Görüş Bildir
Haberler
8 Adımda Alevileri Tanımak

etiket 8 Adımda Alevileri Tanımak

Süheyla Özdemir
24.12.2014 - 16:08 Son Güncelleme: 24.12.2014 - 18:32

Amacımız sorunların çözülmesi...

Aleviler ile ilgili konular günümüzde çok şiddetle tartışılmaktadır. Bu galeri Aleviler'in görüşlerine de yer verilerek hazırlanmıştır. Galeriyi dini konularda tek taraflı düşüncenin ve ırkçılığın önüne geçmek için hazırladım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Alevi Kavramı

1- Alevi Kavramı

''Alevi'' Ali'yi seven, Ali'nin yolundan giden anlamına gelmektedir. HZ. Ali'nin taraftarlarına Alevi denmiştir. Aleviler günümüzde en çok Suriye, Irak, İran, Türkiye ve Lübnan'da yaşamaktadır.

2- Aleviliğin Başlangıcı

2- Aleviliğin Başlangıcı

HZ. Ali, HZ. Muhammed'in hem amcasının oğlu hem de damadıdır. HZ. Ali, HZ. Fatma'dan sonra İslam'a inanan 2. insandır. Aleviliğin ortaya çıkışı HZ. Ali'nin halife olmasından sonra başlamıştır. 

Muaviye ve taraftarları onun halifeliğini tanımadılar ve kargaşa ortamı ortaya çıktı. Sorun büyüdü ve bu sorunu çözmek için savaş yapılması kararlaştırıldı. Muaviye, Sıffin Savaşı'nda (657) yenilmek üzere olan askerlerinin mızraklarına Kuran yapraklarını taktırdı ve böylece Ali'nin ordusunu durdurdu. Hakemlerin karar vermesi kararlaştırıldı. Hakemler kararını verirken Muaviye ve hakemi hileyle Muaviye'nin lehine karar verdirtti. Böylece HZ. Ali'nin tarafını tutanlar ile Muaviye'nin tarafını tutanlar arasında uçurum oldu ve İslam 3 mezhebe ayrıldı: HZ. Ali'nin tarafını tutan Aleviler; Muaviye'nin tarafını tutan Sünniler; taraf tutmayan Hariciler.

3- HZ. Ali'nin Hayatı

3- HZ. Ali'nin Hayatı

Ali bin Ebû Talib (doğum: 599, Mekke - ölüm: 661, Kûfe), İslâm Devleti'ni 656-661 yılları arasında yönetmiştir. İslam Peygamberi Muhammed'in hem damadı hem de amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, İslam peygamberinin davetini kabul eden ilk erkektir. Sünni Islam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii Islam'a göre ise imamların ilki ve İslam Peygamberinin hak varisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın esas nedeni Ali ve İslam Peygamberi'nin vasisi hakkındaki bu görüş farklılığından ileri gelmektedir.

İslam medeniyetinde, Ali bilhassa ilmi, cesareti, imanı, dürüstlüğü, adanmışlığı, sadıklığı, cömertliği ve şefkati ile bilinip anılmakta olup, Sufi gelenekler için en önemli mistik figürdür. Özellikle, tefsir, fıkıh ve dini düşünce alanındaki üstünlüğü kabul görür.Ali,Kûfe'de bir mescitte ibâdet ederken Haricîler'den Abdurrahman İbn-i Mülcem tarafından hançerli saldırıya uğradı ve birkaç gün sonra öldü. Kûfe yakınlarında toprağa verildi.

4- Alevilik İnançları

4- Alevilik İnançları

Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle,Ehl-i Beyt ve 12 İmam'ı önemseyen bir yoldur. Alevilik insanları özgür bırakır ancak yine de yapılması istenilen ibadetler vardır. Aleviler namaz kılmayı camide yapmaz. Bunun nedeni HZ. Ali'nin bir mescitte suikaste uğramasıdır. Cemevlerinde yapılan ibadete kadınlar da katılabilir.Alevilerin bir kısmına göre niyet ve kalp önemlidir.

5- Türkiye'de Aleviler

5- Türkiye'de Aleviler

Türkiye'de Aleviler en fazla doğu taraflarında bulunmaktadır. Türkiye'de Türk Alevileri, Kürt Alevileri, Arap Alevileri gibi etnik Alevilikler bulunmaktadır. Aleviler Türkiye'de en çok Hatay, İstanbul, Sivas, Çorum, Malatya, Kahramanmaraş, Tunceli, Amasya, Yozgat, Adıyaman, Bingöl, Erzurum, Balıkesir, Kars, Manisa, Aydın, Adana, Mersin, Muğla, Erzincan gibi yerlerde bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Kerbela Olayı

6- Kerbela Olayı

Kerbela Olayı ya da Kerbela Katliamı, 10 Ekim 680'de , bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, İslam Peygamberi Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'e bağlı ordu arasında cereyan etmiştir.

Bu savaş Şiîlik tarihindeki önemli olaylardan biridir. Muhammed'in kızı Fatıma'nın Muhammed’in kuzeni Ali'den olma oğlu İmam Hüseyin'in ölümü, Şiîlerce her sene Aşûra Günü'nde yâd edilir. HZ. Muhammed'in torunları ve yandaşları susuz bırakılmıştır ve kafaları kesilmiştir. Rivayete göre Yezid, HZ. Hasan ve HZ. Hüseyin'in kafalarıyla top oynamıştır.

7- I. Selim'in Alevi Katliamı İddiası

7- I. Selim'in Alevi Katliamı İddiası

Bir iddiaya göre Yavuz Sultan Selim'in talimatıyla Anadolu'da bir Kızılbaş katliamı yapılmıştır.Bazı kaynaklar bu katliamda öldürülen insanların sayısının 40.000 olduğunu ifade eder. Alevilerin öldürüldüğü görüşünü destekleyenler Yavuz Sultan Selim döneminin şeyhülislamı olan Müftü El Hamza'nın 1512 tarihli Kızılbaşlarla ilgili bir fetvasını yapılan katliamların izni olduğuna inanmaktadır. Bu fetvada, Kızılbaşlar kâfir ve dinsiz olarak tanımlanmış, onları öldürmenin vacip olduğu söylenmiştir.

8- Alevi Hoşgörüsü

8- Alevi Hoşgörüsü

Aleviler tarih boyunca bunca haksızlığa uğramasına rağmen halen çok hoşgörülüdürler. Alevilerin isteği de kendilerine hoşgörü ile yaklaşılmasıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1266
473
240
129
113
96
93