

Davutoğlu'nun, Myanmar, Doğu Türkistan, Gazze gibi sıkıntı yaşayan Müslüman gruplarla olan görüntülerinin de yer aldığı tanıtım filminde, 'Müslüman dünyanın yürüyen vicdanı' anonsu yer aldı.

En büyük alkış terör örgütüne sert çıkışına

Davutoğlu tanıtım filminin Kongre'ye katılan partililerden en çok alkış alan bölümü ise, terör örgütü PKK'ye sert çıkışlarda bulunduğu konuşmalardan alıntılardı.

HDP katılmadı

AK Parti Kongresi'ne katılan siyasi parti ve dernek başkanları tek tek sayıldı. 

Davetli olmasına rağmen HDP'den kimse AK Parti kongresine katılmadı. 

TBMM'de temsil edilen partilerden sadece CHP'den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel Kongre'ye katıldı. 

Ayrıca, Demokrat Parti, DSP, Saadet Partisi, ANAP, Çoğulcu Demokrasi Partisi de Kongre'de yer aldılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Abdullah Gül'ün mesajı okundu

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye katılmadı ama gönderdiği mesaj okundu.

Gül'ün mesajı şöyle:

''Değerli gönüldaşlarım ve  isimsiz kahramanlar 

Kurucusu olmaktan iftihar ettiği AK Parti Kongresi’nni hayırlara vesile olmasını diliyorum

2001'de kurulan AK Partinin hizmetleri erdemliler hareketi olarak yansımasıdır. 2002'de Türkiye’yİ özgürlükler ülkesine dönüştürmüştür. Kapsamlı bir reform hareketiyle ülkemizin tarihini değiştirmiş kardeş ülkelere de ilham kaynağı olmuştur.

Girdiği her seçimden başarıyla ayrılmıştır. Ülkemiz zor bir dönem geçmektedir. İnsanlık, siyasi ve terörün etkisiyle karşı karşıyız. Bu olumsuz şartlar karşısında da hak ve hukuktan uzaklaşmadan ortak akılla hareket ederek milletimizin sorunlarının çözümü olmaya devam edecektir.

Bu partinin sevdalısı ve kurucusu olarak, gönüldaşınız olarak kongrenizde başarılar diliyor ve hepimizi Allah’a emanet ediyorum''

Erdoğan'ın sesinden Sezai Karakoç şiiri...

AK Parti Kongresi için hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan tanıtım filmi, bizzat Erdoğan'ın sesinden, Sezai Karakoç'un 'Sürgün ülkeden başkentler başkentine' şiiri ile sona erdi. 

Kongreye katılan partililerin ayakta alkışladığı filmin sonunda, Erdoğan Karakoç'un şiirindeki 'ey Sevgili, en sevgili, uzatma dünya sürgünümü benim' dizelerini okudu. 

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başlamadan önce katıldığı son AK Parti kongresinde de aynı şiiri okumuştu.

Ardından da Recep Tayyip Erdoğan için özel olarak hazırlanmış bir tanıtım filmi yayınlandı. Tanıtım filminde, AK Parti'nin 1. kongresinden itibaren, tüm kongrelerinde Erdoğan tarafından 'Genel Başkan' sıfatıyla yapılan konuşmalardan alıntılar yer aldı.

Bozdağ'ın dili sürçtü: 'Türkiyemizin 3. Cumhurbaşkanı Davutoğlu...'

Kongre'de Divan Başkanı seçilen Bekir Bozdağ, yaptığı konuşmada bugün Arena'da yapılan kongrenin, partinin kurucu Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmadığı ilk AK Parti Kongresi olduğuna dikkat çekti. 

Bozdağ'ın Kongre'nin Davutoğlu'nun Genel Başkanlığı'ndaki ilk kongre olduğunu vurguladığı konuşmada ise bir ara dili sürçtü. Bozdağ, Davutoğlu'ndan 'AK Parti'nin 3. Başbakanı' olarak bahsetmek yerine 'Türkiyemizin 3. Cumhurbaşkanı' dedi.

Kongrede Erdoğan damgası: 'Yolun yolumuz, davan davamız...'

Kongre Divan Başkanı Bozdağ, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özel vurgularla bahsetti. 'Sayın Erdoğan'ı saygıyla, sevgiyle, minnetle anıyoruz' diyen Bozdağ, şöyle devam etti; 'Zat-ı Devletleri'ni muhabbetle ve saygıyla selamlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız; yolun yolumuz, davan davamızdır. Bize gösterdiğin 2023, 2053 ve 2073 hedeflerine kararlılıkla yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz.'

Saat 11:15 -  Divan Başkanı Bozdağ

AK Parti Kongresi'nde Divan oy birliği ile seçildi. Divan Başkanlığı'nı Eski Başbakan yardımcısı ve eski Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ üstlendi. Başkan Yardımcısı Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül oldu. Divan üyelerine ise grup Başkan Vekili İlknur İnceöz, İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, Kadın Kolları Genel Başkanı Azize Sibel Gönül ile Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın seçildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ak Parti Kongresi için gelen ve Arena Spor Salonu dışında bekleyen partililere seslendi. 

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

'Ak yüreklerini Türkiye’nin yürekleriyle buluşturan dava arkadaşlarım hoş geldiniz. 

Bir tek şeyi söylemek için geldiniz, biz biriz, beraberiz ve hep birlikte Türkiye’yiz.

Siz ki bu zor zamanda Türkiye’de sanki olağanüstü bir durum varmış gibi, kriz çıkarmaya çalışanlara karşı Türkiye’nin her yerden Ankara’ya aktınız. Anadolu’dan Rumeli’ye giden atalarınız gibi, büyük fethe yürüyen dedeleriniz gibi geldiniz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 

Vatanın birliği için hiç korkmadan cesaretle şer odaklarına, terör odakların yürüyen yiğitler gibi o emanetlere güç vermeye geldiniz. 7 Haziran sonrası çok kriz çıkarılmaya çalışıldı. Bir anda PKK’sı, DEAŞ’I dışardaki odaklarla birlikte düğmeye bastılar ve Ak Parti’nin kazanımlarını yerle bir etmek için harekete geçtiler.

AK Parti 1 Kasım’da zafer için harekete geçiyor. AK Parti kadroları istikbal için, huzur için yürüyor. 7 Haziran’dan sonra yaşananları gördük.

Kimlerin ülkeyi parçalamak için harekete geçtiğini gördü bu Türkiye. Bu millet kimlerin iktidardan kaçtığını gördü. Biz dik durduk cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gibi hep dik durduk. En zor şartlarda bile millet gür bir ses istediğinde işte buradayız, işte sesimiz dedik.'

Başbakan Davutoğlu salona geldi

Başbakan Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu'na geldi. Kongre salonunun dışında bir konuşma yapıyor.

Saat 10:20 - Altı dilde canlı yayın, İngilizce kitapçık...

AK Parti Kongresi'ndeki konuşmalar, aynı anda altı dile çevriliyor. Konuşmalar, İngilizce, Arapça, Rusça, Türkçe, Fransızca ve Almanca simültane tercüme ile hem salondaki yabancı konuklar için, hem de yabancı medya organları için anında çevrilecek. 

AK Parti Kongresi'nde ilk kez bir de İngilizce olarak, partiyi tanıtan bir kitapçık dağıtıldı. 

Kitapçıkta, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nun dışında, AK Parti'nin kurucu Genel Bakanı Recep Tayyip Erdoğan dışında, AK Parti'li ilk Başbakan Abdullah Gül'ün de fotoğrafı yer aldı. 

https://twitter.com/AJTozeltumer/status/642603054873866240

Saat 10:15 - 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganları

AK Parti Kongresi'nde, tribünlerdeki partililer zaman zaman slogan atıyorlar. En çok atılan slogan ise 'Recep Tayyip Erdoğan'. Partililer, tempo tutarak AK Parti'nin kurucu Genel Başkanı'nın adını sürekli tekrarlıyorlar.

Saat 10:00 - Protokol sıralarına Türk bayrakları

AK Parti Kongresi'nde parti bayrağından çok Türk bayrağı bulunuyor. Protokol sıralarına da özel olarak birer tane Türk Bayrağı bırakıldı. 

Kongre'ye, yurt dışından da çok sayıda devlet adamı ve siyasetçi davet edildi. Davetliler arasında Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, Brezilya eski Dışişleri ve Savunma Bakanı Celso Nunnes Amorin, Fas Eski Hükümet Başkanı Abbas El Fassi, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Ayad Allawi, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Cako gibi isimler bulunuyor. Kongreye, Almanya ve Belçika parlamentolarından Türk asıllı vekiller de davet edildi.

Saat 09:50 - Davutoğlu önce dışarıdaki partilileri selamlayacak

AK Parti Kongresi, saat 10.00'da, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gelmesiyle başlayacak. Davutoğlu, Kongre salonuna girmeden önce ise dışardaki partilileri selamlayacak, onlara kısa bir konuşma yapacak.

'Cep telefonlarının ışıklarını görelim'

Kongre'de kürsüden sık sık yapılan anonslarla, neden müzik yayını olmadığı tekrar tekrar ifade ediliyor. 'Peygamber Efendimiz'in yanına komşu olarak uğurladığımız Aziz şehitlerimizin hatırası adına müzik yayın yapmayacağız' denilen anonsun ardından ise partililerden cep telefonlarındaki ışıkları yakmaları söylendi. Partililerin cep telefonlarının ışıklarını yakmasıyla ışıl ışıl olan salon için ise kürsüden, '14 Ağustos 2001'de karanlığa ışık yakan AK Parti kadroları' anonsu yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan için özel tanıtım film

Kongrenin gündemi de Ankara Arena'da kürsüden salondaki partililerle paylaşıldı. 

Müziğin kullanılmadığı kongre için çok sayıda tanıtım filmi hazırlanmış. 

AK Parti'nin kuruluşundan itibaren yaşanan gelişmelerin yer aldığı tanıtım filminin dışında Erdoğan için de ayrı bir tanıtım filmi kongreye gösterilecek. 

Benzer şekilde AK Parti Genel Başkanı ve Kongre'nin tek genel başkan adayı olan Ahmet Davutoğlu için de ayrı bir tanıtım filmi, Davutoğlu'nun kongreye hitabından hemen önce gösterilecek. 

Partinin kuruluşunu anlatan film gösterildi

AK Parti Kongresi için özel olarak hazırlanmış tanıtım filmi de gösterildi. AK Parti'nin kuruluşundan itibaren yaşananların anlatıldığı tanıtım filminde, partinin kurucu Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her görüntüsü, kongre salonundakiler tarafından alkışlandı. 

Tanıtım filminde Abdullah Gül'den de 'AK Parti'nin ilk Başbakanı' olarak bahsedildi.

Kongre'nin başlama saati 10.00. Ancak sabahın çok erken saatlerinden itibaren AKP'liler Ankara Arena'yı doldurmuş durumda.

Salonda, partililere ayrılan bölümler hınca hınç dolu. Dışarıda da kurulmuş dev ekranlardan kongreyi izlemek üzere binlerce kişi halen giriş kapılarında bekliyorlar.

'Müzik yayını yapılmayacak'

AKP kongresinde, siyasi parti kongrelerinin 'olmazsa olmazı' müzik yayını, bu sefer yapılmayacak. AKP yetkilileri, bu kararın Türkiye'nin geçmekte olduğu sıkıntılı dönem ve terörle mücadelede şehit olan güvenlik güçleri nedeniyle alındığını kaydediyorlar.

'Yakın ışıkları Türkiye aydınlansın'

Salon, sloganlarla süslenmiş durumda. AKP'nin daha önceki seçimlerde kullandığı 'Onlar konuşur, AK Parti yapar' ve 'hayaldi gerçek oldu' sloganlarının dışında, 'Lafa değil, icraata bakarım', 'yakın ışıkları Türkiye aydınlansın', 'Tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan' da dikkat çeken sloganlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
0
0
0
0